Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Умишлено ли умъртвиха невъоръжения Осама Бен Ладен

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Умишлено ли умъртвиха невъоръжения Осама Бен Ладен

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
    ...
    Не визирам конкретен цитат, а общата нагласа спрямо темата.
    Във връзка с нея имам един/два риторични въпроса, чиито отговор не е правно издържан, ако не визираме правото на силния, разбира се:
    Някой да помни не-безпардонна империя, в исторически план или в днешни дни?
    Някой да помни не-безпардонен имперски отговор срещу всеки, дръзнал да се пробва да я разклаща/събаря?
    Отговорите са били баташки, брациговски, чеченски, афганистански,иракски, арменски, грузински и доста още, с един общ корен - бруталност и сила, без значение дали са били или не справедливи/отговорите/.
    Не е писана за нашата държава раздумката за кучетата и кервана, а за когото е писана - имперските интереси определено са водещия юлар в един имперски керван.

Коментар

То удобен вариянт в тази ситуация няма . Ако го заловят жив и решат да го съдят никой не може да гарантира че примерно една група от 50 - 100 негови последователи накичени с експлозиви и тежко въоръжени няма да отвлекат да речем някой круизен кораб с над 1000 американски граждани на борда с едно единствено искане неговото освобождаване в удобно за тях място . А сега да видим кой не преговаря с терористи . Досегашното положение пак лошо 10 години един брадат субект прави за смях вездесъщите американски тайни служби похарчени милиарди и нищо . Сегашното положение май е най приемливото убит става мъченик такива много . А дали е убит освен думите на Обама все още няма нито едно неопровержимо доказателство.
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Павлин Андреев Преглед на мнение
        Ликвидирането на Осама показва, че САЩ и техните съюзници имат предимство в разузнавателно отношение и показва на "водачите", че не са недосегаеми, т.е. могат да бъдат ликвидирани в произволен момент и това може да се използва като лост за ограничаване на други атентати...
        Това пък е най-голямата смешка

Всъщност показва или опит за прикриване на съпричастност, или безсилие да се справят с проблема, не с водача.

Ясно е, че щом си силен ще си правиш каквото си искаш. Въпросът е дали да сме зелки и да им вдяваме за всичко безрезервно или просто да приемем факта, че са силни и ще насочват вятъра в прокъсаните ни платна.

Коментар

Заглавието на темата е трепач.
          След като го гонят десет години, види се има умисъл в действието им. А въоръжен или не няма никакво значение, защото той не ги заплашваше с калашника, с който се кипреше по снимките, а със самото си съществуване.
          Единственото лошо в случая е да не вземе да се обърка височайшият меден месец. Ц-ц...

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
            Това си е твоя теория. Аз пък смятам, че е точно обратното - едно евентуално задържане и последващ продължителен съдебен процес биха били предпоставка за много повече жертви. Какво става, ако в отговор на задържане и привличане под съдебна отговорност на вожда им, терористите вземат -стотин заложници и започнат да ги трепят един по един пред видеокамерата с искане за освобождаването му?

Съвсем отделен въпрос е, че борбата с международния тероризъм има много сиви зони, в които обикновеното национално право просто няма да върши работа. В тази сфера, за да извадиш годни за пред съда доказателства, най-вероятно ще трябва да направиш публично достояние източници на оперативна информация, което никое разузнаване, имащо вменяемо ръководство, няма да направи.

И една задачка към тебе. Избухва въоръжен конфликт между България и страна, разполагаща с оръжия за масово поразяване. Ти си мобилизиран и в състава на разузнавателно подразделение си изпратен със задача да установиш дислокацията на ракетно поделение на противника, за което има данни, че ще бъде използвано за нанасяне на удар с ОМП по наша територия. При изпълнение на задачата залавяте военнослужещ от противниковите сили, за който има сериозни основания да се предполага, че има нужната информация. Обаче проклетникът геройски мълчи и не казва нищо. Същият е военнопленник и като такъв се ползва със защита срещу изтезания според Женевската конвенция. Обаче изтезанията са единственият начин да му се развърже езикът бързо. Та така, колега, Вашето решение? Стриктно съблюдавате международното право и правата на военнопленника, в резултат на което не изпълнявате поставената ви задача, или ... ???

Е това ако не е чиста демагогия и лицемерие! Фактът беше поднесен така, че да предаде съобщение от рода на: "Който се *бава с нас може да очаква това!"

Не виждам особена разлика от това:

Не знам защо, ама не си спомням да съм чел тук вопли за "наглото и лецемерно поведение на Русия".
            Да, бих спазвал националните и международните закони! Мисля, че макиавелизма отдавна е бил на мода в политиката от средата на XV-ти до към края на XIX, а прилагащите го през двадесети век доведоха до две световни войни с невероятен брой жертви за целия период за съществуване на човечеството. Към момента мисля, че буквалното приложение на "Целта оправдава средствата" е напълно неприемливо.
            Напълно неприемливо е и използването на изтезания - ако не си наясно това е международно военно престъпление.
            Относно Русия, за която няколко пъти ме зачекваш ще ти кажа - не съм русофил, не бих казал, че съм и русофоб просто по причина, че тази държава според мен е далече от демокрацията и върховенството на закона, така, че не очаквам от нея пример за морал и законност. Просто съм я отписал, като критерий за сравнение. Съвсем друго е отношението ми обаче към (ще цитирам Даника) "моралния стожер" на съвременния свят.
            Хора, XXI век сме! Част сме от Европа!
            Имам горчив в вкус в устата си - не очаквах, че за толкова кратко време американската имерия ще се изчерпи до такава степен.
            Не се учудвам вече и защо Цветанов въпреки, че не доказа откъде са му 6-те апартамента не се чувства неморален, защото подопечния му Краси излезе и каза, че е виновна тъщата, щото му е дала едни незнайни пари.
            Не искам да живея в свят в който на черното се казва бяло, в свят на беззаконие и двойнственост, в свят в който се потъпкват основните човешките права - и от терористи и още по-малко пък от държавата. И смятам според силите си да се боря с това.

П.С. И не вярвайте толкова на бликащите от телевизиите криминални и военни филми - те са художествена измислица!
            Последно редактирано от chris_vicom; 04-05-11, 21:18. Причина: Допълване - послеслов.
            "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
              ......Не е писана за нашата държава раздумката за кучетата и кервана, а за когото е писана - имперските интереси определено са водещия юлар в един имперски керван.
              Тук противоречия нямаме.
              Имперските кервани си вървят, независимо от лаещите или ръкопляскащите елементи на шпалира.
              Всеки сам избира сред кои да се нареди.
              Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Собаке - собачья смерть. Приложимо както за Хаттаб и Басаев, така и за Бин Ладен. Прав беше Владимир Владимирович - и в тоалетните ще ги трепем. И Леон Панета е прав - добре си помислете кой ще е следващия.

Приемат ли се залози кой ще е следващото плашило ?
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Близка статия до темата -"Щеше ли да е неудобен Осама, ако беше заловен жив?":

"Въпроси, които засега са без отговор, задава „Ало“:

Защо САЩ не публикуваха официална фотография на мъртвия Бен Ладен?

Защо не е публикуван записът от акцията, която на живо гледа и Барак Обама?

Защо няма снимки и не е известна самоличността на убитите телохранители на Осама?

Защо не е публикуван запис от погребението, извършено посред нощ в открито море?

Защо Осама не е бил заловен жив, ако е имал само четирима телохранители?
                  "

и цялата тук:
                  http://www.dnes.bg/world/2011/05/04/shteshe-li-da-e-neudoben-osama-ako-beshe-zaloven-jiv.117789
                  Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                    Във връзка с нея имам един/два риторични въпроса, чиито отговор не е правно издържан, ако не визираме правото на силния, разбира се:
                    ......бруталност и сила, без значение дали са били или не справедливи/отговорите/.
                    "Тъй като хората нямат интелект да дадат сила на правото, обикновено дават право на силата" май е написано в западния свят преди 400 години, сигурен съм че изтока е поне още 1000 напред.

накратко "Международно право" е оксиморон. Обречен е да бъде такъв заради човешката същност . Но си прав че е интересно хора над 21год. да имат други очаквания
                    байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                    Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                    Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
                      ... И тъй като събитието е станало в Пакистан - пакистанската страна е тази, която би следвало да изясни позицията си.
                      Тази на САЩ е ясна, но това е позицията на заинтересования.
                      Някакси ми се струва, че позицията на Пакистан също ще да е "на заинтересования". Защото малко трудно могат да убедят "световната общественост", че едва ли не най-издирваният човек в света някоя и друга година си е живял безметежно недалеч от военната академия на страната им, на едва 50 км от столицата, и спецслужбите им нищичко, ама хич нищичко, не са знаели ...
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

едва ли не най-издирваният човек в света
                        Стига де. Нали не вярваш че са го търсили изобщо?
                        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                          Това пък е най-голямата смешка
                          Всъщност показва или опит за прикриване на съпричастност, или безсилие да се справят с проблема, не с водача.
                          Някакви аргументи в подкрепа на горното твърдение или само си пишеш глупости? Все пак познавам изключително добре проблемите на арабския свят и играта на контратероризъм...
                          Ясно е, че щом си силен ще си правиш каквото си искаш. Въпросът е дали да сме зелки и да им вдяваме за всичко безрезервно или просто да приемем факта, че са силни и ще насочват вятъра в прокъсаните ни платна.
                          Дали наистина е така? Какво означава по-силен? По-силен как? Най-лесно беше да се пусне една ядрена бомба или да се изстреля една ракета от типа Trident UGM-133 D-5 върху предполагаемото убежище на Осама Бен Ладен. Ефектът щеше да е поразителен и щяха да бъдат решени проблемите с увеличената популация на населението в Пакистан. Само че, най-крутите мерки, не винаги са най-ефективните. Играта, включваща разузнаване (техническо или чрез агенти, а най-често комбинация от двете), навременно получената, проверена и анализирана информация, относима към конкретен обект, съответно по-сила и/или подходящо като политическо решение, взето навреме, създаване на план за съответната операция, както и съпътстващи планове в случай на възможни отклонения, както и наличието на подходящ екип с подходяща екипировка е много сложна и се играе само от силните...
                          Зад операцията по ликвидиране не стоят само командосите, който са извършили конкретният акт, а една изключително мащабна разузнавателна и логистична операция. Това ако не е демонстрация на сила...

Толкова по въпроса за просвещението относно начина на провеждане на подобни операции. Може и да съм зелка, но съм участвал в подобни упражнения (макар и в много по-малък мащаб) и знам колко лесно е да се объркат нещата, а ти продължавай да си пишеш удобно седнал пред компютъра с грижливо закърпени платна и да философстваш на теми, които са ти познати само от киното или романите на Том Кланси.
                          "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

Коментар

Първоначално публикуван от Павлин Андреев Преглед на мнение
                            Някакви аргументи в подкрепа на горното твърдение или само си пишеш глупости? Все пак познавам изключително добре проблемите на арабския свят и играта на контратероризъм...
                            11.09. - най-големият връх в разузнаването на сащ!

Коментар

Някакси ми се струва, че позицията на Пакистан също ще да е "на заинтересования". Защото малко трудно могат да убедят "световната общественост", че едва ли не най-издирваният човек в света някоя и друга година си е живял безметежно недалеч от военната академия на страната им, на едва 50 км от столицата, и спецслужбите им нищичко, ама хич нищичко, не са знаели ...
                              На плоскостта на политиката - да. Но тя не винаги съвпада със закона. Пакистан вероятно ще заеме най-удобната за себе си позиция, без оглед на законосъобразност.
                              Освен "не знаехме, че ОБЛ е тук", ще трябва да поддържат и тезата "не забелязахме и тюлените на територията си", заради останалия ислямски свят.
                              Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

11.09. - най-големият връх в разузнаването на сащ!
                                Май не е важно какво ще кажеш и дали ще има нещо общо с темата стига да се понаплюят американците?
                                Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X