Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА

Според мен тежките катастрофи по пътищата се дължат на ниската култура и образование. Също така и на занижения контрол или пълно безхаберие на родителите. А колкото за КАТ - това е една служба, която от създаването си не се е реформирала. Никой не мисли да я реформира. Така и така си носи доходи и лични и държавни.
    Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

Много са факторите причина за толкова жертви но според мен основният е, не това че не се спазват правилата а това че не се прилагат наказанията в пълният им размер.Работя по цяло лято в Дилиормана където 90% от населението почти не знае български, имат средно образование но немогат дори да говорят полуправилно,съответно карат коли пияни неспазват елементарни правила, даже не са чели правилника но са си платили, и ето ти голям водач страшен мъж( Щото при тях почти няма жени които да карат) Нищо че повечето не знаят къде се намира двигателя или не различават карбуратор от акумлатор. Навсякъде има луди глави, но ние нямаме манталитет и този наш прословут балкански синдром ни играе лоши шеги, за жалост шегите понякога завършват плачевно.Дано да се събудим от съня (АЗ ГО МОГА НАЙ ДОБРЕ)
      Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

Tия дни пътувам честичко по маршрута Слънчев Бряг - Бургас, още преди началото на туристическия сезон, движението е много натварено, за което способства и новия селски светофар в с. Ахелой. Резултатът е изнервени шофьори, особено тия с едва наболи брадички... не ми се мисли какво може да се случи в следващите дни (абитюрентските балове), когато към самочувствието се прибави алкохол...
        За мен основните причини са две:
        1. Корупцията в КАТ.
        2. Неадекватната организация на движението. Тук имам предвид маркировка, пътни знаци и светофари.
        Всички останали предпоставки са следствие на горните две, според мен.
        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

До: ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА

"Войната по пътищата". Гръмко, бих казал "фойервекно". За да отвлече вниманието от истинските проблеми. Обидно. За мислещите хора. Бога е в подробностите; в цифрите. Не в емоциите, не в примерите. В подробностите, конкретиката. И така:
          Минал съм по цялата верига наречена "Война по пътищата":
          ПТП -та(мото- и авто-) - Реанимации - Операционни - Рехабилитации и т.н. 8 спешни операции. Плановите не ги броя. Но съдбата е най-големия шегаджия. Сега съм ... съдебен лекар. Всички знаят кои идват след ПТП при нас. Та на въпроса за цифрите:
          1. За периода 1978 - 1982 год. по пътищата на НРБ са загинали 6000 човека - по 1500д/год.
          2. По същото време по пътищата на НРБ са се движили по-малко от 300 000 МПС-та (общо).
          3. Среден пробег - около 5 000 км/год

Сега (по памет):
          1. През 2005 год. - загинали малко над 1000 човека.
          2. Регистрирани МПС-та - почти 3 000 000
          3. Среден пробег - над 15 000 км./год

Пътната мрежа? Не си струва да се описва. Но тя е (почти) същата, уважаеми дами и господа, както от периода 1978-1982 год.
          А ако умножим броя на автомобилите по конските сили? Добре, че такъв показател няма (или поне не ми е известен).

Не ме разбирайте погрешно. Не съм адвокат на престъпниците-шофьори. Аз ги събирам по пътищата и тях и жертвите им. И тях, и частите от телата им, и мозъка. Не се правя на мъченик, велик или квото и да е. Не оправдавам каращите бързо, в опиянение, дрогирани и т.н. Но прекалено много внимание се отделя в общественото пространство на субективния фактор. Да, караме бързо. Аз също когато мога закачам 180. И това не е защото не знам какво може да стане, а защото бързам. Не се келеша, не се правя на интересен. Стар съм вече. Но за работещите хора времето наистина е фактор в уравнението за свършване на работата. Защо на немските аутобани няма ограничение на максималната скорост? Как немците свалиха броя на убитите 4 (четири) пъти за 20 години? С взаимна отговорност между държавата и гражданите. В техния закон за движение по пътищата липсва чл.20 ал.2 (по памет): "...Движение със скорост несъобразена с пътните условия". А кога държавата и общините ще съобразят пътните условия с разрешената скорост? Може да Ви изглежда имагинерно, но ако Ви шерна един хард ще повръщате и ще псувате на майка доста време. И това са снимки на хора загинали при условията на чл.20.ал.2 от ЗЗДП.

А относно наказанията на идиотски много провинилите се шофьори. Напълно е възможно да се приложи адекватна мярка. Казва се "пробация". Сериозно съм го предложил в съда да се прилага като мярка - присъствие на аутопсия на загинал(и) при ПТП. Лично аз вкарах сина на един приятел (на който мотоциклета му сякаш нямаше предна гума), и ефекта бе поразителен. Така е - човек докато не види, не вярва.
          Всичко върви към по-добро. Само трябва да го види човек.
          “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”.
          Б.Франклин

Коментар

Първоначално публикуван от haflinger Преглед на мнение
            "Войната по пътищата".
            Пътната мрежа? Не си струва да се описва. Но тя е (почти) същата, уважаеми дами и господа, както от периода 1978-1982 год.
            Мдааа,много вярно.Това също е решаващ фактор за по спокойно придвижване.Пътната мрежа е под всякаква критика,културата и въвможностите на половината водачи на МПС-също,но това не означава,че трябва да се кефим на "голфаджииски" прояви.То ясно,че на всеки му се налага да бърза понякога,ама не може това дати е практика.
            Ето наближават избори,ще пооправят тук-там някоий път,някоя улица-все е файда.
            Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

До: Re: ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
              За мен основните причини са две:
              1. Корупцията в КАТ.
              2. Неадекватната организация на движението. Тук имам предвид маркировка, пътни знаци и светофари.
              Всички останали предпоставки са следствие на горните две, според мен.
              Не, не - има и още една:
              "Тъмни балкански субекти"
              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от haflinger Преглед на мнение
                "Войната по пътищата". Гръмко, бих казал "фойервекно".
                А как е сравнено на база "брой ПТП"/"брой МПС" или "брой ПТП/изминати км"?

Това, че загиналите намаляват не се ли дължи на факта, че удар с 30 км/ч с лада или москвич е по-поразяващ (в общия случай) от удар с 60 км/ч с ново возило (снабдено с възд. възгл., зони на деформация и т.н.)?

Война има, тя не се изразява само в броя на убитите, също и в броя на осакатените, в броя на ПТП-тата и дори в броя на пребитите (мога да пускам линкове на хвалещи се по форумите или на свидетели на такива действия) на пътя.

А дори и в броя на инфарктните ситуации, които преживяваме всеки ден. Защото накрая го пишеш умрял от инфаркт, а той просто няколко години карал по 100 км на ден в центъра на София .

Това последното е по-скоро закачка де .

Коментар

Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
                  А дори и в броя на инфарктните ситуации, които преживяваме всеки ден. Защото накрая го пишеш умрял от инфаркт, а той просто няколко години карал по 100 км на ден в центъра на София .
                  Не е закачка. Днес буквално ми се присви сърцето. Един моторист ме задмина провирайки се отдясно в моята лента в завой със скорост с която само го чух, но не успях и да го видя в огледалата за задно виждане. В последния момент видя, че се носи към пропаднала шахта на канал и ме засече... почти съм готов да се закълна, че го докоснах леко. Навярно не съм, но едва ли е минал на повече от 5 мм от предната ми броня. Просто мозъка ми отказа да повярва, че се разминахме и го виждах като на живо как минава под гумите ми...
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                    Не е закачка. Днес буквално ми се присви сърцето...
                    И после не било война. Война си е, ама с една разлика - на война не съдят като утрепеш някой. Тука за щастие съдят (понякога).

Коментар

Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
                      И после не било война. Война си е, ама с една разлика - на война не съдят като утрепеш някой. Тука за щастие съдят (понякога).
                      Дали е за щастие не бих казал. Щото, ако бях утрепал въпросния моторист сигурно щяха да ме осъдят, а аз не бях нарушил НИТО ЕДНО правило за движение. Движех се с около 40 в завоя при ограничение 50. Не съм се престроявал или каквото и да е друго в този момент. На теория просто не би трябвало да ме изпреварват от дясно с 80 - 90 км/ч и то при положение, че в дясно от мен дори няма платно за движение. На практика щях да го ударя отзад и да го смачкам под гумите си. И, ако го бях направил съд... а по-скоро трябва да е медал, че съм го утрепал преди да умрат други заради него...
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                        Дали е за щастие не бих казал. Щото, ако бях утрепал въпросния моторист сигурно щяха да ме осъдят, а аз не бях нарушил НИТО ЕДНО правило за движение. Движех се с около 40 в завоя при ограничение 50. Не съм се престроявал или каквото и да е друго в този момент. На теория просто не би трябвало да ме изпреварват от дясно с 80 - 90 км/ч и то при положение, че в дясно от мен дори няма платно за движение. На практика щях да го ударя отзад и да го смачкам под гумите си. И, ако го бях направил съд... а по-скоро трябва да е медал, че съм го утрепал преди да умрат други заради него...
                        Аз с това съм абсолютно съгласен, по-скоро визирах случаите, когато някой поради "несъобразена" скорост или алкохол доведе до смърт (справка: Перник).

Коментар

Туко що. Две ленти в едната посока, насрещното е отвъд тревна площ. Спрели и чакат КАТ очевидно. Класика. Кола със сгъната лява врата, кола със сгъната дясна врата и леко потрошен мотор. Някъв тип седи на бордюра и жално гледа зверски надраната си черна каска. Май трябва да отменят задължителните каски. Първо, че имам чуството, че на някои им омекват мозъците в жегата от тях и второ по-разумните не се пребиват, а келешчетата като това дето се е завряло между двете коли би било по-добре да отпадат по пътя на естествения подбор...

Коментар

Официална справка за уикенда:
                            "От проверени 10 000 авто, 5 134 в нарушение! Кой, казвате, си е взел бележка?
                            " Тъмни балкански субекти" - това е!!!
                            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

ето официалната статистика за София, верно че е за 2005г. но оттогава нищо не се е подобрило............. напротив

таблици ПТП

Коментар

Е, те вече и в ЕС си ги правят нарушенията и не им пука. Ама там нема мърдане според мен.

Линк

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X