Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заглушаване на сигнала на GSM -ите на работното място ,,,,,

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Заглушаване на сигнала на GSM -ите на работното място ,,,,,

Манталитетът ни няма нищо общо ни с японския, ни с арабския, ни с китайския. Сравненията кой как работи са неуместни. Има достатъчно количество работи където не е важно кога и как работиш, а само крайния резултат.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Аз почти не говоря по телефона. Има-няма 5-10 мин на ден. При това не всеки ден.
      Ако работодател ми забрани да нося включен и работещ личен мобилен телефон, или изобщо няма да постъпя на работа, или ще се махна от там с мръсна газ (или поне при първия подходящ случай).
      Работата ми не е свързана с управление на машини, чието действие може да е животозастрашаващо. Така че съвсем спокойно мога да имам включен мобилен телефон в себе си.
      Хората, които имат нужда да ми се обадят, трябва да могат да го направят.

А по темата:
      Един работодател може да въведе ограничения и забрани свързани с използването на лични мобилни телефони в работно време. Това е негово право. Все пак работодателят разполага с работниците си и служителите си и тяхното време, което се нарича "работно" и той плаща за него.
      Също така е забранено да се заглушава активно радио-сигнал. Не мога да намеря в кой закон го пише, но съм почти сигурен, че е така. Освен това заглушаването е вредно за здравето на околните. Това е допълнителен радио-сигнал, чиято цел е да е по-силен от основния в даден периметър, а това е просто допълнителен радио-шум. Не случайно е забранено да се седи дълго време пред насочен радио предавател.
      Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Това с вредностите го забрави. GSM сигнал се заглушава ефективно с толкова малко мощност, особено в ограничен периметър, че облъчването като количество е на порядък по-малко от това, което получаваш от 10-те минути телефонен разговор на ден. Достатъчно е с една идея да пребориш това, което стига до мястото от най-близката клетка, която така или иначе облъчва постоянно там.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Чета и не вярвам... Голямо разсъждение, голямо чудо... Ама ми е забавно де. Ако аз, като работодател преценя, че наличието в ръката на някой от моите работници телефон в работното време, което съм го определил със заповед, пречи на интереса на фирмата, за кондицията, за която аз нося цялата отговорност - ще пусна моментална заповед за забрана с протокол всеки да се подпише, а който не иска - значи работника не е дошъл да работи, а да говори по телефона и като следствие - вратата е отворена. Продължението - всеки път, когато видя някой от вече подписалите се да го ползва въпреки това - глоба от 50 лв на всяко пипане на телефона (така правя, когато видя някой на обекта без каска или защитно работно облекло и обувки, които аз съм одобрил за обекта). Когато глобите му наближат половината от вече изработената му заплата, а не тази, която би получил евентуално ако остане до края на месеца - заповед за уволнение или по-точно - нанасям му датата на молбата му за напускане по лични причини, която той ми е подписал при назначаване. Нищо сложно.
          Сега някой да не каже - ми то никой няма да дойде да ти работи. Ми да ви кажа - въпреки, че не съм обявил никъде за никакви вакантни места, на всичкото отгоре и не ми трябват нови попълнения - няма ден без поне 2-3 CV-та по мейла.
          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
            ...нанасям му датата на молбата му за напускане по лични причини, която той ми е подписал при назначаване...
            То хубаво, ама по закон нямаш право на това.

ПП: Иначе за другото си прав. С тая разлика че такива можеш да ги уволняваш дисциплинарно, вместо да се занимаваш с това горе. Щом има заповед или правилник, който е нарушен, и е регламентирано какво се прави при такива случай, в правото си си да му покажеш вратата, иска или не.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              То хубаво, ама по закон нямаш право на това.

ПП: Иначе за другото си прав. С тая разлика че такива можеш да ги уволняваш дисциплинарно, вместо да се занимаваш с това горе. Щом има заповед или правилник, който е нарушен, и е регламентирано какво се прави при такива случай, в правото си си да му покажеш вратата, иска или не.
              Друг е въпроса, че не съм сметнал за необходимо да се концентрирам върху вредата от ползването на GSM в работно време - значи нямам такъв проблем. Но когато се съберем на по-отговорна оперативка с някои колеги - телефони и таблети - в другата стая.

Коментар

Аз лично съм твърдо ЗА забраната, макар че съм изпълнител, а не началник. както и забрана за пушене на работното място. А и в училищата също. Трябва все някога някак да се цивилизоваме.
                If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
                  Аз лично съм твърдо ЗА забраната, макар че съм изпълнител, а не началник. както и забрана за пушене на работното място. А и в училищата също. Трябва все някога някак да се цивилизоваме.
                  Дефинирай "цивилизоване". Щото и "модата" да се пуши масово тютюн е дошла от някоя "цивилизация". GSM-ите - също.

Иначе за другото - кой за, кой против - без значение. Щом на работното ти място има правилник (а то е задължително да има), той трябва да се спазва. На който не му изнася - търси си друга работа. Ако всички работници са против - или се постига компромис, или пак кой от къде е.

По-горе единствено съм се опитал да кажа 2 неща:
                  - Щом нещо не пречи на работата, от забраната му няма да последва положителен ефект със сигурност. Евентуално ще последва отрицателен.
                  - Щом нещо е забранено по надлежния ред - то трябва да се спазва или да се промени, ако има съгласие между страните в спора. Но да решаваш очевиден (в случая поред мен) проблем, за който най-вероятно ти сам си виновен, със "мангалски" методи, пак няма да доведе до нищо добро, а отново по-скоро обратното.

Да, в някои случаи се иска постоянен контрол и постоянно "шокане на канчета" във вид на санкции ако е нужно, а в други случаи нещата просто се спазват, ако са налице правилните хора и създадени правилните условия. Въпросния "тарикат" със заглушителя явно не е в състояние да налага контрол, а за това причината съвсем не е в работниците. Това е реалния проблем, а не конкретно говоренето по телефон в работно време. В случая изкарва други виновни за собствената си импотентност като ръководител, и поради същата тая импотентност и мерките са "изуй гащи", вместо да го направи както трябва. А "изува" собствените си гащи че и за собствените си палци се хваща, ако на някой му писне и подаде сигнал където трябва (стига да има достатъчно акъл за това). После на такива "велики ръководители" им е виновна цялата вселена и българските работници са най-долна паплач, постоянно мрънкаща за нещо и не вършеща за 5 стотинки работа. Ама иде въпроса, защо тогава ги е наел и им плаща?

Коментар

Интересно, нека и аз да поразсъждавам силно извън темата, която беше решена със съветите за КРС.

Всеки добър работодател/мениджър е редно да може да мисли добре. И като седне да мисли, да знае какво иска да постигне. Такива забрани могат, както да помогнат, така и да навредят. Ако говорим за строго планирана работа на поточна линия сигурно ще помогне за бизнеса, но пък и е твърде обидно да мислим за хората като зъбни колелца. А има професии и хора, при които каквато и да е забрана би само навредила. Понякога точно обратното би помогнало. И затова един добър мениджър би трябвало да притежава качествата на добър психолог за да усети с какво да мотивира конкретния човек. На една и съща позиция могат да действат два коренно различни подхода - от един човек да изкараш по-доброто със забрана, а при другия със свобода. И тука няма добро и лошо. Важното е да видиш човека и какво ще действа за него. Ако не виждаш човекът, а само групата от работници, то неминуемо ще стигнеш до все по-големи забрани, ограничения и накрая няма да имаш хора, които да ти свършат работа...

И аз съм от тези, които ако им наложат подобни забрани с оправданието, че така ще работя по-добре просто ще си тръгна. Да, хора ще си намерят за моето място, но няма да имат мен, и други като мен. Ония новите ще вършат работа, но няма да могат да вършат това което аз правя, точно както аз го правя.
                    LZ2NKM

Коментар

По един начин се работи с 5 човека, по друг с 50 и коренно различно с 200, в крайна сметка рода нема да си ставаме за да вадиме най-доброто от себе си в цел да се преоткриваме един друг в създаване на неква утопия. Идеален вариант за всяка една страна няма, стига плюсовете за всека от страните да са в повече и всичко е ОК, и пак няма да има угодия за всички, това е живота, несправедлив е и на запад и на изток.
                      Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.

Коментар

Бягаме от темата, но пък дискусията е интересна. Работодателят има едно основно задължение - да дефинира професионалните задължения на работника в максимално детайлизиран вид, за да не губи работника време в осмисляния и колебания "това - може би да, това - може би не". Там се губи най много време и това е болестта, от която фирмата най-малко ще се разболее здраво. Ако ясно се зададат критериите и се съблюдава работната дисциплина с баланс между морков и тояга (и от двете трябва да има задължително!) - няма ама никакви грижи за фирмата. Един работник не трябва да осмисля, не трябва да преценява, не трябва да взима решения, не трябва да твори. Той трябва да работи концентриран върху работата си. За да има сили и утре и другиден и т.н. да я работи. Условията на труда зависят от работодателя, както и още куп неща, за които работникът не трябва да мисли. А да работи. От-до.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                          Работил си на линия, затова. Аз за малко работих с немци (на 3 места) и французи. .....
                          Тцъ... Бях електромеханик на редовна смяна в завод за промишлен текстил. Работил съм с холандци, швейцарци и белгийци (и турци, ама те не бяха в моя "ресор"). А компанията е американска. Философията им е: "Between 7:00 and 16:00 your ass is mine...". Нямаш право на личен живот в това време. Никой няма да те спре ако ти се наложи да прекъснеш работа или дори да си отидеш в къщи по никое време (по цял свят, освен у нас се плаща на час), но ако се случва всеки ден или всяка седмица...ще ти благодарят за службата и до там.
                          Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
                          Тогава с какво да си обясним по-високата им производителност?!?
                          Високата производителност се обяснява лесно - работодателят не жали средства за инструменти и материали (дори отива на разсипничество), а работникът трепери за мястото си, защото ако го изритат, няма да получи особено добри препоръки и следващата му месторабота ще е на по-ниско ниво в общия случай. Затова и не може да си позволи калпава продукция.
                          Последно редактирано от kuzdov; 19-03-12, 23:15.
                          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                          Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                            Работодателят има едно основно задължение - да дефинира професионалните задължения на работника в максимално детайлизиран вид, за да не губи работника време в осмисляния и колебания "това - може би да, това - може би не".
                            Все пак има работи в които работникът трябва да твори и трябва да мисли. Ти говориш за някакъв частен случай на масово производство или повтаряща се и лесно дефинируема работа. Но има много други работи при които методът с "дефинира професионалните задължения на работника в максимално детайлизиран вид" изобщо няма да работят...
                            LZ2NKM

Коментар

Как мобилният телефон помага да твори човек? Освен ако не му трябва по служба? Вие не сте ли патили като чакате примерно някоя дебела лелка на някое гише да си свърши разговора? Как се чувствате тогава? Как си представяте примерно хирург с телефон в операционната? Колегата го каза правилно
                              "Between 7:00 and 16:00 your ass is mine..."
                              . Работника е изпълнител, ако не му трябва тел служебно, то значи същият няма да му помогне. Ако тел повишаваше производителността всеки щеше да носи по 10. Същото е и с цигарите. И това трябва да става с разрешени от закона средства.
                              If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
                                Как мобилният телефон помага да твори човек? Освен ако не му трябва по служба? Вие не сте ли патили като чакате примерно някоя дебела лелка на някое гише да си свърши разговора? Как се чувствате тогава? Как си представяте примерно хирург с телефон в операционната? Колегата го каза правилно . Работника е изпълнител, ако не му трябва тел служебно, то значи същият няма да му помогне. Ако тел повишаваше производителността всеки щеше да носи по 10. Същото е и с цигарите. И това трябва да става с разрешени от закона средства.
                                Що за нормален хируруг ще говори по телефона, докато оперира!? Сигурно има и такива де, но по-добре да бъдат уволнени, отколкото да им забраняваш. Дори когато си ремонтирам мотора понякога не говоря по телефона - просто го затварям, защото трябва да си стегна някое болтче, което в момента ми е по-важно от разговора. Въпрос на съзнание и приоритети. Работата е там, че при едни хора ограниченията работят, при други - не. И мениджмънта им трябва добре да разбира това, и да не прилага методи, които имат само странични ефекти върху неподходящи хора. Има толкова много начин да се свърши една работа сравнително добре, че в един момент това дали имаш или не сигнал на телефона е маловажност. Просто виждаш кои са хората, които прекаляват с телефона и им обръщаш внимание. Като им обърнеш внимание няколко пъти и продължават - следват санкции. А не заради 5 човека да го отнесат всичките. После вместо тия пет, всичките 50 да им се засили любитството към психоанализата, и да почнат да търсят някакви "комлекси" на началника си. От което ще се затворят в още по-голяма посредственост и накрая "мерките" ще са направили точно обратното. Затова си мисля, че към всеки отделен случай си има и отделен подход, който само един достатъчно мъдър ръководител ще види без да генерализира и без да гледа на хората си като на шайка работни магарета, на които да подхвърля моркови или тояги...
                                LZ2NKM

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X