Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Другото лице на електрическото гласуване

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Другото лице на електрическото гласуване

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
    Моето последно изтаковане по темата:

Ако сегашната система е чак толкова пробита - защо плащат за глас бре мама му стара?
    Е там е тя пробойната де. С няколко стотин хиляди лева и си обърнал изборите.

Коментар

При минимална активност от чужбина ЕДГ ще промени това защото???

Платените гласове ще поевтинеят очевидно.

Коментар

Всякаква активност ще промени положението.

Коментар

Моето последно изтаковане по темата:

Ако сегашната система е чак толкова пробита - защо плащат за глас бре мама му стара?
          Освен друго е и най-евтино.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

http://www.vesti.bg/izbori2015/kampa...iavola-6044131
            Велизар е прав, ако и да не е спец. То по пътя на логиката може да се сетиш. Този, дето е дошъл при него да се пише за IT експерт... срам ме е от такива "колеги".
            п.с. И коментарите под статията са хубави!
            Последно редактирано от Rabin; 29-10-15, 16:13.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
              Tия данни:
              1. Разчиташ някой да ти ги публикува, на доверие. Нямаш как да провериш кой е подписал юзерските сертификати, все на нещо доверено трябва да стъпиш. Какво ще е това? Дори криптографията иска да стъпи на нещо доверено, че оттам да градим. Дори математиката почва от аксиоми, и в криптото се почва от нещо дето не се доказва.
              2. Ще ги провериш с библиотеки - какви? С толкова милиони в задния джоб - могат да си поръчат каквато е да е функционалност от произволен доставчик. Как ще провериш това?

Това, че на практика ще заключат сървърите и няма да те пуснат на 100 метра от сградата - дори не ща да коментирам. Гоним идеалния вариант, че и на идея не можем да го докараме. От черната кутия получаваш данните, и библиотеките, с които да работиш. Как се доверяваш на самата черна кутия?
              https://www.ethereum.org/ е платформа, създадена да елиминира елемента на доверието. Но ти продължавай да си тъпчеш на едно място.

Коментар

Първоначално публикуван от Денислав Димитров Преглед на мнение
                https://www.ethereum.org/ е платформа, създадена да елиминира елемента на доверието. Но ти продължавай да си тъпчеш на едно място.
                Така и не ми отговори за професията си. Доверието в случая е от теб, пред поредната лъскава "парадигма", както викаха и на Биткойн. Цяла тема отворих как точно се прецаква отворен код, ако имаш конкретни забележки - тук, моля!
                п.с. Не е много във връзка с темата, искам да ти споделя нещо любопитно. В момента разработвам софт за едни промишлени истории, ще върви на процесор, дето работи на 2 вата, и целия комп се събира в цигарена кутия. Софта му съдържа няколко стотин библиотеки, дърпа се и компилира за половин час на четириядрен процесор i7. Актуален комп за момента, не някоя бангия.
                Ako имаш кураж и претенция да може да провериш всичко това - ЕВАЛА. И тук не говорим за Етериум и подобни, те са много по-сложни.
                Последно редактирано от Rabin; 29-10-15, 16:25.

Коментар

Уж сте отворени и интелигентни... може да се направи система, достатъчно сигурна, естествено, но не е нито за това вота, нито дерта на противниците.
                  Явно не е днес момента и тва е. Някои хора ще си разкъсат гърдите да не са първи в нещо - искат и обичат да са на дъното.
                  Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                    Така и не ми отговори за професията си. Доверието в случая е от теб, пред поредната лъскава "парадигма", както викаха и на Биткойн. Цяла тема отворих как точно се прецаква отворен код, ако имаш конкретни забележки - тук, моля!
                    Тази тема не е за професията ми, нито за твоята. Въпреки това ти не спря да ни осведомяваш каква е.

Целият свят работи върху отворен код.
                    Корпораций който въртят повече пари от нашата велика държава с великите си избори, защитават интелектуалната си собственост с отворен код.

Но ето че отново, един наш велик Българин, подобно този който откри бълбукатора, разби всичките ни представи за това и натри на всички носа.

П.С. На корицата на Economist от тази седмица, е технологията която заобикаля елемента на доверието - http://imgur.com/oy2f1J3

Коментар

Първоначално публикуван от PinMaster Преглед на мнение
                      Уж сте отворени и интелигентни... може да се направи система, достатъчно сигурна, естествено, но не е нито за това вота, нито дерта на противниците.
                      Явно не е днес момента и тва е. Някои хора ще си разкъсат гърдите да не са първи в нещо - искат и обичат да са на дъното.
                      Нещо аргументи - няма. За сметка на това дай да си оплюем опонентите, дето искали да са заровени на дъното. Ама иначе се лумкаме в гърдите к'ви се умни и красиви модерни евродемократи ...

Каква е целта на занятието? Да направим юруш на маслините да сме първи, та белким ни кажат "Конграчулейшънс"? Само дето по-горе се дадоха примери как баш напреднали европейски страни, след експериментално прилагане, се отказват, щото нямало гаранции за сигурността и запазване на тайната на вота, упражнението било скъпо и не си струвало, че като капак на всичко - нямало и видимо увеличаване на избирателната активност. За изненада - дори и сред младото поколение ...
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Денислав Димитров Преглед на мнение
                        ...
                        Целият свят работи върху отворен код.
                        Корпораций който въртят повече пари от нашата велика държава с великите си избори, защитават интелектуалната си собственост с отворен код.

Но ето че отново, един наш велик Българин, подобно този който откри бълбукатора, разби всичките ни представи за това и натри на всички носа.
                        Е, в такъв случай знаеш по - добре и за отворения код, и за корпорациЙ-те, и за бълбукаторите. Ходиш ли на доктор по принцип, или и там си над тях спец?
                        п.с. Споделих и как може да стане, ама нещо скъпо ли ви се струва, трудно ли... вие ще кажете!
                        Последно редактирано от Rabin; 29-10-15, 16:37.

Коментар

...Гласувах ДА, защото се надявах гласовете на емигрантите да окажат някакво влияние върху т.н. политически живот в България, ама 27хил. гласа са капка в морето.
                          Лично мнение, но - мисля че се дължи на липса на информация на първо място, на физическа невъзможност на второ, и на липса на интерес далеч по-назад.

- Аз лично си признавам без бой - за референдума научих тук, като въобще не го свързвах с някаква скорошна конкретна дата, да не говорим пък с дата след ден-два. Че данданията е в неделя ме предупреди брат ми в събота късно вечерта, зер и той се сетил в последния момент, та успях да събера само четири души, и не успяхме да закараме родителите. Тъй че около мен има изгубени поне няколко гласа, на родителите ми и на двама-трима които просто си бяха уредили деня и нямаше как да се явят.

- Абсолютно никой не ми е виновен че сам не съм се осведомил, никой не е длъжен да ме информира за процеси които касаят моите интереси и моя живот. Не виня никой. Но знам колко имейла получавам от французите по линия на френския си паспорт като наближат избори, автоматизирани на държавно ниво, не на консулско (идват директно от министерството на не знам какво си, и отделно имейли от консулството), и знам колко имейли получи семейството от българското консулство - един, на адрес който рядко се проверява (пак моя грешка).

- Не обвинявам по никакъв начин българските консулски служби при мен - напротив, хората работят много точно и акуратно, и са разбрани и услужливи (което е и по коментара много по-назад в темата за заверките - напротив, в консулството ни се правят заверки и става много по-бързо отколкото когато съм заверявал в България и като цяло услугите са си съвсем читави), и съм сигурен че този единствен имейл е бил самоинициатива на нашето консулство, а не изискване отгоре.

- В секцията в която бях урната беше наполовина пълна. Не мога да преценя колко плика са били, мисля че са били поне няколкостотин в ранния следобед. Имаше и (малка) опашка. Не знам кой и как е броил и стигнал до тази цифра 27000 (не я оспорвам, просто се чудя как ги преброиха толкова бързо), може по другите секции по света да е било различно.

- Но най-важното последно - разберете че поне до предпоследните избори (за последните не съм проверявал) изборите от секциите в чужбина нямаха значение, освен когато не е било решено (от България) да имат . Преди години гласовете от чужбина се връзваха към съществуващи български региони. Гласовете в град Ню Йорк преди десетина години например отиваха за район Разград - интересно ми е колко са "разхомогенизирали" резултатите там . Смея да предполагам за сметка на това че резултатите от други избирателни секции в чужбина са били прикрепявани към по-"интересни" райони, където пък са можели да наклонят резултата. На изборите след тях пък чувалите с бюлетините в нашия град ги изхвърлила по погрешка чистачката. Не знам как става тоя номер. Поне май имаше отзоваване на висш персонал тогава.

Но накратко - със сигурност едва при последните избори гласа ми на гласувал в чужбина е имал някакво реално значение.
                          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Ако си гласувал на Lexington и 62-ра сме гласували в една секция.

Да, организацията беше чудесна, но към 11 нямаше никаква опашка, урната на 1/5 примерно, попълваш една декларация за 20 секунди, учтиво инструктиран от чичкото. Двете каколелки ти обработват документите, докато си в тъмната стая (даже имаше две тъмни стаи, чудо!) и след 2 минути си готов. Помещението е на партер с 1-2 стълби, никакви проблеми за по-трудно подвижни. Нямам представа колко българи има в NY, но ако навсякъде е била толкова добра организацията - числото 27000 е ужасяващо малко.

Те ти Ню Йорк http://results.cik.bg/minr2015/tur1/.../293200203.pdf - 232, Чикаго 91 гласа. Ето ти ги всичките де: http://results.cik.bg/minr2015/tur1/...029/index.html

След дълго цъкане открих 4 секции с повече от 230 гласа. Две в Лондон и рекордьрите от Виена с 310 гласа. Масово са под 100 гласа.

Коментар

Баш там

Е, явно като съм минавал вече са били гласували почти всички. Въпреки че това би означавало че в другата секция не е гласувал никой.
                              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Ако си гласувал на Lexington и 62-ра сме гласували в една секция.

Да, организацията беше чудесна, но към 11 нямаше никаква опашка, урната на 1/5 примерно, попълваш една декларация за 20 секунди, учтиво инструктиран от чичкото. Двете каколелки ти обработват документите, докато си в тъмната стая (даже имаше две тъмни стаи, чудо!) и след 2 минути си готов. Помещението е на партер с 1-2 стълби, никакви проблеми за по-трудно подвижни. Нямам представа колко българи има в NY, но ако навсякъде е била толкова добра организацията - числото 27000 е ужасяващо малко.

Те ти Ню Йорк http://results.cik.bg/minr2015/tur1/.../293200203.pdf - 232, Чикаго 91 гласа. Ето ти ги всичките де: http://results.cik.bg/minr2015/tur1/...029/index.html

След дълго цъкане открих 4 секции с повече от 230 гласа. Две в Лондон и рекордьрите от Виена с 310 гласа. Масово са под 100 гласа.
                                Какво щеше да е ако хората там можеха да гласуват електронно?
                                Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X