Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялници

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
    Днес ми донесоха Шишарка v2.
    Този път в комплекта дойде fine вариан на човка, първият път беше gross.
    За съжаление отново коничен тип, напълно неизползваем от мен...
    И аз не обичам да ги използвам. Най-практичната форма за човка за мен е тип отвертка. Ама това вероятно е така 'щото съм гайкаджия...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Аз от край време си предпочитам скосените на 45 градуса, после са отверките.
      Даже бях намерил оригинална скосена Hakko човка но с малък отвор в средата на плоската част.
      Оказа се супер практичен модел - този отвор е кухина в която може да стои тинол без да се кеси надолу като на пръча мъдята.
      Не им помня точно модела от каталога на хако но профила е подобен.
      За велер мисля не съм виждал с дупка, като тези долу - също.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:BC2.jpg Прегледи:0 Размер:11.6 КБ ID:6952615

Иначе преди малко шишарката я пробвах през автомобилна джаджа за запалка от такъв, ако не точно същият вид адаптери:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:eng_pm_car-charger-baseus-superme-usb-usb-c-140w-black-31662_4.jpg Прегледи:0 Размер:16.7 КБ ID:6952616

Бях забравил, че съм сетнал поялника да си иска 20V от тайп си порта.
      Изобщо не допусках, че горната простотия ще му уйдиса на акъла и изобщо може да повиши входните 12 към 20V изход ако някой си го поиска.
      Дори нямаше да обърна внимание ако не чух вентилаторите на закранващият блок и не видях стрелката за ток на около 8А!

Лудница, далеч съм от идеята, че някога ще го ползвам точно в тази конфигирация и че всъщност тия неща за запалка са толкова потентни.
      Обаче без да искам го опитах и все още всичко работи

Между другото червените силиконовите тъпе це кабелчета от Pine Store са голямо съкровище - изглеждат здрави и в същото време верно са топлоустойчиви.

Враг усраине

Коментар

• KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        Братчеда нема лабууу, и нема и да има :-)

...Оказа се супер практичен модел - този отвор е кухина в която може да стои тинол без да се кеси надолу като на пръча мъдята.
      Не им помня точно модела от каталога на хако но профила е подобен.
      За велер мисля не съм виждал с дупка, като тези долу - също...
      Има такива човки и за Велер, а и вероятно няма читав производител който да не предлага такива. Разговорно им казват "спойка вълна".
      Идеята им е коренно различна от това което си споменал. В ямичката се слага припой, краците на чипа се омазват с флюс, прекарваш човката последователно през краците и чипът е запоен. Това за популярните видове SMD - SOxx, QFP и други с подобна конструкция на корпуса.
      Процесът иска малко тренинг, но за човек който умее да запоява е наистина малко.
      Резултатът клони към префектен, и се работи с мълниеносна скорост.

И коментаторите...

Коментар

• Същите ползвам в 2 размера, но и двата държащи тинол само в челната скосена част. Ползвам ги в 99.99% от времето.

Това с каналчето мисля и на JBC го има. Pace имат междинен вариант - скосено и едновременно издълбано като лъжица. Също държи добре повечко тинол, но си е техен патент и май само те го имат.

И друг път съм споменавал - Pace според мен бие Hakko във всичко, човките с черен накрайник са съвместими с Hakko, но по-компактни и мощни, и на всичкото отгоре между 2 и 3 пъти по-евтини. Дръжките са удобни, предния край на човката е близо до пръстите. Имат и датчик за студен край при студения край и са доста точни като температура.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Аз това с кухината в скосената част не подозирах, че съществува.
          Открих го съвсем случайно последният път, докато си избирах на място човките.
          Вероятно и Велер да имат но не съм знаел за тях и съответно не съм търсил.
          Но и реално нямам нужда да го правя, особено за всички различни платформи
          Както вече писах, откак преоткрих и си сетъпнах хардуера на “Hakko” базата - почти не съм ползвал останалите.

А шишарката, както първата така и настоящата е от чисто любопитства.и то защото е доволно евтина.

Не че тези модели, за които пише Спарки не са ми интересни, че даже ги има в Комет.
          Обаче искат финансов ресурс, особено ако се купуват станции.

Виж това паце дето било съвместимо с хахо някой път трябва да огледам, че само то не ми звучи като трошаща се касичка

sparkybg това паце ли имаш предвид:

https://paceworldwide.com/td-100-tip...soldering-iron

Понеже не ми изглежда директно съвместимо с хахо бази, поне модела за който си говорим тук.
          Нито пък по-евтини.
          Виж за качеството им не мога да коментирам.
          Но определено изглежда по-удобно за работа от всяка хахо база.
          Вкл от моята, която е най-удобната и добре направена, която съм не само пипал но и виждал

И го нема у комет, фарнел може би...
          Последно редактирано от Esper; 23-01-24, 06:50.
          Враг усраине

Коментар

• Да това. И накрайници с черен "гъз". В момента са по 18 евра във Farnell. Като гледах последно бяха по 11. Но пак на фона на 30-50 евра за човка JBC си е направо ефтинджос.

Сините и жълтите не са съвместими с Hakko - дават различно напрежение на термодвойката спрямо температурата. Имам от всичките. Имам и алуминиева дръжка, освен пластмасовата. Със същите габарити е.

Не са директно съвместими. Електрически са съвместими, тоест в общия случай можеш да вържеш горния поялник със станция за Hakko, и тя да не мрънка и температурата и да е коректна. Но с рязане и запояване на конектори. Преди време дори Hakko имаха в сайта си като опция дръжка и накрайници на PACE от черната серия. Трудно ми е си обясня бизнес логиката зад това, но фактите са каквито са.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Esper
              Esper коментира
              Редактиране на коментар
              Понял

• Преди ЧНГ в Комет имаше примоция, включая ей това:

Почесах се и не се подадох тоя път.
            Дали си струва да се придобие такова нещо?
            С какво и дали всъщност ще бъде с нещо по-добро от термодвойка към някой цифров мултиметър?
            И игнорираме факта, че конкретният модел има сериен порт през който очевидно могат да се четат отчитания на компютър.
            Враг усраине

Коментар

• stefsab
              stefsab коментира
              Редактиране на коментар
              WSP -80 и братовчедите му са си с "велерски" сензор май NTC. тип, нискоомен. Имах някъде стойностите му.

Под относително - тази WSP серия е с бърз нагревател и при относително спадане на темп. с 1-2-3-4 градуса станцията променя рязко мощността към нагревателя, за бързо затопляне на спойката. При вдигане на поялника, станцията бързо сваля мощноста. На практика темп на човката пада с до 5 градуса, докато сработи ОВ . Показанията на дисплея може да не отговарят на реалната темп. на човката с 20-50 ...градуса. Примерно показания 310 гр. а едвам се топи ПОК-60. . За улуци не е проблем.

При поялниците с "петица" куплунг, изглежда с НТЦ е по-добре, че ЕДН-то по куплунзите е пренебрежимо.

За мойте модели съм си направил 2- човки от месинг, в които вкарвам термодвойка на 10 мм навътре.

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              Факти за WSP-80:
              1. Не е с вграден нагревател, а е отделна човка.
              2. Човката не е чашка, в която е вкаран нагревателя. Контакта между нагревател и човка е кръг с примерно 6-8мм диаметър.
              3. Количествотро метал, които трябва да се нагреят, на фона н а 80W мощност, е доста
              4. Сензорът му е платинен - PTC и е съвсем абсолютен.
              5. Сензорът не мери температурата на човката, а температурата в предния край на нагревателя, където е контакта с човката.

Заради всичко това, тоя поялник още по дефиниция няма как да е бърз, и той не е. Чисто физически жената от нагревателя трябва да исмине доста път и да премине през контакта поялник-човка. Съответно станцията се опитва да компенсира бавността с разни трикове, като показаното на екрана няма нищо общо с върха на човката в динамични условия, а често дори и при статични.

Имам го. Качествена изработка, но към днешно време единственото му евентуално предимство е че човката му е парче метал 15мм дълго, и предполагаемо е евтина (макар че не съм търсил и данък марка може да се окаже доста). Дори ментеливо китайско HAKKO T12 го прави смешен като динамика и регулация на температурата.

NTC сензор в поялник няма да намериш за нещо повече от студения край на термодвойка и ЕДН-то и буксата нямат нищо общо с това. Към момента се изчерпват с термодвойка и резистивни (платинен, или съпротивлението на реотана). Толкоз. Платинения е много харна работа, но чисто физически няма как да се набута в малка човка близо до върха, а и би-било скъпо.

• Esper
              Esper коментира
              Редактиране на коментар
              Аз имам 2 вида велерски глави и двете са точно на този принцип - човките са напълно отделни детайли от нагревателя и термо-сензора.
              Вероятно имат монолитни и бързи по съвременни разбирания но нямам претенциите да им познавам продуктовата гама в детайли.
              Дори мисля, че при LR21 човката има по-добре измислено топлоотдаване отколкото тези на WSP-80.
              И реално въпреки че едната е 60W а другата 80W аз някакви драматични разлики в реална експлоатация не съм намерил.

• Не.

Коментар

• Ти кажи зз зарядното за кола горе. Вдига ли наистина 20V от 12, че точно за тоя модел от картинката на сайта им пише че му трябват 24 волта на входа. От години търся шибано зарядно за кола, което да ми зарежда телефона поне с 40W, и до тук - дръво. Само оригинално, с оригинален кабел, за контакт.
              Последно редактирано от sparkybg; 23-01-24, 12:08.

Коментар

• Esper
                Esper коментира
                Редактиране на коментар
                Можеше просто да ти дам моето и да пробваш.
                Аз го ползвам далеч от редовно, дори онзи ден беше инцидент, че ръгнах поялника точно в него.
                До сега не бях включвал лаптоп в него но леновото не каза, че нещо не му е наред.
                Поне за 10-15 мин в които седя на него.
                Все мисля, че лаптоп и то интелски скрап би трябвало да има повече енергийни нужди от арм тамагочи.

Мисля, че след като очевидно покрива всички PD спецификации би трябвало да свърши работа за каквото и да било.

Червеният силиконов Type C кабел е от Pine Store:

https://pine64.com/product/usb-type-...-meter-length/

За поялник е много удобен понеже освен, че не се топи е и доста гъвкав и не пречи на и без това лекичките тела.

• sparkybg
                sparkybg коментира
                Редактиране на коментар
                Lenovo-то ми е с 65W зареждачка, точно каквато и на телефона на жената. Зарежда се с 20V, 3,25 ампера. И при лаптопа това е достатъчно и за неговите нужди, и да зарежда.

При телефона мошмостите са за бързо зареждане. Телефона не може да похарчи толкова ватове - ще се запали най-малкото.

Относно спецификациите, уж и зареждачките, които имам, ги покриват, ама крайния резултат е какъвто е.
                Последно редактирано от sparkybg; 24-01-24, 12:42.

• Esper
                Esper коментира
                Редактиране на коментар
                Ами аз затова казах, че можеше да ти дам моето за да си сигурен, че ще сработи и в твоя случай.
                Не бих се учудил ако някоя автомобилна зареждачка не покрива по-високите мощности при 12V.
                Даже точно обратното - както писах бях крайно озадачен от факта, че го направи!
                Допускам, че е изключение, особеност на марка/модел - балига.

П.С: И като стана въпрос за адаптори тия новите лъскави китайци са ебаси покемоните!
                От неколко месеца с лаптопите разнасям само ей такива анкери като на снимката по-долу.
                65W е това глистЕ, точно колкото е и стоковият адаптер от лаптопа а се вижда колко по-малко и компактно е:

Изобщо 1/2 обем за същата мощност дори от епълските, които се водят супер компактни от време оно!
                А това конкретно на снимката е Anker Nano II, имам и 120W, което вече е по-голямо.

Но пак е много по-компактно от всяко фабрично!
                Последно редактирано от Esper; 24-01-24, 18:37.

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Ти кажи зз зарядното за кола горе. Вдига ли наистина 20V от 12, че точно за тоя модел от картинката на сайта им пише че му трябват 24 волта на входа. От години търся шибано зарядно за кола, което да ми зарежда телефона поне с 40W, и то тук - дръво. Само оригинално, с оригинален кабел, за контакт.
              Довечера ще проверя точно модела на зарядното, който съм купувал преди време.
              А го купувах понеже захранването за радиото в къши (Алинко DM-330) има изход за запалка пък си няма USB.
              Със сигурност изплющя 20V към поялника и отпра към 8А ток на входа.

По принцип този "стандарт" го мразя и изобщо не го приемам за електрически конектор.
              Единствно заради импулсното го взех и не си спомням какво е нито пък особености в спецификациите му.
              Но довечера ще му закича един лаптоп, че е по-безопасно за продължителен тест - няма да рискувам шишарка, я!
              Враг усраине

Коментар

• Така, модела на зарядното за скапаната запалка се оказа VCKX65C пак на Baseus.
                Само 65 свещи е моя, изглежда иначе по същият начин:

https://baseusonline.com/product/89/...samsung-huawei

Разцъках го първо с PD trigger board (комет) и си извъртя цялата програма: 5,9,12,15,20V при 12 и малко входящи волта.
                Понеже ненавиждам левуново като марка почти толкова, колкото и порта за запалка закачих една L15 за десетина минути като dummy load към зарядното.
                Имах и истински лаптоп под ръка но не ми се рискуваше.

Ами всичко е наред, работи като слънце, даже леново.

Естествено при 4А ток тъпата евро букса (така се води запалката) позагря но аз и по-напред казах, че това е АНТИ-ЕЛЕКТРИЧЕСКИ съединител, който изначало е предвиден за ЗАПАЛКА

Всъщност захранването е настроено точно на 13.5V
                Разликата от 4 волта се дължи на загуби в смотаната запалка.
                От там е загряването.
                Та казах ли си мнението за евро сокета вече?
                Враг усраине

Коментар

...Дали си струва да се придобие такова нещо?
                  С какво и дали всъщност ще бъде с нещо по-добро от термодвойка към някой цифров мултиметър?
                  И игнорираме факта, че конкретният модел има сериен порт през който очевидно могат да се четат отчитания на компютър.
                  Ами зависи. Наскоро се забавлявах с по-особен вид поялник, и имам съмнения, че реалната му температура се различава от зададената.
                  Измерването с тремодвойка може да е вярно, а може и да не е. Зависи от топлинния контакт между човката и термодвойката. Можв би не лош вариант е да се използва някоя прежалена, оголена термодвойка която да се калайдиса.
                  Предполагам че с подобен чарк се избягват подобни туземщини. Ще помедитирам по въпроса дали да не закупя нещо такова.

И коментаторите...

Коментар

• sparkybg , какво стана с басеус-а, ще е ли куче?
                    Виж аз ТУКА какво съм светнАл за тест

Не мерих тока че немам уред но предполагам 2-3А при 12V.
                    Това е през най-мъничкото глистЕ от тройката кебапчета по-горе и няма грам загряване на адаптера.
                    Далче не може да се каже същото за светилника обаче, който направо не се бара.
                    Но и не се гледа срещу него та му е пр0стено!
                    Враг усраине

Коментар

• Нищо не става. Не желае да зарежда нито един от трите телефоина с повече от 15W, точно както и другия, който имах. НИто на 12-13-14, нито на 24-25-26. Пробвано с няколко кабела.

Тепърва ще го пробвам дали ще поиска да зарежда лаптопа.

Коментар

• Esper
                        Esper коментира
                        Редактиране на коментар
                        Добре де а тази телефони с адаптера за лаптопа например зареждат ли се бързо?
                        Да не си окаже някаква специфика на конкретната марка.
                        Аз нямам телефон над 20W ма лаптопа както се вижда на снимката с уреда си отнася 40W през зарядното на 12V.
                        Ако искаш все пак можем да ги сменим за тест.
                        Освен ако не са напълно еднакви модели!

• Esper
                        Esper коментира
                        Редактиране на коментар
                        Това е друго левуново и вече в ламаринозавър.
                        Лаптопа се зарежа и работи.
                        Телефон със супер чардж за тест нямам.
                        Служебният самуснг има бърз заряд но е 20W и зарядното му пусна само 9V.

Ако се окаже специфика на телефоните и това зарядно ти е излишно ще ти го купя.
                        Ще го оставя в тая кошница от снимката да има от зор заман!

• sparkybg
                        sparkybg коментира
                        Редактиране на коментар
                        Оказа се че и Baseus-а и 4Smart-а зареждат ламтопа, когато са с USB-C - USB-C кабел. С над 60 вата.

Телефоните обаче зареждат с не повече от 15 вата, независимо от кабела.

Зарядното на жяната зарежда и лаптопа, само с оригиналния кабел. Иначе не ще.

Явно Xiaomi-тата са си претенциозни на зареждане. Но мен така или иначе повече ме интересуваше да зареждат лаптопа в колата. В краен случай щях да си внеса американско за 115 волта, какъвто инвертор имам в колата фабрично, но не се наложи.

• Попаднах на интересен поне за мен безкабелелен поялник от Miniware:

https://e-design.com.cn/en/Cordless-...TS1C-PG9226730

Батерийни поялници не са някаква новост но аз нямам впечатления и никакъв опит с тях.
                      Това обаче е още по-интересно понеже се захранва не с батеря или акумулатор а със супер кондензатор.
                      Тубата ми пробута вече няколко клипа и изглежда работещо.
                      Не за всичко и във всяка ситуация но в повечето изглежда като истинско.
                      Да кажем някакви 5-10 мин рънтайм в зависимост естествено от вида на спойките.
                      Това разбира се ако не се поставя на базата, с нея вероятно може да се ползва и цял ден интензивно.

Ето едно ревю на джаджата отвътре.

Предвид цената интереса ми се изчерпва някъде до тук.
                      Враг усраине

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X