Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Групова поръчка на инверторна заваръчна техника и консумативи от eBay - Германия.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Групова поръчка на инверторна заваръчна техника и консумативи от eBay - Германия.

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
    Спарки , няма как да имаш пилотна плазма ! Имаш пилотна дъга.
    А дъгата кво е? И е точно плазма като по време на работа, но с много нисък ампераж. Така го пишат по указанията и книжките - затова и ползвам тоя термин. Презрените от теб "пулсове" - пак заради същото.

Това първо . И второ : Мисля , че почвате да прекалявате За чий ти е пилотна дъга на 50-амперова плазма ?!
    За същото, за което и на 100 амперова - удобство и по-малка зависимост от ръждиви железа. Отделно горелките с пилотна плазма си имат скоба или колелца, които държат горелката на разстояние от детайла. Без пилотна дъга/плазма това няма как да стане.

Изобщо , имам чувството че напоследък правите експерименти за преоткриване на топлата вода ей така - за спорта .... нищо лошо де . Ама нещо не виждам границата между разумното използване на техниката и бъзикането и като самоцел .
    Е, бъзикал съм си TIG-а за да му вдигна честотата на AC-то, от което има пряк резултат - по-фокусирана дъга. Сега си бъзикам телоподаващото да стане пулсово, от което пак има пряк резултат - сам знаеш какъв.

Българските трансформаторни плазми на редко (ако се не лъжа) имат пилотна дъга/плазма, дори бидейки 32 амперови. А например резак с пилотна дъга/плазма можеш да сложиш на координатна машина, а такъв без - не можеш, или поне с доста повече разправии.

Просто е по-удобно. Нищо повече.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• От: Групова поръчка на инверторна заваръчна техника и консумативи от eBay - Германия.

Спарки , няма как да имаш пилотна плазма ! Имаш пилотна дъга.
      Това първо . И второ : Мисля , че почвате да прекалявате За чий ти е пилотна дъга на 50-амперова плазма ?! Изобщо , имам чувството че напоследък правите експерименти за преоткриване на топлата вода ей така - за спорта .... нищо лошо де . Ама нещо не виждам границата между разумното използване на техниката и бъзикането и като самоцел .
      Защо 60А плазма да няма пилотна дъга. Какво общо има пилота с силата на тока? Пилота дава предпоставка за автоматична работа на плазмата. Ако знаеш как се прави пилот на инвертор - сподели. Не е необходимо да дам 800евро за 100А машина , която има пилот, като никога няма да ми се наложи да срежа дори 22мм. ламарина? А не съм сигурен , как без пилот ще работи CNCто.

Коментар

Първоначално публикуван от stilnik Преглед на мнение
        Защо 60А плазма да няма пилотна дъга. Какво общо има пилота с силата на тока? Пилота дава предпоставка за автоматична работа на плазмата. Ако знаеш как се прави пилот на инвертор - сподели. Не е необходимо да дам 800евро за 100А машина , която има пилот, като никога няма да ми се наложи да срежа дори 22мм. ламарина? А не съм сигурен , как без пилот ще работи CNCто.
        А как се прави на неинвертор?
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          А как се прави на неинвертор?
          Ако под неинвертор разбираш трансформаторна плазма , то през едно съпротивление се ограничава тока до номиналния за ръкохватката/ управляващ елктрод и плюса/ , когато говорим за контактна ръкохватка тип "Ergocut "тип S- където под влияние на въздуха едно буталце-електрод,свързано с плюса, прави късо в горелката , а създалата се искра запалва пилотната дъга за известно врема. Ако в това време не започне работа основната дъга , процеса спира. При HF запалването си има отделна група за високочестотно палене и съответно друг тип горелка - тип А за марката " Trafimet" - които издържат на междуелектродно напрежение 7 до 13кV.

При инверторите първия начин е неприложим - те са генератори на ток ограничаването му така е неприложимо- късото съединение води до изключване на защитата. Значи трябва да се овладее някак късото по-електронен път така ,че то да стане поносимо за защитата, но как по точно ?
          Последно редактирано от stilnik; 07-01-11, 12:43.

Коментар

През едно съпротивление се ограничава тока до номиналния за ръкохватката/ управляващ елктрод и плюса/ , когато говорим за контактна рякохватка тип "Ergocut "тип S- където под влияние на въздуха едно буталце-електрод прави късо в горелката , а създалата се искра запалва пилотната дъга за известно врема. Ако в това време не започне работа основната дъга , процеса спира. При HF запалването си има отделна група за високочестотно палене и съответно друг тип горелка - тип А за марката " Trafimet" - които издържат на междуелектродно напрежение 7 до 13кV.
            Като отварях моята машина с пилотна плазма, вътре освен друго имаше 2 мощни резистора. Вероятно е направено по въщия начин. но не съм се заглеждал в подробности.

Купил съм си и горелка на Trafimet, но още не съм я пробвал, че трябват фитинги за шлауха, които даже нямам идея къде да търся. Сигурно ще се наложи да си ги правя.

Коментар

За същото, за което и на 100 амперова - удобство и по-малка зависимост от ръждиви железа. Отделно горелките с пилотна плазма си имат скоба или колелца, които държат горелката на разстояние от детайла. Без пилотна дъга/плазма това няма как да стане.

. Сега си бъзикам телоподаващото да стане пулсово, от което пак има пряк резултат - сам знаеш какъв.
              Много ми е интересно какво ще заваряваш на пулс с телоподаващото... или просто ей така да го има?
              https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
              https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
                Много ми е интересно какво ще заваряваш на пулс с телоподаващото... или просто ей така да го има?
                Ми, всичко. Защо трябва да е нещо определено? Дъгата е стабилна и няма пръски, а заварката става гладка. Доста по-лесно се заварява и алуминий, дори тънък. На машината, която опитвах можеше да се заварява с голи ръце и шушляково яке. Никакъв шанс за пръски, и никаква последваща обработка на детайла за външен вид и премахване на капчици, дори и като не се използва спрей против пръски.

Малко ли е? А на мен пробата ще ми струва толкова усилия, колкото да си сменя подгревните свещи на колата. Що па не? Частите за цялата приставка ще струват има-няма 30-40лв.

Коментар

Като отварях моята машина с пилотна плазма, вътре освен друго имаше 2 мощни резистора. Вероятно е направено по въщия начин. но не съм се заглеждал в подробности.

Купил съм си и горелка на Trafimet, но още не съм я пробвал, че трябват фитинги за шлауха, които даже нямам идея къде да търся. Сигурно ще се наложи да си ги правя.
                  Kакъв тип е тази горелка - "А" или "S" и на каква машина ще я монтираш - инверторна или трансформаторна , че се обърках?

Коментар

Kакъв тип е тази горелка - "А" или "S" и на каква машина ще я монтираш - инверторна или трансформаторна , че се обърках?
                    На 40 амперова инверторна китайска плазма с пилотна дъга ще я монтирам. Trafimet S45 е горелката. Взех я защото оригиналната горелка е за по-голяма машина и харчи много въздух.

В същата тая китайска инверторна плазма са резисторите, за които ти говорих. Ако утре остане време ще я отворя и ще снимам, а и разгледам по-подробно. И машината тежи значително повече от обикновена 40 амперова плазма. Има доста голям индуктор на изхода, високочестотно палене, и пилотна плазма. Общо взето това, което на Trafimet-а прави началното късо, тук го прави високочестотната запалка. Предполагаемо външната чашка е вързана през отделен кабел и през мощните резистори.

ПП: Ей я:
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:!B9suk5!Bmk~$(KGrHqJ,!gwEy18K0z-BBM6jLvfnUQ~~0_12.JPG
Прегледи:1
Размер:15.4 КБ
ID:5241638
                    Последно редактирано от sparkybg; 07-01-11, 13:31.

Коментар

.....А дъгата кво е? ....
                      - Електрически газов разряд , създаден между два електрода . И все още не е плазма . Щото ако беше , то всяко електродъгово заваряване щеше да се нарича "плазмено" .
                      Плазмата има една основна характеристика , наречена "степен на йонизация" . За целите на заваряването и рязането - за да се получи плазма , трябва въпросната дъга "да се свие" , т.е. да се конценрира. Това става в плазмоторона ( дето му викаме по народному горелка) .
                      Но не това е основното . Щом сте решили да създавате установки със CNC и друго управление , тогава пилотната дъга наистина е необходима . За ръчно рязане си има шаблони и повярвай ми - с контактно палене воденето на среза по крива линия е в пъти по-удобно от колелца и телени скоби .
                      Впрочем , при контактното палене също има пилотна дъга . Без нея не може. А защо е друг въпрос , ама много почваме с философията и теоретизирането.
                      Иначе универсална машина за заваряване - както знаем няма .
                      А мисълта ми за това вашето ше илюстрирам с един пример : Караш лека кола , обаче решаваш че ще ти е кеф ако може да се движи и офроуд . И почваш : Смяна на мостове , задвижване 4х4 , лифт и т.н. - и вече си горд собственик на "джипка" . Утре обаче си казваш : щоп пък да н еможе да се използва като трактор ?! . И почващ : Хидравлици , конструкция за навесен инвентар , редукторни мостове .... Вече е трактор !
                      Убаво , ама що пък да не може и да жъне като комбайн ?! И пак : тенекии , ленти , барабани ..... Е , така може и като автокран да се пробваме ....

ПС. Това последното като закачка , ама се чудя в крайна сметка къде е границата - една машина за работа ли се изпозва , или за експерименти ?!
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

На 40 амперова инверторна китайска плазма с пилотна дъга ще я монтирам. Trafimet S45 е горелката. Взех я защото оригиналната горелка е за по-голяма машина и харчи много въздух.

В същата тая китайска инверторна плазма са резисторите, за които ти говорих. Ако утре остане време ще я отворя и ще снимам, а и разгледам по-подробно. И машината тежи значително повече от обикновена 40 амперова плазма. Има доста голям индуктор на изхода, високочестотно палене, и пилотна плазма. Общо взето това, което на Trafimet-а прави началното късо, тук го прави високочестотната запалка. Предполагаемо външната чашка е вързана през отделен кабел и през мощните резистори.
                        След като е S45 хич и не мисли да монтираш на машината , ако не си изключил високочестотното. Доста можеш да се изпърлиш! Тази горелка има малка диалектрична проницаемост и на 7kV пробива! За високочестотното търси тип "А" , ама сега в ebay се подвизава една 140амперова и то много скъпа - мисля че беше около 160евро - не си спомням точно.

Коментар

- Електрически газов разряд , създаден между два електрода . И все още не е плазма . Щото ако беше , то всяко електродъгово заваряване щеше да се нарича "плазмено" .
                          Електрически разряд в газова среда, което е навсякъде, дето не е вакуум, винаги води до образуване на плазма. Степента на йонизация е просто характеристика на тая плазма. В противен случай дъгата на въздух и на аргон например щяха да изглеждат и да се държат еднакво, а те не изглеждат еднакво и не се държат еднакво.

За целите на заваряването и рязането - за да се получи плазма , трябва въпросната дъга "да се свие" , т.е. да се конценрира. Това става в плазмоторона ( дето му викаме по народному горелка) .
                          А, именно! Пилотната плазма излиза от същия тоя плазмотрон, и пак си е свита и фокусирана. Просто или действа на пресекулки, или само в началния момент, или е с по-нисък ампераж (това до колкото разбирам различните схеми на работа на пилотната плазма/дъга)

Но не това е основното . Щом сте решили да създавате установки със CNC и друго управление , тогава пилотната дъга наистина е необходима . За ръчно рязане си има шаблони и повярвай ми - с контактно палене воденето на среза по крива линия е в пъти по-удобно от колелца и телени скоби .
                          Впрочем , при контактното палене също има пилотна дъга . Без нея не може. А защо е друг въпрос , ама много почваме с философията и теоретизирането.
                          Иначе универсална машина за заваряване - както знаем няма .
                          А мисълта ми за това вашето ше илюстрирам с един пример : Караш лека кола , обаче решаваш че ще ти е кеф ако може да се движи и офроуд . И почваш : Смяна на мостове , задвижване 4х4 , лифт и т.н. - и вече си горд собственик на "джипка" . Утре обаче си казваш : щоп пък да н еможе да се използва като трактор ?! . И почващ : Хидравлици , конструкция за навесен инвентар , редукторни мостове .... Вече е трактор !
                          Убаво , ама що пък да не може и да жъне като комбайн ?! И пак : тенекии , ленти , барабани ..... Е , така може и като автокран да се пробваме ....

ПС. Това последното като закачка , ама се чудя в крайна сметка къде е границата - една машина за работа ли се изпозва , или за експерименти ?!
                          Защо не? Искам да имам нещо, а не искам да му плащам тройната цена. За сметка на това вдявам от електроника и мога да си го направя сам, евентуално. А електрониката ми е страст още от 3-4 клас. Демек, кефи ме. А когато има удоволствие от вършене на нещо, времето никога не е загубено на халост, дори да е толкова безсмислено занимание като тунинговане на джипка в комбайн.

Да не мислиш че съм си взел струга и фрезата щото съм има екзистенциална нужда от тях? Взех ги за кеф, пък струга вече си изкара парите, ей-така, на майтап, за по 4-5 часа работа на уикенд.

Коментар

След като е S45 хич и не мисли да монтираш на машината , ако не си изключил високочестотното. Доста можеш да се изпърлиш! Тази горелка има малка диалектрична проницаемост и на 7kV пробива! За високочестотното търси тип "А" , ама сега в ebay се подвизава една 140амперова и то много скъпа - мисля че беше около 160евро - не си спомням точно.
                            Високочестотното на китаеца е около 5 киловолта. И да, може да се изключи, но няма какво да изпържа. Същото високочестотно работи с всякакви горелки. Някои китайски машинки си ги продават с такава ръкохватка, а те са със същото високочестотно палене.

Помисли малко - докато горелката е на късо, високочестотното ще е шунтирано през мощните резистори, после вече ще е запалила.

Коментар

Високочестотното на китаеца е около 5 киловолта. И да, може да се изключи, но няма какво да изпържа. Същото високочестотно работи с всякакви горелки. Някои китайски машинки си ги продават с такава ръкохватка, а те са със същото високочестотно палене.

Помисли малко - докато горелката е на късо, високочестотното ще е шунтирано през мощните резистори, после вече ще е запалила.
                              Високочестотното работи , в чакащ режим , заедно с работната дъга. Когато по някаква причина угасне тя, веднага се вкючва HF за да запали дъгата, а понеже налягане има -няма късо съдинение и тогава управляващ електрод - и минус ръкохватка - пожар в ръката ти.

Коментар

Високочестотното работи , в чакащ режим , заедно с работната дъга. Когато по някаква причина угасне тя, веднага се вкючва HF за да запали дъгата, а понеже налягане има -няма късо съдинение и тогава управляващ електрод - и минус ръкохватка - пожар в ръката ти.
                                Ще му вържа педала на аргона, ще закрепя ръкохватката някъде на разстояние, и ще си покаже. Според мен нищичко от това няма да се случи, а ако все пак се случи - имам опция въобще да не включвам кабела за пилотна дъга. Тогава ще си работи като съвсем обикновена горелка.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X