Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Края на ДВГ в Европа - всеки ден по една две статии

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Тия дни прочетох един много добър аргумент в полза на електромобилите - производството на един електромобил изисквало около 60% от човекочасовете за сглабянето на един нормален автомобил с ДВГ. Тоест, с труда с който се сглабят 60 автомобила, ще се произведът 100 електромобила. А понеже се предполага, че народонаселението няма да е съгласно да купува два пъти по-скъпи коли с доста скромен обсег и някой съмнителни технически решения - ами на народонаселението ще им го начукат с декрети.

    Коментар


    • Alexr
      Alexr коментира
      Редактиране на коментар
      Sek. 1 Малко по-горе написах как в една и съща емисия новини в Холандия, двама различни министри се изказали. Министър едно заявил, че до 2035-та година в Нидерландия трябва да премине изцяло на електрически коли и това ще се гарантира законодателно. Министър две, не знам дали в следващото включване или малко след това, излязъл с обръщение, ако може да не си пускат климатиците масово, въпреки жегата, защото няма генериращи мощности, а и няма от къде да се внесе ток. Също не се чуват никави приказки за интензивни строежи на нови електроцентрали - никакви. Ако това не е шизофрения, не знам кое е.

    • sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Поради естеството на работата която винаги съм работил в общи линии познавам енергийната система на България а тя не е много по различна от тази на другите европейски държави . До преди двайсетина години когато дойдеше 20 число на месеца с колегата главен енергетик пот ни избиваше на едно тъмно място . До 25 число трябваше да сме предали прогнозното потребление на завода за следващия месец . Толеранса в който ни беше разрешен беше + - 5 % в който вървяхме без глоби . Сега понеже аз отговарям за подстанцията а завода в по голямата част от годината не работи постоянно теглим примерно 50 кв/ч . Когато пусна производството тегля 500 . Не съм длъжен но на добра воля от предишния ден се обаждам на колегите от ЧЕЗ че примерно от утре 20 дена ще работим с консумация 400 - 500 кв/ч 8 - 10 часа на ден . Това най малкото защото при всяко отчетено от веднъж пиково потребление на ел енергия по определена линия при тях бие аларма и пращат инспекционна група . В момента излишък на ел енергия в България има защото промишлеността не работи и работят въглищарките . В Германия тихо мълком запалиха консервираните въглищарки покрай газовата криза . Колкото и да не им се иска на нашите управляващи тепърва трябва да строим още поне 2 блока в Козлодуй и поне още два в Белене .

    • stefsab
      stefsab коментира
      Редактиране на коментар
      И паралелно с тяхното строителство, ще трябва да се обнови електропреносната и електроразпределителна мрежа, че да поеме натоварването от крайните потребители.

  • Ако не е поредния предизборен фишек https://dnes.dir.bg/politika/denkov-...kozloduy-video
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

    Коментар


    • Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
      .... Колкото и да не им се иска на нашите управляващи тепърва трябва да строим още поне 2 блока в Козлодуй и поне още два в Белене .[/url]
      От твоите уста в Божиите уши, както се казва... дано само не се подмотват 20 години, докато пак дойде друга мода в Европа....
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

      Коментар


      • Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение

        От твоите уста в Божиите уши, както се казва... дано само не се подмотват 20 години, докато пак дойде друга мода в Европа....
        Вече няма време . От около 11 000 МВт инсталирани мощности около 40 % са ТЕЦ на въглища които в следващите десетина години ако още го има евроГейския съюз ще ни натискат да ги затворим . Ако се разпадне както викат комшиите берекет версим . След това е АЕЦ с около 35 % . Колкото и хубава да ни е централата на двата хилядника им текат вторите 30 години от живота . Останалите около 25 % са ВЕЦ ; солари и прочие силно несигурни източници с които по никакъв начин не можем да балансираме енергийната система на страната . Поне за сега на природен газ ако нямаш собствени находища да разчиташ е доста трудно в предвид политико - икономическата ситуация в света . На германците им се наложи да палят консервираните въглищни централи след като доставките на евтин природен газ от Русия станаха невъзможни . Ситуацията показа колко е уязвима Европа когато разчиташ на голям процент от природния газ само от един доставчик . Щем нещем най сигурния и чист източник на ел енергия си остава атомната . За наш късмет България от много години е в този сравнително малък клуб на държавите които самостоятелно могат да експлоатират ядрени реактори . Турция в момента пуска първата си АЕЦ Акую и един господ знае още колко години напред ще трябва да я експлоатират съвместно с руснаците .
        Последно редактирано от sek.1; 28-10-23, 05:57.
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X