Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се спасявате от заспиване по време на път

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    До: Как се спасявате от заспиване по време на път

    Често се захласвам докато работя и ми се налага да се връщам към 1 - 2 - 3 часа вечерта от обекта до вкъщи ... особено когато наближава крайния срок за завършване на обекта.
    Моята рецепта за успешно прибиране в този половин или един час нощно каране е да си имам нещо за хапване, а и без друго съм гладна по това време, и радио с по-жива музика и свежи водещи .. ако съм много изморена си вземам Своге с лешници и парченце по парченце си го смуча и си гризкам лешниците с удоволствие после. Важно уточнение е че към храната не се поглежда, а цялото внимание ми е само в шофирането.
    Свикнала съм вече, когато усетя че батерията ми започва да се изтощава - още докато работя - събирам платната и тръгвам докато не ми се е доспало още. И се прибирам на време за да се гмурна в леглото ... е понякога се случва да забравя колата отключена - но още не са я обирали или крали...
    На дълъг път се освежавам - като подхвърля на Оги да каже някой виц - той прави всеки път физиономия от коят се смея следващият половин час ...после започвам да му разказвам аз някаква история и ако усетя, че изреченията ми се удължават и конентрацията намалява - спирам да се поразходя, побягам и в крайна сметка да подремна ....А не се опасявам че Оги ще заспи преди мен , защото изпитва жив ужас от това че карам аз ... но пък на него не му се кара - така че - с компания е за предпочитане, със шоколад препоръчително и не - прекалено уморен задължително - още преди потеглянето.
    Случвало ми се е да заспивам докато карам колело от друсането по чакъла край пътя (по едно време правех около 100 километрови преходи)... тогава разсънването беше със спагети за 3 минути на огън край пътя във 2 часа през ноща, или торбичка с вафли и водичка - плискане пиене, също супер ободряващо действа на уморени колоездачи замислили се над вариант за спане край пътя - кикота на чакали ... направо се облещваш - идва ти една свежа сила и за нула време се прибираш...
    Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

    Коментар


    • #47
      До: Как се спасявате от заспиване по време на път

      И според от съня по-добро средство няма.
      Случвало ми се е от Бургас до Ямбол да спирам на Петолъчката да дремна,защото усещам ,че няма да стигна и нищо не помага.
      Може би единствено глада от всичко гореизброено е донякъде конкуренция на съня.
      SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
      0878299791

      Коментар


      • #48
        До: Как се спасявате от заспиване по време на път

        Въпреки, че не съм почитател на т.н."шофьорски радиостанции", понякога, когато почне да ме наляга дрямката пускам я Веселина, я някоя друга чалгаджийска станция и се разсънвам от кючекчийския им ритъм. Задължително преди да тръгна си вземам солети, разни сникерси или други неща за ядене и се тъпча, дори и да не ми се яде. Щом ям-значи не спя.
        ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
        LZ1YBB

        Коментар


        • #49
          До: Как се спасявате от заспиване по време на път

          Имам над един милион км зад гърбът сиЗаспиваниямногоЩом трепнеш и се учудиш я стигнал съм Бургаса последно бех в КарнобатА бе трябва да почиваш ама като живота ти дава зорГаз и Господ да ни пази
          К мирной жизни не пригоден.
          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

          Коментар


          • #50
            До: Как се спасявате от заспиване по време на път

            Едно време карах камиони.Заспах веднъж и баща ми ми каза никога да не го допускам.Колкото и да бързам да спра,да сложа глава на кормилото и да дремна 15 минути.Така и започнах да правя.Важното е да се хванеш кога е момента,защото следващата една секунда може да направиш "касапница".Успех колеги и лек път.

            Забравих.Веднъж ми предложиха от бензиностанция някакви много "люти"ментови лентички,които се слагат между езика и небцето.Толкова е ментово,че мен ме шокират и за известно време ме разсънват.Ползвам ги и до днес-рядко.Предпочитам да поспя малко.
            Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
            NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

            Коментар


            • #51
              До: Как се спасявате от заспиване по време на път

              Не е работата само в заспиването. Понякога и да се умислиш не е безопасно.

              Моят номер е да си следя колко време съм карал и ако е час - час и половина, задължително трябва да спра, да походя, до седна на тревата, да пия кафе и т.н. Правя го почти винаги - по този начин вземам мерки да поддържам "машината" будна преди тя да се накани да ме изненада.
              Искам България чиста!

              Коментар


              • #52
                До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                Подкрепям с ококорени очи похапването на разни "щурвалъци" по време на път. В една торбичка м/у предните седалки слагам солети, фъстъци, бонбонки, дъвки, сникърсчета... Отделно от това шише с вода, кока-кола, цигари. Радиото непрекъснато търси добри станции, колата трябва да се зареди, да се измият фаровете, стъклата, да се плати магистрала... Който пътува редовно му е хванал цаката. Който пътува от дъжд на вятър пък, е на тръни и само се притеснява и се дебне. Аз се усещам, че не мога да карам повече, когато дори като си изместя погледа от пътя продължавам да виждам осевата линия и някак си "местя кадрите".
                Когато много ми се преспи- отбивам на паркинг, заключвам вратите и спя- докато се събудя.

                Коментар


                • #53
                  До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                  Лично аз,спирам и дремвам в неудобна поза зад кормилото,след около 20мин. се събуждам схванат и това ме държи поне 2-3часа.

                  Коментар


                  • #54
                    До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                    Аз издържам обикновенно до към 4 сутрин без проблеми но от 4часа до развиделяването ми е кошмарКакво съм правил като Адвокат смучеш люти ментови бонбони.Лютежът разсънва малко.По Тошово време нямаше ментос и си носех лимони срежеш го на две и от време на време си цвръкнеш в устата.Това те стегне за некое време.Накрая изядеш и лимона с кората.Дъвчеш и плюешгорчи и кисели.Носил съм и от черната ряпа тая лютата.Нарезваш я на ивици и както караш гризеш по малко.Каквото и да правиш накрая ти се приспива.Щом трепнеш и видиш че си зад волана и натискаш газтазначи си заспал за секунда или част от секундата или не ми се мислиСлизаш миеш си лицето със студена вода клякаш ставаш лицеви опори.Но и това помага за кратко след двайсетина минути пак същото.Затова най добре да спреш и да се наспиш по добре жив отколкото да се хвърлиш в някой дол и дотам
                    К мирной жизни не пригоден.
                    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

                    Коментар


                    • #55
                      До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                      Въобще няма да оспорвам, че съннливостта се лекува със СЪН, колкото повече толкова по-добре, но спазвам почти винаги едно просто правило:

                      БЪДИ, ЛЕКО ХЛАДЕН И ЛЕКО ГЛАДЕН!!!

                      Коментар


                      • #56
                        До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                        Никога не съм заспивал зад волана макар, че съм карал по 1500-2000 км. без прекъсване понякога. Сигурно въпрос на ген! Но в последните 10-тина години вече не правя такива "подвизи" /с малки изключения!/ - предпочитам да пренощувам в нормално място и да продължа сутринта! Помага много!
                        А иначе - кафе, солети и ноу-хау - нарязани на тънки лентички моркови! Гризеш, възстановяваш водния баланс и не заспиваш!
                        יעבור
                        «И това ще мине»

                        Коментар


                        • #57
                          До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                          Докато четох темата съм се смял искрено ...не съм предполагал, че в другите коли на пътя хората се шамаросват, хапват всевъзможни сладки и горчиви, кисели, солени неща подават си главите през прозорците, чоплят семки, взимат си мрънкалници с тях, правят лицеви упори, спят до чакалите виещи до пътя ... най-много ми хареса да си вземеш студентка да те даржи буден-твърдо съм ЗА тази идея...това в кръга на шегата без да ми се сърдите
                          Аз пия енергийни напитки, кафета, коли, сладки неща и най-вече взимам някой с мен и се сменяме на дълъг път. Поздрави на всички.

                          Коментар


                          • #58
                            До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                            Преди дълъг преход винаги се наспивам добре. Тръгвам рано, лека закуска, може и без, задължително кафе. В колата нося бутилка вода и кутия Ред Бул. По пътя усетя ли умора или започна да губя концентрация, спирам за по кафе и си наплисквам лицето със студена вода. Само веднъж ми се е доспивало докато шофирам. Спрях веднага, дремнах 30 мин. и продължих.
                            Според мен, обаче не по-малък проблем е "вцепенението" от монотонното пътуване по еднообразен път. Със сигурност принос към това състояние има и умората. Не съм бил в Щатите, но съм чувал че там по безкрайните магистрали има изкуствени завои направени за да не "зациклят" шофьорите...

                            Гледах на "24те часа на Льо Ман" в отбора на Ауди как подготвят пилота, който ще кара следващия стинт през нощта. Будят го (ако въобще е успял да заспи с тоя адреналин в кръвта) 30 мин. преди смяната и го качват на велотренажор. Докато върти педалите гледа на запис камера от колата. Както каза коментатора "Този човек след малко ще кара болид с 200 км/ч., не може да се качи търкайки очи".
                            По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

                            Коментар


                            • #59
                              До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                              До тук,видях само мнения от шофьори любители....я пуснете темата в някой тираджийски форум(ако има такъв) отговорите,ще са шокиращи явно.... за повечето тук
                              Да не зависиш от "Органи" в България....

                              Коментар


                              • #60
                                До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                                Странно,явно не си чел всичко,а пишеш.???Има мнения на колеги шофьори.Я дай форум на ТИР-аджии да прочетем .Или ти самия си ТИР-аджия,я сподели с нас,та нали ние затова питаме,защото сме любители...На теб сигурно не ти се спи когато шофираш???Ти да не си Бойко Борисов?
                                Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                                NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X