Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Другото лице на електрическото гласуване

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Другото лице на електрическото гласуване

Ясене или преведи какво пишат тия двамцата на две страници или ги премести в отделна тема.
    сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
    dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
      . Но аз зададох прост въпрос - когато информацията я има една и съща на няколко места, и всеки може да я проверява когато реши, как точно ще използваш това, че можеш да я променяш само на едното място, щото програмата го позволява?!
      ...
      Първо искам да кажеш по коя система работим. Ясен и повечето стъпват на Биткойн, там е малко по-сложно.
      По твоята система с номерцата - елементарно се хаква. Гласуваш за партия А. Всички виждат, че си гласувал за партия А. Обаче от нищото изпълзяват гласове за партия Б, които няма как да провериш истински ли са. Кое е сложно тука, ако допуснем, че няма да дойдат 100 партии да ме проверят истински глас ли съм?
      При Биткойн, дето му се радват - има едно ядро. Едно е, клиентите наистина са много. Това ядро проверява като направиш транзакция към друг портфейл, и всички миньори които имат копието. Няколко хиляди души потвърждават 3 пъти, докато тоя отсреща получи парите. Как се хаква ли?
      1. Ядрото позволява на юзър 12344321 да прави неоторизирани транзакции. Няма как да го видиш това.
      2. Ядрото решава коя бяза е меродавна на демократичен принцип. Който има над половината изчислителна мощност - неговата е вярна. Как се чупи ли? МВР купиха хардуер за 70 милиона. Могат да сгънат всички ентусиасти - преброители, и да наложат каквато искат база и ядро. Базата я има на 1000 места, ама ядрото е програмирано да казва, че меродавна е който има над половината изчислителен ресурс. Дори няма нужда от скрит код, или нещо да се мишкува. Така работи Биткойн.

Изобщо твоята работа с мейлите не виждам къде се вписва. Ще си видиш правилно за кого си гласувал, но
      3. Не е гаранция, че ще те преброят правилно.
      4. Мъртвите души не можеш да провериш.
      Ще влезеш да промениш резултатите и в сайта на партията
      Няма сайт на партията.
      Сега схващам защо ми цитираш Оруел, май си прекалил с него.
      Вече се уморих хем да се опитвам да ти обясня бъговете на логиката ти, както и на какво се мъчим да стъпим. Видимо си преминал на заключението, не знам изобщо каква дискусия търсиш.
      Варианта за мъртвите души под номерата, просто го забрави - никой няма да си сложи главата, в мащаб който да има смисъл, при положение, че проверка ще има.
      Последният път каза, че ЦИК гарантирал. И НАП, и също така щели да имат достъп до лични данни само партии с интерес. Дори не ми се коментира нататък, кога за последно преброи 100 души, че разчиташ моята партия да провери двата милиона на конкуренцията си?
      Та кажи ако обичаш, за какво ще ползваш тази backdoor, за която говориш?! Ще влезеш да промениш резултатите и в сайта на партията, и имейлите ще ми промениш и всичко?! И това в мащаб от който да зависи нещо?! При цялото ми недоверие(насадено от теб) в компютрите, не мога да го повярвам. И дори да го повярвам, допускаме че си нещо средно между супер-хакер и доказан ясновидец, какво става като толкова много народ видят, че им е подменен вота(щото без да видят, няма как да го подмениш)? Гласувал съм за X, получил съм всички необходими потвърждения, а после да си променил навсякъде всички доказателства, че съм бил за Y...
      Ще си видиш напълно коректно вота. Няма как да верифицираш вота на конкуренцията. Няма човек, който няма базата на ЕСГРАОН да успее да го направи. А за да стъпиш на данните на ЕСГРАОН - трябва да и се довериш сляпо.
      Последно редактирано от Rabin; 31-10-15, 20:26.

Коментар

Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
        Ясене или преведи какво пишат тия двамцата на две страници или ги премести в отделна тема.
        Форумът е четен, нас ни мани. Който трябва белким фане нещо.
        п.п. не давам акъл
        А тези простотии се правят от името на всички ни.
        Даника
        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Аз схванАх само едно - един от спорещите тук яко е прее.@н от биткойн и сега го гони яко параноята, а уж е АйТи ( извинете за мръсната дума ) , и вместо да каже как може да стане, щото се бие в гърдите , че е най в БГ ( а имам съмнежи и за Израел), то само обяснява как ще го хакне ел гласуването.
          Майната му на е-гласуването, а какво да правим с хартиеното, щото съвсем ясно видях как ми отвориха бюлетината уж за да я сгънат правилно, на жена ми - също.
          И к'во викате - е-то било несигурно и се губела тайната на вота, бОли ме за тайната , искам си вота. Тия дни ще стане ясно дали са ми го зачели въобще или е невалиден.
          подаръци за мъже от FACOM
          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Добре де, по-спокойно,като за по-прости... Кажи как ще вкарат други номера, освен заявените преди изборите, които партиите ги имат (ако искаш може и поредни да са)? Те са краен брой, в тях няма мъртви души. Това се проверява от партиите, преди изборите, пиша го за десети път. Как точно е големия въпрос? С достъп до личните данни под номерата. Всеки ден различни длъжностни лица имат достъп до такива, и нищо не се случва, няма проблем да се направи и в случая. Ще пропуснат няколко десетки или стотици хиляди измислени хора? Няма как да стане и никой не би се занимавал да го прави. Така че ти есграона си го проверил преди изборите, после не те интересува, а само гледаш разпределението на гласовете.
            Какво ме интересува в случая биткойн?
            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
              Форумът е четен, нас ни мани. Който трябва белким фане нещо.
              п.п. не давам акъл
              Дай Боже

П.П. Защо да е просто и разбрано като може да е сложно и неразбрано?
              сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
              dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Аз схванАх само едно - един от спорещите тук яко е прее.@н от биткойн
                Изненада! Не съм!
                и сега го гони яко параноята, а уж е АйТи ( извинете за мръсната дума ) ,
                Какво значи параноя? Необоснован страх ли беше? Търговци ли ще го пишете, като АйТи е мръсна дума?
                и вместо да каже как може да стане,
                Казах няколко пъти как може да стане.
                щото се бие в гърдите , че е най в БГ
                Може ли цитат, нямам спомен, нямам и намерение
                ( а имам съмнежи и за Израел),
                Нямам общо
                то само обяснява как ще го хакне ел гласуването.
                Не аз, заинтересованите!

Първоначално публикуван от cecoa1
                Добре де, по-спокойно,като за по-прости... Кажи как ще вкарат други номера, освен заявените преди изборите, които партиите ги имат (ако искаш може и поредни да са)? Те са краен брой, в тях няма мъртви души. Това се проверява от партиите, преди изборите, пиша го за десети път. Как точно е големия въпрос? С достъп до личните данни под номерата. Всеки ден различни длъжностни лица имат достъп до такива, и нищо не се случва, няма проблем да се направи и в случая. Ще пропуснат няколко десетки или стотици хиляди измислени хора?
                В момента няма смисъл от мъртви души. Щото се броят и проверяват само живи души. Туй, което може да се провери. Иначе минават и мошенгии, щото няма кой да контролира.
                При компютъризацията не можеш да провериш поредните мъртви номера, нито като дали са живи, нито как са гласували. Може да се излови управляващата партия, сама себе си. Евентуално.
                Последно редактирано от Rabin; 31-10-15, 20:51.

Коментар

Я, гузен негонен. Де съм писал "рави"!?
                  Спорете си, аз попитах друго - за въобще легитимността на вота.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                    Я, гузен негонен. Де съм писал "рави"!?
                    ...
                    Еми зарадвах се как ще го пишете търговците, човещинка!

Коментар

Някой май обича пустословието, съжалявам , не ми е в ресора.
                      Имах конкретни въпроси към всички спорещи, никой не ебава да отговори , само ти пустословиш напразно.
                      Съжалявам , че не мога да ти подклаждам чесането на пръстите.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Приказката не е за измамите в тия избори, говорим за електронното. Кажи кое е пустословене. Конкретно ама! Кое не е вярно?
                        Сега поне имаш възможност да видиш тия измами. После новия Тато ще ти разправя как навсякъде има матриал за демокрация! Няма да имаш опция да не си хепи!

Коментар

Язе опция да не съм хепи имам всекак, кАжи как да имам другото.
                          Ето аз какво искам - явно, открито и не анонимно гласуване с възможност всички да видят как съм гласувал, обаче гласът ми да е ВАЛИДЕН.
                          Ти кажи , щом яко програмираш ня'кви кодове, библиотеки, сорсове, бекдорове, как аджеба да стане.
                          Т'ва , че не може всички го знаем, ти кажи как да може.
                          И да повторя - всички знаем , че не може да стане, ама пък искаме, айде - кажи / напиши как.
                          Всъщност не пиши баш алгоритъмя, че ш ти земем занаята.
                          Търговци.

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                            ...
                            Т'ва , че не може всички го знаем, ти кажи как да може.
                            И да повторя - всички знаем , че не може да стане, ама пък искаме, айде - кажи / напиши как.
                            Всъщност не пиши баш алгоритъмя, че ш ти земем занаята.
                            Търговци.
                            Ето, за трети път. Точка 3. Това болднатото решава проблема с backdoor, но не решава проблема с 51% мощност и форкването. Не съм мислил там, като че ли е лесно решимо, ако е зор.
                            Проблемът може условно да се раздели на 3 степени на сложност:
                            1. Всички са добронамерени. Гласуването може да се имплементира от стажант. Степен на уязвимост - и от потребителите, и от разработчиците.

2. Потребителите са злонамерени, а разработчиците - добронамерени. Тук се вписва примерът с Биткойн. Степен на уязвимост от потребителите - системата е устойчива докато потребителите се съюзят в мнозинство над половината. После могат да подменят и алгоритъма, и базата. Биткойн беше на косъм от това, и потребителите доброволно намалиха процента на изчислителната си мощ, за да не им се обезценят койните. CEX.IO по спомен беше сдружението.

3. И потребителите и разработчиците са злонамерени. Единствения вариант системата да работи коректно - е да се пусне специален компютър, който е с напълно отворен код. От хардуерния layout, през операционната система, компилатора, базата данни - до алгоритмите на разпределения софт. Тази система не трябва да съдържа и един байт код, който не се компилира пред проверяващите. Трябва да има производителност да изпълнява гласуващия софтуер на всеки един доброволец, който иска да се включи в разпределеното броене. Да речем, че се доверим на процесорите досега, че нямат задна вратичка. После почваме да пишем софт от нулата. Иначе описах как се инжектира злонамерен код, който не се вижда от одиторите. Вирусите правят нещо подобно, и в случая черната работа може да се свърши и от вирус.
                            Може да се доокастри някаква лека Linux версия, и да се пуснат само нещата дето са нужни за броенето, на сорс. Колосален труд, но е напълно възможно да стане. Ще си го размъкваме на bootable диск, и всеки ще одитира изборите от тях си, на компа си.
                            Туй с любимата Естония дето за без пари го давали кода - троянски кон не, ами стадо такива коне.
                            Последно редактирано от Rabin; 31-10-15, 22:26.

Коментар

Майсторе, за какво става въпрос, как ще стане ясно? Можеш ли да провериш въобще нещо при сегашната система?

А, Равина е сигурен поне в сегашните избори, щото знае, че има некъв куп с хартия някъде, и някой го е броил. Той няма възможност и да види купа, но е убеден, че е истинско всичко.
                              Изхождайки от тезата, че всичко е под контрола на управляващата партия, хартиеното става по-съмнително от евентуалното електронно. То ако са толкова силни всякакво гласуване се обезсмисля.

Аз давам примерна идея, как съвсем логично системата се осигурява от всички заинтересовани. С една опция който иска да не е анонимен, става още по-лесно.
                              Не знам и какво общо има писането на програми в случая?
                              Всички че са злонамерени е доста глупаво клише. По-скоро всички преследват интересите си доколкото могат, и когато тези интереси се пресичат всички се контролират взаимно. Нито е сложно нито невъзможно.
                              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                                ...А, Равина е сигурен поне в сегашните избори, щото знае, че има некъв куп с хартия някъде, и някой го е броил. Той няма възможност и да види купа, но е убеден, че е истинско всичко.
                                ...
                                Аз давам примерна идея, как съвсем логично системата се осигурява от всички заинтересовани. ...
                                По-скоро всички преследват интересите си доколкото могат, и когато тези интереси се пресичат всички се контролират взаимно. Нито е сложно нито невъзможно.
                                Оф, аман! Особено това първото!
                                Айде хаирлия да е, ще отчитаме по 90+ процента за който е поред Бащица, ще му ходим на манифестации, а той ще ни маха от Мавзолея. 70% от гласувалите поискаха точно това. Щото вече сме 21 век, и електронното е сигурно и модерно. Не знаем защо, но не може да не е! Равина е лошия тука, разкарайте го верно да не ви разваля рахатлъка и вярата в светлото бъдеще! АйТи тата работа не вършат, "извадил мишката и цъка, изкарал клавиатурата и тропа, туй не е труд"!
                                п.с. Вече почвам да разбирам подбудите на тогавашния "народен съд". Трън в з... са такива като мене, развалят партийния плам!
                                Последно редактирано от Rabin; 31-10-15, 22:44.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X