Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Другото лице на електрическото гласуване

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Другото лице на електрическото гласуване

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
    Винаги съм знаел че като нещо го пише в офнюз е точно толкова достоверно колкото и като го пише в тасс
    В кои други държави има такова гласуване през Интернет? Предполагам е лесно да се провери. За Естония разбрахме! Предполагам на целия свят му е минало през ум. И къде по-богати държави от нас са се въздържали по някаква причина.
    http://blog.peio.org/?p=8013
    През 2009 Конституционния съд на Германия обявява за противоконституционно електронното гласуване, като с ширината на посочените аргументи, на практика, прави невъзможно всякакъв вид електронно или Интернет гласуване.

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
      За да гласувам хартиено ми трябва един ден и 100 евро разход. А в неделя бях и на работа. Знам, че обичаш да спориш, ама понякога нямаш идея какво пишеш. И в Естония електронното гласуване работи, защото има преди всичко електронно правителство. Гласуването е само част от него. И да, руски хакери преди няколко години успяха до го блокират за две седмици. До колкото знам вече не могат.
      Вярно, че не знам. Не знам, примерно, дали няма да се дадат едни милиони най-вече за да могат едни наши хора да вземат едни пари, а като резултат най-много да се спестят по 100 евро (или колкото там са разходите( на 20 или хайде да са 100 хиляди гласоподаватели. Досега никой не ще да ми обясни също така защо братските САЩ, от които тръгнаха компютрите, Интернет, онлайн търговията и т.н., продължават да разчитат на дистанционно гласуване по пощата, а не въвеждат онлайн такова? Пък и не са само те. Когато човек попита в кои държави има онлайн гласуване в национални избори настава мълчание и се размахва прословутата Естония. Ама никой не казва, че дори и там онлайн гласовете са само 30-на % от взелите участие в изборите, като в абсолютно изражение броят на гласувалите се върти около 100-на хиляди. Не че това е учудващо за държава с население по-малко от София.

Има и неща, които знам. Едно от тях, примерно, е това, което и ти потвърждаваш: "в Естония електронното гласуване работи, защото има преди всичко електронно правителство. Гласуването е само част от него."

Друго, което знам е, че у нас електронно правителство Н-Я-М-А и не виждам изгледи скоро да проима. Какво следва от това, а?!?

Едната прословута електронна здравна карта, която са заобещавали от години, я няма и не се очертава да я има в близко бъдеще. Вместо това министърът, който я беше обещал за края на тази година, се спотайва като бълха в потури на тази тема и иска да удряме палец в болници и аптеки. Което не му попречи днес да се лези по телевизията на тема "електронно гласуване".

Някой може ли да ми каже колко милиона са ни стрували досега различните версии на софтуер на здравната каса за годините от създаването й. Преди 14-15 години ставаше въпрос за някаква сума от около 37 милиона долара. Колко ли са станали досега, а касата продължава да си се източва?!?

Колко милиони са потънали по параграфа "електронно правителство" в различните държавни институции, чиито софтуери и до ден днешен май не могат да си "говорят", та човек трябва да взима хартийки от едните и да ги носи при другите ?!?

При положение, че държавата в продължение на толкова години, въпреки купищата похарчени пари, не показва способност да се справи с въпроса, защо трябва да вЕрвам, че точно с дистанционното гласуване всичко ще е ток и жици? Дали пък всичките онези големи, богати и далеч по-напреднали държави, които не бързат да последват примера на малка Естония, не са си направили сметката, че упражнението ще е прекалено скъпо и/или системата няма да е в достатъчна степен сигурна и гарантираща тайната на вота?!? Ама многознаещите големи специалисти не дават отговори, а вместо това току се пънат да ми обсняват колко не разбирам и колко съм бил едва ли не агент на Волен Сидеров ...
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Estonian e-voting shouldn't be used in European elections, say security experts

Hacking the D.C. Internet Voting Pilot

Коментар

Аз вече си споделих мнението.По начало съм ЗА е-гласуването.Харесвам го.Гот е.И дава равни възможности за всички.Търтея си каза,че обича биричка с гласопускането, аз залагам на ракийка...Стига с глупостите.
          Това е много сериозен въпрос.Не трябва да се вземат решения прибързано.Всичко трябва да се претегли, и оцени.На всеки според възможностите.Аз, щото съм прост нямам доверие на комповете, дето ми осигуряват връзката.
          Отново връщам темата в релсите:
          - със сигурност има заети хора, които месеци предварително не си знаят графика, и винаги са изненадани.Не съм ироничен.Има такива.На тях им е нужно.Следва логичният въпрос:каква извадка от населението с изборни права са те?И кооолкото и да си зает, все имаш някакъв шанс за настройка.Това не е раждане, баси....
          - има проблем със сигурността при е-гласуването.Според мен възможностите за пробив СА повече, отколкото с хартиеното такова.Спраки, когото харесвам, а сега си говорим (спорим),и РЕЗУЛТАТИТЕ, както казва (така е) се били въвеждали в компютър, независимо от какъв източник са.Ми да кажем е така.КАК се доказват електронни импулси след време?Щото хАртията си е в склада, и ако искаш си я брой 300 пъти.
          - не видях работеща система против насилствено гласуване.
          - Търтея каза, че за него тайната на вота не е важна.И за мен не е.Но за женицата, дето е на село, и кмета и е дигнал мерника е важно дали се знае за кого гласува.
          - поредно, но не последно.Твърдо убеден съм (без доказателства), че желаещите да гласуват намират начин да го правят, и без Е-гласуване.Та стигаме до:
          - не е лошо да раздадем пари за...нещо си.Да направим поляната по-зелена...ИЛИ за Е-гласуване.
          Без тире - гласопускането е основа за Демокрацията.Това е много по-важно, отколкото кой ще е кмет.Смятам, че не сме готови за този експеримент.И удобството на 5% от населението не е важно.Или да са 10%.Чисто емпирично не вярвам да са повече хората, които са тооолкова възпрепятствани, че видиш ли, са искали, но са толкова заети, че не са успели.Което е основният лайтмотив на тази електронизация.
          А всички знаем, че след време ще е възможо, и без референдум, а след още време ще е единственото възможно...
          Младежи, уважавайте старостта - тя е вашето бъдеще...
          0887/осемпет 66 4осем

Коментар

И кво! Поредното доказателство че техните специалисти разбират по-малко от нашите.
            Когато направим нашето ще им гледаме сеира.
            Па и да поомацаме нещо няма да е драма. Не сме само ние както е видно.
            GPS системи https://www.easytracking.bg/
            Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Kleta majka balgariq......
              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Kleta majka balgariq......
                Мдаа. големите спецове пак си траят с навирен нос ...
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Ми, не. Не съм голям спец. Споделям каквото знам. После съжалявам, че съм го споделил. Особености на националното форумно общество.

Коментар

Ми, не. Не съм голям спец. Споделям каквото знам. ...
                    Ами чудесно! Вече сподели тук едно интересно наблюдение: "в Естония електронното гласуване работи, защото има преди всичко електронно правителство. Гласуването е само част от него."

Обаче кой знае защо, вместо да коментираш произтеклите от горецитираната констатация въпроси спря дотам и продължи с театралните въздишки.

Хайде де! Напънете се да обясните с думи прости! Ако във въпросната Естония, дето толкова ви възторгва и не ви слиза от устите, "електронното гласуване работи ЗАЩОТО ИМА ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО" какво следва за една страна, в която електронно правителство няма?!? Няма да е зле също да споделите и защо въпросната страна все още е единствена в света?

Дотук видях, че можеш да се направиш на интересен и да ми кажеш, че нямам идея какво пиша. Ама нещо не ми звучи убедително такъв "аргумент" ...
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Защото, Чавдаре, фокусът на коментарите е върху ПОТЕНЦИАЛНИ проблеми на процеса. Аз споделям РЕЗУЛТАТ от процеса.
                      П.П. Като говориш за аргументи, най-приятелски ти предлагам да си по-внимателен. Един от двама ни е преподавател по "Критично/критическо мислене"

Коментар

Защото, Чавдаре, фокусът на коментарите е върху ПОТЕНЦИАЛНИ проблеми на процеса. Аз споделям РЕЗУЛТАТ от процеса.
                        П.П. Като говориш за аргументи, най-приятелски ти предлагам да си по-внимателен. Един от двама ни е преподавател по "Критично/критическо мислене"
                        Едно си баба знае, едно си бае! Съжалявам! Може да си най-велик преподавател по нещо си и експерт с не знам какви си тапии, но като агитатор за една от опциите в референдума си просто miserable failure. Със снобарското си вирене на нос нямаш никакъв шанс да убедиш някого в правотата си. Общо взето, по-нататъшен разговор с тебе по въпроса е очевадно безсмислен.
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

ПАК грешиш. Не съм агитатор. Просто споделям. Да, разговорът е безмислен.

Коментар

ПАК грешиш. Не съм агитатор. ...
                            Ни най-малко. Всеки, който защитава едната или другата опция е "агитатор" в широк смисъл на понятието.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                              Ни най-малко. Всеки, който защитава едната или другата опция е "агитатор" в широк смисъл на понятието.
                              Вие господин началник, сте агитатор в тесния, грубиянски смисъл. Работата с чука Ви се отдава тук, във форума от пиедестала на супер модератор. Дали обаче убежденията Ви стигат до публиката или сте обърнали всичко на себедоказване за мен не е ясно.
                              Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Я пак...
                                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X