Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Другото лице на електрическото гласуване

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Другото лице на електрическото гласуване

Прост пример с 10 човека в системата - даваш им на всеки номер, знаеш че съществува човек. Тогава чак им даваш право да гласуват за, да кажам 3 или 4 партии(само примерно). Можеш да видиш всеки номер при коя партия е отишъл, както и всяка партия която има и интерес да следи за злоупотреби вижда всичко. Кое не е ясно?! Партията ще следи къде са отишли номерата, и толкова. Няма как от десет реални гласоподаватели, да станат 13 и това да не се види.
    Айде сега кажи при 6 милиона как се прави на практика. Преброй наум до 1000, 6 милиона са 6 000 пъти по толкова. Как се проверяват поименно 6 милиона, НЕдоверявайки се на ЦИК?
    п.с. Само не казвай колко сигурно е с компютри туй "броене", че се връщаме в изходна позиция!
    С БАН не са ме заплашвали, но да кажем че и мен не ме долюбват напоследък.
    Мен бе, бан за мен, ама карай, давай по темата. Тия работи с банове не се измислят и решават, виж какво питам горе. Щото давате един модераторски бутон на Бащицата, ама там са реални животи, не виртуални никове като тука.
    Последно редактирано от Rabin; 30-10-15, 15:16.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
      Айде сега кажи при 6 милиона как се прави на практика. Преброй наум до 1000, 6 милиона са 6 000 пъти по толкова. Как се проверяват поименно 6 милиона, НЕдоверявайки се на ЦИК?
      п.с. Само не казвай колко сигурно е с компютри туй "броене", че се връщаме в изходна позиция!
      Ами аз ако се съмнявам, ще отделя време... до 6 милиона мога да броя... Ама не ми е толкова важно, колкото на която и да е от партиите участващи в изборите(дано схващаш иронията). А пък те си имат един куп хора, които броят и смятат... и това даже може и механично с лист и химикалка, е, за маалко по-дълго време... Много важно, че гласовете са подадени електронно, те така или иначе се виждат от всички и всеки може да ги преброи. Ма били 6 милиона много... ми на хартийки като ги броят да не са по-малко. Но и да искаш, ти лично няма как да броиш хартиените бюлетини, за разлика от електронните.
      Искаш прозрачност, имаш я. Ма не ти се брои – значи нямаш достатъчен интерес, който има ще ги преброи и ще протестира ако има нещо нередно. И това ще са партиите участващи в изборите. Това е в техен интерес.

А ако имаш предвид проверката на всичките номера преди изборите, да, вероятно ще се ползва компютър. Достатъчно сигурно е да видиш по ЕГН че такъв човек съществува, не е умрял, и има право на глас. Става с достъп до националната база с данни. Освен това, този човек, ще е заявил че иска такъв номер и ще го е получил лично, или както написах след надеждно удостоверяване на самоличността по друг начин. Някой служител му го дава или изпраща, и няма как да повярвам, че служителят ще рискува да участва в почти сигурно разкриваема документална измама. После, компютърната системката за раздаване на номерата, гарантира че няма да има еднакви, както и различни за един човек, това също може да се визуализира, че и да се разпечати, провери и пр. Никой не спира партиите да броят и проверяват както си искат - дали с лист и молив или с компютър си е тяхна работа, важното е че имат възможността.
      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
        Ами аз ако се съмнявам, ще отделя време... до 6 милиона мога да броя... Ама не ми е толкова важно, колкото на която и да е от партиите участващи в изборите(дано схващаш иронията). А пък те си имат един куп хора, които броят и смятат... и това даже може и механично с лист и химикалка, е, за маалко по-дълго време... ...
        Aйде сега добави и хартиените гласове, които ще са повече. Освен това там са анонимни. Трябва да ги отфилтрираш. Задачата се усложнява до невъзможност.
        Та?

Коментар

Aйде сега добави и хартиените гласове, които ще са повече. Освен това там са анонимни. Трябва да ги отфилтрираш. Задачата се усложнява до невъзможност.
          Та?
          Все по-трудно ти следя мисълта. Подписваш се когато гласуваш, без значение дали на хартия или електронно, та кой е анонимен и какво ще отфилтрираш (каквото и да означава)?
          О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Как точно ще преброиш и валидираш електронните гласувания, без да се налага да се доверяваш на някой с интереси в системата. Имаш съвсем малко време, защото данните от хартията излизат късно вечер, народът реве за резултати, а ти имаш задача да провериш дали електронните не се дублират с някоя хартиена, мъртви души и т.н.
            Забрави какво съм писал, гледам да е опростено и задавам само въпрос. Цецо вика щял да ги проверява поименно, ама даде пример с 10 души.
            Ако използваш фрази "гарантира", "модерно", "напълно сигурно" или "то и сега лъжат" - може да не си правиш труда да пишеш пост, не ми върши работа.
            Последно редактирано от Rabin; 30-10-15, 17:17.

Коментар

Стига бе, не може едно броене да ти пречи толкова... Нали проблема беше, че ще ти подменят гласа, програмата ще е предварително нагласена и пр...
              Те ти вариант, да си ги броиш и съвсем коректно, без възможност за шменти-капели повече отколкото в хартиеното гласуване.
              Първо, всеки си вижда гласа, където е пожелал да бъде. Второ, гласа веднага се преброява и се добавя и в ЦИК и при партията. Който не вярва, да ги дръпне номерата и да ги брои с друга програма, на друг комп, или с молив и лист. Отделно всеки си има обратен служебен имейл, и от двете места. Не може да се преброят дори имейлите, което да става автоматично?! Или нЕкой ще хаква имейли за да спечели един глас, и това ще остане незабелязано в мащаб от който нещо да зависи?! Сигурно!!!
              За хартиените се уговорихме, че който се е регистрирал за електронно, да не е предвиден за хартиеното и те ти ги едни пари, с които пък се плаща броенето и к'во ли още не... Кое е невъзможност, да кажеш в края на деня точните бройки, които са преброени от компа, па после ако искаш си ги сметай с молив и ако има грешки разследвай. Гласовете са на няколко места и са толкова реални колкото и тия в чувалите. Има достатъчно заинтересовани страни да ги броят и да се грижат да няма злоупотреби, плюс самия гласоподавател. Мислиш ли, че някой ще се мъчи да хаква сума ти си неща, при положение, че шанса да успее и никой да не го хване е минимален. И то ако го направи с несъществено малко бройки гласове, и пак не би минал номера. При положение, че купуването по сегашния начин ще си е още възможно...

Толкова ли е сложно, като при партията има 3млн гласа, а в ЦИК 2,5млн за нея, да се изкарат 500 хиляди анонимни номера разлика и да се видят къде са...?? И е близко до акъла, че като са получили потвърждение и от сайта на партията, а не на някоя друга,очевидно са гласували за нея, за което пък всеки от тях си пази потвърждението и ако е тоя зор(а то ще бъде), може да го покаже макар и да излезе от анонимност. Дали е възможно 500 хиляди да цъкнат за БСП(примерно наименование), а пък гласа им да отиде за ГЕРБ и никой от тях нищо да не види, при положение че очевидно номера им не е в сайта на БСП, нито пък ЦИК го е отчела там, а пък някой ти е пратил два фалшиви имейла че е там... Стига фантасмагории... Уж за програмирането трябва да има човек логическо мислене, а тука се демонстрира точно обратното.

В момента с изборите се занимават наистина доста хора, едни към ЦИК, други наети от самите партии, все би могло да се съберат и за броене и контрол на електронния вот.
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първо, всеки си вижда гласа, където е пожелал да бъде. Второ, гласа веднага се преброява и се добавя и в ЦИК и при партията. Който не вярва, да ги дръпне номерата и да ги брои с друга програма, на друг комп, или с молив и лист.
                Нещеш и нещеш да ми кажеш как разбираш дали номер 783046 не е мъртва душа. Имаш списък с милиони такива номера, и кой за коя партия гласувал. Как разбра дали последния милион номерца са валидни живи хора? Управляващата партия сама ли ще се излови, че има милион в повече за нея? С данните от ЦвИК ли ще сравняваш, която ЦИК е под шапката на управляващата партия?
                Стига фантасмагории... Уж за програмирането трябва да има човек логическо мислене, а тука се демонстрира точно обратното.
                Засега го пускам край ушите си, като обясниш работещ алгоритъм - ще коментираме и професии и компетенции.

п.с. За гласуването на 2 етапа - първо електронно, 2 седмици напред, после го затваряме и отпускаме седмица за печатане на хартиени списъци, като извадим електронните. ОК съм.
                Последно редактирано от Rabin; 30-10-15, 18:29.

Коментар

Нещеш и нещеш да ми кажеш как разбираш дали номер 783046 не е мъртва душа. Имаш списък с милиони такива номера, и кой за коя партия гласувал. Как разбра дали последния милион номерца са валидни живи хора?
                  Засега го пускам край ушите си, като обясниш работещ алгоритъм - ще коментираме и професии и компетенции.
                  Ааа не знам дали са живи хора... Ама на партиите са им дали достъп преди изборите да проверят дали са живи. Това всички партии, за всички желаещи. Те имат интерес да са всички живи, реални гласоподаватели. Дали ще ползват база данни или ще наемат няколко хиляди души да проверяват подробно, си е тяхна работа. Вярвам, че ще си гонят интереса, щото като кажат че всичко е ОК, после да няма за какво да се жалват в това отношение.

Коментар

Ааа не знам дали са живи хора... Ама на партиите са им дали достъп преди изборите да проверят дали са живи. Това всички партии, за всички желаещи. Те имат интерес да са всички живи, реални гласоподаватели. Дали ще ползват база данни или ще наемат няколко хиляди души да проверяват подробно, си е тяхна работа. Вярвам, че ще си гонят интереса, щото като кажат че всичко е ОК, после да няма за какво да се жалват в това отношение.
                    Не че нещо, ама....
                    ХАХАХАХАхаххахахаахахахаха!!!
                    Прощавай! Не се сдържах! Тошо пращаше милиционерите да проверяват по адреси и да блъскат в 6 сутринта. Ама тука и Оруел би научил свежи идеи! Тези в чужбина как ще ги трасираш, че то придоби междупланетни мащаби тая проверка.
                    п.с. Всяка партия ще прави тия проверки поотделно, да се готвя да ме проверят 100 пъти?
                    п.с.2. Кое му е електронното на туй броене? Едно време се бъзикали с безжичния телеграф - глеей колко жици - антена, заземяване, щепсел, високоговорителят бил отделно, морзовият ключ...
                    Последно редактирано от Rabin; 30-10-15, 19:42.

Коментар

Оруел вече сме го чели. Влизаш в база данни и с един клик отсяваш всичко що плаща данъци. С втори, всичко що получава пенсия. С трети отделяш тия които не са в България... С две думи, няма нужда да проверяваш всички, само където имаш съмнения. Тия с електронния подпис и те отпадат. Получилите лично в консулствата също. Като цяло митничарите му викаха "оценка на риска"... което си е чат-пат и напосоки, а понякога и по сигнал... Важното е, че проверка ще има, и съществен брой мъртви души няма как да се пропуснат. От друга страна, и тропане по вратите не е изключено, но само когато се разследват злоупотребите. Никой няма с лека ръка да си сложи главата в торбата, при положение, че проверка ще има, а си слага парафа под фалшиви документи за несъществуващи хора. Ти ако си чиновник, какви пари ще искаш за подобна измама?! Твърде скъпо, за няколко гласа, и с голям страх, щото чиновника може и да лежи в затвора. През десет реда да ги проверяват, пак вероятността да се хване нарушение при смислена бройка фалшиви гласове, остава много голяма. Един да се хване, пък после може и подред да се подкарат, и то от прокуратурата.
                      Така че това не е съществен проблем. Някой да създава мъртви души плащащи данъци, получаващи пенсии, имащи лични документи...работата е много дебела... а проверката може да си те уцели, така че не е оправдано.

Коментар

Оруел вече сме го чели. Влизаш в база данни и с един клик отсяваш всичко що плаща данъци. С втори, всичко що получава пенсия. С трети отделяш тия които не са в България... ...
                        НАП гарантира, викаш? Разчиташ на тия, де са мотивирани да те излъжат, че да са вовеки на власт.
                        Не знам, човек - и програмистите викаш не можели да мислят. Предложих що-годе проследим и сигурен вариант. Ясен и Спарки да кажат пише ли им се операционна система в свободното време. Щото аз съм пас!

Коментар

По принцип гарантира ЦИК. И даже отговаря за нередностите. Но заради скептици като теб, възможност за проверка от заинтересованите страни – партиите участващи в гласуването. Дават им определено време и цялата необходима информация, за да се гарантира, че зад всеки номер има жив човек. От това къде и как е получен номера, до глоби за паркиране и пр. Информацията не може да се изнася и да се ползва, просто служи за проверка. Ти ако проверяваш и видиш ЕГН без осигуровки, без номера на документи, без постоянен адрес...няма да му обърнеш внимание ли?! Отгоре на всичко самото ЕГН, може да е нереално(лесно се проверява и това). С достатъчен достъп можеш да проверяваш основните неща много бързо. А който знае какво да гледа, хваща нередностите дори само с повърхностен преглед. Отделно никой не е казал, че няма да се ползват никакви програми за да помагат... но те няма да са нагласени за целта. Отделно си проверяват и на случаен принцип и съвсем нормално изглеждащите профили. В зависимост от броя на хората които ще гласуват електронно и тези които ще проверяват за мъртви души, може и абсолютно всички да бъдат проверени, това няма кой да го знае, и никой не би рискувал безсмислени фалшификации. Ясно е, че за да има смисъл, фалшификацията трябва да има мащаб, а в случая точно това е невъзможно.

За програмистите съм се пошегувал разбира се. Далеч съм от мисълта да ги обиждам по какъвто и да било начин. Персонално теб също. Просто мисля, че в случая параноята ти е в повече и усложняваш излишно, сравнително проста задача. Трябва наистина да има заговор(и да успее) от друга държава, за да се подменят толкова много неща, че да се сбъднат най-лошите ти прогнози.

Коментар

По принцип гарантира ЦИК. ... Просто мисля, че в случая параноята ти е в повече и усложняваш излишно, сравнително проста задача. Трябва наистина да има заговор(и да успее) от друга държава, за да се подменят толкова много неща, че да се сбъднат най-лошите ти прогнози.
                            Цъ, една задна вратичка обръща изборите с колкото милиона ти трябват. С един UPDATE може да напишеш каквото си искаш в базата.
                            Въртиш- сучеш, все на вяра стъпваш, и точно на когото не трябва да вярваш. Горното е доказателство, че задачата е много измерения по-сложна, отколкото ви изглежда. Досега не чух идея, която да не зависи от кефа на ЦвИК, или който там я управлява.
                            Ще цитирам Венци, създателят на форума. "Забранил съм гласуването по мои постове, защото мога да направя репутацията ми колкото си искам, което я обезсмисля". Ама е трудно да се обясни на някой, дето думата "компютър" и "гарантира" са синоними. Ей го, дори колеги се докачат енергично като се усъмня в Биткойн, какво си говорим нататък.
                            Последно редактирано от Rabin; 30-10-15, 21:20.

Коментар

E те горните идеи от последните няколко поста ако станат - ако вече не са ни изритали от ЕС - със сигурност ще го направят...Лични данни, ала -бала...Те хората oт Съда на Европейския съюз преди седмици е*аха мамата на т.нар. safe harbour именно щото искат железни, проверими и т.н. правила за опазване на лични данни и всичките в бизнеса с облачни услуги ги втресе, ние ще мятаме данни ей така...
                              Nissan Patrol GR Y60 2.8TD (отлетя)
                              Grand Cherokee 3.0

Коментар

Ти четеш избирателно. Проверяват партиите които имат интереси. Кой ще влезе в няколко системи за да си съчини човек, колкото да му ползва гласа на изборите?! Това ако не е параноя, здраве му кажи.
                                Личните данни, както казах не се изнасят, а просто се проверяват от проверители, с цел защита на интересите на всички партии, респективно на избирателите. Никой никъде, нищо не изнася.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X