Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

    Бе вие червено пиете ли? Къв добър/лош холестерол- никакъв поне до сабахлем!
    А тези простотии се правят от името на всички ни.
    Даника
    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

    Коментар


    • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

      Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
      Бе вие червено пиете ли? Къв добър/лош холестерол- никакъв поне до сабахлем!
      Предимно мерло.
      Всеки трети е шести

      Коментар


      • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

        Я, също. До миналата година купаж с каберне. Чакам едно пробно с добавка хамбурски мискет. За утре е планирана кавърма, не съм най- любител на праза, но съм сам срещудомочадието, ще се жертвам.
        А тези простотии се правят от името на всички ни.
        Даника
        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

        Коментар


        • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

          Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          На кое викаш "конски боб"? Щото и той, и зелето идват от омразните бъдещи ФАЩ. Прочее и кромид-лукът също.
          Бакла, леща, нахут, някои зеленчуци- чесън, лук отглеждали в градините си. Навсякъде се отглеждали житни храни особено ечемик, а където било възможно- и пшеница. Земята им не била и не е подходяща за такива култури, но са били икономически принудени(автаркия-самодостатъчност). Основна храна била: пити, каша, хляб, сушени плодове-зеленчуци, солени меса-риба, маслини и производни. Мед ползвали за подсладител, сели са лозя, овощни градини със смокини, дюли, ябълки, круши...Отглеждали кози и овце-производни, малобройни крави и волове грижливо пазени за жертвоприношения, общо взето нискостеблени(природа). Туй по повод хранителни навици от времето на Аристофан-да речем VI-III в.пр.н.ера.

          Коментар


          • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

            Пропуснах тревите(мащерка, ким, босилек, риган): пресни, сушени, добавяни в ястия и отвари, лекарства и т.н.

            Коментар


            • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

              Днеска събота, та се размотахме по пазара. Дойде времето на мерлузата. Бързо, лесно, вкусно, без салтанати - на шайби и с галета. Взех и паламуд, десет кг и малко, седем риби. Ще ги чистя и наглася утре, мисля освен сол да сложа и дафинов лист. Чудя се за съд, много подходящи са едни малки червени бидончета (слагат и маслини в тях), ама нямам такова, накрая ще ги шибна в една голяма емайлирана тенджера, дето много рядко я ползваме.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

              Коментар


              • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                Днеска събота, та се размотахме по пазара. Дойде времето на мерлузата. Бързо, лесно, вкусно, без салтанати - на шайби и с галета. Взех и паламуд, десет кг и малко, седем риби. Ще ги чистя и наглася утре, мисля освен сол да сложа и дафинов лист. Чудя се за съд, много подходящи са едни малки червени бидончета (слагат и маслини в тях), ама нямам такова, накрая ще ги шибна в една голяма емайлирана тенджера, дето много рядко я ползваме.
                Имаше едни големи "буркани' трилитрови и петлитрови...
                Всеки трети е шести

                Коментар


                • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                  [QUOTE=davc;3067804] дафинов лист- Тази чудесийка сложи между шайбите в буркан(едно листо е достатъчно на буркан 700мл.), когато е готов паламуда. Полей обилно със зехтин и ще имаш Мезе за августовските жеги чак! По-дълбока тавичка?...

                  Коментар


                  • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                    Мислих ги тия буркани, а и има в мазето, но през гърловината не ми минава ръката, а трябва много добре да се подреди и уплътни, като и солта да се разпредели.
                    Първоначално публикуван от smng0303 Преглед на мнение
                    дафинов лист- Тази чудесийка сложи между шайбите в буркан(едно листо е достатъчно на буркан 700мл.), когато е готов паламуда. Полей обилно със зехтин и ще имаш Мезе за августовските жеги чак! По-дълбока тавичка?...
                    Няма да ги режа, цели. Непосредствено преди консумация, ще се режат и подправят според случая. Зехтин, лук, маслини, магданоз и какво ли не, в разни комбинации, според случая. За до августовските жеги, трябва да сложа барем пет пъти по толкова. Три месеца да има - доволно.
                    Последно редактирано от davc; 10-12-16, 17:38.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                      Солиш обилно в тавичка. Когато се осоли(е готова) рибата вадиш изплакваш, нарязваш на шайби и тогава в буркана със зехтин(не е задължително да е плътно подредено)!

                      Коментар


                      • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                        Паламуда не го слагай в тенджера, а в буркани, с възможно най-тясно гърло - да ти е трудно да бъркаш вътре. Инак - не до август, ами до марта няма да ти стигне..
                        Опс, видях, че си писал.

                        Аз пет паламуда ги омаах, хем в тесногърли буркани бяха, ама и в шишета да ги бях наредил, пак щях да ги привърша - месец време ми требва.

                        Пък за листата, дето правели лавровите венци от тях, имаше приказка:

                        Старшината-готвач, разправя на ефрейтора в кухнята -
                        -Кви са тия дафинови листа бе, кви са тия глупости!!!
                        И без това никой не ги яде, всеки ги бута настрана. Повече няма да слагаш от тях!!!

                        Коментар


                        • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                          Солиш обилно в тавичка. Когато се осоли(е готова) рибата вадиш изплакваш, нарязваш на шайби и тогава в буркана със зехтин(не е задължително да е плътно подредено)! На сухо ли ще я солиш или в саламура? Цепи леко по дължина на опашката, за да се осоли по-добре!

                          Коментар


                          • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                            Добър апетит и наздраве-бяло имаш ли, че и червено?
                            Цепи опашката(доста е мазна, от там започва да се огранява....) по дължина леко 1мм. да речем, колкото да пробиеш кожата! Сори, че дублирам-още работно!

                            Коментар


                            • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                              На сухо, точно както се прави сланина да кажем. Това, което предлагаш си е някакво мариноване. Със сигурност ще е сполучливо, но не е такава идеята. Може би следваща "партида".
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                              Коментар


                              • От: Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

                                Кайзеровано пилешко - детска пастърма!
                                Пилешки гърди.
                                Подправки: млян чимен, чесън на прах(може и пресен на паста), червен пипер(за чичаци и лют), черен пипер(много малко) и др. по предпочитание!
                                Морска сол.
                                Захар (2 лъжици).
                                В съдина се слага обилно морска сол(дъното добре покрито). Полага се месото и се покрива със студена вода. Отгоре обилно сол! Престоява 24 часа и се прехвърля в друг съд с вода(обикновена), за да се изкисне и леко обезсоли(по вкус). Аз го изкисвам заради мишоците! Вади се и се притиска за една вечер-увито в стреч фолио(кутията с инструмент върши чудесна работа). Оставям го да се засуши и проветри 2-3 часа, след което се овалва обилно в подправките. Ниже се на връв, окачва се при възможност срещу външното тяло на климатика, на петия ден го няма. Отвън се втвърдява а вътре остава меко, идеално за рязане. Препоръчвам вино!
                                Вариант за запечатване на месото, за по дълго време, когато ще стои в хладилник:
                                Когато се подготви-преди подправките се потапя за момент във вряща вода. Стяга се моментално и може да се консумира по-скоро(това правя със свинско понякога). Има вариант с потапяне във бяло вино, но това не го правя!
                                Месото се получава леко солено, малко пикантно и силно ароматно с дебелина около 2-3см., за децата е любимото саламче!
                                Това правя при всяко застудяване от няколко години, дори замразявам във фризера за лято. Наздраве!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X