Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да обсъдим заваръчните ИНВЕРТОРИ ...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Да обсъдим заваръчните ИНВЕРТОРИ ...

Ще има безконтактно палене + ЛИФТ със регулиране на нарастване и спадане на тока. Също така ще се регулира времето за спиране на газа в края на заварката.
    Отделно други функции, които нямат пряко влияние в процеса на заваряване - управление на вентилатор, измерване на температурата в две зони и показване на индикатора.
    Панайот Бърдарски
    0887 60 77 22

Коментар

Щеше ми се някой по обстойно да обясни за работата на ВИГ с типична ММА машина с палене с драскане (scratch start)?Имам в предвид че работното напрежение при ВИГ и ММА е различно при машини предназначени и за работа по двата метода .Има обаче ММА машини за които се упоменава че може да се използват за ВИГ(scratch start) а на други не !?
      https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
      https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Първоначално публикуван от gogo77 Преглед на мнение
        ... Заварява и пали с лекота стомана и неръж, даже мина теста с месинга и цветовия спектър (бях светнат за него в Австрия). Това го казвам за апарата с дросел (pansim знае, щото тествах и друг негов апарат)..
        Не знам за какво трябва де е устройството на апарата,но ако е направен добре не би трябвало да има никаква разлика при работа на TIG DC на черно, цветно и неръждаемо !

Коментар

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
          Ще има безконтактно палене + ЛИФТ със регулиране на нарастване и спадане на тока. Също така ще се регулира времето за спиране на газа в края на заварката.
          Отделно други функции, които нямат пряко влияние в процеса на заваряване - управление на вентилатор, измерване на температурата в две зони и показване на индикатора.
          А АC ще има ли ?

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
            А АC ще има ли ?
            AC-тo не е велик проблем, така или иначе. Има и там някои хитринки, та да го накараш да работи стабилно на ниски амперажи, но общо взето нищо кой-знае какво. Лошото му е единствено че машината престава да е компактна, защото онова си изисква допълнително и транзистори и охлаждане.

Да накараш самия инвертор да работи както трябва е далеч по-голямата разправия.

За тръгването с драскане - има значение как е реализиран инвертора, или по-точно в какво текущо състояние е при празен ход, и какво прави при първото късо. Чистата работа е да се направи с ключе ММА/ВИГ, иначе е компромис. То драскането по принцип си е компромис.

@panism - като правиш високочестотното - опитай как пали ММА електрод с пуснато високочестотно като за ВИГ. Вероятно приятно ще се изненадаш.

@останалите - не правете това удома. Трабва да се вземат определени мерки.
            Последно редактирано от sparkybg; 08-07-13, 18:28.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              То драскането по принцип си е компромис.

@panism - като правиш високочестотното - опитай как пали ММА електрод с пуснато високочестотно като за ВИГ. Вероятно приятно ще се изненадаш.
              Да, драскането не ми харесва, и точно затова не съм предвидил ключе за смяна на режима...не виждам смисъл освен чисто търговско-рекламен.

Спарки - смяташ ли ли не съм пробвал високочестотното палене???????????
              Панайот Бърдарски
              0887 60 77 22

Коментар

Да, драскането не ми харесва, и точно затова не съм предвидил ключе за смяна на режима...не виждам смисъл освен чисто търговско-рекламен.

Спарки - смяташ ли ли не съм пробвал високочестотното палене???????????
                Ми то аз го пробвах от гевезлък, не с определена цел. Чукането с електрода да запали отива в историята.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

От ключето има смисъл, до колкото трябва да изключиш високочестотното и разни функции като anti-stick и arc-force + разните други оптимизации, предвидени за ММА, ако има такива.

Коментар

А смяната на режима HF - Lift защо е предвидено като опция в бъдещия ти инвертор ?
                    Lift arc в инвертор с клапан според мен и предвиден като функция само заради някакви европейски и световни изисквания за работа на места в които не може да се използва HF!Иначе така като е реализирано в повечето маркови инвертори си е пълна тъпотия -работа в подобен режим е доста по не удобна отколкото например в обикновен ММА с Lift или scratch!

Коментар

За тръгването с драскане - има значение как е реализиран инвертора, или по-точно в какво текущо състояние е при празен ход, и какво прави при първото късо.
                      Това означавали че не всеки ММА инвертор може да се ползва в режим ВИГ поради проста причина че няма да работи добре!?

Коментар

AC-тo не е велик проблем, така или иначе. Има и там някои хитринки, та да го накараш да работи стабилно на ниски амперажи, но общо взето нищо кой-знае какво. Лошото му е единствено че машината престава да е компактна, защото онова си изисква допълнително и транзистори и охлаждане.
                        .
                        Това все пак означава че при AC-тo натоварването така или иначе е повече от DC-то ?Питам понеже преди време ми бе отговорил по следния начин :
                        Моята поне AC-то не я товари с нищо повече от DC-то.
                        П.П. Моля де не считате това питане а също и по горните за заяждане!Просто търся отговори на някой въпроси!
                        Последно редактирано от welderargon; 08-07-13, 22:14.

Коментар

Това все пак означава че при AC-тo натоварването така или иначе е повече от DC-то ?Питам понеже преди време ми бе отговорил по следния начин :

Моля де не считаш това за заяждане !Просто търся отговори на някой въпроси?
                          Не, не означава. Това НЕ товари машината повече. Инвертора си работи както при DC, само дето след DC-то имаш допълнителни транзистори за да направи от прав променлив ток и самото минаване на тока през тях ги нагрявa. То ги нагрява и при DC режим, защото тока винаги си минава през тях. Съответно трябва да са монтирани на радиатор за съответното охлаждане. Което значи повече обем и повече тегло. Самия инвертор (DC частта) си е все толкова натоварена, все толкова си грее, и с все същото ПВ, както и при DC.

AC моста може дори да е външен модул, връзващ се към обикновен електрожен.

И да, не всеки инвертор става за ВИГ. А дори и да става, ако не е изначално проектиран да е и ВИГ, значи компромиси - например при драскане ще износва повече електрода, ако ARC FORCE не може да му се изключва като натиснеш горелката да е близо до заварката ще вдига ампеража, и все неща от сорта. Просто трябва да има начин да се изключват екстрите, дето помагат при MMA, защото болшинството от тях при ВИГ обикновено пречат.

Има го и обратното, естествено. Например ARC FORCE до край, ампераж да речем на около 100, и включено AC на моята машина значително променя звука при заваряване на ВИГ. Тока престава да е съвсем правоъгълен, което в дадени условия може и да помогне, понеже и дъгата започва да се държи малко по-различно. По-лъскавите машини си имат нарочна функция за това - тока може да е правоъгълен, трапецовиден, или синусоидален (е, почти). Куриоза е че и моята машина го може - инвертора е доволно бърз за да може да докара синусоида даже и с килохерц честота. Въпрос на управление.

Коментар

И да, не всеки инвертор става за ВИГ. А дори и да става, ако не е изначално проектиран да е и ВИГ, значи компромиси - например при драскане ще износва повече електрода, ако ARC FORCE не може да му се изключва като натиснеш горелката
                            И да, не всеки инвертор става за ВИГ. А дори и да става, ако не е изначално проектиран да е и ВИГ, значи компромиси - например при драскане ще износва повече електрода, ако ARC FORCE не може да му се изключва като натиснеш горелката да е близо до заварката ще вдига ампеража, и все неща от сорта. Просто трябва да има начин да се изключват екстрите, дето помагат при MMA, защото болшинството от тях при ВИГ обикновено пречат.
                            То износването на електрода при драскане си е винаги повече!Но интересното е как тогава са реализирани инверторите с драскане без ключе -като примерно този на pansim който по твърдение на gogo77 се държи перфектно при работа на ВИГ!?
                            Пък има и маркови ММА инвертори за които е изрично упоменато че може да работят и на TIG scratch start !?

Коментар

Пък има и маркови ММА инвертори за които е изрично упоменато че може да работят и на TIG scratch start !?
                              Те почти всички могат. За износването - знам че износва повече, ама ако машината е някаква си, ще го износва МНОГО повече. Идеята е при драскането тока да е малък. При електрожена е обратното, но пък като има anti-stick, той може да се направи и да елиминира това. Въпрос на експерименти. А то е и до майсторство на заварчика. Аз ако тръгна да го драскам със сигурност ще омажа работата в пъти повече от опитен такъв. То аз често я омазвам и с високочестотното палене, та какво остава за другото.

Колкото до Lift паленето - понякога (според супер скромния ми опит) помага за по-лесно палене на дъгата на студено - правих си експерименти с чужда машина (моята има само високочестотно) при отрицателни температури и ниски амперажи + AC. Lift-a пали доста по-безгрижно, докато високочестотното при ниски амперажи пали значително по-зле от колкото при нормални температури. Високочестотното при високи честоти на AC-то, също пали по-трудно, а lift-а и това не го интересува, или поне разликата е достатъчно малка, за да не я забележа.

...не че е редно да заваряваш окостен алумиинй де, ама това е друга тема.

Коментар

Lift-arc е функция която е редно да се ползва когато се работи по ремонти в близост до електронни устройства (компоти), по автомобили и в болници. Щото компота много лесно се прецаква от високата честота - блокират мишки (особено включени през USB) че и самите компоти спират.
                                Когато Lift-arc е добре направен, тока стартира от 10А и в рамките на секунда достига до зададения. Така се пази връхчето на електрода.
                                АИГ-Заваряване ООД
                                Заваръчни апарати "DEL"
                                http://www.aigwelding.com
                                0889 522 036

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X