Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се спасявате от заспиване по време на път

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как се спасявате от заспиване по време на път

Потърсих във форумите, но не можах да намеря аналогична тема, та затова отварям нова. Ако все пак има такава нека модераторите да изтрият темата и поста ми.
    Та въпросът е следният: Как успявате да се запазите будни и в добра кондиция по време на път?
    На всеки предполагам му се е случвало на път (особено по-дълъг) да му се доспи и да започне да клюма "като мисирка" и да вижда пътната обстановка "на кадри" с изключване на вниманието за по няколко мига. Да обаче понякога това може да е фатално за нас, а нерядко и за други участници в движението.
    Аз специално съм опитвал множество прийоми като спиране, 15-20 мин. релакс и потегляне отново, пиене на вода на малки глътки с бавно развиване на капачката на бутилката, пускане на музика, пригласяне на уредбата, подаване на главата навън от стъклото и т.н.
    Струва ми се, че споделеният опит на всеки от нас ще ни бъде от полза в борбата с дрямката по време на шофиране.
    ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
    LZ1YBB

До: Как се спасявате от заспиване по време на път

От липса на сън спасение няма.Сънливостта се лекува със спане,само.Кафета и прочее алкалоиди са до време.10-15 минути сън възстановяват организма за минимум 4-5 часа нормален ритъм.С уговорката за изграждане на навици.Максимално удобната поза помага за възстановяването на организма за по-кратко време.Това от личен опит,научно не знам как е оптималния вариант.
    п.п.-Русе/Будапеща/Русе,около 1800 км./спешна нужда от лекарство за детето,тогава непознато като предлагане в БГ/ за няма 20 часа/с граници и румънски митничари рушветчии/.Спрях си полския Фиат на нещо като канал и спах под него 20-на минути,опънат като талпа/това на връщане,когато вече бях баталасял и успокоен,че съм купил лекарството/.Работи.
    Последно редактирано от maxxx; 09-07-09, 14:18.

Коментар

Винаги когато тръгвам на път привечер или през ноща си взимам шише кола, дори да не се наложи да го отварям. Усетя ли умора, преди още да съм почнал да клюмам, почвам да пия. Газираното и кофеина поразсънват.
      Следващата стъпка е да отворя прозореца, вятъра също помага... особено, ако е студено
      Люта дъвка или бонбони също помагат за кратко.
      По принцип избягвам енергийните напитки, но спиране на бензиностанция и два редбула на екс с кратка почивка, за да подействат, върши чудеса.

Не помогне ли никое от горните... спиране и 10-15 минути дрямка. В крайни случаи и търсене на хотел. Почнеш ли да клюмаш наистина, не си струва риска.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Единствено 15-20 минути сън оправят положението. Поне при мен. Всъщност не съм пътувал повече от 400 км наведнъж.
        Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Добър въпрос.

При всеки е индивидуално. Зависи от много условия.
          Когато пътувам сам, дъвча дъвка или гриза солети.При мен това работи.
          Но ако хептен ме наляга дрямката - спирам и дремвам.

Относно дългите пътувания и способността да си поспива човек за 3-5-10 минутки, имаме майстор на спорта.
          Ник Николов, не се крий зад волана/възглавница

Коментар

Случвало ми се е понякога и да дремя 15-20 мин. и като тръгна след 30 километра пак да ми падне мигача.Направо съм побеснявал от яд. Спирам скачам махам с ръце, правя гърчове (упражнения някакви ), но нищо не помага. Може би ако спра до някоя крайпътна жрица на любовта ще ми вдигне ... тонуса за нула време, но това е кардинално решение все пак.
            ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
            LZ1YBB

Коментар

Аз по принцип не пия кафе и затова кофеина и в малки дози ми действа яко. Когато пътувам вечер или ставам много рано за да тръгна и не съм се разсънил още ( най-често като тръгвам на лов) си купувам "редбул" . При мен ефекта е все едно съм се включил към електропреносната мрежа , очите ми стават като 42" телевизори ,косата ми се изправя през шибидаха и нямам умора..
              ‎По 2 литра са само млякото и сока !
              WJ 4.7

Коментар

Всичко съм пробвал. Кафе, ред-пит и всякакви були, цигари, музика, разговори, солети...
                Помага разходка бос по мокра трева, за предпочитане - окосена.
                Сигурна работа върши само 5-10 минутна дрямка. Не ми се е случвало да правя повече от две спирки за дрямка на нощ, колкото недоспал и уморен да съм бил.
                Номерът е напълно да се отпуснеш за това време. Не ми се е налагало да ме будят или да си навивам часовника. Сам се ококорвам, когато организмът реши, че е заредил батерията.
                Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Тя топлата вода е открита. Ако ти се приспи, дремваш за малко и стартираш наново. Кофеините под различна форма помагат също но преди да ти се доспи. Полузаспалия човек е по опасен и от пияния. Съветът ми е ако знаете че на другия ден ще пътувате надълго, поспете добре предната вечер. Разстоянието е субективно за различните хора. Някой минават 1200км на ден съвсем спокойно, други се умарят и от 120.
                  "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Когато ми се занимава и съм решил да освиня кухнята си правя смес от кока-кола и нес кафе, с която се наливам по време на път. Друг път спирам поливам си главата с вода, абе всякакви дивотии само и само да яхна пак магаренцето и на пъъъъъът.
                    ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
                    LZ1YBB

Коментар

Първоначално публикуван от Pretor Преглед на мнение
                      Когато ми се занимава и съм решил да освиня кухнята си правя смес от кока-кола и нес кафе, с която се наливам по време на път. Друг път спирам поливам си главата с вода, абе всякакви дивотии само и само да яхна пак магаренцето и на пъъъъъът.
                      Ако наистина баталасяш,кафета със всякакви шприцове вътре могат да ти помогнат да гледаш ококорен като зомби и пак да не виждаш и преценяваш адекватно пътя и ситуациите.Треперят колене,мотора/сърдечния/ ще хвръкне,но ти не си на себе си.Организмът елиминира алкалоидите и мозера заповядва сън-малко,но сън.

Коментар

Не ям преди дълъг път.

Коментар

За кратко ми помага всичко , което трябва да се дъвче - ядки , ябълки , дъвка , и най-вече едни салами от рода на сушеницата - колкото по-здраво дъвчеш , толкова по-добро става кръвообращението около мозъка , поне аз така си го обяснявам .
                          Класическа музика по радиото също помага.

Коментар

Всички рецепти помагат - само да не си помислиш - "на мен това няма да се случи".
                            Преди девет години след дълго каране от хиляда и ... км през нощта, бях опитал какви ли не способи за НЕзаспиване - отварях прозорци, говорех си сам, удрях се и още куп глупости, но не спирах. Когато ми останаха по-малко от 50км до целта, се отпуснах и ... внезапно се събудих - било е за секунди, защото не бях изпуснал пътя(широк, четирилентов без никакво движение). Така се стреснах, че се разсъних и поне още 30км нямаше проблем. После пак започна да ми се доспива - ама инат - реших, че ще издържа. И така след малко пак се събудих... Явно моят ангел-пазител е бил дежурен - отново не бях изпуснал пътя. Не се гордея с това. Може би, когато ти се спи толкова, не мислиш адекватно. Вече, ако не мога да се наспя предварително или ако пътя е достатъчно дълъг, че това да няма значение - поне спирам и дремвам за малко, колкото да отмине критичния момент. И знам, че много лесно се случва...
                            http://www.nakladkibg.com
                            накладки, спирачни дискове, съединители

088 8613380

Коментар

Лукче помага
                              [LEFT][URL="http://ftp.domainbg.com/FreestyleR/"][COLOR=#0000ff]http://ftp.domainbg.com/FreestyleR/[/COLOR][/URL] :arrow:[/LEFT]
                              [LEFT][URL]http://forum.mobile.bg/member/FreestyleR/[/URL] :arrow:[/LEFT]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X