Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Другото лице на електрическото гласуване

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Другото лице на електрическото гласуване

Първоначално публикуван от DaGa Преглед на мнение
    А тия бюлетини в чувалите кой ще ги брои ? Нали Чавдар това се опитва да обясни. Дори и да има електронно гласува, то няма да е изцяло такова, а ще има и гласуване с хартия... Та нямам как да стоят чувалите в цик ако има някакви съмнения... тия чували и те са резултати
    Те се броят в секционните комисии не в цик.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Мдааа моя грешка.

Коментар

А и аз се чудя - тия дето са забегнали по чужбина какъв им е зора да гласуват кой ще управлява тук ? Какво ги бърка това тях след като са избрали да не са тук ?
        Подобно чудене е:
        (1) крайно неуважение към хората които се интересуват от съдбата на България
        (2) недалновидно в по-далечен план защото на човек всичко му идва на главата
        (3) тъпо защото точно това са хората с които България влияе на политиката в различни други страни
        (4) подигравателно защото много хора не са в България не по свое желание а ИМЕННО заради калпавата власт

Коментар

А тия бюлетини в чувалите кой ще ги брои ? Нали Чавдар това се опитва да обясни. Дори и да има електронно гласува, то няма да е изцяло такова, а ще има и гласуване с хартия... Та нямам как да стоят чувалите в цик ако има някакви съмнения... тия чували и те са резултати.

П.П. А и аз се чудя - тия дето са забегнали по чужбина какъв им е зора да гласуват кой ще управлява тук ? Какво ги бърка това тях след като са избрали да не са тук ?

Що реши, че са забегнали окончателно? Имам доста приятели дето са там където са им хедкуотърите и се връщат всеки път когато могат. Някои всяка седмица, други през месец а трети когато могат.
          И защо ги тълкуваш като "забегнали"? Навън са си намерили подходяща работа, не през Техноимпекс.

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
            Не е баша така. Ако има електронна система, в края на изборния ден, след преброяване на бюлетините, председателите просто ще отварят лаптопите и ще въвеждат резултата от тяхната секция. ...
            Викаш, отварям си лаптопа и си пиша какво искам, пък после ууупс, чукнал съм който не трябва клавиш и който трябва - избран. Не че за предаване на протоколите във електронен път е непременно задължително да се въведе система за дистанционно гласуване де ... Ама чувалите пак някой трябва да ги занесе и предаде, щото иначе ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение
              Защо, колега смяташ, че 35% от населението не са представителна извадка за цялото население? Как реши, че останалите непременно са против? Против са, ама друг път! Изведнъж много рязко гласоподавателите ще се увеличат с 1 000 000. И всичките ще са от по-интелигентната част от народа. Познай какво следва от техния избор...
              А дано,ама...надали ще се случи.
              Впрочем вчера на изборите бюлетината за референдума се даваше селективно след задаване на въпроса- "ще гласувате ли за Референдума" -това предопределяше и положителния отговор на гласувалите при нас (не знам със сигурност дали такива са били инструкциите към комисиите, но няма да се учудя ако е така).

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                Викаш, отварям си лаптопа и си пиша какво искам, пък после ууупс, чукнал съм който не трябва клавиш и който трябва - избран. Не че за предаване на протоколите във електронен път е непременно задължително да се въведе система за дистанционно гласуване де ... Ама чувалите пак някой трябва да ги занесе и предаде, щото иначе ...
                Дали някои ще напише нещо в формата (онлаин) или в хартиения протокол е все тая - въпрос на контрол...

А иначе когато системата е единна и централизирана ще е много по лесно, отколкото само система за предаване на данни.
                Още повече, че ако има 2-но гласуване на хартия и бюлетини, ако няма централизирана система ще е много по-трудно да се провери дали някои не е главувал 2 пъти - онлайн и офлайн...

Коментар

Първоначално публикуван от Glow Преглед на мнение
                  Дали някои ще напише нещо в формата (онлаин) или в хартиения протокол е все тая - въпрос на контрол...

А иначе когато системата е единна и централизирана ще е много по лесно, отколкото само система за предаване на данни.
                  Още повече, че ако има 2-но гласуване на хартия и бюлетини, ако няма централизирана система ще е много по-трудно да се провери дали някои не е главувал 2 пъти - онлайн и офлайн...
                  Ей сега слушам Михаил Константинов да ни обяснява по БНТ1 как системата им била сигурна и нямало опасност да имат проблеми с обработката на данни, защото не се предавали данни през Интернет ...
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Подобно чудене е:
                    (1) крайно неуважение към хората които се интересуват от съдбата на България
                    (2) недалновидно в по-далечен план защото на човек всичко му идва на главата
                    (3) тъпо защото точно това са хората с които България влияе на политиката в различни други страни
                    (4) подигравателно защото много хора не са в България не по свое желание а ИМЕННО заради калпавата власт
                    И вярвате ,че на успешно реализиралите се зад "граница" сънародници е много важно, чрез гласуване да участват в политическите промени в България?
                    Хората които познавам определено не влизат в тази "категория" , връщат се на 4-5 г. веднъж защото и за техния стандарт тази "екскурзия" си е сума.

Коментар

Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнение
                      ...
                      Хората които познавам...
                      И това, разбира се, изчерпва еднозначно категорията. Толкова време да не съм бил информиран че не ми е важно чрез гласуване да участвам в политическите промени в България, добре че се намеси кой да ме открехне

Прочее темата е техническа, в технически раздел. Ако може - без политика. Ако не може - ще го направя да може - гаранция
                      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                        .. Т.е. не можеш да правиш референдум само по електронен път. Не можеш да избягаш от бюлетини, комисия и т.н.
                        Дали?

А ако получиш 4млн. електронни гласа? Помниш ли, че над 50% от българите се преброихме интернетски и разни комундели изтръпнаха?
                        Сложно ли ще бъде, останалите да гласуват по DHL
                        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                        Суперспам - спама на суперите

Коментар

Ми харесва ми е-гласуването...Факт.Не си губиш скъпото време по опашки, и не излизаш в дъжда.Пък и всеки предпочита да чеше клавиатура, отколкото да походи 500 м.А и вече сме модерни - 21 век, ейййй!!!А и (не знам защо) се смята, че с е-гласуването ще се привлекат умните, запознатите, политически ориентираните, младите хора, които за съжаление са много претоварени от работа, и не могат да отделят малко време.И всички ще гласуват вкупом за Промяната...А то манг....аааа малцинствата не знаят, че има лаптопи, таблети и смартфони...
                          Гласувах ПРОТИВ.Ясни са ми предимствата.За мен основното е САМО едно - удобство.Ако имаше възможност - щях да гласувам само живеещите в чужбина да имат правото на дистанционен вот.Там е оправдано.
                          Имам няколко съмнения, които ме накараха да съм "против":
                          - нямам доверие на системата.Може да се манипулира.Сигурно звуча като бабата на някой, дето не може да повярва, че в една карта и е цялата пенсия.То и хартията може да се манипулира.Ама все си мисля, че един ТИР бюлетини се фалшифицират по-трудно, отколкото един файл...
                          - според мен може много по-лесно да се "види" кой за кого гласува.Няма я тайната на вота.Без да съм специалист - ползвам външен доставчик на нета си.Нямам собствен сървър.Ако иска може и луничките на г*за ми да види.И да каже колко са.Така си мисля, поне.
                          - увеличава се корупцията (или насилственото гласуване).Представям си следната картинка:шефа на единствената фабрика в малко градче, дето 85% от читавото население работи при него е пуснал компа в офиса, и привиква човек по човек да гласува електронно пред него, за кандидата, който той е посочил (себе си), щото иначе остава на улицата...
                          това си мислех, докато казвах "Не'.
                          А иначе Чавдар е прав - и да има е-гласуване, нито ще скочи осезателно процента гласували, нито ще се махне хартията.Но това е един добър повод за харчене на милиони, зер демокрация правим...За Народа е.
                          Младежи, уважавайте старостта - тя е вашето бъдеще...
                          0887/осемпет 66 4осем

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                            Дали?

А ако получиш 4млн. електронни гласа? Помниш ли, че над 50% от българите се преброихме интернетски и разни комундели изтръпнаха?
                            Сложно ли ще бъде, останалите да гласуват по DHL
                            Колко гласа ще получиш онлайн ще разбереш СЛЕДварително, но преди това ще трябва да си създал организацията и да си направил разходите за "класическо" гласуване. Щото няма как да знаеш колко избиратели ще предпочетат едното или другото. И може да изпаднеш в положението, което се беше получило вчера в някакво село - свършили бюлетините, преди да са гласували всички желаещи ...

Ама упорито жумиш и не щеш да погледнеш статистиката на Естония, защото там са твърди факти, които май не ти изнасят и затова се правиш, че ги няма.
                            Като се правите на ударени и не щете да видите въпросните факти, аз ще ви ги навирам в носа: На парламентарните избори през 2015, на десетата година от въвеждането на електронно гласуване, в единствената страна в света, която го прави на национални избори, онлайн са гласували около 30% от участвалите в изборите 577 910. Т.е. под 200,000 "електронни" гласа, т.е. под 22% от имащите право на глас.

Те така!
                            Последно редактирано от Чавдар (V93); 26-10-15, 22:59.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Пък сега в този момент 1,5млн сме за електронни щуротии
                              И Естония има ли 2млн. емигранти и 500х. мъртви/виртуални души в списъците?

Какво е чувството да защитаваш кауза на подмасов,барекадов,гаджева и сие
                              байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                              Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                              Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Маркони Преглед на мнение
                                Ми харесва ми е-гласуването...Факт.Не си губиш скъпото време по опашки, и не излизаш в дъжда.Пък и всеки предпочита да чеше клавиатура, отколкото да походи 500 м.
                                За някои хора е така, за други е въпрос на физическа възможност. Няли не очакваш всичко в държавата да спре заради изборите, и всички навсякъде да се придвижат до изборната им секция, даже да са на другия край на света?
                                Ако имаше възможност - щях да гласувам само живеещите в чужбина да имат правото на дистанционен вот.Там е оправдано.
                                Ако имаше възможност, щях да гласувам само можещите да напишат правилно имената на кандидатите да могат да гласуват. Само дето това ще е дискриминация към тия, които по някаква причина не могат. Същото като в момента при тия, които по някаква причина не могат да отидат, дори и да искат. Ми сори, ама ако ще загубя половин или един ден за да гласувам, и ще похарча едни пари за пътуване, или ще трябва да си взимам свободен ден от работа - просто няма как да стане.

Ама все си мисля, че един ТИР бюлетини се фалшифицират по-трудно, отколкото един файл...
                                Всъщност не твърде по-трудно. Още повече - резултатите от хартиеното гласуване пак отиват във файл и приключват в същата система, та TIR-а бюлетини не е от особено значение.

- според мен може много по-лесно да се "види" кой за кого гласува.Няма я тайната на вота.Без да съм специалист - ползвам външен доставчик на нета си.Нямам собствен сървър.Ако иска може и луничките на г*за ми да види.И да каже колко са.Така си мисля, поне.
                                Всъщност, какво ще види си зависи предимно от теб. Ако си показваш гъза, ще му види луничките - също като на улицата.

- увеличава се корупцията (или насилственото гласуване).Представям си следната картинка:шефа на единствената фабрика в малко градче, дето 85% от читавото население работи при него е пуснал компа в офиса, и привиква човек по човек да гласува електронно пред него, за кандидата, който той е посочил (себе си), щото иначе остава на улицата...
                                Това специално се предодвратява много по-лесно отколкото си мислиш.

А иначе Чавдар е прав - и да има е-гласуване, нито ще скочи осезателно процента гласували, нито ще се махне хартията.Но това е един добър повод за харчене на милиони, зер демокрация правим...За Народа е.
                                Хартията никой никъде не отменя, нито се опитва. Не вдявам защо се хващате за това, ама нейсе.

Парламентарните избори струваха 21 милиона. Местните+референдума струват 51млн. Само емигрантите в Испания внасят в България 200млн годишно, а зулумите, които тия "убавци" могат да направят могат да струват 30-40 пъти по толкова на година. Стига вече с тая цена - категорично не в нея е проблема.

Пример от една друга тема, по друг повод: На мен превеждането на сума на някой ми струва 2 минути и 5 кликания на мишката. Всякакво друго предаване на същите пари като минимум половин час.

Нещо повече - как така масово се ползва електронно банкиране, пряко касаещо кинтите ни, и то работи навсякъде, а електронното гласуване нямало да работи? Има си начин за всичко.
                                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X