Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се спасявате от заспиване по време на път

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    До: Как се спасявате от заспиване по време на път

    Два пъти ми се случи да заспя по време на път... И все сутринта, единият път - след като съм спал вечерта..... Пътувах към Шабла от Варна, на един прав и дълъг участък се събудих в нивите, все още се движех по буците с едно БМВ 316.... Отървах се със силна уплаха, счупен фар (някой трънак), изкривени калник и броня...... Не можах да си обясня как е станало...... Вторият път след шофиране 4-5 часа през ноща, спряхме към 8.00 да хапнем и 30 мин след това се събудих от стърженето на вратите в мантинелата на пътя Александрополис - Кавала.... Пак само уплаха и дълга линия по десния борд...... Но тогавапоне усетих че ми се спи и карах с 50..... Бяхме две коли, задната кола казаха, че съм карал много в дясно, дясно, дясно, докато съм се залепил за мантинелата...... с трима човека - спящи по седалките.... след тези двата случая разбрах, че дрямката не може да се контролира и ако усетя признаците - спирам и дремя... И спазвам - на всеки 200 км. - поне 10 мин почивка..... И по-лека храна иначе многото храна е гаранция за заспиване на дълъг път.....

    Коментар


    • #32
      До: Как се спасявате от заспиване по време на път

      Аз предпочитам да пътувам с кола. Ходил съм из цяла Европа от Андора до Азовско море. Най-много съм ходил до Италия-стотици пъти. Случвало ми се е да въртя геврека по 36 часа. Никога не съм заспивал, но последните 2-3 години като стане вечер пускам на навигацията да търси хотел и... душче, вечеря и здрав сън. Не съм се намерил на пътя, че да оставам там.
      OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

      Коментар


      • #33
        До: Как се спасявате от заспиване по време на път

        Никога не съм заспивал зад волана (имам малко под 400 000 км.), но знам каква сила е приспиването!!! Най добрият метод е да имаш компания, някой да ти дудне, ако ли не - физическите мерки описани от Ник помагат, но най-добре си е да спреш и да отпуснеш глава! Напрактика не мога да спя в кола ако не съм съсвсем гроги, но 10 минути придремване ме оправят за доста време!
        И най-важното е да не се надценяваме! Като усетя, че положението е Зле, търся края (за деня) на пътуването, не че няма да изкарам още, но както прекрасно го каза колегата slavin по горе "Не съм се намерил на пътя, че да оставам там.", че и по лошото, не искам заспал да ме блъсне Челно! Та затова правя всичко възможно Аз да не съм виновен за проблемите на други хора!

        Коментар


        • #34
          До: Как се спасявате от заспиване по време на път

          Интересна и важна тема!

          Имам доста опит с шофиране на дълги разстояния, ежедневно... Карал съм ТИР в Америка годна и половина... По 30-тина хиляди километра на месец. От Американските магистрали по-монотонен път едва ли може да има някъде...
          Имал съм случаи в началото, когато започвах да карам, да не помня как съм изминал 100 мили... Бил съм в полусънно състояние... И моя ангел пазител не е спял явно. Имам дори и една катастрофа заради заспиване...
          Опита ми със заспиването на волана е дълъг и горчив за съжаление...

          Кратката дрямка помага само в случаи когато не сте прекалено изморени. За пътуване от 200 км примерно може и да помогне, но ако си физически изморен преди да се качиш в колата и след това трябва да караш дълго през нощта 10-15-20 мин. сън не помагат. Пробвал съм стотици пъти. Заспиваш като заклан на секундата и след точно "1 секунда" трябва пак да ставяш. Чувстваш се бодър за 1/2 час и след това съня те връхлита с нова сила... В такива случаи ако не е жизненоважно да пристигнете на където сте тръгнали, спирайте и се наспете за 2-3-4 часа ако трябва. Това може да помогне. Кратката дрямка само създава усещане за бодрост.

          Най-големия помощник против заспиване обаче безспорно е слънчогледа. Помага страхотно! Правите си фунийка/празна чаша/празно пликче за шлюпките и си чоплите наволя. Не мисля, че чопленето създава някакви предпоставки за катастрофа както някой спомена по-горе. Много по-опасно е да дремеш на волана...
          Ако ви чака дълъг път потърсете печен сланчоглед без сол. Соления разранява устните бързо и ви кара да пиете много течности, след това трябва да се спира често за тоалетна

          Още нещо да спомена за кофеина (кафета, ред бул, кола и т.н.), също създава усещане за бодрост, но след една определена граница на умората не помага и съня идва внезапно. Опасно е.

          И най-важното: Не се качвайте да шофирате вечер ако сте физически изморени! Ако не е на живот и смърт просто се наспете и тръгнете ако трябва в 3-4 сутринта, но шофирайте през деня...

          Коментар


          • #35
            До: Как се спасявате от заспиване по време на път

            Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
            Избягвам да карам след 20,00. Ако трябва да измина прилично разстояние (Б-с - Видин, примерно) от вечерта хубаво се наспивам. После потеглям в 2,00 и никакъв сън не ме гони.

            Ако се налага (на вас, не на мен!) да пътувате от вечерта, вземете на стоп студентка-третокурсничка да ви пее, щипе по ухото, носа...Няма да помислите за сън
            Малеееейй те тогава я вапцахме. Че то и аз ще взема да се разщипя по ухото... и без заспиване ще се бутулясаме в канавката.
            ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
            LZ1YBB

            Коментар


            • #36
              До: Как се спасявате от заспиване по време на път

              Добре е човек, да си познава потртебностите и особеностите на организма. Аз например, ако пътувам в късния следобяд по магистрала, няма начин да не ми се доспи. Пазарджик - София съм го взимал с 2 почивки. А виж ако е сутрин или през нощта(най-вече) София - Царево или София - Дуранкулак съм ги взимал без спиране, дори и без пишпауза.
              Обаче едно знам - започнеш ли да примигваш и да мръхтиш като пладнуваща овца - спирай и почивай задължително! Това кафета и редбули само натоварват сърцето и нервната система на максимум, после се сриваш като талпа.
              Редовната програма е тръгване от София около 2,30 - 3,00 часа и около 8.00 - 8,30 вече съм на първа буна в Поморие с въдица в едната ръка и бира в другата. Жената спи половината път, а щерката целия, но въпреки това си доспиват на сутринта.

              Коментар


              • #37
                До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                Имам пресен спомен от това. От радиолюбителския изпит в Казанлък.

                Малкия вдигна температура, , не успя да я свали, и се наложи да си се прибираме по живо по здраво още на другия ден - след цяла нощ неспане, към 4:00 се изнизахме. Събра ми се за 2 нощи всичко на всичко около 5 часа сън + напрежението от високата температура на малкия.

                До сега никога не ми се беше случвало. Като наближихме на около 150 километра от София се усетих че реагирам бавно, трудно се съсредоточавам в пътя, като си погледна километража, трудно си връщам погледа върху пътя. Освен всичко друго си мисля че и монотонния път и скорост и почти пълната липса на други на пътя дадоха свойта дан.

                Е, реших да спрем за малко на една бензиностанция и да друсна едно кафе и да починем 20-ина минути. Макар да не пия кафе по принцип, ефекта беше лек. Усещаше се, но беше много по-малко от това, което очаквах. Може би трябваше да го захлупя с една "кола", ама не се сетих.

                Та, според мен, когато сте в такова състояние, избягвайте монотонните прави пътища и магистралите. Това никога не ми се е случвало на "интересен" път - дори и наченки на такова. Ако се върна тогава, вместо през Стара Загора по магистралата, бих тръгнал по подбалканския път, и съм сигуен че тоя проблем нямаше да се случи.

                Иначе, съня е главното лекарство. Никога, като съм бил отпочинал преди път, това не ми се е случвало, а е имало случаи да пътувам по 12-17 часа. Вярно, след такова пътуване слизаш и си като пребит, обаче докато карам, винаги съм бил свежарка. Лошото е че невинаги е възможно да отпочинеш. Обаче при най-малките наченки на проблем си повишавам вниманието, колкото мога, а ако не мога - спирам за 1 цигара. Дори спирането и слизането от седалката за 5-6 минути помагат доста.
                Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                Коментар


                • #38
                  До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                  Дългите преходи, над 400 км., обикновено извършвам през нощта. Тръгвам след 22 часа, движението е намаляло и поне до 200 км се шофира спокойно. На другият ден към 3-4 часа настъпва умора и първите признаци са прозявките, т.е. оросяването на мозъка ми е намаляло и се нуждае от по-вече кислород. Ясен сигнал,че в следващите 20-30 минути трябва да намеря подходящо място за почивка. Заспивам моментално, събуждам се след 25-30 минути, ако имам време почивам още половин час - съвсем лека закуска и кафе. Това ми осигурява още 4 часа безпроблемно шофиране.

                  Коментар


                  • #39
                    До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                    Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                    ...Човече, настръхнах от мисълта, че нощно време срещу мене се носи кола с 100+ км/час, а водачът чопли семки..
                    Радо, това не е майтап!!!
                    Човек чоплещ семки не може да заспи,
                    просто храносмилателния механизъм
                    го кара да включи на друга вълна.
                    Аз го научих на времето от един тираджия
                    и го ползвам винаги когато съм на дълъг път
                    и съм преуморен, освен това успокоява шофирането,
                    ако ти е нервно. Лошото е, че след два часа
                    вече ти е изтръпнал езика и не ти се продължава чопленето,
                    а и колата става на кочина!
                    Употребата на кафе и кофеиносъдържащи напитки
                    НЕ ПОМАГАТ!!! Качествен чай, лимони и аспирин
                    (т.е. Аспирин с витамин С) са истинатата. НО!!
                    Нищо не може да замени съня,
                    а както вече беше казано 10-15мин. сън
                    ободряват за няколко часа.

                    Коментар


                    • #40
                      До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                      Първоначално публикуван от dag Преглед на мнение
                      Радо, това не е майтап!!!
                      Човек чоплещ семки не може да заспи,
                      просто храносмилателния механизъм
                      го кара да включи на друга вълна.
                      Знам, Тони, ама си е доста разсейващо действие - поглеждаш към семките, вземаш, дъвчеш, поглеждаш къде плюеш и пак и пак... ако си на хубав път - ОК, обаче си отклоняваш вниманието а някой път половин секунда може да е фатална...
                      Познавам девойки, за които дъвченето на семе е толкова високоинтелектуална дейност, че се уморяват и после трябва да си полегнат, да починат....
                      Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

                      Коментар


                      • #41
                        До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                        не ми се е случвало да заспивам на волана, а съм карал и 1600км за 18ч.

                        знам, че човек заспива при Всякакви обстоятелства когато е достатъчно изтощен дори ако е във вода ,
                        достатъчно дългото безсъние има необратими последствия върху мозъка и се използва и като вид мъчение...

                        вместо редбул е по-добре зелен чай , защото се усвоява по-бавно и постепенно , друго което знам е да караш на бос крак,

                        и както е написал колегата, пътя да е "интересен" , а ако не е, колкото може да се направи интересен , интересния път дига леко адреналина и затова те държи.

                        Но човек трябва да се наблюдава и в момента в който му клепнат очите , веднага да спре поне за 10мин. и да си ги остави клепнали
                        и така на почивки ако е важно пътуването.

                        и друго важно - никога не се замисляйте че закъснявате !
                        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                        Суперспам - спама на суперите

                        Коментар


                        • #42
                          До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                          Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
                          Но човек трябва да се наблюдава и в момента в който му клепнат очите.
                          Там е работата че не винаги клепват. В описания горе от мен случай не клепваха. Обаче, местиш си погледа към уредите, и става бавно и със зор. После, като ги преместиш обратновърху пътя - пак така. А самото местене го правиш със зор, все едно не искат да се местят. А и има гаден преходен процес в който нито гледаш уредите, нито пътя, който е доста по-дълъг от нормално, и реално точно тогава виждаш само силуети, докато мозъка възприеме, фокусира и обработи новата картинка.

                          Сигурен съм че ако бях спрял и легнал, щех да заспя на секундата като пън. Просто нямаше как, обаче. Но клепване нямаше.
                          Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                          Коментар


                          • #43
                            До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                            И моят опит показва, че най-добре се лекува сънливоста със сън, на второ място - семки. От дълго време си блъскам главата за нещо тип "свободни ръце" за семките, но освен някой да ти ги подава а ти да връщаш отработеното не съм измислил Извън майтапа - аз комбинирам сън с гимнастика и лицеви опори след това и не ми се е налагало да повтарям на едно пътуване. Кафето не ме лови а ***булите ме плашат/не съм първа младост/.

                            Коментар


                            • #44
                              До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                              Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Там е работата че не винаги клепват. В описания горе от мен случай не клепваха. Обаче, местиш си погледа към уредите, и става бавно и със зор. После, като ги преместиш обратновърху пътя - пак така. А самото местене го правиш със зор, все едно не искат да се местят. А и има гаден преходен процес в който нито гледаш уредите, нито пътя, който е доста по-дълъг от нормално, и реално точно тогава виждаш само силуети, докато мозъка възприеме, фокусира и обработи новата картинка.

                              Сигурен съм че ако бях спрял и легнал, щех да заспя на секундата като пън. Просто нямаше как, обаче. Но клепване нямаше.
                              такова не ми се е случвало и звучи доста опасно почти като халюциниране

                              а при тонизиращите химии има друг ефект , че след спиране на действието им си като парцал
                              байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                              Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                              Суперспам - спама на суперите

                              Коментар


                              • #45
                                До: Как се спасявате от заспиване по време на път

                                В редбула освен кофеин има и таурин, именно той мобилизира силите за още малко.
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X