Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Варна до... :)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Варна до...

Отстрани бе свежо... Всичко зелено...
    Но започваш да си обясняваш, защо в севера толкова народ е шашав - къщи, доста отдалечени една от друга - няма с кого една дума да обелиш:
    DSC02267 by georgievg1, on Flickr
    DSC02272 by georgievg1, on Flickr

Странните символи на някои населени места отново ни оставяха замислени
    DSC02273 by georgievg1, on Flickr

Е, от време на време имаше и по-компактни населени места, но бяха изключение
    DSC02277 by georgievg1, on Flickr

Започнаха да се появяват и малко странни инфраструктурни решения:
    DSCN4385 by georgievg1, on Flickr
    Пътя е с мантинела по средата без никакво място за изпреварване (и много малко места за аварийно спиране) по дистанция няколко километра...
    Което е изнервящо, особено когато в колата отпред (както в конкретния случай) има матов шофьор, който кара с 50км/ч при ограничение 80км/ч ...
    DSCN4385 by georgievg1, on Flickr

Между два такива участъка изпреварих 'матовия' (май не бе негър, но бе доста тъмен индийско/пакистански субект с пълна кола със забрадени жени), И продължих спокойно напред по ограниченията докато субекта започна да задържа отзад цяла колона и изчезна в огледалата... В един момент платното се разшири с възможност за изпреварване, трафика се увеличи, като всички карахме в ограничението +5+10км/ч.. За мое учудване след няколко километра видях 'засилени' фарове - 'нашия' матов водач изпревари цялата колона и отпраши напред с голямо превишение....
    Странен манталитет ...

Покрай пътя започнаха да се виждат и по-индустриални сгради...
    Бях ли споменал за екологията?
    DSC02280 by georgievg1, on Flickr
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Доближавайки някои райони/градчета съвсем ясно се усещаше натрапчива миризма на тор... От километри и в продължение на километри...
      Не съм сигурен дали гледат толкова крави, или се топлят с тор....
      Но крави се виждаха, и бяха като козички - гледаш ги покатерени по стръмни склонове...

По някое време решихме да похапнем и спряхме на първите 'виличка и нож'...
      DSC02281 by georgievg1, on Flickr

Вътре бе пълно с велосипедистки (или щангистки ако се гледа физиката им )...
      Поръчахме си по един бургер с картофи (в голяма чиния)...
      Съпругата реши да си вземе кафе... Имаше автоматична машина - сипваш си кафето, а го плащаш на касата....
      Излишно е да споменавам, че основното плащане на хората от опашката отново бе с карта...
      Питаме за кафето - 'ами ей там е машината'... Поради липса на други чашки в околността, съпругата сложи една картонена чаша като за кока-кола - 0.5л май... И натисна бутона....
      Кафето (или полупрозрачната течност) потече, ама не спира... След като прехвърли половината чаша съпругата се притесни, че машината се е повредила и казахме на продавачката... Изгледа ни с учуден поглед - нямало проблем....
      И верно - машината напълни чашата на 0.5см под горния ръб....
      Общо взето си представете късо кафе, разредено с 0.5л вода - вида на течността (а и блудкавия вкус според съпругата) бе точно такъв...
      Но бургерите бяха хубави, с много хубав дресинг и т.н.

Похапнахме, отпочинахме и продължихме нататък...
      Дъжда (силата) бе с нас
      Често се опитваше да ни умери пряко, ама явно мерника му бе калпав, та по-често удряше встрани, а за нас оставаха предимно ръмеж (постоянен)..
      Тук се вижда, как се лее дъжда по средата на фиорда...
      DSCN4395 by georgievg1, on Flickr

По-късния следобед (и сигурно 400км на юг започна да просветлява, слънцето проби на места облаците, и света наоколо започна да прилича на рекламна картичка
      DSC02295 by georgievg1, on Flickr
      DSC02298 by georgievg1, on Flickr
      DSC02299 by georgievg1, on Flickr
      DSC02301 by georgievg1, on Flickr
      DSC02303 by georgievg1, on Flickr
      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Влязохме в Трондхайм да заредим... Да, знаех за катедралата Нидарос (а и моторджиите норвежци ми напомниха), но след като видях величието на природата, реших, че не ми е интересно да гледам преходното
        Макар, че може би си заслужаваше - все пак катедралата е на почти 1000 години, а и Трондхайм е старата столица на Норвегия...
        Както и да е - продължихме по периферията..

Разбира се, норвежците смятаха, че трябва да поддържаме практиката си не само като миньори и подводничари (из тунелите), но и като мореплаватели, та затова пътя свърши в пристанище... Просто свършва там - няма друг път...
        DSC02306 by georgievg1, on Flickr
        Обаче фериботите бяха на 20 минути (имаше табло в колко часа отплава ферибота и кога е следващия)...
        След 10 минути ферибота застана на кея и отвори горното си чене
        DSC02311 by georgievg1, on Flickr
        Процедурата бе ясна - влизаш, заставаш където ти покаже член на екипажа, минава девойката, плащаш, слизаш от ферибота когато ти каже член на екипажа... Оперативно, бързо, лесно...
        На другия бряг на фиорда пейзажа бе същия - зелено, вода, водопади и т.н.
        DSC02313 by georgievg1, on Flickr

Понякога слънцето доста се заиграваше по вълните и даваше интересни ефекти:
        DSC02327 by georgievg1, on Flickr

Налагаше се да преминаваме и големи мостове:
        DSC02333 by georgievg1, on Flickr
        DSC02343 by georgievg1, on Flickr

След които често имаше дълги тунели:
        DSC02346 by georgievg1, on Flickr
        Много интересна бе комбинацията от преминаването на дълги тунели (някои и над 10км) и променливото време...
        Влизаш в дъжд и фиорд, а излизаш сред хълмове и слънце, или обратното... Лично аз загубих всякакво чувство за ориентация - наистина не знаеш на изток ли пътуваш или запад - просто следваш пътя....
        След краткото слънце отново удари проливен дъжд... Но ние тъкмо влизахме в Молде...
        Шегувахме се с жената, че този път стигаме по-рано, защото предните дни колега, на който бях пратил линковете за нашите координати, постоянно гледаше къде сме онлайн и постоянно се обаждаше, ни бе направил забележка : абе спирайте да почивате по-рано, че съм възрастен човек, и ми е трудно да ви следя до 23-24 часа

Докато се смеехме и изведнъж дъжда спря... Съпругата поглеждайки зад мен ми подсказа - 'я виж каква дъга'!

Да, някои снимки наистина са плод на късмета
        DSC02357 by georgievg1, on Flickr

Преминахме покрай летището, чиято писта е насипана във фиорда..
        Кацал съм на това летище с Б737 зимата - усещането е много интересно - самолета се снижава във фиорда, като хълмовете изглеждат като стени от двете страни (въпреки, че от земята съвсем не изглежда така)... Доближаваш водата и в един момент започваш да виждаш върховете на вълничките. А в следващия момент си на пистата... Имам някъде видео от това кацане - май трябва да го потърся)..
        Нататък следваше БЕЗКРАЙНОТО яхтено пристанище и центъра. Намерихме хотела малко след фериботното пристанище...
        Стаята не бе хубава (бе точно над външния вход на кухнята и пушалнята на персонала)...
        Но за еднократна нощувка става - поне бе топло...
        С паркинга обаче ударихме греда - пред хотела нямаше никакво място - три мотора бяха заели две паркоместа (явно липсва колегиалност и при някои моторджии)...
        Рецепцията не я интересуваше това - 'ами те сигурно клиентите на ресторанта са заели местата за паркиране - спрете някъде нагоре из града, ама имайте предвид, че до 08:30 трябва да сте преместили колата от там, защото след този час ще ви глобят'.... Разтоварихме багажа, закарах колата до съседна улица (където имаше знаци за събитията след 08:30ч )...
        След което тръгнахме да се разхождаме из града...
        Пред хотела бяха спрени няколко яхти - навярно затова бе и по-скъпичък...
        20150710_075003 by georgievg1, on Flickr
        Хотела бе до пасажерско пристанище
        DSC02366 by georgievg1, on Flickr
        DSC02375 by georgievg1, on Flickr
        Централната улица на Молде:
        DSC02371 by georgievg1, on Flickr
        Някои сгради бяха допълнително декорирани
        DSC02382 by georgievg1, on Flickr
        На север дори скутерите са със зимни гуми с шипове
        DSC02379 by georgievg1, on Flickr
        Вода се лееше отново отвсякъде:
        DSC02394 by georgievg1, on Flickr
        А слънцето си играеше с островите из фиорда:
        DSC02399 by georgievg1, on Flickr
        Някои къщички бяха наистина китни:
        DSC02406 by georgievg1, on Flickr
        Други не си даваха зор дори да си закрепят 'частния паркинг':
        DSC02411 by georgievg1, on Flickr

Покрай яхтеното пристанище...
        DSC02361 by georgievg1, on Flickr
        На паркинга до яхтеното пристанище имаше и зареждачка за ел-автомобили. По пътя срещнах (и изпреварих ) доста ТЕСЛА ...
        DSC02413 by georgievg1, on Flickr

Тъй-като цветята са на голяма почит по тези ширини, цветарските магазини вървяха доста добре
        DSC02423 by georgievg1, on Flickr

След разходката се прибрахме в хотела (снимките са около 22-23 часа)...
        Не бяхме гладни - все още ни държаха бургерите, които бяхме хапнали около 18:00 часа...
        Затова ударихме по едно (няколко пъти) преди заспиване, побъбрихме, направихме плана за утре...
        Докато гледам картата се усетих, че сме подминали нещо важно - Атлантик роуд....
        Веднага бе включен в плана - трябваше да се върнем само около 50км назад
        Решението бе взето и заспахме спокойно...

Коментар

ДЕН 14:
          Молде-Атлантик роуд-Тиседал
          (дано покаже коректно картата - понякога гугъл мапс прави корекции при ремонт на пътя)
          https://www.google.bg/maps/dir/Molde...1098!3e0?hl=bg

Сутринта станахме рано, защото трябваше да преместя колата от улицата преди определения час :@
          Преместих я пред хотела (бе се освободило едно място)...
          Хапнахме... Учуди ме, че доста народ пътуваше с доста деца - в ресторанта се изсипаха няколко семейства с по 3-4 деца... Браво на тях...

Направихме пресортиране на багажа (т.е. измъкване на целия багаж, прибиране на дебелите пуловери и якета и изкарване на по-леки облекла и обувки), защото температурите вече не бяха 2-5С, а се покачиха до 12-15С, и надолу щеше да става все по-топло...
          Натоварихме обратно всичко и потеглихме...
          В GPS бях забил Атлантик роуд... Времето - ами дъжделиво... Не трябва да се отпускаме
          Откакто тръгнахме от България всеки ден ни валя дъжд... Предполагам това е свързано с два фактора.
          1. На север по принцип често вали дъжд (явно атмосферата е наситена с влага - относителна влажност на границата на конденза поради ниската температура).
          2. На ден преминавахме 600-800+км, и за тази дистанция е нормално да срещнем различни метеорологични условия...
          Както и да е - тръгнахме, като от време на време препръскваше...
          DSC02424 by georgievg1, on Flickr
          След петдесеттина километра изведнъж пред нас се откри позната само от снимките гледка... Мостовете на Атлантик роуд.. Слънцето услужливо се показа от облаците:
          DSC02429 by georgievg1, on Flickr
          Преминахме го на един дъх - докато стъпим на него и излязохме... Нищо работа...
          Навярно ако бе лошо времето щеше да е по-интересно Абе умеят норвежците да рекламират и събират пари (доколкото разбрах пътя е бил платен доскоро или в определено време, но доколкото виждам при мен май не са ми удържали сума)...
          Обърнахме обратно, и вече започнахме да се оглеждаме по-внимателно
          На 'входа' има табела и бариера - явно го затварят при много лошо време...
          DSCN4451 by georgievg1, on Flickr
          DSCN4466 by georgievg1, on Flickr
          Спирахме за снимки:
          DSC02434 by georgievg1, on Flickr
          На някои паркинги бяхме сами - явно умерихме правилното време
          DSC02437 by georgievg1, on Flickr
          Направихме обиколка по алеята на едно от хълмчетата... Времето бе слънчево за наше учудване, морето - спокойно...
          Само студения северен ветрец малко разваляше идилията, ама пък вятъра не бе силен..
          DSC02449 by georgievg1, on Flickr
          DSC02454 by georgievg1, on Flickr

Направих снимка и на едно туристическо табло - там се вижда по-добре мащаба на 'изделието':
          DSC02440 by georgievg1, on Flickr
          Върнахме се при 'самотната кола' - времето бързо започна да се мръщи... Интересно бе, че това вляво не е обикновена стеничка - там има тоалетни, барче и т.н...
          DSC02456 by georgievg1, on Flickr
          Тръгнахме и се качихме по последния мост, а небето вече бе решило да полее, че явно нещо се е позасушило в Норвегия...
          Върнахме се в Молде, а там вече пръскаше, но нямаше дъга...
          Гугъл мапс ме водеше да обикалям фиорда, а аз знаех, че има и пряк подводен тунел...
          Бях проверил в хотела - тунела бил отворен само денем, защото нощем го ремонтирали... Лошо няма - ние пътуваме денем
          Гмурнахме се в тунелчето (само някъде около 2.74км)..
          DSCN4474 by georgievg1, on Flickr
          Вътре наистина имаше следи от ремонт - движението в тъмен тесен тунел (явно е старичък тунела) не е много комфортно - гледаш как покрай огледалата хвърчат остри скали и насрещни автомобили на съвсем малка дистанция...
          Изхвъркнахме от другия край на остров Болшоя (или Болсоя) колкото да се качим на мост
          DSC02459 by georgievg1, on Flickr
          С това спестихме едни допълнителни 50-60км докато обикаляме фиорда...
          След минутки спряхме да чакаме ферибота в Солснес..
          Общо тунел/мост/ферибот спестихме над 100км, преминавайки направо...
          Корабът дойде веднага и скоро прескочихме и другия фиорд... Този път като се качихме на ферибота погледнаха номерата и ни дадоха брошура за безопасност (явно на местните не раздават такива неща )
          DSC02464 by georgievg1, on Flickr

Коментар

Та прескочихме фиорда и подхванахме едни местни пътчета...
            Тесни дотолкова, че караш на 10-15см от мантинелата. Когато срещнеш каравана/кемпер, те спират...
            Виждаш как често на кемперите са им строшени левите огледала... Общо взето караш здраво хванал волана, защото нямаш място за мърдане повече от +/- 10см странични дистанции...
            Но пък ограничението си е пак 80км/ч....
            Интересното в Норвегия бе, че отговорността за безопасността бе прехвърлена предимно на шофьорите...
            Свършва участъка с опасност за пешеходците (например град, защото за махалите нямаше никакви ограничения - караш си както извън града)... Веднага следва знак ограничение 80км/ч и край на забраната за изпреварване....
            Като тези знаци могат да бъдат и пред завой, който можеш да не можеш да преминеш с 80км/ч и с никаква видимост за изпреварване - ти си шофьора, ти му мисли можеш ли да го вземеш завоя по-бързо, и безопасно ли е да изпревариш....
            Направи ми впечатление, и че навсякъде в Европа принципа за означаване на отмяна на ограничението бе направен като за тъпи хора - нов знак с ограничение на скоростта, макар и максимално допустимото по закон... В някои участъци дори надвишаваше максимално допустимото (срещах 90км/ч)...
            Така няма нужда да мислиш 'а в този участък с колко ми бе разрешено да се движа'...
            Такъв знак съм виждал само на едно място в България, ама си бе 'хранилка' за хващане на румънците Намираше се някъде между Разград и Русе - 100км/ч... И малко след него милиционер - 'абе той знака е 100км/ч, ама вие не знаете ли, че в България максимално разрешената скорост извън града е 80км/ч (тогава бе такава )...

Та да се върнем на пътуването...
            Малкото пътче изискваше сериозно внимание при шофирането, но пък гледките наоколо си заслужаваха:
            DSC02466 by georgievg1, on Flickr
            DSC02468 by georgievg1, on Flickr
            DSC02469 by georgievg1, on Flickr
            DSC02470 by georgievg1, on Flickr
            DSC02471 by georgievg1, on Flickr
            DSC02472 by georgievg1, on Flickr

Постепенно езерцата почнаха да се смаляват
            DSCN4489 by georgievg1, on Flickr

А ние навлизахме в една долина, оградена с високи скални хълмове... Навярно тук е имало сериозни ледници, които са 'изяли' вертикалните стени, а долу е останал наноса...
            DSCN4490 by georgievg1, on Flickr

Влизахме все по-навътре в долината, а стените се приближаваха...
            DSC02474 by georgievg1, on Flickr
            DSC02479 by georgievg1, on Flickr

Много рядко се срещаше някоя къщичка...
            DSC02476 by georgievg1, on Flickr

А пред къщичката - някой друг трол
            Бях споменал за кравите в Норвегия - как се катерят като козички по стръмните склонове....
            Тук под трола ще забележите овце... Те наистина са като кучета - виждаш ги едни такива живи, игриви... Явно студа ги стимулира
            DSC02477 by georgievg1, on Flickr

Коментар

От едно време ме влече водата - видя ли поточе, не мога да не спра, въпреки, че не съм рибар...
              А това си заслужаваше - виждаш синята вода...
              DSC02485 by georgievg1, on Flickr
              На времето и нашите потоци май са били такива - колегите из берковския балкан навярно си спомнят СИНИЯ ВИР, който обаче поне при последните ми посещения няма нищо общо със синевата..

Погледнах нагоре - откъдето идваше водата - видя се сериозен водопад, след което водата минаваше под мост...
              DSC02494 by georgievg1, on Flickr
              DSC02492 by georgievg1, on Flickr

Пътя бе доста тесничък, особено имайки предвид, че по него се движеха много и големи автобуси (кемперите въобще не си вкарваме в сметката ).. А и завоите станаха острички, но пък асфалта бе равен, а и народа гледаше красотите и не бързаше за никъде... Също като нас
              DSCN4517 by georgievg1, on Flickr

Гледките започнаха да ни оставят без дъх:
              DSCN4518 by georgievg1, on Flickr
              DSC02497 by georgievg1, on Flickr

Така стигнахме до мостчето, обвито с воден прах, където имаше доста народ спрял за снимки....
              DSCN4520 by georgievg1, on Flickr
              На тези места трудното е да издебнеш момента да си направиш снимка, без до теб да има някой ухилен турист
              А пък ако е туристка, започват едни тежки въпроси докато показваш снимката впоследствие

Коментар

Продължихме нататък из завоите 'с парадна скорост'... На места спирахме заради насрещни автобуси... Но нямаше място да се спре за снимки, затова снимахме 'от ръка'.. А си заслужаваше.
                DSCN4523 by georgievg1, on Flickr

Трудно е да се представи (особено гледайки снимка) мащабите на гледката.... ГРАНДИОЗНА природа...
                DSC02506 by georgievg1, on Flickr

След няколко завоя излязохме на билото и видяхме паркинга на Тролстинген...
                Пълен с кемпери, мотори, автобуси....
                DSC02509 by georgievg1, on Flickr
                DSC02510 by georgievg1, on Flickr

По пътя бяхме видели площадки за наблюдение, които висяха над пропастта (виждат се и на някои от по-горните снимки).. Разбира се, че се засилихме натам (тя тълпата туристи си вървеше натам )...
                DSC02512 by georgievg1, on Flickr

Норвежците са се постарали - пътеки, мостове (с компенсатори за температурни разлики), стъклени стени на площадките за да не ти пречат на гледката ( а и децата да могат да погледнат без да ги вдигаш)...
                DSC02513 by georgievg1, on Flickr
                DSC02515 by georgievg1, on Flickr

Гледката си заслужаваше - от тук се откри пълната прелест на Тролстинген:
                DSC02525 by georgievg1, on Flickr

Постоянно се борихме с тълпи туристи
                DSC02522 by georgievg1, on Flickr

Взехме някое друго сувенирче за приятели- моторджии (тези тук пак режеха главите от глезена - магнитчето май го продаваха за около 6.5 евро)... И продължихме нататък...

Коментар

Времето горе си бе както във Варна зимата (само дето имаше повече сняг )
                  Дъжделиво, мъгливо... Но и красиво...
                  DSC02551 by georgievg1, on Flickr

Пътя бързо ни спускаше надолу:
                  DSC02550 by georgievg1, on Flickr

Скоро се появи свежата зеленина:
                  DSC02552 by georgievg1, on Flickr

Завъртяхме се покрай фиордите, и отново - ферибот...
                  Опашката бе много голяма, и изчаква по ленти в дясната част на пътя (ферибота бе от лявата и се пресичаше основния път когато дойде ферибот). Казах си, че е абсурд да ни съберат....
                  Ферибота дойде и започнаха товаренето... Натовариха се тези пред мен, а аз изчаках на паркинга в готовност да тръгна, защото гледам, че рампата вече е практически пълна...
                  Лоад-мастера от екипажа тръгна да се почесва по главата, да ме гледа мен... Ама накрая се реши и ми махна да отида, ама с 'кос' подход - да успея да вляза по диагонал на ферибота между борда и последния автомобил....
                  Явно се притесняваше да не ударя някой автомобил (едва ли се е притеснявал за ферибота) като ме гледа чужденец, защото бе изключително доволен и ухилен като се наместих от раз (и като се разтоварвахме махаше с вдигнат палец )... Това го окуражи, и успя зад мен по същия начин да натовари на другия борд една местна мадама, за която явно това бе голямо предизвикателство, защото изскочи от колата и започна да си я снима
                  Аз също не пропуснах да поснимам...
                  DSC02556 by georgievg1, on Flickr
                  DSC02559 by georgievg1, on Flickr

След слизането от ферибота, започна типичната норвежка 'центрофуга' - не знаеш нито къде е изток, нито къде е запад.... Просто следваш пътя, който се вие, влиза в тунели (които също се вият понякога), и излизаш от тунела в съвсем друг свят...
                  Например влизаш в тунел високо над фиорда, където корабчетата се виждат съвсем ниско долу:
                  DSC02567 by georgievg1, on Flickr

И слизаш по зелен хубав път:
                  DSC02569 by georgievg1, on Flickr

в китна махала...
                  DSC02574 by georgievg1, on Flickr
                  DSC02577 by georgievg1, on Flickr
                  DSC02580 by georgievg1, on Flickr

Коментар

В други случаи подминавахме явно курортни селища (голямата сграда бе хотел):
                    DSCN4556 by georgievg1, on Flickr

Движейки се по толкова тесен път, че трябваше да се изчакваме:
                    DSCN4558 by georgievg1, on Flickr

Тунели разбира се не липсваха (не като този горния, а тунели над 6км....)...
                    Някъде в този участък можехме да кривнем с едни 40км и да преминем през най-дългия тунел в света - 24.5км тунел....
                    Но това го разбрах след като се прибрахме в България (отново пролича липсата на подготовка)

Пейзажа бързо се менеше:
                    DSC02594 by georgievg1, on Flickr
                    DSC02600 by georgievg1, on Flickr
                    Вода се лееше отвсякъде...
                    Дори от места, от които си мислиш че е невъзможно да се лее чак толкова вода - от билото...
                    Явно поради каменистата почва, топящия се лед образува ледени езера горе по платата, които 'преливат' към низините в най-неочаквани места:
                    DSC02601 by georgievg1, on Flickr

Започнаха доста често да се срещат от кравите-спринтьорки и катерачи
                    DSCN4578 by georgievg1, on Flickr

Подминавахме вече по-'професионално' изпълнени хотелчета:
                    DSC02602 by georgievg1, on Flickr
                    DSC02603 by georgievg1, on Flickr

А наоколо имаше вода..
                    DSC02607 by georgievg1, on Flickr

МНОГО ВОДА
                    DSC02614 by georgievg1, on Flickr

Коментар

По някое време започнаха да ми звънят познати и приятели...
                      Първо ми звънна колега, с който поприказвахме доста... Като свършихме разговора погледнах GPS, а той твърдо мърмори 'обърни обратно'
                      Няма 'преизчисляване на маршрута' - само 'обърни при първото възможно място'...
                      Оказа се, че докато си дрънкаме, 'главния' път е направил отклонение наляво, докато движението направо ме е отвел към едно селце, което е крайна точка на пътя...
                      Общо взето врътнахме още едни 20км докато се върнем на главния път
                      След това се обади един приятел от Берковица, който също ме следеше 'изкъсо'...
                      И ми казва - абе отпред виждам големи снегове ви чакат...
                      Първо предположих, че има предвид снеговете, които преминахме около Тролстинген... И му казвам, че вече сме ги преминали...
                      'Аааа не - аз гледам къде сте и виждам, че скоро ще влезете в снега'...
                      Знам, че гледа гугълските снимки му казвам, че сигурно снимките са зимни
                      Скокнахме в поредния ферибот (отново без НИКАКВО чакане - просто на ход, и ферибота директно отплава)...
                      Наоколо слънчево, красиви фиорди, зелено, водопади през пътя....
                      Постепенно започнахме да се катерим нагоре....
                      Тунелите се редуваха, но започна да се вижда и сняг....
                      DSC02628 by georgievg1, on Flickr

И повечко сняг:
                      DSC02631 by georgievg1, on Flickr

И още повече СНЯГ!
                      DSCN4589 by georgievg1, on Flickr

Юлски пейзаж
                      DSC02647 by georgievg1, on Flickr
                      DSC02652 by georgievg1, on Flickr

След малко покрай пътя видяхме ратрак да подготвя нещо като писта...
                      DSC02656 by georgievg1, on Flickr

А след това навлязахме в съвсем снежен пейзаж...
                      DSCN4594 by georgievg1, on Flickr
                      DSCN4595 by georgievg1, on Flickr
                      Спряхме да си направим снимки на фона на петметрова вертикална, отрязана от снегорините пряспа....
                      Общо взето - въпреки късния час (снимките са около 21:00 часа), се възползвахме от слънцето и хубавото време....
                      Платото е на около 950м надморска височина - затова е толкова снежно
                      В един момент платото свърши като отрязано с нож и пред нас се откри голяма долина (отново между две дълги планини)...
                      Спускането - по норвежки - серпантини от над 180 градуса, голям наклон, и разбира се - вода
                      Ето два от завоите
                      DSCN4600 by georgievg1, on Flickr
                      DSC02661 by georgievg1, on Flickr

Приличат си нали?

След няколко такива завоя вече сме на дъното на долината
                      Вижда се и пътя, по който слязохме...
                      DSC02663 by georgievg1, on Flickr

Мащаба много лъже - очаквах, след километър правия участък да достигне завоя в долината..... Дистанцията бе по-голяма
                      DSC02664 by georgievg1, on Flickr

Отново се завърнахме при спокойните езера и фиордите...
                      DSCN4604 by georgievg1, on Flickr

Коментар

Та спуснахме се по фиордите, и поради напредналото време (някъде около 22:00 ч наше време) започна да настъпва някакво спокойствие и дори апатия..
                        Явно се пресищаш от прекрасните гледки....
                        Продължаваха да се редят мостчета, тунели, фиорди, изкачвания, слизания, завои...
                        Въртиш се наляво надясно, слънцето виси неопределено (да, на тези ширини вече ще залезе по някое време, но много късно и за малко)...
                        DSCN4604 by georgievg1, on Flickr
                        В такава атмосфера наближихме поредния тунел...
                        И в един момент GPS започна да подсказва - след 300м завийте надясно по кръговото движение...
                        Хм... Та то пишеше, че тунела е над 6км, а бяхме изминали около 4км - казвам си, че се е объркал поради това че сме в тунел....
                        Да да, ама не (както казваше Петко Бучаров ):
                        DSCN4605 by georgievg1, on Flickr
                        Завихме по правилния тунел тъкмо оживено заобсъждахме дали не ни се е привидяло, и след няколко електронно синтезирани знаци (с вид на обикновен знак, но изображението му се сменяше - показваше точната скорост на вятъра), излязохме на голям мост, високо над фиорда...
                        DSCN4605 by georgievg1, on Flickr
                        След което отново директно от моста влязохме в следващия тунел...
                        Където отново преминахме кръгово движение (снимката практически е от него - на първото кръгово стояхме със зяпнали уста и не можахме да реагираме с фотоапаратите )...
                        Ето клипче от цялата случка...

Красотите продължаваха,
                        DSC02675 by georgievg1, on Flickr
                        DSC02681 by georgievg1, on Flickr
                        DSC02680 by georgievg1, on Flickr

Но ние вече бяхме уморени, жената мърмореше, а и наближихме дестинацията, която бяхме набелязали за нощувка - Тиседал... Намерих едно хотелче, имаше места...
                        В него работели в кухнята двама българи (единия от които от Варна), но за съжаление не бяха на смяна...
                        Питахме за вечеря - 'ааа, късно е вече - ей там следващия град (Одда) на около 5км може да има нещо...
                        Отказахме се от вечерята и минахме на собствени запаси. Душ, коняк - деня бе продължителен и тежък... Навярно втория тежък ден след онзи към Полша (Бялисток)..
                        Наредих електрониката да се зарежда, камерата да прехвърля информация на диска, общо взето - вечерното оплитане с кабели...
                        Бях избрал Тиседал с идеята да щурмуваме Тролския езил (Trolltunga)...
                        И започнахме да разглеждаме брошурата - според нея пътя до Тролтунга е около 10 часа пеш (само пеш), с денивелация на изкачване около 1000м, опасно ако е мокро, да се вземат запаси от вода, храна, евентуално - палатки ако се влоши времето и т.н...
                        А прогнозата бе не съвсем благоприятна - очакваше се дъжд... Аз се двоумях - имах удобни високи зимни обувки, но съпругата нямаше удобни обувки и веднага възропта...
                        Освен това прехода 10 часа означаваше, че трябва да станем много рано, което би било тежко имайки предвид, че вече бе минало полунощ, а и автоматично означаваше удължаване на пътуването с един ден - на следващия ден не би било разумно да се пътува след такъв преход..
                        Със съжаление трябваше да приема разумното решение и да отпадне посещението на този интересен природен феномен...

Гледайки разписанието по време и оставащите ни километри, взехме решение да се прибираме към България...
                        Така отново за мое съжаление отпаднаха от списъка Берген, Kjerag, Осло...

Решението бе взето и с помощта на конячето заспах като къпан (какъвто и бях де )
                        В същото време жената не можеше да заспи, заради чувството за вина, че заради нея няма да качим Тролтунга...
                        А причината не бе в нея - отново пролича недостатъчната предварителна подготовка... Но както се казва - за първо такова пътуване трябва да се сблъскаш сам с някои подобни грешки, за да си изградиш стратегия за бъдещи пътувания....

Коментар

ДЕН 15
                          Тиседал - Гьотеборг
                          https://www.google.bg/maps/dir/Tysse...0887!3e0?hl=bg

Сутринта станахме сравнително късно и с унило настроение - все пак малко или много промяната в плана дразни, особено, когато пропускаш такова място като Тролтунга...
                          Навън времето за да ни дразни бе хубаво - имаше дори слънце, въпреки, че облаците също не липсваха
                          Но както се казва - речено - сторено - нямаше шанс за Тролтунга...
                          Натоварихме багажа...
                          Със съжаление направих няколко снимки на хотела и пред хотела - мястото бе много спокойно и красиво...
                          DSC02682 by georgievg1, on Flickr
                          DSC02684 by georgievg1, on Flickr
                          DSC02685 by georgievg1, on Flickr

Подминахме Одда, жената още се мръщеше, а аз се опитвах да се изолирам от лошото настроение търсейки, и намирайки (не бе трудно) хубави пейзажи
                          DSC02688 by georgievg1, on Flickr
                          DSC02689 by georgievg1, on Flickr
                          DSC02691 by georgievg1, on Flickr
                          DSC02692 by georgievg1, on Flickr

Маскирани къщички...
                          DSC02695 by georgievg1, on Flickr

И в един момент из зад завоя се появи голяма пушилка...
                          Разбира се, че спряхме - водопада Латефосен - включен в списъка '100 национални обекта' или както се казва там аналогичната класация на Норвегия
                          DSCN4624 by georgievg1, on Flickr

Видеото от пристигането и преминаването 'през' водопада:

Коментар

След такива гледки настроението започва да се оправя...
                            Водата продължаваше да се лее в изобилие...
                            DSCN4632 by georgievg1, on Flickr

Пътя отново стана разнообразен...
                            Красиви свежи долини с китни махали..
                            DSCN4639 by georgievg1, on Flickr

Където се появиха вече и коне:
                            DSCN4640 by georgievg1, on Flickr

Или пък се катерихме нависоко, където всичко изглеждаше сурово:
                            DSC02697 by georgievg1, on Flickr

Тунели не липсваха...
                            DSC02698 by georgievg1, on Flickr

Горе имаше прекрасни езера с прозрачна вода, в която плуваха айсберги...
                            DSCN4641 by georgievg1, on Flickr

В този спокоен свят играта на отражения бе невероятна:
                            DSCN4642 by georgievg1, on Flickr

DSCN4643 by georgievg1, on Flickr

Отново навлизахме в тунели, но този път вече напускахме този студен, но красив свят, спускайки се към по-топли места...
                            Единия от тунелите бе доста стръмен надолу и правеше спирала със завой около 360 градуса...
                            Влизаш отгоре, правиш дълъг десен завой, като в даден момент преминаваш под преминатата част на тунела, и излизаш десетки (или 100) метра надолу...
                            Севера е невероятен и с това, че дори да се спуснеш с 200-300м по-ниско, изведнъж всичко става зелено и съвсем различно..
                            Къщичките тук бяха интересно разхвърляни и маскирани сред природата
                            DSCN4648 by georgievg1, on Flickr

DSC02700 by georgievg1, on Flickr

Зачестиха 'ароматизираните' населени места... 'Аромата' наистина бе сериозен...
                            'Източника' бе - бели крави
                            DSCN4653 by georgievg1, on Flickr

Коментар

Хълмовете ставаха все по-нисички, а фиордите - по-'европейски' изглеждащи на заливи
                              Трафика започна да се увеличава..
                              Също така започнаха странни пътно-строителни решения...
                              Път без възможност за изпреварване...
                              Представете си нормален наш второстепенен път, на който вместо осова линия има мантинела...
                              Ако закъсаш - спираш целия трафик...
                              Да, имаше тук-таме някоя отбивка, ама това не ми хареса...
                              Освен това си пишеше, че тези пътища са платени (т.е. ще ми вземат някаква сума от картата)...
                              Да, сумите бяха дребни -4-5 лева, ама все пак си е идиотия...
                              По някое време настигнах един силно матов шИфьор, като колата бе пълна и с разни други субекти с фереджета и т.н...
                              Движеше се с около 60км/ч при ограничение 80км/ч...
                              Доста рядко имаше възможност за изпреварване (например втора лента веднъж на 10км) та успях да го изпреваря...
                              В момента в който пътя стана хубав, същия този матов шИфьор изпревари трафика с над 100км/ч ?!
                              Да, тази част от Норвегия не ми хареса много - идиотите почнаха да стават повечко...

Преминахме тунела под Осло-фиорд (фиорда към Осло)..
                              DSCN4659 by georgievg1, on Flickr

И скоро бяхме на магистрала - нещо невиждано в последната седмица
                              Малко след качването на магистралата спряхме на голяма бензиностанция с магазин и т.н. - да заредя...
                              Потърсих 'сладката' херинга, обаче за мое съжаление нямаше нищо подобно... Имаше от 'онази' скумрия в доматен сос за около 3.5 Евро консвервата
                              Хапнахме по един бургер (даааа, хубави са им телешките бургери), заредих нафта, взехме по един сок ябълка - ОТВРАТИТЕЛЕН беше - изхвърлих половината...
                              Слънцето се облещи и потеглихме към по-топлите страни точно на юг ...
                              Разликата в климата и ландшафта бе огромна:
                              DSCN4663 by georgievg1, on Flickr

Скоро прескочихме през моста на Свинесунд в Швеция...
                              DSC02705 by georgievg1, on Flickr
                              В Швециа пътуването бе бързо - магистрала...
                              Преминахме няколко други моста, единия от които бе доста внушителен - Uddevallabron (Udevalla bridge), който минава над фиорда Byfjord
                              DSCN4672 by georgievg1, on Flickr
                              Моста се затваря при силен вятър или заледяване (може да паднат ледени парчета от кабелите върху автомобилите)...

По пътя изпреварвахме доста ретро-автомобили... Доста от тях бяха кабрио, но не всички:
                              DSCN4679 by georgievg1, on Flickr

Така набързо стигнахме Гьотеборг... Малко преди града спряхме да проверим хотелите в Букинга...
                              Избрахме един, на който пишеше 'с паркинг' и бе в центъра...
                              Навигацията ни докара до самия вход.. Шведите карат като шашави - прекалено бързо и неразумно из улиците, които не винаги позволяват такива изпълнения....
                              Пред хотела обаче паркинга бе пълен и ми предложиха да спра на обществен паркинг...
                              Отидох на обществения платен паркинг наблизо до хотела...
                              Табели 'ПЛАЩАЙ', видеонаблюдение и т.н., но няма бариери (т.е. - условно охраняем )
                              Паркирах и тръгнах да търся начина за плащане - метални машини имаше разхвърляни из големия паркинг...
                              Е да, ама пише само на шведски.. Избор на език - ТЦ...
                              Направих проста сметка - най-голямата сума която искаха (за най-дълъг период на престой - мисля бе около ден, ама с моя шведски не съм сигурен ) бе около 2лева...
                              Сложих картата, и машината я затисна с нещо - хващаш картата, но не можеш да я извадиш - няма вадене...
                              Излизат някакви надписи на шведски - шанса да ги разбера клони към нула...
                              Ядосах се на тъпата машина, теглих и една по български, и тя ми пусна картата - явно все пак е полиглот ....
                              Хвърлих разписката в колата, и отидох до хотела... Докато стигна, видях, че вече има места, та се върнах и спрях колата под прозореца на стаята
                              DSC02737 by georgievg1, on Flickr

Коментар

Оставихме камерата да прехвърля видеото на диска, и тръгнахме из Гьотеборг...
                                Да, внушителни сгради. Голям екшън - народа празнува, яде и пие...
                                Наблизо имаше някакъв явно хубав рок бар на открито, обаче не бе възможно да се влезе...
                                DSCN4681 by georgievg1, on Flickr

Хубаво изпълняваха АС/ДС, ама нито една песен не изпяха докрая - явно са от нашите хора
                                Патоците си плаваха по канала...
                                DSC02713 by georgievg1, on Flickr

DSC02722 by georgievg1, on Flickr

DSC02724 by georgievg1, on Flickr

DSC02736 by georgievg1, on Flickr

Не бяхме гладни - погледнахме някое друго ресторантче (най-вече заради някое питие) , но не ни хареса (пиците и тук бяха на пиедестал)...

Помотахме се известно време из града - внушителните сгради бяха красиви...
                                За първи път от много време тук видяхме полиция... И то полиция, която бърза за някъде...
                                Сирени, пищене на гуми, нерви (например бяха много ядосани, че когато колоната в три ленти чака червен светофар, и са спрели доста време преди да се появи полицията, не и правят веднага място)... Абе - лудница..
                                Явно Волвата на полицаите са доста наточени - когато успяха да разбутат автомобилите (някои от които се качиха из пешеходни алеи и т.н.), полицейската кола ускори от светофара като спортен автомобил....

Но тази кола не бе изключение - през нощта често чувахме и виждахме същия епизод (пак сирени, клаксони, пищене на гуми)...

Имаше и доста емигранти в интерес на истината...

В хотела ни казаха, че специално за нас ще дадат голяма стая - и за какъв чеп ми е трето легло?! И гледка от стаята (двупосочна, защото е на 1.5 етаж) към целия булевард
                                Как да е - ударихме си елексира и заспахме...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X