Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Умишлено ли умъртвиха невъоръжения Осама Бен Ладен

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Умишлено ли умъртвиха невъоръжения Осама Бен Ладен

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
    С навлизането на мобилните комуникации и развитиети на средствата за масово унищожение, до ниво "направи си сам", светът коренно се промени.
    Тези тантурести демократични ценности, очевидно не работят и са нелепи като постулата за "девственост при брака" по време на сексуалната революция.

Разбира се нелепите изисквания са удбно защитими от някакъв кристален морален пиедестал, само че това не ги прави по-работещи.
    Все пак и оркестърът на Титаник е свирил до последно, с което е спомогнал за преодоляване на паниката сред давещите се.
    Които така или инак все са се удавили.
    О.К. Ник, а какъв работещ модел на ценности предлагаш? Нов Световен Ред? С чип под кожата и със сметка в банката, която на момента може да бъде анулирана и ти ликвидиран физически, защото просто така е решил някой?
    Заинтересувал ли си се как работи демо модела в средата на предния век в нашата мила Родина? Заинтересувал ли си се колко човека са лежали в Белене, само защото партийния секретар е искал да върти любов с булката им или пък някой друг доносник е пуснал анонимка със същата цел? Или пък просто си е уредил по този начин сметките в междуличностните си отношения? Примери за демо версията да искаш!
    "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
      ....Садам беше дългогодишен ръководител на държава - легитимен. Беше необходимо да има процес - най-малкото заради неговата легитимност приживе......
      Той и Милошевич беше легитимен. Но го съди международния наказателен съд в Хага, а Саддам - иракски съд.
      Защо ли аршинът беше различен?

Помните ли стария руски виц?
      "Маленький инцидент на советско-китайской границе: Китайская батарея напала на мирно пахающий советский трактор. Трактор ответил на огонь. Уничтожил батарею. После этого улетел"
      Спазено е приличието при поднасяне на информацията за очевидното.

При информацията за "отстраняването" на Осама, лично за мен е дразнеща наглата безцеремонност на внушението "К`вото си искаме, т`ва си прайм". Можеше фактът на кончината да бъде поднесен по "метода на приличието", но очевидно не това е била целта. Целта е била демонстрацията на изключителност.
      Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Забравихте репортажите на Ал Джазира с обезглавяването на толкова народ... Кои ученици са главорезите? Тези зверства не стига, че не трябва да ги има, ами даже ги пропагандират...
        "Убит с куршум в главата/тялото..."; "Контролен изстрел..."...
        Дискавъри ченъл е трябвало да викат да снима, да правят поредици, да се види, да се знае как свършват извергите, а не да ги съжаляваме...
        Бас ловя, че всичко е филмирано. В нето има даже снимки от "местопроизществието" - потгизнали стаи с кръв...

Светът е малко по-добър без ОБЛ...

Американците имат причина да се радват, да злобеят от кеф ако щете... Всеки знае защо... Това е техния реванш заради 11.09.2001... Заслужиха тази новина... Тяхно право е да потбират думите ...

Ето малко Wikipedia:

Operation Geronimo
        Последно редактирано от p-pleven; 04-05-11, 17:05.
        Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
          Той и Милошевич беше легитимен. Но го съди международния наказателен съд в Хага, а Саддам - иракски съд.
          Защо ли аршинът беше различен?
          По спомен - за Югославия имаше комай резолюция на ООН, а за Ирак - нямаше. Може и да бъркам...

Международното право е нещо относително. Даже много относително...

Между другото - ако се бяха допитали до американската общественост как да постъпят с въпросния Осама - най-вероятно щяха да завършат с публичен линч и пребиване с камъни. Те предпочетоха този вариант... Много по-чист и безконфликтен. Така че - въпрос на гледна точка...

А за снимките - като го покажат и като се окаже, че изглежда различно, ще почнат едни журналистически манипулации - по-добре така. Те си знаят как да го идентифицират - все пак те са го вербували...

А ако някой не го кефи - може да протестира, да изразява гражданска позиция... На мен проблема ми е далечен и изобщо не смятам, че е прецедент, или пък нещо друго от тоя род.
          Аз например помня един Шамил Басаев, гледал съм и филма Мюнхен...Тайни служби, явни служби - те тюлените да не са някакво полицейско подразделение та да ги изключваме от тайните служби ей така...

И аз съм либерал, но съвсем не съм либераст, все пак...

Коментар

Не само е филмирано - до колкото прочетох щаба в Белия дом са го гледали в реално време. И в подкрепа на Жоро Нешев - няма начин заповедта за ликвидиране да е незаконна.
            Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от chris_vicom Преглед на мнение
              Знам, но това беше приоритет на тайните служби, защото се знаеше, че е незаконно. Обаче, да го вършат явно и главата на държавата им да се хвали с това е извън всякакви правни и морални норми. Това си е безогледно нахалство. Това, че го прави умишлено за да провокира бъдещи конфликти е най-лошото от цялата история. И пострадалите ще бъдат несравнимо повече от пострадалите от досегашните атентати. ...
              Това си е твоя теория. Аз пък смятам, че е точно обратното - едно евентуално задържане и последващ продължителен съдебен процес биха били предпоставка за много повече жертви. Какво става, ако в отговор на задържане и привличане под съдебна отговорност на вожда им, терористите вземат -стотин заложници и започнат да ги трепят един по един пред видеокамерата с искане за освобождаването му?

Съвсем отделен въпрос е, че борбата с международния тероризъм има много сиви зони, в които обикновеното национално право просто няма да върши работа. В тази сфера, за да извадиш годни за пред съда доказателства, най-вероятно ще трябва да направиш публично достояние източници на оперативна информация, което никое разузнаване, имащо вменяемо ръководство, няма да направи.

И една задачка към тебе. Избухва въоръжен конфликт между България и страна, разполагаща с оръжия за масово поразяване. Ти си мобилизиран и в състава на разузнавателно подразделение си изпратен със задача да установиш дислокацията на ракетно поделение на противника, за което има данни, че ще бъде използвано за нанасяне на удар с ОМП по наша територия. При изпълнение на задачата залавяте военнослужещ от противниковите сили, за който има сериозни основания да се предполага, че има нужната информация. Обаче проклетникът геройски мълчи и не казва нищо. Същият е военнопленник и като такъв се ползва със защита срещу изтезания според Женевската конвенция. Обаче изтезанията са единственият начин да му се развърже езикът бързо. Та така, колега, Вашето решение? Стриктно съблюдавате международното право и правата на военнопленника, в резултат на което не изпълнявате поставената ви задача, или ... ???

... Можеше фактът на кончината да бъде поднесен по "метода на приличието", но очевидно не това е била целта. Целта е била демонстрацията на изключителност.
              Е това ако не е чиста демагогия и лицемерие! Фактът беше поднесен така, че да предаде съобщение от рода на: "Който се *бава с нас може да очаква това!"

Не виждам особена разлика от това:

Российские самолёты наносят и будут наносить удары в Чечне исключительно по базам террористов, и это будет продолжаться, где бы террористы ни находились. …Мы будем преследовать террористов везде. В аэропорту — в аэропорту. Значит, вы уж меня извините, в туалете поймаем, мы и в сортире их замочим, в конце концов. Всё, вопрос закрыт окончательно.

Не знам защо, ама не си спомням да съм чел тук вопли за "наглото и лецемерно поведение на Русия".
              Последно редактирано от Чавдар (V93); 04-05-11, 18:05.
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Екстремните ситуации изискват екстремни мерки. Борбата с тероризма е точно такава. Бесните кучета се застрелват, терористът, дори и невъоръжен си остава терорист. А че в случая има голяма доза показност спор няма, но това също е един вид възпиращ фактор. За някои, за други може да има тъкмо обратния ефект. Но това са рисковете. Имаше един индивид, вече го няма. Никой не го е карал насила да става терорист, нито някой е нападнал държавата му. Сам, по собствено желание е тръгнал да убива и взривява. Е, всеки трябва да си прави сметката за постъпките си и да знае какво да очаква. Мисля, че му отделяме прекалено много внимание. Не го заслужава.
                Последно редактирано от Тихомир; 04-05-11, 18:14. Причина: допълнение

Коментар

Има една много много стара максима-там където започне война умира истината.Дори сега във времето на голямата информация , няма да се учудя ако се окаже че всичко е било предизборна гимнастика на Обама.Ами те си го създадъха те си го....''Я тебе создал, я тебе убию!''Итересното сега е друго-кого ще гоним по чукарите,че то ще има и други избори....Може би сега ''Антихристът'' ще искочи от някой северно африканска държава?Дали пък не ги разбутаха пак братята Американци?Че то преди и ние си ''изнасяхме'' революции за ''братските държави''.Дали се е променил света, или всичко ново е добре забравено старо?
                  Если запрещено, а тебе очен хочется - тагда можно!

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                    ...че в случая има голяма доза показност спор няма, но това също е един вид възпиращ фактор....
                    На мен пък показността в случая ми изглежда диспропорционално малка спрямо обществения интерес към делата на въпросната личност и личността като такава, и очевидно включително и в този форум.

Истината е, че както и да го бяха пречукали - с процес, без процес - все щеше да има пеещи песента за гадните американски империалисти и двойният им аршин...

Или може би тук има съфорумници, които считат че вместо да бъде екзекутиран, той трябва да бъде вкаран в затвор, с медицинско обслужване и зъболечение, храна три пъти дневно, хашиш за десерт и домашна отпуска за добро поведение... ах, милинкият - взели че му нарушили човешките права... кажете го това на роднините на нашите двама шофьори дето ги посякоха в Ирак...и на хилядите невинни загинали при терористични акции...
                    Последно редактирано от vlageo; 04-05-11, 18:27.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                      .....Е това ако не е чиста демагогия и лицемерие! ....
                      Че кой спори!? Така е. Демагогия и лицемерие си е. Различаваме се по това, обаче, кой къде ги вижда.
                      Ясно е, че е целесъобразно да се отстреля ОСБ, независимо от ситуацията и причините за това. Резултатът е постигнат. Добре.
                      Но целесъобразно и законосъобразно не винаги съвпадат. И след като си избрал първото, пренебрегвайки второто (приемаме, че си постъпил правилно) или недей да твърдиш, че си действал законосъобразно или ако го твърдиш - поне създай видимост, след като си се самообявил за морален стожер.
                      Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Четенето на такива теми е един от редките случаи в които си мисля че наистина може и да се намират конспирацийки тук-таме по света.

В случая - хитра конспирация за създаване симпатии към американците, чрез публикуването на подобен лицемерен и ревлив балон.

Сигурен съм че Георги Лазов и Ивайло Кепов, царство им Небесно, както и близките им, биха се просълзили от умиление пред подобна загриженост.
                        Последно редактирано от Goblin; 04-05-11, 19:00.
                        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

А защо се хващате за думите?Кой тогава е стрелял по "Чинука"?Според мен,там е имало много повече въоръжени хора,отколкото казват.Той няма да остане в къщата сам с жена си!
                          А какво ще стане,когато се разчуе,че е арестуван жив?Веднага ще отмъкнат някой самолет или нещо подобно,за да бъдат поставени условия.Както е казал Сталин-"Има човек-има проблем.Няма човек-няма проблем".А видяхте ли как някои престъпници у нас едва не ги изкараха герои?Даже им пуснаха подписка в тяхна защита!
                          Не мисля,че пехотинците са имали някакъв избор.
                          [URL=http://dobavi.info/cars/BMW/][IMG]http://dobavi.info/cars/BMW/m20392.gif[/IMG][/URL]

Коментар

... Но целесъобразно и законосъобразно не винаги съвпадат. И след като си избрал първото, пренебрегвайки второто (приемаме, че си постъпил правилно) или недей да твърдиш, че си действал законосъобразно или ако го твърдиш - поне създай видимост, след като си се самообявил за морален стожер.
                            Познаваш ли дотолкова добре правото на САЩ и актуалните нормативни документи, за да твърдиш, че е действано незаконно?

В Интернет чета следното:

... However, legislation is not the only source of regulations which have the force of law. There is also judge-made common law and constitutional law. The President can issue executive orders pursuant to a grant of discretion from Congress, or under the inherent powers that office holds to deal with certain matters of foreign policy. ...
                            ...
                            Executive orders can have the full force of law if they are made in pursuance of certain Acts of Congress, some of which specifically delegate to the President some degree of discretionary power (delegated legislation). Other Executive Orders not authorized by Congress are claimed to have their authority for issuances based in a power inherently granted to the Executive by the Constitution.
                            ... President Bush has given the CIA an explicit go-ahead to carry out covert missions to assassinate Osama bin Laden and his supporters around the world, effectively lifting a 25-year ban on such activities.
                            The US defence secretary, Donald Rumsfeld, confirmed reports of such a move yesterday by telling CNN that the US would be acting in self-defence in carrying out such missions.

..
                            The US president, according to senior government officials quoted by the Post, signed an order last month known as an intelligence "finding", which broadens the list of potential targets beyond Bin Laden and his immediate circle of some 15 operational planners — and beyond Afghanistan.

...
                            Mr Bush has apparently circumvented the legal constraints on clandestine killing missions imposed since the Church committee found in 1975 that plots against five foreign leaders under presidents Eisenhower, Kennedy and Nixon had been organised in terms "so ambiguous that it is difficult to be certain at what levels assassination activity was known and authorised".
                            The new presidential order, drawing on one signed by President Clinton against al-Qaida three years ago, apparently overcomes such problems by making plain that responsibility and accountability rest with the president and his senior colleagues.

...

The United States military since 2004 has used broad, secret authority to carry out nearly a dozen previously undisclosed attacks against Al Qaeda and other militants in Syria, Pakistan and elsewhere, according to senior American officials. These military raids, typically carried out by Special Operations forces, were authorized by a classified order that Defense Secretary Donald H. Rumsfeld signed in the spring of 2004 with the approval of President Bush, the officials said.
                            Поради което съм много склонен да се съглася с колегите, които по-горе допускат, че американската администрация си е изчистила нещата от гледна точка на националното право на САЩ.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Чавдаре, дай да не навлизаме там, че няма излизане.
                              Не. Не го познавам добре правото на САЩ.
                              Проблемът, обаче, не е националноправен, доколкото иде реч за нещо, случило се на територията на чужда държава.
                              И въпросът относно това, кой е приложимият закон за квалификация на деянието (отстрела) е висш пилотаж дори и за колегите, които са специалисти по международно право. Аз не съм. Поне не в наказателноправната област.
                              Но това, че САЩ последователно се домогват (а понякога го и постигат) до привилевигировано прилагане на националния им закон на чужда територия в случаи на военно присъствие, това е факт. Дали в случая е така - аз не знам, защото и моята информация е само от медиите. И тъй като събитието е станало в Пакистан - пакистанската страна е тази, която би следвало да изясни позицията си.
                              Тази на САЩ е ясна, но това е позицията на заинтересования.
                              Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                                Четенето на такива теми е един от редките случаи в които си мисля че наистина може и да се намират конспирацийки тук-таме по света.
                                Това е добре, защото, да виждаш конспирация във всичко около себе си, без да имаш реална причина е "психическо отклонение". Това, което често забравяме обаче е, че психологията е описала и противоположното поведение:

"...Характерен признак за „имбецилност” е отрицанието за съществуване на конспирации, заговори или скрити заплахи. Не се препоръчва работа с машини и апарати и поточни линии. Ако подпомагането на пациентите започне своевременно, част от тях, могат да припечелват препитанието си в т.нар. „охранявани работилници”...

Из „Речник по Психология” – форми на „олигофрения”

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X