Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялници

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
    ОК, благодаря.
    Ще се разберем.
    Стига Ronnin не ни отърве от мъките преди това ll:
    Метни го насам ,да го видя...когато ти е възможно
    0887509815 Анатолий Пейчинов еконт,спиди ,където спреш ,до кой офис също нямам претенции,ако е някъде в жк Тракия ще е ок,но пак казвам,нямам претенции.

Аааа ПЛОВДИВ разбира се..

Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

Коментар

Това е М Solder ,изцяло БГ производство,човката хваща тинола навсякъде,за мен си е много Ок.но като не съм работил с вашите ,кво да кажа нещо към 70-80 лв.бройката

Това е част от инструкцията за грижа към човката
      УКАЗАНИЯ ЗА ЗАПОЯВАНЕ И ГРИЖИ ЗА СПОЯВАЩИЯ НАКРАЙНИК

За удължаване на живота на спояващия накрайник същият е покрит галванично с тънък пласт от химически чисто желязо с дебелина около 150 микрона, което не позволява медната му основа да се разтваря от калаено-оловните припои. Това изисква специални грижи , а именно:

– да не се работи продължително време с температури над 360оС, когато това не е необходимо;

– да се почиства върхът на спояващия накрайник само с влажна памучна материя, в никакъв случай с дунапрен;

– да се избягват механични въздействия върху работната част на спояващия накрайник;

– да не се почиства върхът на спояващия накрайник с твърди предмети като ножче, пила, шкурка и други;

– да не се използуват при запояване киселинни флюсове и химикали, които разтварят желязното покритие на спояващия накрайник;

– при запояване със спояващия накрайник да се загряват изводите на запояваните елементи и към тях да се допира тинол до разтопяването му, т.е. да не се пренася стопен тинол с върха на спояващия накрайник;

– при работа с пластмаси трябва да се използва отделен накрайник, защото стопените пластмаси отделят вещества, които имат свойството да влизат в химична реакция с пожелезнената повърхност на спояващия накрайник. Това води до нейното пасивиране и прави невъзможно по-нататъшното задържане на припой. В такива случаи повърхността трябва да се обработи внимателно с фина шкурка и да се калайдиса с помощта на ортофосфорна киселина , разредена с вода в пропорция 1:1 .

Последно редактирано от Roninn; 17-12-20, 18:15.
      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

Такива имам два. И те стоят в чекмеджето. Последния път ги ползвах като си запоявах жиците на филтрите на новите говорители в колата.

Преди да ме полази тая краста с поялниците ползвах такива. После реших че ще запоявам дребни чипове. Един го запоих с тоя и това ми беше достатъчно - просто е огромен и човката е много груба, кажи-речи за всякакво SMD, даже 1206.

За почистване на човки ползвам JBC TT-A и "пепелник" с метална вълна. Даже и китайските в крайна сметка се почистват и започват да държат тинол, но ако им е заминало покритието под тинола, радостта е кратка.

Горе спомена за някакви 220 градуса - човка дето се окислява при 220 градуса еднозначно е тотал боклук. То ня тия градуси едва се запоява каквото и да е с оловен тинол. На 250 даже тинола не се окислява, а си стои лъскав дълго време. На 300 започва да прави окиси, ако стои повечко, на 350 прави сравнително бързо (примерно минута). Ама това самия тинол. Даже на китайските ми човки Т12 при 350 нищо им няма.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Такива имам два. И те стоят в чекмеджето. Последния път ги ползвах като си запоявах жиците на филтрите на новите говорители в колата.

Преди да ме полази тая краста с поялниците ползвах такива. После реших че ще запоявам дребни чипове. Един го запоих с тоя и това ми беше достатъчно - просто е огромен и човката е много груба, кажи-речи за всякакво SMD, даже 1206.

За почистване на човки ползвам JBC TT-A и "пепелник" с метална вълна. Даже и китайските в крайна сметка се почистват и започват да държат тинол, но ако им е заминало покритието под тинола, радостта е кратка.

Горе спомена за някакви 220 градуса - човка дето се окислява при 220 градуса еднозначно е тотал боклук. То ня тия градуси едва се запоява каквото и да е с оловен тинол. На 250 даже тинола не се окислява, а си стои лъскав дълго време. На 300 започва да прави окиси, ако стои повечко, на 350 прави сравнително бързо (примерно минута). Ама това самия тинол. Даже на китайските ми човки Т12 при 350 нищо им няма.
          На 220 е ок,над 240 обаче при непрекъсната работа почернява тая от първия пост.На 220 гр.си пои добре.

Тоя м солдер не е ергономичен ,но е много добре

Коментар

Значи 220-те и градуса никак не са 220 градуса, което обяснява и почерняването. Тинола (оловния 63/37) се топи на точно 183. Ако станцията има градуси под 200, сложи я на 180, остави я за 15 минути, и тинола върху човката трябва да си стои твърд. Ако не, просто градусите са китайски и има нужда от някаква калибрация.

На реални 220 градуса и SMD части е почти невъзможно да се запояват. Дребните ги запоявам на 300, по-едрите на 350. Иначе е мъка и за частите, и за мен.

За тая работа почти всички форми имат някакъв сензор я в стойката, я в самия поялник, и докато поляника си стои в стойката безработен, температурата му е понижена.

Моите си стоят на 250 в стойката дългосрочно и на 300 в първите 30 секунди.

Обаче тоя вариант е за бързи поялници, дето стоплят за секунди. За големи железа като въпросния син Weller (дори 80 ватовия, който аз имам) или поялника от първи пост, тая схема не върви, щото като го извадиш от стойката го чакаш дразнещо много време да стопли.

Та, всичките мои (дори китайските Т12) стоейки в стойката на 250 градуса, стоят неограничено време и тинола си стои лъскав. След час се изключват съвсем и стоплят наново като ги извадиш от стойката, ама това става за 5-10 секунди от стайна температура до 350 градуса (горе на клипчето се вижда за колко) и не е никаква драма. Това хем ти осигурява драстично по-дълъг ресурс на човката, хем постоянно чиста човка и тинол върху нея.

Флюса също има отношение към почерняването - флюс с колофон = почерняване. И такова не ползвам отдавна. Имам цял буркан китайски RMA-223, включително заредена и една спринцовка. И така си стоят. Ползвам IF8300 и за всякакво почерняване съм забравил отдавна. Бонус е че е "no-clean", тоест може и да не се чисти, без дългосрочни последствия. Като оставиш колофон или обикновен флюс, след време намираш зелени гнилочи, ако спойката е на по-влажно място.
            Последно редактирано от sparkybg; 17-12-20, 19:01.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Та, всичките мои (дори китайските Т12) стоейки в стойката на 250 градуса, стоят неограничено време и тинола си стои лъскав. След час се изключват съвсем и стоплят наново като ги извадиш от стойката, ама това става за 5-10 секунди от стайна температура до 350 градуса (горе на клипчето се вижда за колко) и не е никаква драма. Това хем ти осигурява драстично по-дълъг ресурс на човката, хем постоянно чиста човка и тинол върху нея.
              Искаш да кажеш че поялника ти седи винаги включен и просто като го вдигнеш от стойката - за секунди загрява до необходимото и работиш?!
              Интересно ми стана - защото ние уж сме си решили въпроса с руски поялници.
              Човката е дебела масивна начукваме я с чукчето - но върши добра работа за нас. Управляваме го чрез 24 волтов траф като просто сме направили няколко превключвания.
              Този поялник - го ползваме за ширпотреба - кабели нормална електроника батерии и други...Човката я хвърляме през 2-4 месеца но имаме доволно количество човки.
              За smd зависи - ако е за елемент два караме направо с руския но има дни когато се налага да сменяме по 100-150 броя смд елементи от 0603 размер.И тогава ползваме един уж немски- абе не го знам какъв точно е - ама имаме сериозна партида от тях.24 волтови са с някаква термодвойка- Ама нямаме станция и директно сме се закачили на лаболаторен стабилизатор и чрез промяна на напрежението регулираме температурата.Долу горе сме установили че за СМД 0603 - около 16 волта ни вършат работа...
              И така пердашим...
              Понякога се е случвало и над 200 броя SMD елементи да сменяме... И така...
              Чудя се дали може още да облекча работата?!
              То реално тия скъпи станции - какво точно правят освен да регулират напрежението от 15 до 24 волта?!
              Тука говорите едни луди цени за човки - все забравям че София е друга държава....
              Срам ме е да кажа колко струва мойта човка....А пък направо производство правим с нея а не ремонти....

Коментар

Човка дето се начуква с чука, колко искаш да струва? Все си мислех че аз съм мазохист, ама вие сте перверзни мазохисти.

Колкото до скъпите човки - на JBC съм купил 3 още в началото и още си ги ползвам тях и са в перфектно състояние. За 6 или 7 години това. ВЕрвай ми - загубили сте и повече пари и повече време да си начукватас човките с чука - аз просто хващам и запоявам, без да начуквам нищо.

Вече го качвах, ама ето за колко време стопля:

И ако точно в това София е друга държава, смятай ме за горд гражданин на тая друга държава. Както казах това вашето е мазохизъм - аз съм си решил проблема с поялниците до пенсия, и то не за хиляди левове.

ПП: А какво правят станциите - нищо твърде специално. Регулират мощността така че да поддържат температурата. Само дето нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. За да е прецизно и универсално (за всякакви поялници) едвам ми стига 80 мегахерцов 32 битов микроконтролер.

За смяна на всичко от 0402 до 1206 си имам пинсет. Ако е по-голямо го разпоявам с 2 поялника.

Колко е най-малката разфасовка тинол и какви са размерите от 1мм надолу, включително? Бих пробвал от любопитсво, пък току виж се зарибя. В момента ползвам Interflux и Broquetas.

ПП: Единия ми е Асахи. Еднимилиметровия. Ама не помня от къде съм го купувал. Тоест бих пробвал 0.5мм, ако има такъв в човешко количество. 10 кила не ми трябват просто. Говоря за оловен. Безоловен ползвам хипер рядко.

Ей-такова ми е ASAHI-то:

Май от Елимекс е купувано.
                Последно редактирано от sparkybg; 17-12-20, 20:03.

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение

Метни го насам ,да го видя...когато ти е възможно
                  ...
                  Мммм, ще видя да го комбинирам с нещо, някога... Евентуално.
                  Бях писал още одеве, че с куриери и пратки не ми се занимава - може би не си го видял.
                  Вече трети ден нямам известие за пратка, която трябва да е заминала със Спиди и след утре вече плисакм ярост и през ушите!
                  Хептен няма да е добра идея да припарвам около куриер.

Виж, не съм се засилил да го продавам, просто се обади когато имаш път в района на Големото Добрутро, ОК?
                  Враг усраине

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20201117_173042_1.jpg Прегледи:0 Размер:452.6 КБ ID:6684751Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20201117_173033_1.jpg Прегледи:0 Размер:167.4 КБ ID:6684752Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20200801_142749.jpg Прегледи:0 Размер:368.0 КБ ID:6684753Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20200801_142739.jpg Прегледи:0 Размер:315.0 КБ ID:6684754Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20200708_210453.jpg Прегледи:0 Размер:368.4 КБ ID:6684755Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20200601_181237.jpg Прегледи:0 Размер:565.4 КБ ID:6684756Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20200601_181233.jpg Прегледи:0 Размер:662.9 КБ ID:6684757
                    Мисля добре се справят китайците.Това са от последните няколко дни.От последните се правят/правеха серийно,вече са стар модел...сега са други.

Коментар

Мммм, ще видя да го комбинирам с нещо, някога... Евентуално.
                      Бях писал още одеве, че с куриери и пратки не ми се занимава - може би не си го видял.
                      Вече трети ден нямам известие за пратка, която трябва да е заминала със Спиди и след утре вече плисакм ярост и през ушите!
                      Хептен няма да е добра идея да припарвам около куриер.

Виж, не съм се засилил да го продавам, просто се обади когато имаш път в района на Големото Добрутро, ОК?
                      Ако го метнеш с КУРиер ,ще е по добре,и аз не съм им фен ,но са част от ежедневието ни...Не че не мога да ти дойда на гости,но все сме закъсняли за някъде

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                        Мисля добре се справят китайците.Това са от последните няколко дни.От последните се правят/правеха серийно,вече са стар модел...сега са други.
                        Ъъъ, нещо не разбрах кои китайци с какво конкретно се справят. От всичките снимки някакво предизвикателство може да е HDMI (или какъвто е там) конектора. Другото е достатъчно едро за да може да се запои и с български топуз от едно време, при наличие на достатъчно търпение.

Коментар

Човка дето се начуква с чука, колко искаш да струва? Все си мислех че аз съм мазохист, ама вие сте перверзни мазохисти.

.
                          Хехехе - може и да си прав
                          Това ми прилича на оплакал се чукча(аз) че хускварната само 10 м3 дърва реже - а пък в рекламата пише 100.
                          И след проверка се оказало че ако чукча пусне мотора 1000м3 ще нареже

Сега сериозно
                          Наистина бързо стопля като гледам клипа- направо не ми се вярва от 0 как бързо ги дигна тия градуси...Ще ми се да го пробвам.Най малкото заради кефа.
                          Що се отнася до запояването - запоявам повече от 30 години.И винаги има какво да се научи - затова се включвам и просто обменяме мнения.
                          В интерес на истината сме работили с всичко.Включително и с станции и прочие.
                          Но... Руските поялници които ползвам имат огромна масивна човка в сравнение с марковите - примерно 5-10 пъти по масивна - и оттам мисля че се получава ефективността при нас.
                          Просто масивната човка един път загряла трудно си променя температурата - каквото и да запояваш.Когато човката е малка и се допре до масивен предмет -бързо се предава топлината човката сваля градусите и съответно умната електроника се опитва да компенсира.Докато ако човката е масивна - това е излишно просто.
                          Засега според мен са ненадминати в нашия процес - изключително бързо ефективно- колегата ми с тая човка освен че разпоява и изпратя и кабелите и крачета прегънати запоени и прочие.
                          Освен това имаме друг сериозен проблем - често пъти се налага да разпоим нещо и да запоим друго и запояваните места са агресивни и мръсни - то просто няма как да си запазиш скъпата човка.
                          Затова мисля че за чистички ремонти - твоето е окей - но за нашата работа е друго...
                          Сега има го и навика - аз съм учен от старите майстори и техните похвати.
                          Това лято бях в друг град при колеги - наложи се спешно да се сменят десетина ОУ 4558 - онез докат си включат станциите докато се натуткат аз ги смених с руския поялник за броени минути - по руския маниер с тинола и телта.Те не бяха виждали такава бързина - а пък са опитни майстори.
                          Сега всичко това което казвам е трудно приложимо за СМД-то. Но... и там почнахме-примерно огромната масивна човка я прерязах на 2-с едно малко процепче колкото за елементи 0603. И сега за една минута сваляме по над 15-20 бройки.
                          С горещ въздух е доста по бавно.Работата непрекъснато се увеличава и търсим ефективност.Да сменяш по над 100 смд елемента дневно си е сериозен труд.

Що се отнася до Асахито - това е най качествения тинол въобще.Знам какво говоря защото това са години работа.Освен това качеството на спойките вече е критично важно.Инструкциите за ремонт на нова техника започват с : Презапоете и ако не се оправи - тогава започвайте ремонта
                          Елимекс продаваха Асахи преди и карат с останали количества.Не искам да правя излишна реклама тук - за да не нарушавам правилата на форума.А и това не ми е приоритет.
                          По принцип повечето производители (всъщност заради тях го има) ползват този тинол не само заради качеството ами и заради сертификатите.Всяка макара/партида си има отделен сертификат.
                          Повечето колеги дето работят със СМД ползват 0.8 на асахито но аз спокойно си запоявам с 1мм елементи 0603.Честно да си призная не съм ползвал по малко от 0.8 - все си мисля че няма да ми стигне флюсаС 1мм спойките ми стават светкавично лъскави здрави и...не съм правил повече експерименти.Най малките разфасовки са по 250 грама - въпреки че вече има и по 100 гр но 1мм. 10 кг купуват заводи като Бетамарк и други.

Коментар

250 грама 0.5 ме устройва, ако има наличен. Ако не - здраве.

Относно скъпите човки - просто им е добро покритието. То хубавите човки и за обикновените поялници са скъпи, именно заради покритието. Единственото което ги скапва е агресивно човъркане, тоест да ползваш човката като отвертка да изчегърташ нещо.

Колкото до масивността - чувството е твърде лъжовно - и аз действах по твоя начин. Важен е преноса на топлина, а той е толкова по-бърз и ефективен, колкото по-близо и с по-добър контакт е нагревателя до мястото, което се запоява. Иначе рано или късно умалява.

А за разпояване - на SMD ползвам пинсети, за останалото имам вакуум пистолет за разпояване, китайски. Като си го купих се пробвах на една архаична 386 дънна платка - в рамкита сигурно на 10 минути я разкостих половината, и то с нула поражения - можех да си я сглобя обратно.

Всичко си има приложението, но масивната човка е неудобна, просто защото е масивна. Като я скълцаш тинола я изяжда. Още имам 2 шепи медни такива. Приятел на баща ми в един от радио заводите някога ги домъкна. То и аз не съм първа младост и съм работил всякак - от индукционен през български всякакви, от големи топузи през дребни 6 волтови, до ТЕМКО 1 (май се казваше), и тия двата като на Roninn. И аз бях на принципа "как ще дам 200 кинта за поляник, тия са луди!" Обаче като пипнах ми се промениха възгледите драстично.

А за полева работа станция е неудобна, категорично. Нещо, на което всичко му е в дръжката и ти трябва самои контакт е в пъти по-удобно. Те затова мойте си стоят в чекмеджето - да помъкна станция за да си запоявам по колата е абсурд например.

И... не разчитам на флюса в тинола. За чаркове със стъпка 0.5мм няма как да се случи, колкто и да е магически.

Коментар

Не зная дали някой помни едни поялници българско производство с името Vetor или Vector?
                              На външен вид много приличаха на LР-21 и WECP 20 само че бяха изцяло черни.
                              Пак през '90 ги имаше на пазара.

В Токоизправители (викахме му к.роизкривители - много дами "работеха" там) такива ни зачисляваха.
                              Станцията беше иновативна, ОК. Докавраше на велер даже и на уого.
                              Обаче дръжката грееше почти колкото човката.
                              Пък тя ако беше от чиста мед без никакво покритие вероятно нямаше да се разпада буквално за дни.

Е с по-гнусен поялник никога не съм работил и не го пожелавам... И на брат го пожелавам!
                              Враг усраине

Коментар

Пък тя ако беше от чиста мед без никакво покритие вероятно нямаше да се разпада буквално за дни.
                                В склада на завода (само не помня кой, ама софийски беше) имаше количества човки за всичкия китайски народ. Крива мед 5-ца, хлопната на някоя преса да се сплеска и после оформена на отвертка. Не ги ползвах - по него време имах вече 6 волтов траф (червена кутия) с 2 поялника. И на тях дръжката им грееше повече от човката - това е основен отличителен белег на много поялници от ония времена.

Не мога да съм сигурен, ама терморегулируемия поялник го продадох тук във форума преди доста години, заедно с 2 пирографа и други такива нещица. На него освен че му грееше дръжката, бръмчеше зверски - ламаринена кутия и вътре не особено качествен траф.
                                Последно редактирано от sparkybg; 17-12-20, 23:00.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X