Това е вероятно да съм го разправял някъде, ама какво пък толкова от евентуално още веднъж.
И ние на бригада. От Копривщица сме, в Копривщица сме, но спим в училището и не ни пускат до вкъщи даже да се изкъпем. И сме гладни кат влъцИ. Хванахме една кокошка, скубане, пърлене, кормене - всичко нормално. Ще я варим. У един съученик, който живее през оградата на училището. Слагаме я по обед. В някакъв момент баба му на Ванчо вижда включен котлон и понеже няма спомен да готви нещо - веднага го изключва. Ванчо отива да види как се движи кокошката и пак го включва, след него минава баба му и пак го изключва. Така цял следобед.
Накрая имахме кокошка, кисната пет-шест часа в топла вода... Обаче я омаахме без да се поколебаем!
И ние на бригада. От Копривщица сме, в Копривщица сме, но спим в училището и не ни пускат до вкъщи даже да се изкъпем. И сме гладни кат влъцИ. Хванахме една кокошка, скубане, пърлене, кормене - всичко нормално. Ще я варим. У един съученик, който живее през оградата на училището. Слагаме я по обед. В някакъв момент баба му на Ванчо вижда включен котлон и понеже няма спомен да готви нещо - веднага го изключва. Ванчо отива да види как се движи кокошката и пак го включва, след него минава баба му и пак го изключва. Така цял следобед.
Накрая имахме кокошка, кисната пет-шест часа в топла вода... Обаче я омаахме без да се поколебаем!
Така старият съд започва да играе ролята на "тандур".
Но не и на индийско тандури обаче. Доста силна нотка на "пушено". Което ме навява на мисълта следващия път по същата схема на топло пушене и печене в глинен съд да си спретна нещо свинско - джоланчета, бут, нещо такова...
...
А и не е нужно да е "мозък". Щото от много залитане по бавното готвене забравяме традиционни ястия като пр. "агнешко печено". Дъщеря ми, която си дойде за малко, но я хвана #извънЗемното положение тука, казва, че в Нова Зеландия (традиционно "овчарска страна") пекат агне / плешка или бут от агне винаги и само просто като поставят шпикованото месо в тава и бухат в загрята на 200 градуса фурна за от 2 до 4 часа в зависимост от теглото му (проверяват го с бодене с вилица кога точно е готово). И си става перфектно, е, трябва да ползваш нож при яденето му и да имаш зъби, разбира се.
"Сакън!" отговарям. "Добре", казва той, "ще я дам да я одерат, почистят, ама губиш кожата!".
В началото на лятото, без фризер, с един малък амонячен хладилник...
Коментар