Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Ха, модули на 1200волта. Явно ще правим трифазна машина??? Дай подробности ако не е тайна разбира се...
    Имаш избор - или навиваш драйверен траф, или правиш две захранвания още. Лично аз предпочитам втория вариант. Е, може и с ДС-ДС преобразуватели, има в КОМЕТ, ама са леко на неприятни цени
    Виждал съм и мост работещ с оптика и едно!!! захранване, будстреп на горния ключ. Оптроните са развързани с диоди...
    Панайот Бърдарски
    0887 60 77 22

Коментар

Ми 25kHz (на трафа) пълен мост с IGBT модули в токов режим. Тороидален траф. Никакви екзотики. 68 волта празен ход. В оригинал машината даже си няма шънт, и въпреки това си държи ампеража сравнително точно като за електрожен. Обратната връзка е по напрежение във вторичната и ток в първичната. Електроди 5-ца хапва на майтап.

От оригинала остава само силовата част. Цялото управление ще е от мен, с 32 битов микроконтролер. Само PWM чипа и изходящото стъпало и драйверни трафчета ще си останат същите. Ще става на телоподаващо. Даже кутията ще е изцяло нова, с реорганизации вътре с цел по-добра компактност.

За управлението ми трябва +/-15, +/-2.5, +3.3, волта, като от +15 консумацията е сериозна (в оригинал е с 2бр 7815 в паралел върху доволно голям радиатор). Общо взето това е трънчето в задника, дето ме занимава в момента. Ще ми е много лесно да направя захранването с готови модули, обаче като изгорих един такъв заради обърнато напрежение и го отворих да видя кое-що, доверието ми в тия гадини рязко спадна.

Тоест, искам да подкарам базовата версия, и чак после ще човъркам силовата част, примерно в посока phase shifted PWM и т.н.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Много добре!!!
        Само не разбрах - кое налага използуването на фазово управление. Ако борбата е за по-ниски загуби на ключовете - едва ли...
        Панайот Бърдарски
        0887 60 77 22

Коментар

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
          Много добре!!!
          Само не разбрах - кое налага използуването на фазово управление. Ако борбата е за по-ниски загуби на ключовете - едва ли...
          Засега - нищо. За по-нататък - за по-висока честота, примерно 50-60Khz, вместо 25, със същите чаркове. Тоест, по-голямо бързодействие, по-малка изходна индуктивност. Ама това след неопределено време. Имам доста заигравки с останалото, даже не толкова с хардуера, колкото със софтуера. Машината (силовата и част) в тоя си вид без никакви интервенции ще работи като 450 - 500А телоподаващо без въобще да се замисли. На мен това ми трябва - да може да вдига достатъчно амперах при 25-30 волта изходно напрежение.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Успех желая. Скромното ми мнение, е че трудно ще се получи 60кХц с тези ИГБТ, независимо от фазовото управление.
            Ще ми бъде интересно ако успееш...ще чакам резултат.
            Панайот Бърдарски
            0887 60 77 22

Коментар

Еми, китайчугите твърдят че имат. Ама в някакви индустриални изпълнения и там теглото е +10кг минимум, ПВ-то е 100% и т.н.
              Ама, и без друго много вода има да изтече докато го докарам до там.

По форумите им и разни теми по въпроса се намират, ама пусто китайски не отбирам, а да четеш преведен форум от китайски през google translate си е форма на мазохизъм.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                По форумите им и разни теми по въпроса се намират, ама пусто китайски не отбирам, а да четеш преведен форум от китайски през google translate си е форма на мазохизъм.
                Вярно е!
                Панайот Бърдарски
                0887 60 77 22

Коментар

Здравейте, реших и аз да си направя един инверторен електрожен за домашно ползване.
                  Гледам че в повечето статии трансформатора е навит с плосък кабел (лента). Ако някой може да ми продаде, или още по добре - да ми навие трансформатора с/у заплащане ще съм много доволен. Ферита за силовия траф е Е70/32.

Коментар

Не е задължително да ползваш лента. Може да ползваш примерно 10 проводника с по-малък диаметър и да ги намотаеш успоредно. Все едно ползващ многожилен проводник.

На каква честота ще работи тоя траф?

Коментар

Според мен така даже ще е по добре, защото тока тече само па повърхността на проводниците, а така повърхностната площ ще е по голяма .

Коментар

Не каза нищо за честотата.

Коментар

Здравейте колеги.

Имам въпроси около принципа на работа на Инверторните апарати. любител съм и имам един на Кенде. Не е нещо особено. Интересна ми е схемата му и принципа на работата на елементите в нея. Подразбрах някой неща но не ми е ясно цялостният принцип.
                          Снимах го и питах по други форуми и ми казаха че бил с 12 Мосфет транзистори и 12 диода. Диодите били тези от долу. Не ми е ясно каква е тази схема Пълен мост с 4 транзистора на траф ? Действително между радиаторите има три импулсни трафа.
                          Какви са тези диоди от долу и какво извършват.

Принципа на работа до някъде ми е ясен- на входа на инвертора променливото мрежово се изправя с два греца -тези квадратните в общ корпус, после пулсациите се изглаждат с кондензаторите на дънната платка и така напрежението расте до 300 волта постоянно. После Мосфет транзисторите го накъсват и го правят с висока честота, която вече може да премине през импулсните трафове където тока достига до необходимият заваръчен и напрежението намаля до 40-75 волта.
                          До някъде аз това съм разбрал, но не ми е ясно какви са тия диоди отдолу и какво правят ?
                          Как импулсните трафове изкарват накрая положителните и отрицателните импулси на изхода на инвертора и тнт ?

На моя уред му дават 200 ампера на заваряване, но дали са реални при тази схема тези ампери ?
                          Ето и снимка на машината
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:716775.jpg
Прегледи:1
Размер:517.5 КБ
ID:5547033

Също ми е интересно дали IGBT транзисторите са по добра технология от Мосфета ???
                          IGBT транзисторите са по малко на брой при равни мощности на инверторите ?

Коментар

Съвсем реални са около 160А. Това е съвсем чист китаец. Изпълнението ми се струва прилично, поне на външен вид. Вдига и 200 вероятно, но ПВ-то му намалява и иска много добра инсталация и добро мрежово напрежение. Виж за телоподаващо и аргон няма грижи на средностатистическа инсталация в изправност. По-сериозните 200 амперовите са с 4 трафа,16 транзистора и 16 диода. И пак искат добра инсталация и мрежово напрежение - просто ампеража от мрежата става голям. Ако се работи постоянно в такива ражими по-редно е да се отиде на трифазна машина. Същите като това ги има и в трифазен вариант, обикновено започвайки от 250 ампера.

За другото - греца изправя, транзисторите отново го правят променлив, но с честота на конкретния 100kHz. Това се пуска на първичните на трафчетата, а след вторичните диодите отново го изправят, а дроселите (тия, навитите върху жълтите пръстени) го заглаждат. Цялата галимация е за да можеш да изкараш въпросните 160А без да ползваш траф, тежащ 30+ кила. За повече информация ще трябва сам да се потрудиш - в интернет има колкото искаш. Няма как да стане от тема във форум.

IGBT или MOSFET - освен частите в една машина, важно е и как е проектирана и изпълнена. Има и добри и лоши машини както с едното, така и с другото. За да си изясниш тоя въпрос изцяло трябва да си поне близо до ниво на познания, позволяващо ти да конструираш и собствена машина, или поне да нямаш особени трудности като отвориш произволна машина да разбереш за час-два кое какво върши вътре и защо е направено така. И двете технологии се развиват - например въпросния електрожен може да се направи и само с 4 съвременни MOSFET-а и пак да си е на 100Khz. Практически аналогично на IGBT машина. От друга страна, съвременните IGBT вече работят и на по-високи честоти, тъй че и двете технологии има какво да дадат, а и тепърва ще се развиват още.
                            Последно редактирано от sparkybg; 21-12-13, 16:20.

Коментар

@kiossis: Свали си от някъде например "Demystifying Switching Power Supplies" и попрочети. Ще ти се изяснят някои неща. На английски е, обаче.

Коментар

Мерси за отговора, предполагах че за това са тези диоди(двойни -Шотки).

Интересно ми е също- най отгоре е платката за контрол на ампеража- има един транзистор мисля, той прилича на тези ключовите Тошиба е.
                                Всъщност незнам дали е танзистор или диод (двоен-шотки). Та той беше гръмнал и се наложи да го ремонтирам.
                                Смениха го него и точно над тези дросели -демек на отдолу над дроселите на горната платка са прекъснали няколко писти и са запоили там резистори. Донастройван е с тях.

Незнам може ли да се каже какъв е този триизводен елемент отгоре на платката и какво точно прави и какви са тези резистори и защо са добавени.

Това е елемента -с радиаторчето дето му стърчи-аз го добавих защото позагрява малко и ме съмнява че от това може да е гръмнал.

Име:716761.jpg
Размер:489.1 КБ
ID:5558997

Име:716771.jpg
Размер:515.5 КБ
ID:5558998
                                А това са резисторите над дроселите.

Име:716765.jpg
Размер:345.1 КБ
ID:5558999

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 4 потребители онлайн. 0 потребители и 4 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X