Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да спрем "войната" по пътищата

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Как да спрем "войната" по пътищата

Тази тема е дискутирана много пъти, особено от мотористите, които са доста потърпевши.

Това за личният пример е малко неприложимо тук по няколко причини:
    - нямаме никакво уважение един към друг
    - нямаме никакво самоуважение
    - нямаме респект към органите на реда

Например вчера - карам си по Симеоновско и изправервам някакъв бавно подвижен (със завързана стълба на покрива), и в това време чувам зад мен клаксони. поглеждам назад - Мерцедес и от лука на покрива показва комбинация от пръсти на някаква баничарка. После дава пълна газ - аз съм излязъл с 10-ина метра пред колата, която изпреварвам и се замислям дали да се свия в дясно, но в огледалцето виждам как мерцедеса връхлита с бясна скорост, шмугва се между мен и колата, която изпреварвам и това на разклона за Зоопарка. малко след светофара има автобус и кола, която го изпреварва - мерцедеса най-безцеремонно навлиза в насрещното и ги изпреварва и двамата, а насреща има кола - бял пасат комби от старичките - светка с фарове и получава поздрав от люка на покрива на Мерцедеса. Точно там седят едни "чичковци" и проверяват редовноста на шофьорите. Мен ме провериха...

П.П - нямам актове и никога досега не съм плащал глоба за нарушние (не, че не съм правил, ама се старая да не е редовно)
    П.П-2 - никога не съм давал подкуп на полицай или КАТаджия
    Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

Първоначално публикуван от tatkobarba Преглед на мнение
      Тази тема е дискутирана много пъти, особено от мотористите, които са доста потърпевши.

Това за личният пример е малко неприложимо тук по няколко причини:
      - нямаме никакво уважение един към друг
      - нямаме никакво самоуважение
      - нямаме респект към органите на реда
      Точно тези неща си мисля, че можем поне да ги променим от наша страна. Защото зависят само и единствено от нас.

А иначе, винаги ще има такива откачалки, както казваш, ама защо трябва и ние да им се хващаме на хорото. И аз съм се ядосвал не един път на такива изпълнения. За тях найстина, както отбеляза nikidd би трябвало КАТ да е безкомпромисен.
      ... to be continued

Коментар

Аз не им се връзвам.

Ако няма задръствания (имам предвид да може да се изнижеш от светофара на 1 - 2 светвания) няма особена разлика дали ще караш с 40-60 или с 80-100 - за рамките на града - 10-20 минути... Е няма начин чак толкова да закъснееш, или пък всеки ден да "бързаш" както се извиняват някои.

В мащабите на страната ни междуградските също не са с голямо спестяване. Може да се "спестяват" около 10-15 мин/ 100 км...
        Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivich Преглед на мнение
          Точно тези неща си мисля, че можем поне да ги променим от наша страна. Защото зависят само и единствено от нас...
          Така е, но явно не е достатъчно. И затова трябват допълнителни стимули: повече камери по пътищата (те поне са неподкупни), повече полицейско присъствия (ама пак с камери и радари), по-солени глоби за опасните нарушения и т.н.

Така към доброто намерение да караме всички по правилата ще има и добра мотивация да го правим.

Иначе по писаното в доста форуми става: Аз карам по правилата по принцип, ама тоя път бързах и ...

Коментар

Тази седмица попътувах доста. Бая неща видях по пътищата. Днес например ме избутаха в канавката. Още ме е яд, че успях да реагирам инстинктивно и да се дръпна... Ако бях само с част от секундата по-бавен сега щях да имам смачкан калник и счупена броня, които каското да покрие, но щях да съм си свършил доброто дело обричайки на смърт дебила дето ме избута. Карах много бавно на малка, но достатъчна при тази скорост дистанция зад една цистерна в завой без видимост съвсем малко преди да се излезе в широкия и удобен за изпреварване участък преди магистрала Хемус в поска София. Малко преди завоя ме застигна едно ауди с габровска регистрация. Понечи да ме изпревари. Отказа се и се прибра. В началото на навлизането в завоя, когато видимоста е най-минимална явно му дойде куража и тръгна да изпреварва... отсреща обаче изкочи камьон... Тъпака завъртя рязко десен волан и аз инстинктивно избягнах удъра излизайки в канавката. Сега си мисля, че не трябваше. Ако ме беше ударил щеше да се завърти и камьона да го натресе в шофьорската врата и един идиот по-малко. Питам се вече дали изхода от войната по пътищата не е всеки да се качи в някой обкован в желязо джип и просто да спазва правилника, но без да проявява и грам толерантност към безмозъчните идиоти. Излиза на рисковано изпреварване и му изкачат насреща? ОК, никой не се дърпа и един идиот по-малко по пътищата... След време би трябвало да подейства на принципа на естествения подбор...

Естествено не мисля всичко това сериозно, но в момента съм афектиран...

Иначе минах и през Врана. Почвам да разбирам Жечко. По-малоумна регулация не съм виждал. Поне там където се мотах почти няма знаци показващи, че десния или левия завой към еднопосочна малка уличка ти е забранен. Даваш спокойно мигач, тръгваш да влизаш... и 3 метра по-натам виждаш знак влизането забранено и се изнизваш назад, за да пробваш следващата... Тунела при Морската градина. Ако някой твърди, че никога не е правил неправилно престрояване нека пробва да излезе от него в посока към Бургас. ОТ няколко дни го мисля и не знам как може да се мине от там без нарушение. Две ленти за в твойта посока. В лявата се появяват стрелки, че трябва да се престроиш в дясната, а в края им не лявата, а именно в дясната лента има островче от диагонални бели линии. След това и двете ленти си продължават нормално. Да се чешеш по главата и да се чудиш на казуса. Освен това нищо чудно, че пешеходните пътеки не се ценят. Като караш към Златни пясъци има такива буквално през няколко метра, ако се спира на всяка средната ти скорост ще е около 3 км/ч. За щастие при такова изобилие няма пешеходци на повечето. Ама и там където има не се спира. Аз например чистосърдечно си признавам, че не спрях на едни. Влизам в завой без видимост зад него. Ограничението е 60 и го спазвам. Зад завоя, да не кажа направо в него пешеходна пътека! Явно поредния хотел платил на някого да го обзаведат с такава екстра пред входа... Аз карам с 60 и мога да спра макар и малко инфарктно... Ама този отзад и толково видимост няма да има и, ако кара с повече от 30... Еми, съжалявам, но каквото и да пише в правилника, по-добре да не спра на пешеходна пътека, отколкото да предизвикам умишлено верижна катастрофа... Та така за обезценяването на знаците, маркировките и правилника въобще...

А, за малко да забравя. За каране в бус лентата явно доста са се наплашили хората. Из цяла варна видях само немци, поляци и някакъв от ЕС с Е по кръгчето звезди на номера... Не се сетих коя е тази дъражава .
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
              .... Още ме е яд, че успях да реагирам инстинктивно и да се дръпна... Ако бях само с част от секундата по-бавен сега щях да имам смачкан калник и счупена броня, които каското да покрие, но щях да съм си свършил доброто дело обричайки на смърт дебила дето ме избута.... .
              Хич даже не се ядосвай. Много правилно си постълил , само самочувствието ти малко е пострадало (то и аз някой път изпитвам подобно желание , но досега съм са въздържал). Само си представи ситуацията-дебила с аудито се опитва да те избута, а отсреща (най-вероятно странично) го нацепва камиона. Ефекта за тебе ще е като от челен удар с камиона, леко омекотен от смачкващото се купе на аудито.....
              "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
              Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                Хич даже не се ядосвай. Много правилно си постълил , само самочувствието ти малко е пострадало (то и аз някой път изпитвам подобно желание , но досега съм са въздържал). Само си представи ситуацията-дебила с аудито се опитва да те избута, а отсреща (най-вероятно странично) го нацепва камиона. Ефекта за тебе ще е като от челен удар с камиона, леко омекотен от смачкващото се купе на аудито.....
                Аз вече нямаше да съм там Подчертавам, че той не се опита да се пъхне ПРЕД мен, а да заеме моето място. Т.е., ако не се бях дръпнал щеше да ме удари съвсем леко странично не знам дали имаше и 30 километра скороста ни, а освен това се движим в една посока, и да остане на пътя на камьона докато аз вече съм далеч напред. И не ми е пострадало толкова самочуствието, колкото ме дразни мисълта, че може пак да се засечем на пътя и този път да има пропаст, а не чакъл в страни от асвалта... Болните от луда крава добичета ги застрелват, нали?
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Е то ако има пропаст и аз не бих се дръпнал... Но все пак си мисля, че добре си направил, че си пуснал идиота. Въпреки, че скоростта ти е била ниска (а може би именно поради това) възможно е при евентуален челен удар, колата да отскочи и да се вреже в твоята. При такава ситуация моментната загуба на управление е неминуема и не се знае знае ли се. А и камионаджията, като види кола пред него, не се знае как ще реагира и дали няма да побегне в насрещното и да помете ако не теб, то някой друг, който няма никакво участие в ситуацията... Абе тегли им по една майна на такива и не се впрягай излишно. Рано или късно им четат имената по стълбовете.
                  "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                  Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                    Абе тегли им по една майна на такива и не се впрягай излишно. Рано или късно им четат имената по стълбовете.
                    Абсолютно точно! Радвай се че ти се е разминало, а този идиот ще си намери неговия стълб или дърво - неизбежно е!!
                    יעבור
                    «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                      Абсолютно точно! Радвай се че ти се е разминало, а този идиот ще си намери неговия стълб или дърво - неизбежно е!!
                      Дано да е стълб или дърво... щото може и да е друга кола... И точно тук е въпросът. Ако на такъв не му дадеш път и се претрепе това не е ли равносилно на спасяването на живот на невинно семейство?

Коментар

Такива камикадзета и аз (а и всички) ги срещаме често, дали ще са в твоята посока или срещу теб все изправят някой на ноки. В твоя случай освен, че е притиснил теб сигурно и някой насрещно движещ се е нагазил в банкета с поголяма уплаха, ако не е било така, можело е да бъде. Имам чувството, че те точно на това разчитат - "другият ще ми разчисти пътя защото е по-страхлив, а пък аз съм най-велик". Естествено че ние разумните, а не страхливите ще влезнем в банкета, щот на пътя не сме тръгнали да си избиваме комплекси. И като мине номера два три пъти, това им става маниер и навик на каране, докато разбира се не се срещнат два такива прости овена един срещу друг. Нормалните водачи са си изградили други навици, да избягват подобни опасни ситуации. За съжаление никой не е застрахован да попане в ситуация с фатален за него изход, предизвикана от подобен галфон. В твоя случай си мисля че си действал правилно, просто инстинкта на действие е бил да предпазиш себе си и ситуацията да се размине с най-леки последици. Ако е имало пропаст или друго фатално за теб преятствие, със сигурност си щял да го натиснеш пък той да си троши главата.
                        О899 2б2 1З2

Коментар

Гледах тия дни по ТВ7 предаването "Мотоавангард", май беше някакво повторение. И друг път ми е правело впечатление поведението на този водещ, но сега беше доста фрапиращо. Представяше Субару Импреза Sti . Чудно ми е как, уважаваща себе си медия може да излъчва такива нахални и безпардонни нарушения на законите за движение по пътищата. И още по-чудно ми е, дали някой отговорен "орган" е взел някакви мерки относно въпросния нарушител. Значи първо водещия няколко пъти доволно показваше как достигал 200 по един двупосочен път. После на магистрала Тракия, ако не се лъжа, с насрещно движение, настигна един камион с поне 190 и му свиреше да му се дръпне от пътя, докато в лявата лента срещу него се движеха други коли и накрая пак на някакво пътче нахално изпревари кола с около 180 и се прибра в последния момент пред едно трабантче насреща... И всичко това записано и коментирано от водещия Интересно ми е от правна гледна точка , може ли да се търси отговорност на такъв нарушител на базата на такива доказателства. Не че очаквам някой да реагира. После защо имало камикадзета по пътищата ...

Ето запис на епизода. Пуснете си от 12:00 мин да гледате. Нямам думи просто .

Коментар

Прав си.. Медиите толерират простотията и дори участват пряко в нея.
                            Кретенът се издига на пиедестал и всички трябва да му се възхищават...
                            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                              Прав си.. Медиите толерират простотията и дори участват пряко в нея.
                              Кретенът се издига на пиедестал и всички трябва да му се възхищават...
                              ...докато и той не утрепе някой човечец.
                              Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

akamarashev.195@mvr.bg,
                                news@btv.bg,
                                kalendar@ntv.bg,
                                gospodari@gospodari.com
                                cctv7@tv7.bg
                                date Aug 26, 2007 1:32 AM
                                subject ЗДП и прилагането му
                                mailed-by gmail.com

Уважаеми г-н Камарашев,
                                в наскоро излъченото по телевизия TV7 предаване "Мотоавангард" с водещ Аспарух Минчев с огромно възмущение наблюдавах нахални и безпардонни нарушения на Законa за движение по пътищата. Водещия многократно нарушва правилата за разположение на пътно превозно средство върху платното за движение и няколко пъти доволно коментира достигане на скорости от
                                180 - 200 км/ч по път с двупосочно движение.

Чл. 16. (1) На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно
                                превозно средство е забранено:
                                1. когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи

в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне;
                                2. когато платното за движение има три пътни ленти - да навлиза и да се движи
                                в крайната лява лента; навлизането и движението в средната лента е разрешено само

при изпреварване или заобикаляне;

Чл. 21. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) При
                                избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да

превишава следните стойности на скоростта в км/ч:

*********************************************************************
                                * Пътно * Населено * Извън * Автома- *

* превозно * място * населено * гистрала *
                                * средство от: * * място * *

* Категория А 50 80 100 *
                                * Категория В 50 90 130 *
                                * Категории С, D 50 80 100 *

* Категории В+Е, 50 70 100 *
                                * С+Е, D+Е *
                                * Категории Т 50 50 - *

* Категория М 45 45 - *
                                * Самоходни машини 40 40 - *

Ето запис на епизода:
                                http://vbox7.com/play:38b2b3b5

На фона на ежедневно увеличаващия се брой тежки ПТП, смятам подобно поведение на пътя за абсолютно недопустимо, а излъчването му в средство за масова информация - за откровена подигравка с органите на "Пътна полиция".

с уважение:
                                Д. Досев

позволих си да насоча вниманието на "Органа" към г-н Минчев
                                ако искате, пробвайте и вие да ги поспамите малко...знае ли човек...може пък "Органът" да се ерект.... ъх, самосезира

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X