Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Раница за 72 часа

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Раница за 72 часа

    Благодаря за примерите, ще бъдат споменати, както и много други... и добре илюстрирани...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • От: Раница за 72 часа

      Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
      Благодаря за примерите, ще бъдат споменати, както и много други... и добре илюстрирани...
      Ще бъдат споменати ето тук - http://adv-bulgaria.com/forum/обучен...акуация в нарочен курс, посветен на това що е 72 часова раница и как да я направим.
      LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
      www.ADV-Bulgaria.com

      Коментар


      • От: Раница за 72 часа

        Първоначално публикуван от pr0metheus Преглед на мнение
        Ако на някого все още му е чудно за какво аджеба би му потрябвала такава раница имам само една дума за него: Непал.
        Ами точно в Непал изобщо не им е до скъпи раници. Не знам тук защо така събрахме понятията "авариен тридневен комплект" /прим./, "раница" и "спешна евакуация" в едно. Да, в определени случаи те ще са заедно може би, но не винаги. В хипотезата "Непал" един самар на който могат да се качат две мешки или три туби вода или няколко чувала с одеала и т.н., включително и строителни материали би бил много по-полезен от една бронирана раница...

        Коментар


        • От: Раница за 72 часа

          Колеги, нека не започваме тук дискусии, които са за други форуми. Знаете, че с години сме обсъждали и раници и какво ли още не. Курсовете, които с колегите сме приготвили имат конкретна програма и тя включва всички необходими елементи, при това в съответната последователност. Що се отнася до това, кое, къде и какво приложение би имало, държа да отбележа, че в изготвянето на материалите, са включени освен останалото и мненията и личните впечатления, на хора били на съответните места и пробвали на "гърба" си... определена част от екипировката...
          VPetrov.photography

          Коментар


          • От: Раница за 72 часа

            По-горното ми мнение в никакъв случай няма за цел омаловажаване на организираните от вас курсове. Напротив, считам ги за полезни и навременни. Нямам за цел и да участвам в, или предизвиквам някаква дискусия, тъй като дотук е видно за какво става реч... Считам обаче, че който има знания по въпросите е хубаво да ги споделя при всеки удобен повод, пък оттам нататък всеки има глава на раменете си.
            Към колегата, пуснал темата, а и към останалите които четат и се интересуват от тия неща - на първо място си идентифицирайте рисковете /макар че съм убеден, че всеки вече го е направил/, за вас и вашето семейство. Ако водите относително уседнал начин на живот - запознайте се с Областния и Общинския план за защита при бедствия. Там, освен включените по Националния план - земетресение, наводнения, ядрена авария - се включват и още няколко риска съобразно местните специфики, както и много важна социално-икономическа информация, която е възможно да не ви е известна от друго място. Напоследък почти задължително включват и заплахата от тероризъм. Отделно всяко юридическо лице е длъжно да има такъв план, така че ако вие или член на семейството учи/работи в такава организация - редно е да сте запознат с ведомствения план. БЧК също имат богата и полезна информационна база. И след като ги прочетете тия неща, може да се окаже че нямате нужда от оръжие примерно и аварийният ви комплект може да ви бъде по-удобно да го нагласите в чанта, отколкото в раница за 300лева. На кадрите от новините по света и у нас се вижда в първите часове от какво има остра нужда - противопрахови маски и ръкавици, здраво работно НЕгоримо облекло според сезона, в масовите случаи е желателно да е добре видимо. Здрави работни обувки или гумени ботуши, инструмент и бутилирана вода. Останалото е индивидуален подход и може да е в съвсем малка раничка, че даже и противогазна торба, никой не си носи "системата за готвене" и "системата за нощуване" на гърба.
            Евакуацията - любима тема на много хора, но да речем, че за форум изграден около моторизацията е разбираемо. Евакуация и разсредоточаване са много краен вариант, използват се при строго специфични случаи и се осъществяват по заповед от Някого. По Закона е възможно и временно извеждане от засегнатата територия и тия неща би следвало подробно да са описани в Плановете за които споменах по-горе. Ръководителят на операцията на място има право да ограничи движение, пребиваване и т.н. и каквото се сетите, подразбира се че в определени ситуации хора призоваващи към индивидуални действия няма да бъдат толерирани. Само длъжностни лица и хората от БЧК няма да са достатъчни за ликвидатори на последствията, а ще трябват много чифтове ръце за мръсна работа. Никой не е напълно подготвен за всичко, нито индивид, нито служба, нито държава и всички се учат от собствени и чужди грешки. Разбира се, че още много може да се каже, но като за начало това е достатъчно.

            П.п. Г-н Петров, понеже темата за Чернобил я затворихте преди да намеря време да се включа искам тук да Ви поздравя за позицията Ви по онзи въпрос - компетентна, отговорна и хладнокръвна.

            Коментар


            • От: Раница за 72 часа

              "На първо време си идентифицирайте рисковете......"
              Това казва всичко! Всичко друго е следствие!
              Успех!!!
              ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

              Коментар


              • От: Раница за 72 часа

                Аз се чудя в кой случай оръжието ще ми пречи и няма да ми трябва и какъв ще да е тоя план изготвен от някой при който нещата които ще са ми необходими се събират в раничка 3 килца вместо да си имам подготвена раница с възможно повече пък каквото дойде,винаги мога да го изоставя или подаря като не ми трябва.

                И това Някой с главно Н да ми ограничи действията АЗ поне не го виждам,ще чакам Някой си да мисли за мен,на хартийка може Някой си да го е написал,но ма практика с какво разполагат и колко са ни спасителните служби?Не говоря за подготовката и желанието или уменията им,а за спасителни средства и брой хора.

                Аз съм с раничката,когато цъфнат теменугите и работата тръгне зле........
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

                Коментар


                • От: Раница за 72 часа

                  За мен, това понятие "72-часова раница" е чист маркетингов трик, с лекичко насаждане на параноя. Изключително малко и изключително редки са извънредните ситуации, за които можеш да кажеш, че си подготвен. Те (ситуациите) за това са извънредни. 72 часа би могъл да откараш с 5 кила вода и 5 консерви. Аз съм карал до два дни в гората и мога да кажа, че едно от най- важните неща е тоалетната хартия, ако не искаш да си с подсечен задник, а ако искаш да се защитиш от влагата, която се стоварва в гората към 4- 4:30 през лятото, трябват и някои специфични дрехи. Има хора, които си стягат цели къщи за евентуална евакуация... Тази раница включва ли и нотариално заверено копие на личните ви документи? Всеки си знае, но мисля че леко се драматизират нещата.
                  Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                  Коментар


                  • От: Раница за 72 часа

                    Аз примерно много документи нямам,събират се в малка Пеликан кутия,същата която нося в сака за напускане на лодката,че ако ме отнесе големия кораб в Китай да знаят кой съм.
                    Едва ли ще ги помъкна с мен обаче,но и зависи за какво говорим,едно време града горя тук- в тая ситуация с изнасяне ДА,взимам си ги,но в доста други едва ли ше са ми нужни.

                    То 3 дни и с почти нищо се изкарва,втори ден съм на лодка и утре пристигам,до момента много не ми трябва за нормално пребиваване,даже и не оцелявам.Да де ама си нося 3 сака с мен,ако се стигне до оцеляване,то като е нормално всичко 3 дни не се усещат,тук говорим като се окъка положението какво ти трябва.
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

                    Коментар


                    • От: Раница за 72 часа

                      Опитвам се да кажа, че най- важното си го носите в главата и нищо не може да го замести. Да помогне- да. Ако го има. Иначе, може и мешка с консерви да имаш, ама като не знаеш как се отварят без нож, увисваш.
                      Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                      Коментар


                      • От: Раница за 72 часа

                        Да де ама за 11 страници това поне 6 път го пишем пък то я има нещо общо с раницата я не,никой не страда от незнанието на другия и не е задължително да знаеш всичко за да имаш някои неща.Тук въпроса беше за раница и идеята да чета плана на Някой си който го е писал преди 25 години да речем с идеята Ще строим завод.......ми е странна поне на мен,мога ли да нося то нося като магаре пък кой иска с найлонови пликче от Била да я кара,е те за това си говорим,знанията са съвсем друга тема ако ме питаш мен.
                        TOYOTA SEQUOIA ‘11
                        W140 S420 '99

                        Коментар


                        • От: Раница за 72 часа

                          Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                          За мен, това понятие "72-часова раница" е чист маркетингов трик, с лекичко насаждане на параноя. Изключително малко и изключително редки са извънредните ситуации, за които можеш да кажеш, че си подготвен. Те (ситуациите) за това са извънредни. 72 часа би могъл да откараш с 5 кила вода и 5 консерви. Аз съм карал до два дни в гората и мога да кажа, че едно от най- важните неща е тоалетната хартия, ако не искаш да си с подсечен задник, а ако искаш да се защитиш от влагата, която се стоварва в гората към 4- 4:30 през лятото, трябват и някои специфични дрехи. Има хора, които си стягат цели къщи за евентуална евакуация... Тази раница включва ли и нотариално заверено копие на личните ви документи? Всеки си знае, но мисля че леко се драматизират нещата.
                          За да не си редактирам поста, вероятно няма да е коректно, ще уточня, че имам предвид две нощи и бая от първия и третия ден. Откарват се без проблем и без палатка. Мушамата тип дъждобран е добро решение срещу влагата. Лопатка, за зариване на лайната, оплиташ клонки около дърветата, за да не те изненадат животни... По някое време почваш да се чудиш, защо си взел повечето от нещата в раницата, понеже трябва да ги мъкнеш и на връщане. Изненадващо е, как човек си обособява периметър. Всъщност, след първата нощ най- различни гадинки мистично оредяват в радиус от 1-2 метра.
                          Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                          Коментар


                          • От: Раница за 72 часа

                            Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                            Да де ама за 11 страници това поне 6 път го пишем пък то я има нещо общо с раницата я не,никой не страда от незнанието на другия и не е задължително да знаеш всичко за да имаш някои неща.Тук въпроса беше за раница и идеята да чета плана на Някой си който го е писал преди 25 години да речем с идеята Ще строим завод.......ми е странна поне на мен,мога ли да нося то нося като магаре пък кой иска с найлонови пликче от Била да я кара,е те за това си говорим,знанията са съвсем друга тема ако ме питаш мен.
                            Първоначално публикуван от green Преглед на мнение
                            "На първо време си идентифицирайте рисковете......"
                            Това казва всичко! Всичко друго е следствие!
                            Успех!!!
                            Това, което ще ти свърши работа при земетресение, ще ти тежи при наводнение и ще ти е абсолютно ненужно при радиоактивно лъчение. Изумително е как се случва все така, че имаш излишни неща, а нямаш нужни. Каквото и да си предвидил и взел.
                            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                            Коментар


                            • От: Раница за 72 часа

                              Абсолютно,но по тая логика един зип лок и четка за зъби в него с бебешки кърпички за задник пък каквото дойде.

                              Няма как да си на 100% готов за всичко,но тук бистрим каква раница върши работа за долу горе 3 дни оцеляване в повечето потенциални бедствия и аварии,а това е съвсем различно от торбичка на противогаз ако ме питаш мен.И както казах - ти си ги имай нещата в раницата пък лесно се изхвърлят после.Аз имам филтър за пречистване на вода,а вода от къде в тая пустиня?Е тежи 2-300 грама и струва 25 кинта,спокойно мога да го ползвам за поддържане на огъня ако ми е ненужен при пожар.
                              Повечето неща които имам АБСУРД да се съберат в противогазче,но поне ги имам в раниците,какво ще взема с мен друга бира.
                              TOYOTA SEQUOIA ‘11
                              W140 S420 '99

                              Коментар


                              • От: Раница за 72 часа

                                Такааааааа, спрятаме си една раница "Гражданска война", една раница "Всемирен потоп", една раница "Земетресение"... умножаваме ги по 4 за жената и децата (моите деца са 2) и ги пренареждаме в гардероба според прогнозата за времето и политическата обстановка. Въпрос!
                                Коя е ситуацията, която ще те принуди да напуснеш дома си по бели гащи за 5 минути? Със или без "72-часова раница".
                                Само пожар!
                                За всичко друго ще имаш време да стягаш багаж според обстановката. И акъла! За останалите случаи няма да имаш време да си вземеш раницата.
                                Последно редактирано от Тропчо; 05-05-15, 23:22.
                                Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X