До: Дизел, бензин или газ?
Точно това имах предвид и аз. Че се правят много безсмислени системи, които е по-лесно примерно да са чисто механични, но за да е по-"фейшън" се вкарва електроника. Иначе съм повече от запознат как работи електрониката в автомобила, кога се поврежда и кога не.
Иначе спора малко е като - да не ползваме многослойните платки, щото като се повреди - не можем да си я запоим сами.
А как точно ще ме убедиш, че една механична система, която следи примерно 10 параметъра в даден агрегат е по-надеждна и по-точна от електронна такава ? Проблема в надеждността при електрониката идва още когато е замислен модула, че не е тестван в достатъчно работни сценарии. Ако не е влезе в някой неправилен режим - не трябва да даде дефект никога. Докато при механичните системи - имаш много по-голям допуск за грешки, и оттам при комбиниране на няколко по-големи грешки може да ти отиде всичко у ряката - примерно всичко "уж работи", а реално нищо не е като хората. Или с други думи - механично ≠ сложно.
П.С. Мога да дам конкретен пример за една кола с фабричен дефект - сменя се лоста за превключване на фарове, защото при бързо превключване между дълги-къси-габарити, късите оставят да светят. И причината е, че конструктора не е предвидил, че лоста може да се ползва от хора с бързи пръсти, които превъртат по-бързо, отколкото може да реагира датчика за да разбере, че лоста е минал през положение "къси". Ми това си е конструкторска грешка. И ако не бъркам, Ясен се опитва точно това да обясни...
Първоначално публикуван от sparkybg
Преглед на мнение
Иначе спора малко е като - да не ползваме многослойните платки, щото като се повреди - не можем да си я запоим сами.
Като цяло проблема с надеждността идва от възлагането на важни контролни функции на компютри
П.С. Мога да дам конкретен пример за една кола с фабричен дефект - сменя се лоста за превключване на фарове, защото при бързо превключване между дълги-къси-габарити, късите оставят да светят. И причината е, че конструктора не е предвидил, че лоста може да се ползва от хора с бързи пръсти, които превъртат по-бързо, отколкото може да реагира датчика за да разбере, че лоста е минал през положение "къси". Ми това си е конструкторска грешка. И ако не бъркам, Ясен се опитва точно това да обясни...
Коментар