Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Формула 1
Свий
X
-
До: Кой пилот от Формула1 харесвате и кой не?
Прост и Сена - добре, ама Хил къде го нареди до тях?! Той си е баш от „пикльовците“, дето с нищо няма да го запомним, освен като поредният еднократен шампион от Ф1, който успя да отнеме една титла на Шуми, с по-добра кола. Нито блестеше с кой-знае какви пилотски качества - на мокро беше гола вода, нито пък с психически.
Между другото Прост и Сена може и да са стигали до бой, но до сприятеляване - аз поне не знам.
Колкото до видеото малко по-горе с Жил Вилньов - да, такова нещо повече няма да видим, най-малкото, защото още при първото или максимум второто избутване с гуми, един от двамата ще бъде викнат за престой в бокса
При всички положения аз съм доволен от последният сезон - той беше най-интересният от доста време насам. Включително и в някои състезания имаше подобни напрегнати моменти с непрекъснати изпреварвания. Надявам се и тази година да е така.
Коментар
-
Първоначално публикуван от spl77 Преглед на мнение....Деймън Хил.....
Да не го бъркаш с Нейджъл Менсъл, щото тоя беше един пишман карач с най-добрата кола, то и жена ми да бяхте сложили в нея щеше шампион да стане.Най обичам да ми обясняват как няма да стане!
Коментар
-
Еми ще ти отговоря:
Станаха приятели ама единия беше се преселил в отвъдното,а другия е последния човек които го видя,защото точно тои му затвори ковчега.
Малко остатана да станат приятели,но уви........
Двама Велики пилоти, двама непримирими съперника на пистата, никога не успяват да станат приятели!
Това са двамата шампиони от Формула 1 - Аертон Сена и Ален Прост. Борбата им украсява «Формула 1» в края на 80-те – началото на 90-те години миналия век. Вече повече от десет години, как единия от тях не е между живите, но в тази статия се опитвам да хвърля друга светлина върху техните взаимоотношения, особенно след края на кариерата на Ален Прост. Но в началото бе…
Този разказ е за двамата пилоти които в пълна степен можеха да накарат феновете по трибуните да изпаднат хем във възторг, хем в ужас.
Кариерата на Аертон Сена беше белязана с жестоките противопоставяния между него и Ален - вражди, подхранвани от амбиции и индивидуалности, които достигат до ожесточение, рядко срещано на спортната арена.
Това беше противопоставяне от такъв вид за който Бърни Екълстоун е готов да даде мило и драго отново да се повтори в днешната сравнително скучна Формула 1, която прогресивно губи публика по трибуните.
Как всъщност се стига до тази битка , до тази хипнотизираща феновете битка в McLaren и Формула 1?
Прост, носещ първи номер в McLaren, предлага на директора на тима Рой Денис да привлече бразилеца в отбора през 1988 год. «Аз просто исках да създам тим-мечта», -спомня си Ален.
Вместо мечти той получава кошмар.
За първи път искри между двамата прехвърчат в началото на сезона на пистата Ещорил в Португалия, когато Сена едва не размазва Прост по стените на пит-лайна , опитвайки се да го изпревари в първата обиколка на състезанието.
Следва малка конфронтация след състезанието, която не завършва в полза на Прост, той просто отстъпва.
Следващия сезон разприте между пилотите се усилват, гордия Прост чувства, че Сена все повече и повече навлиза в неговата територия, измествайки го от позицията на първи пилот в отбора.
«Много успях да изтърпя през 1989 година, да продължа обаче просто бе непоносимо. Помня как на пистата в Монца, около мен имаше три или четири механика, докато около болида на Аертон се суетяха примерно 30 човека, това бе абсолютно неприемливо за мен».
Прост описва сложната ситуация, като задушаваща, и по средата на сезона казва на Денис, че желае да напусне отбора.
«Нямах никакви контакти с друг тим, даже малки преговори с някого за възможност да премина в друг тим. Аз обаче казах: «Стоп. Не мога да продължавам така занапред , просто още един сезон няма да мога да издържа ».
Напрежението между Сена и Прост изригват в последното състезание за сезона в Гранд-при на Япония в Сузука.
Тъй като и двамата имат реални шансове за титлата , Сена опитва да изхвърли Проста от пистата, шест обиколки преди края на състезанието. Французина хлопва обаче вратата пред напористия бразилец, двата McLaren-а, контактуват с колелата си и излитат от пистата.
Само Сена успява да се върне в състезанието, мислейки че шампионската титла му е в кърпа вързана, но той преминава през неправилно място на пистата и затова в края на състезанието е дисквалифициран, а Прост получава своята трета титла във Формула 1.
Въпреки преминаването на Прост във Ферари през следващата година, историята се повтаря отново. Отново на Сузука борбата достига своята кулминация, когато Сена изхвърля болида на Прост още в първата обиколка. И двата болида не продължават състезанието, титлата вече е за Аертон Сена.
Сена печели своята трета титла през 1991 година а когато Прост отново решава да се завърне на пистата след конфликта му във Ферари през 1993 година, той вече кара за тима на сър Франк Уилиамс.
И забележете , в договора му има клауза в която пише че докато той кара за тима в него няма да дойде Аертон Сена!!!. 1993 година става една от най-хубавите в кариерата на французина и той изпява своята лебедова песен, ставайки шампион за четвърти път.
За съжаление след края на сезона решава да напусне формула 1.
Прост обяснява по следния начин битката между двамата: «Една от неговите главни мотивации бе да ме победи, аз бях негова "цел"».
Прост излиза победител от спора между двамата, напуска като шампион, остава победител!
Крайно сложния си характер Сена демонстрира в последното състезание в Гранд-при на Австралия поднасяйки на Прост огромна изненада!!!
«Той победи, а аз финиширах втори. Преди самото награждаване Сена ме покани да се присъединя към него на подиума и се прегърнахме, нещо не планирано преди това. Това стана може би и най-приятния момент в нашето съперничество. След това нашето противопоставяне с него приключи. », - спомня си Прост.
През зимата те започват да се чуват по телефона!.
«През цялата зима на 1993-94 година той ми звънеше всеки ден, чувствах, че това бе съвършено друг човек, който аз никога не бях виждал преди».
Вследствие на промяната, Сена пристига за беседа с Прост по френска телевизия, където бразилеца пристига със самолет в ранното утро на деня на своята смърт в Гранд-при на Сан-Марино - 1 май 1994 година.
Прост си спомня една интересна фраза , казана този ден от Сена: «Той ми каза: «Много скучая без теб» - и това не бе шега , това идваше дълбоко от душата му».
Печално, че края на войната между двамата и очертаващото се приятелство продължава толкова кратко – само до 14 часа и 18 минути следобед, централноевропейско време.ред.) В седмата обиколка на състезанието в Гранд-при на Сан-Марино излита от пистата на завоя Тамбурело и никога вече не се връща .....
Прост е последния, който вижда лицето на Аертон на погребалната церемония, именно той е помолен да затвори капака на ковчега на своя съперник.
За Хил не ми се спори........щото ще стане една ..............картонджииска история пак.
Сега нали разбираш,че едно приятелство не е само когато го дават по тв-то и.т.н.Последно редактирано от spl77; 21-03-09, 13:18.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ACCELERATOR Преглед на мнениеПрост и Сена - добре, ама Хил къде го нареди до тях?! Той си е баш от „пикльовците“, дето с нищо няма да го запомним, освен като поредният еднократен шампион от Ф1, който успя да отнеме една титла на Шуми, с по-добра кола. Нито блестеше с кой-знае какви пилотски качества - на мокро беше гола вода, нито пък с психически.
Между другото Прост и Сена може и да са стигали до бой, но до сприятеляване - аз поне не знам.
Колкото до видеото малко по-горе с Жил Вилньов - да, такова нещо повече няма да видим, най-малкото, защото още при първото или максимум второто избутване с гуми, един от двамата ще бъде викнат за престой в бокса
При всички положения аз съм доволен от последният сезон - той беше най-интересният от доста време насам. Включително и в някои състезания имаше подобни напрегнати моменти с непрекъснати изпреварвания. Надявам се и тази година да е така.
Деймън Хил си беше много добър пилот,ама като се замислиш малко са слабите пилоти във Ф1 като лигавото братче на Михаел.ТЛК 80 4,2ТД-95г
Коментар
-
spl77 - много интересна статия! Наистина ерата Сена-Прост едва ли има аналог в историята на Ф1.
Иначе по темата Шуми vs Хил/Хакинен/Монтоя/Алонсо спирам да пиша, и мисля няма защо да я подхващаме, защото спокойно ще напълним 30-на страници поне
Тази година ще стискам палци за Маса, пък да видим дали ще ме разочарова, или напротив, и дали ще се окажа прав, че има голямо бъдеще.
Коментар
-
Първоначално публикуван от gena Преглед на мнениеНека да видиме тая година как ще се развие шампионата.Прогнози?! До началото на втория старт от календар 2009.
Пак накрая да видим кой е най-близо.[SIZE=5][FONT=Garamond][B][COLOR=red][COLOR=blue][/COLOR][/COLOR][/B][/FONT][/SIZE]
Коментар
-
Мисля че основно битката пак ще между Ферари и Макларън, но е крайно време да се намеша и някой отбор от тези с многото пари примерно Тойота защо не и БМВ, за Рено си мисля че ще гравитира между тези две групи. За РедБулите може и да има някоя инцидента проява най-вече от Фетел, останалите са си във някакъв си техен шампионат дублиращ Ф1. Просто надали ще има сезон като предишните два, и определено залагам за Кими и втора негова титла.Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.
Коментар
-
Първоначално публикуван от ДОБРИН Преглед на мнениеПрогнози?! До началото на втория старт от календар 2009.
Пак накрая да видим кой е най-близо.
Това е от мен...
Четете www. F1Live. comYour conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Това че основната борба ще е между Макларън и Ферари е ясно. Макларън вече направиха аеродинамичните корекции. Но изненади със сигурност ще има . И то от "малките" . Сега виждам ( както спомена и колегата ) , че и Рос Браун даде изненадващо добри резултати на тестовете . А той е старо куче , плюс двигател от Мерцедес , вече е предпоставка за нещо интересно ...но остава още малко и ще видим кой - кой еТоплата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
Коментар
-
Обикновенно какво се случва в предсезонната подготовка в повечето случаи са партенки т.е. доста заблуждаваща информация кой къде е, след първите 2-3 старта става ясно за какво иде реч през новия сезон.Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар