Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Караме на фарове през цялата година!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Караме на фарове през цялата година!

Според мен проблема при задължително включените светлини е друг - наказателният режим в който ще влезне КАТ а не уведомителен. Т.е. ако излизайки от бензиностанцията например се забавя с включването на светлините ще ме спрат и ще ми пишат акт (или...) вместо да ме спрат и да ми напомнят да ги включа, т.е. за тази цел се изисква един съвършено нов модел на работа на самия орган - спомагателен а не само и единствено наказателен, но темата е дълга.
    Дела трябват, а не думи.

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
      ...ние Българите "Ни се водим, ни се караме" ...

Това доколкото ми е известно е изведено като характерна черта на шопите, които по никакъв начин не олицетворяват изобщо българите.
      И не става въпрос за опортюнизъм по принцип, заради самият опортюнизъм.
      Доколкото мога да говоря лично за мен:
      Фаровете изобщо не ме интересуват, това е видно и от активността ми по темата. Обективно погледнато, непрекъснатото им светене би трябвало да е проблем, защото занижават прага на съсредоточаване и притъпяват зрителните възприятия, но аз съм във достатъчно добра физическа и психическа кондиция, та това изобщо не ми се отразява. Леко съм скептичен, защото идентифицирам карането със светнати фарове със поведението на мутрите отпреди 15-20 години, но това си е съвсем субективно.
      В подкрепа на това, че не става въпрос за дежурен инат срещу правилата мога да споделя следното:
      Като млад шофьор, си бях самоналожил да не пуша докато карам (а пушех по две кутии дневно), обективно си бях дал сметка, че пушейки съм непълноценен докато шофирам. Ползвах детска седалка десетина години преди това да стане задължително и преди 90% от населението изобщо да са чували за такова нещо, не заради някакви инфантилщини с безопасността, а на съвсем рационални основания - това е много по-естествено и комфортно и за детето и за родителите. Никога не съм говорил по телефон докато карам, отново много преди това да е предмет на регулация, за първият си мобилен телефон дадох торба пари за система да се чува през радиото (тогава нито функция "високоговорител/спийкърфон" съществуваше, нито "хендсфрий"). И още примери мога да дам - коланът обаче си пречи. На всички коли, които карам (дори чужди), им слагам по една безопасна игла - поне да не "дърпат", не че ни продължават да ми се преплитат из ръцете.

А да пи"ая по кьошетата, изобщо не смятам за свое право. Много държа обаче на правото си да се изпи"ая, когато от това има нужда. Във един град със два милиона присъствие и петнайсетина километра в диаметър - дали има и стотина обществени тоалетни ...а простата диктува. А и ти даваш идеи на чиновници без работа - като няма тоалетни да направят задължително ходенето с памперси (за наше добро разбира се - да избегнем глобата). И СанкциЙ... СанкциЙ... СанкциЙ... Да живее СанкциЙ!
      Последно редактирано от davc; 27-07-12, 14:59.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Plamen Alexandrov Преглед на мнение
        Според мен проблема при задължително включените светлини е друг - наказателният режим в който ще влезне КАТ а не уведомителен. Т.е. ако излизайки от бензиностанцията например се забавя с включването на светлините ще ме спрат и ще ми пишат акт (или...) вместо да ме спрат и да ми напомнят да ги включа, т.е. за тази цел се изисква един съвършено нов модел на работа на самия орган - спомагателен а не само и единствено наказателен, но темата е дълга.
        Релето за незабавно пускане на фаровете при запален двигател, струва 5-6лв. и се монтира за бира време.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          Релето за незабавно пускане на фаровете при запален двигател, струва 5-6лв. и се монтира за бира време.
          Това ясно да, коментара ми е по-скоро бележка под линия, защото е от сферата на мечтите в един по-добър свят
          Дела трябват, а не думи.

Коментар

Това ,че ще бъде направо наказателен режим е повече от ясно!
            Но мен ме вълнува друго нещо:- Самите органи ,които ще ни контролират и глобяват /КАТ/ ,тях кой ще ги контролира и глобява за неизправни светлини?
            Щото по време на движение ,като друсне автомобила в някоя дупка и ти изгори някоя крушка , веднага ще те праснат , а в същото време, много рядко /1:10/ се вижда изправна патрулка от към светлини!
            Те , катаджийте помежду си ли ,ще си се глобяват?
            / HONDA-CR-V-IIг. -> 2.2 i-ctdi (N22A2) // HONDA-CR-V-IIIг. ->2.2 i-DTEC (N22B3)/

Коментар

Първоначално публикуван от emicha1 Преглед на мнение
              Това ,че ще бъде направо наказателен режим е повече от ясно!
              Но мен ме вълнува друго нещо:- Самите органи ,които ще ни контролират и глобяват /КАТ/ ,тях кой ще ги контролира и глобява за неизправни светлини?
              Аз имам реален случай - една патрулка не й светваше единя стоп и на светофара му казах и човека се ухили и каза "няма пари", така че и това е от един по-хубав свят от сферата на мечтите
              Дела трябват, а не думи.

Коментар

един съвършено нов модел на работа на самия орган - спомагателен а не само и единствено наказателен
                Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                Много държа обаче на правото си да се изпи"ая, когато от това има нужда. ...
                размечтахме се нещо, ...

Коментар

Относно фаровете ще се изказвам :

Един не разискван аспект на темата.
                  Едно нещо е видимо, когато се вижда или когато го виждаме? Кой определя границата между двете? Като човек претърпял оперативна корекция на зрението, мога да заявя, че хората с над 1,5 диоптъра на пътя са си направо "слепци", дори и да са с очила, понеже последните компенсират не-повече от 80%, да не говорим за астигматизъм и други. След операцията не можех да поема светлината и дълги години ходих само с тъмни очила. Може би мозъкът ми не можеше за обработва всичко, което виждах, вероятно беше закърняла част от него(очния нерв станал мързелив на лекарски език), която не се възстановява лесно и бързо. Точно по тая причина хората с увредено зрение ще имат повече проблеми след новите промени, защото всеки несветещ предмет ще е по-малко очакван. Е да попитам, трябвали заради 'светата видимост' всички те да се задължат да си правят очни корекции? В този случай съм абсолютно сигурен, че резултата ще е положителен по отношение намаляне на ПТП.
                  Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение

Едно нещо е видимо, когато се вижда или когато го виждаме? Кой определя границата между двете? Като човек претърпял оперативна корекция на зрението, мога да заявя, че хората с над 1,5 диоптъра на пътя са си направо "слепци", дори и да са с очила, понеже последните компенсират не-повече от 80%, да не говорим за астигматизъм и други. След операцията не можех да поема светлината и дълги години ходих само с тъмни очила. Може би мозъкът ми не можеше за обработва всичко, което виждах, вероятно беше закърняла част от него(очния нерв станал мързелив на лекарски език), която не се възстановява лесно и бързо. Точно по тая причина хората с увредено зрение ще имат повече проблеми след новите промени, защото всеки несветещ предмет ще е по-малко очакван. Е да попитам, трябвали заради 'светата видимост' всички те да се задължат да си правят очни корекции? В този случай съм абсолютно сигурен, че резултата ще е положителен по отношение намаляне на ПТП.

То и сега е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за да имаш книжка да покриваш праг на видимост определен от закона, т.е. трябва да имаш бележка и от Очен лекар. И Да, ако не виждаш, Не трябва да караш - Баща ми с възрастта влоши зрението и не му дадоха тази бележка, съответно остана Без Книжка!
                    Аз също нося очила и макар и все по-трудно, но все още коригирам проблемите в зрението си и съм над нормата, а че има хора дето виждат по-добре от мен, има, да са живи и здрави, но и аз виждам достатъчно, за да навъртя 500 Хиляди километра до тук и дано поне още толкова (дано бензина да не го вдигат още много) без сериозни инциденти (Де дано!)

Коментар

Странно, приятелката ми е с голям диоптър (отрицателен ) и твърди точно обратното. Казва,че не вижда добре автомобии които не светят. И тя се зарадва всъщност на разпоредбата за светлините. Добре,че Светлин Доктора не чете сигурно тая тема защото доста ще ни се смее сигурно като почнем па чак и за очите да измисляме факти. Пък и сега се сетих нещо което май се учеше в 7 ми 8 ми клас по физика - виждаме нещата около нас само благодарение на отразената от тях светлина и само благодарение на нея. Та както се е доказало в живота май нещата се свеждат до най-простото - има светлина виждаш. Повече светлина виждаш повече. Верно,че сега някой фотограф може да каже как светломера показва повече при не много слънчево време и т.н... ама тук си е някаква идеална и нединамична ситуация. А на пътя има дървета, сенки от сгради и високи хълмове, петна сенки от облаци,сиви слабо видими коли, виадукти , тунели ( застанете един ден за 5 мин в някой от големите тунели из София и ще се шокирате колко водачи не си правят труда да включат светлини ( добре,че останаха само 2-3 дни докато влезе разпоредбата в сила). Направете напримерно един кратък трип през деня да кажем по Витиня или Арабаконак и ще се учудите как за 20 метра от супер светло и перфектна видимост става тъмно като късна вечер. Да не говорим за "електромераджийте" по пътищата и т.н. И може би за последно - всички си знаем колко недесциплинирани, разсеяни, неопитни водачи има и колко бавно биха реагирали да си включат светлините в някакви такива ситуации. Е дори и заради това си струва да се приветства тази мярка.
                      Все пак Родината ни е дарила с невероятна и разнообразна природа , която понякога може да ни изненада с рязка смяна на ситуацията от перфектна видимост до доста слаба. Е аз предпочитам да се наслаждавам на шофирането и да не се напъвам, шашкам и взирам дали някой тип с електромер в колата не лети срещу мен в този момент. А се надявам и някога да станем като европейците - като видим водач в нарушение и да подадем веднага сигнал за нарушителя. Пазим себе си, близките си и невинни граждани така. Не сме доносници. Аз затова и отдавна не примивгам на насрещни коли когато има полицаи (а те горките напоследък висят само по разклони и кръстовища, където наистина трябва да се намали и да сме внимателни). Който не мисли за другите и кара с превишена скорост да си пати...
                      Май сега като гледам вместо да водим безсмислени спорове е по-полезно да се позамислим и си помогнем кой с каквото може - идеи за диодни фарове, релета за светване като се запали мотора и т.н (все пак припомнете си и девиза на форума на заглавната страница).... Лично аз за колата без дневни светлини си поръчах от тия диодни ( одобрени с Е знак и т.н) фарчета за които дадох линк по-нагоре и ще ги вържа да светват със запалване на мотора - доста лесно и не скъпо решение е. И чак се зачудих на акъла си като от години карам постоянно на фарове , защо чак сега го правя. Ами ето,че и мен ме изненада разпоредбата :-) .
                      висете отпуснато

Коментар

Първоначално публикуван от Tony33 Преглед на мнение
                        Странно, приятелката ми е с голям диоптър (отрицателен ) и твърди точно обратното. Казва,че не вижда добре автомобии които не светят.......
                        Не разбрах кое е обратното на моето твърдение. Приятелката ти потвърждава това, което твърдя. Ще го напиша за N-ти път. Не светещите предмети на пътя ще станат още по-невидими, особено за хора с проблемно зрение. Това са ми опасенията. "Типа с електромер в колата" ще го има и сега и ще е още по-неочакван и опасен от преди. Това, че ти светиш я помогне, я не.

Коментар

Не разбрах кое е обратното на моето твърдение. Приятелката ти потвърждава това, което твърдя. Ще го напиша за N-ти път. Не светещите предмети на пътя ще станат още по-невидими, особено за хора с проблемно зрение. Това са ми опасенията. "Типа с електромер в колата" ще го има и сега и ще е още по-неочакван и опасен от преди. Това, че ти светиш я помогне, я не.
                          не, не каза това!!!!!! каза, че хората с над 1,5 диоптъра /надявам се минус/ сме почти слепци и всичко това на база на твоя проблем след операцията..........

направо се замислих дали да не ходя да си върна книжката и да си искам агнето обратно

Коментар

До тук от всичко изписано и хубаво и лошо....стигнах до извода:Ще ни се налагат и приемат все повече закони и наредби с цел пълнене на нечии джобове, частни и по малко държавни сиреч хазната.....без значение доколко са съобразени със нашата обстановка и както географска така и икономическа. Дръж се земльо политик те гази?
                            Предлагам да поръчаме на правителството и парламента повечко вазелин за пред Европейските им даскали. Щото те така и так на нас вече са ни го препоръчали ми нека пробват и те може пък да им хареса
                            Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                              не, не каза това!!!!!! каза, че хората с над 1,5 диоптъра /надявам се минус/ сме почти слепци и всичко това на база на твоя проблем след операцията..........

направо се замислих дали да не ходя да си върна книжката и да си искам агнето обратно
                              Приемам че не съм се изразил по най-добрия начин, но думата е в кавички и ще ме разбереш само, ако един ден си направиш подобна корекция или ако се напънеш да разбереш 'за какво се боря' в тая тема.........

Коментар

Твърдо съм против карането със светнати фарове през деня. Няма смисъл да повтарям аргументите си за това - в 30 страници тема бяха казани всички за които се сещам.

Възможно е да не съм прав и тези, които са взели това решение да знаят как е по-добре за всички ни. За това ще се съобразя и ще карам с дневни светлини.

Това, което страшно ме дразни е начина, по който се правят законите.
                                Имам чувството, че всички закони и регулации са направени с цел не да решат даден проблем, а да те направят зависим. Винаги да си в грешка и да си виновен за нещо.

Още като влезе в сила това да караме през зимата на фарове си сложих на всички коли релета, които да палят фаровете автоматично. Майстор ми ги направи и не струваха много - към 20-30 лева на кола.
                                Така си гарантираш, че когато колата е запалена фаровете винаги ще светят. Никой не може да е сигурен на 100%, че винаги ще ги включва - знаете - жега, проблеми, стрес... всичко се случва.

И вместо закона да задължава всеки да си монтира дневни светлини или релета за включване на фаровете, той ти вменява още едно задължение, заради неизпълнението на което може да ти събират глоби.

Никой не може да ме убеди, че този закон е привнесен само с цел да помага на хората. Усещам как са им тръпнели мизерните душички от радост, че хем бюджета ще се пълни, хем ще има още една тема за преговори с пътните полицаи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X