Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фрези, фрезоване и други операции които могат тези машини.

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Фрези, фрезоване и други операции които могат тези машини.

Аз от години ползвам 18ХГТ защото тази е една от стоманите които се циментоват най добре, и вади над 60 HRC. Купувам само от склад със сертификат и 100% сигурност че отговаря на марката.
    При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Е за съжаление тук в София освен от Ангел Стоилов, няма от къде другаде. А според слухове дори да дадат сертификат сигурност няма, ако сам не и пуснеш анализ.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

В "А. Стоилов" по принцип са много коректни., не че им правя реклама. До момента не съм имал проблем с стока закупена от там.Проблем може да има ако този който реже материала е "снощен" и ти даде друго, вместо това което си поръчал.
        "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
        Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Е за съжаление тук в София освен от Ангел Стоилов, няма от къде другаде. А според слухове дори да дадат сертификат сигурност няма, ако сам не и пуснеш анализ.
          По принцип е така, но аз пазарувам от Пловдивския им склад, и до сега никакъв проблем. Пазарувам също и различни марки цветни метали (месинг,бронз,алуминий) прокат обикновено, поръчам по "еконт" и никакви ядове.
          При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Тъй, набавено и отгрято е Ф60 от 18ХГТ. Ако на някой от София му трябва - в двора на Улмер има цехче за термообработка и човека ми се стори много разбран.

Уикенда присводството на стружки започва с нова сила. Нядвам се трета серия да не се наложи.
            Не схванах какво е "отгрято"!?На теб ти трябва подобрен материял,и за да стане както трябва,трябваше да очегърташ грубо детайла с плюсове от 5мм.След което да се загрее и охлади в масло,в това се състои така нареченото "подобряване".Понеже 18ХГТ е стомана подлежаща на циментация и в момента не е навъглеродена,ще вдигне при подобряването 35 до 40HRC макс.
            При твоето изпълнение(ако е подобрен),след изработването детайла ще е суров,а идеята е да има някаква твърдост,нали това е основната част на занятието.
            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
              Не схванах какво е "отгрято"!.
              Отгрято е когато се нагорещи материалът в пещта (при пълно отгряване-890-920гр. по спомени ) и след това се оставя да изстине с пещта (В нея)-това е за легирани констукционни и инструментални стомани.Целта е да се премахнат всички вътрешни напрежения и да се уеднакви вътрешната структура на материала. Навремето когато работех в матричарски цех , всички поансони и матриците към тях първо се отгряваше материала и после се обработваше на машините, след което се закаляваше и шлайфаше .
              "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
              Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от pgv64 Преглед на мнение
                Отгрято е когато се нагорещи материалът в пещта (при пълно отгряване-890-920гр. по спомени ) и след това се оставя да изстине с пещта (В нея)-това е за легирани констукционни и инструментални стомани.Целта е да се премахнат всички вътрешни напрежения и да се уеднакви вътрешната структура на материала. Навремето когато работех в матричарски цех , всички поансони и матриците към тях първо се отгряваше материала и после се обработваше на машините, след което се закаляваше и шлайфаше .
                Точно,но на Спарки му трябва подобрен,за да има някаква износоустоичивост и да не се дере от стружки.
                Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Хубаво е да има износоустойчивост, но също така е хубава в цялата система да има един по-мек от останалите детайл, който да се износва. Редно е това да е най-евтиния или най-лесния за замяна. В случая, това е обсъждания клин...
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                    Хубаво е да има износоустойчивост, но също така е хубава в цялата система да има един по-мек от останалите детайл, който да се износва. Редно е това да е най-евтиния или най-лесния за замяна. В случая, това е обсъждания клин...
                    Който ще е "мекичек",говорим за 36-38 единици което е съвсем малко по-добре...

Коментар

То хубаво подобрение, ама работните повърхности се работят с HSS фреза с гладки ръбове, която едвам смогва на HB200-220, с каквато предполагаемо е суровата стомана 45, от която правих "обърнатия". Други варианти за 55 градусова фреза просто няма. После се и реже с HSS диск - и там други опции нямам, но да речем че това поне не е критично - дисковете са евтини и мога да си позволя да огелпя 2-3 докато го отрежа.

Оригиналния клин също е мек и също е правен на фреза - личи си. И после е шлайфан и шаброван, колкото да има шарка. Понеже откак имам машините проблема си е там, като ми трябва точност издъпвах клина назад докато обере луфтовете в позицията на шейната, в която работя, и после го почуквах обратно с ключа за ножодържача - дори от това леко почукване се е подбил доволно в края. Иначе доколкото разпитвах години наред се наслушах на приказки за материал от темперован чугун до стомана 45, както и за закалени паралели и т.н., та общо взето надеждна информация за това как и от какво се прави в заводски условия така и не намерих, но предполагам че се шлайфа на някакъв стандартен наклон, после дъската се фрезова на същия стандартен наклон, и после се донапасва, но поне с последното няма видими признаци някой да си е играл особено, съдейки по вида на оригиналния клин.

По начина, по който го правя (видно от снимките по-горе) последваща обработка е изключена - нито имам как да му докарам наклона с точност до стотна, нито как да го захвана. Фрезовано на машина с ЦПУ и шлайфано на шлайф, дето е в състояние да докара точния наклон е идеалния вариант, само дето няма как да се случи при мен - просто с такова оборудване не разполагам, а да го дам на някой значи доволно голяма цифра (или поне така си мисля), просто защото е времеемко. Иначе и Станьо (господ здраве да му дава - винаги е бил насреща) ми предложи някои варианти като ходих да взимам менгеметата. И негов човек е споменал че е добре да е от подобрена стомана, само че с мойте технологични дадености просто няма как. Минаха ми някакви мисли дори работните части да се правят с нишкова ерозия върху закалена заготовка, ама и това ще е торба пари.

ПП: 35 HRC е HB 322 (не че директна конверсия е твърде коректно нещо). Чугуна е HB 180-220, тоест подобрения клин ще е по-твърд, при това не малко. Ще взема да мерна някъде колко е твърд оригиналния, та да се приключи въпроса. Току виж и анализ му пусна, ей-така, за идеята.То и твърдомер съм си наумил да си взема, ама няма да е баш сега.

ППП: С А.Стоилов лично проблеми не съм имал, освен с една "разслояваща" се ламарина, която се нацепи при огъването, ама така и не разбрах дали проблема е в ламарината или в огъващите. Анализ съм пускал само веднъж и общо взето отговаряше на каквото трябва - тогава пък съшите огъващи бяха строшили нож на абканта и бяха решили че виновен е материала, нищо че огъват 10-ка S355 с нож 1-ца.

...обаче, баджанак ми е железар цял живот, и ми е разказвал някои случки за материали, купени от там, със сертификат и т.н. И не само той. Затова и изрино подчертах за "слухове". Лично проблеми не съм имал, но и не мога да кажа че съм правил някакви критични откъм материал неща, еле пък в достатъчно количество за да трупам лична статистика. Гледам да мятам по един поглед докато режат какво пише на листа стомана или парчето материал, до колкото ми е възможно, но често не е - като поръчват 2 размера кръгла S355, заедно с нея 1-2 размера кръгло или квадратно 40X или 45, и в същото време 2 парчета с различни дебелини ламарина S355, обикалят се 3 места, на които има по 3 мачини, всяка нещо реже, и не винаги се получава.

Въпросния квадрат (май 100x60) от стомана 45, за който споменах по-горе, с пукнатините по дължина, пак от тях е купуван, например.
                      Последно редактирано от sparkybg; 04-02-16, 00:11.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

спарки, що не хвърлиш едно око на таблица 1
                        дават го без деформации след термообработката
                        http://ftp.tu-sofia.bg/R&DS/Eftom/home.htm

Коментар

Знам за тоя процес отдавна. Ще го мисля...

Коментар

Някой да си познава главата От някакво Чероки е . Идва днес един приятел монтьор от вратата с тъжен поглед и жален глас ми казва ти си ми последната надежда . Обиколил половин София или шлайфовете им нямат ход или не могат да я хванат на магнитната маса . Изправи се на няма и две десети щото е чугун и трудно деформира . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI0155.jpg
Прегледи:1
Размер:150.9 КБ
ID:5701627Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI0157.jpg
Размер:149.4 КБ
ID:5701626
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

ШПХ 51 е голяма машина.

Коментар

Да се изфукам с дребна придобивка:
                                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20160204_201229.jpg
Размер:157.9 КБ
ID:5701631

Гайка за стягане на ER цанги с лагеруваща предна част - така как ще сре намести цангата зависи единствено от конуса на държача и самата цанга. Дали има файда - тепърва ще сравнявам.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X