Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялници

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
    А освен статично електричество бих добавил и утечка, ако поялникът е захранен с импулсно захранване - както масово ги правят у чайника...
    Да, обаче захранването НЕ е от чайна, а от мен. И няколко такива поялника ги ползвам от години.
    И ми "носят" маслото на филията хляб
    И затова спора е излишен.

Панайот Бърдарски
    0887 60 77 22

Коментар

• Ами не претендирам за достоверност кой пръв е измислил това, аз за първи път го видях при "хахо" и понеже всички знаем, че жълтите не са баш като хората съм ги нарочил тях

Паната не зная от къде е поръчал силиконовият кабел ама аз видях, че съм го взел от другият китайски боклучарник - викиват.
      И е 2х0.75 квадрата (не 0.5 както мислех) като са ми останали още няколко метра.
      Има гледам и 4 жилен но според мен няма да става за поялник заради дебелата външна изолация.
      Не, че са дали спецификации в сайта - просто изхождам от дебелината на моя с 2 жила

Реално аз на моя съм нашил в двата края два 5мм DC жака и доста работа е свършил и бой е изял.
      И това ръкоблудство понеже никъде не съм виждал силиконов в такава конфигурация.
      В последствие открих силиконов TYPE C, който никак не е зле.
      Влачи си 70 свещи през PD но ме ми се свиди да го режа.
      Сигурно все някъде може да се купи само кабел
      Враг усраине

Коментар

• stefsab
        stefsab коментира
        Редактиране на коментар
        Имаш ли представа дали са 4 жила с еднакво сечение или 2х2 с различно сечение в силиконовия тип С кабел ?

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Не зная, 2 пъти купувах такъв кабел директно от Pine Store, и двата кабела си работят като нямам намерение да им режа конекторите.
        Реално не зная дори с какво сечение са.
        Забелязал съм, че носят 75W през PD, кабела е негорим, тънък и много удобен за поялник:

Дригият до него е пак силиконов но 2х0,75 кв.мм и почти 2 пъти по-дебел.
        Но дори той е гъвкав и сравнително ОК за поялник.

• Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
      Да, обаче захранването НЕ е от чайна, а от мен. И няколко такива поялника ги ползвам от години.
      И ми "носят" маслото на филията хляб
      И затова спора е излишен.
      Няма място за спор, още повече, че тестът е елементарен. Включваш поялника. На джелезото на човката свързаш едната сонда на мултимера, другата към заземяване. Мултимерът трябва да е на променливо напрежение, и измериш какъв е потенциалът.
      Ако е много по-различен от 0V, имаш проблем и тоя поялник не е подходящ за електроника, а е годен само за запояване на улуци.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

не е подходящ за електроника, а е годен само за запояване на улуци.
        Благодаря за идеята - ще разширя бизнеса със запояване на улуци
        Как не съм се сетил досега

Панайот Бърдарски
        0887 60 77 22

Коментар

• pansim
          pansim коментира
          Редактиране на коментар
          брей...язък

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          Улуците за лепене с поялник може да са демоде но бакърените казани нема до изчезнат скоро.
          Така, че бусинес ще има!

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Тях отдавна ги карат с оксижена и медно - фосфорен припой . В интерес на истината и механично е много по здрав от калая. Има няма поне 5 - 6 години как с такъв съм запоил радиатора на мотокара и не е мръднал а преди с калай изкарваше по няколко месеца и се пукаше спойката .

• Още разни остатъци от гадния социализъм Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250130_154044_526.jpg
Прегледи:184
Размер:376.1 КБ
ID:6987172
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Това е?
          а: злато
          б: катран
          в: дзифт
          г: зелева чорба

И коментаторите...

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Колофон .

• ikristiqn
            ikristiqn коментира
            Редактиране на коментар
            Който ще стигне на целия форум, за целия му период на запояване ;-))

• А за какво е ползван в такива пръчки и количества?
          Ползва се за струни на музикални инструменти също.
          Даже последният, който купих беше от магазин за китари.
          Враг усраине

Коментар

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Колофона в пластмасови кутийки за една торба пари е рожба на демокрацията . В добрите години идваше по заводите на такива пръчки или в предприятия където много запояваха като Електроника в ламаринени баки по 25 килограма . Чупиш си парчета слагаш ги в ламаринена консервена кутийка и с поялника или на котлона го стопяваш до еднородна субстанция .

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Кой евал-евал - кака се оженИ.
            Освен това вече никой не ще прозд колофон за спойки като може да си купи супер-дупер мега химии дето струват верно чанта с паре.
            И които оказва се дори не са това заради което ни убеждаваха, че е супер яко да ги купуваме!
            Ма то само това да беше!

• sek.1
            sek.1 коментира
            Редактиране на коментар
            Не отричам прогреса само че все още не съм видял нещо което да е значително по добро от колофона .

Вискозитетът е по-малък де...

И аз така знам, но познат който е навътре в материята, като видя при мен 8001 ме предупреди, че трябвало да се почиства след запояване. Нищо че според описанието му е "но чистене".
          Ако не се почистел, с времето образувал нещо киселинно, може би беше с влагата във въздуха.
          Не претендирам за достоверност на информацията, само цитирам.
          В протължение на тезата около реаакциите на IF8001 с влагата във въздиха:
          Беше останало съвсем малко на дъното и понеже оригиналният съд от 500мл ми трябваше за друго - изсипах колкото имаше в мивката.
          Флюса реагира доста бурно с водата изразяващо се със съскане и пяна..

Та мога да потвърдя казаното от твоя познат, че нищо не седи зад "no clean"
          Враг усраине

Коментар

• Хах, да не се окаже че тоя флюс има и други, скрити функции, например почистване на канали...

И коментаторите...

Коментар

• Ще се окаже, че нема никакво значение къв е флюса стига да сърши работа.
              Та какво викате му било на колофона?
              Основният му проблем излиза, че е евтин.
              Даже купен от музикален магазин - непорстим недостатък, спор нема
              Враг усраине

Коментар

• Така зададен, въпросът няма правилен отговор.
                За какво приложение ще се ползва колофона?
                Можеш ли да топнеш жичката в него, след това в потата с калай и да я калайдисаш? Не можеш.
                Можеш ли да монтираш дребен SMD чаркалък? Не можеш?
                Как се почиства от платката срявнен с приличен флюс?

Всъщност кога за последно си ползвал колофон? Че аз ползвах това чудо преди около половин година за някакви експерименти. Ами човката на поялника хвана някаква чернилка която едвам се почиства.
                Ами благодаряст, аре нема нужда.

И коментаторите...

Коментар

• mishomishev
                  mishomishev коментира
                  Редактиране на коментар
                  "Че аз ползвах това чудо преди около половин година за някакви експерименти. Ами човката на поялника хвана някаква чернилка която едвам се почиства."

А какъв точно флюс използваш и да ти е чиста човката?? и примерно каква е интензивността на поялника спрямо покой? Примерно включен един час и за този един час - се ползва 2-3 пъти по минута да речем... или???

• Имам колофон. Стои в бойна готовност.
                Не го намирам за нещо велико, напротив - повече недостатъци от колкото ползи.
                Панайот Бърдарски
                0887 60 77 22

Коментар

• Велико не е, непретенциозно е.
                  Не изветрява, не се окислява, не остарява, не може да го разсипеш, може само да го затриеш.
                  Вярно в някои случаи имаме по-подходяща и съвременна химия но до там.

Отдавна не съм ползвал колофон активно понеже реших да тествам съвременни флюсове а не понеже не мога без тях.
                  От повечето все още имам но не съм хвърлил колофона.
                  Враг усраине

Коментар

• По-напред забравих да спомена още една "екстра" на колофона.
                    Когато го ползвах преди около половин година така окадих, че злите сили ще заобикалят поне до края на тая година.
                    И това до работеща вентилация...

И коментаторите...

Коментар

• Ететова с вентилацията никигаш го не разбрах
                      За мен миризмата на флюс е като одеколон, търся я а не бегам от нея.
                      Киселинният единствено миришеше противно иначе обожавам да ми смърди на спойки.
                      Само на бензина отстъпва такъв аромат.

А за IF8300 вече споменах, че ми идва да си го намажа на филия ако цената му не беше сякаш е хайвер
                      Враг усраине

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X