Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Инструменти и технологии за точене

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Инструменти и технологии за точене

Всеки нож можеш да го докараш да бръсне, въпросът е колко време ще остане остър
    Ако искаш зверско заточване, цепене на косми, мокри билети от 6ст и други такива има една процедура която се нарича "стропинг". Аз използвам дървено трупче с парче кожа което купих от един сарач. Мажеш кожата равномерно с паста за полиране на метал (зелена българска или синя от "бриколаж" а и с тези пасти е отделна тема) и влачиш без да натискаш докато не почне да бръсне.. обикновенно 20-40 движения на страна са достатъчни.

По въпроса за смяната на ъгъла с Лански - става, но излиза малко скъпичко. Аз от мерак поизтърках диамантените точила и после нова ама.. то беще и до навик и умения. После си направих едни трупчета на които може да се слагат ефтини диамантени точила или шкурка...
    LZ(единица) Лима Жоро Жоро
    2002 ●||||||● Grand Cherokee Limited 4.7L и Ксантия 2000 HDi 110 коня без едно магаре.

Коментар

Първоначално публикуван от jumboframe Преглед на мнение
      Всеки нож можеш да го докараш да бръсне, въпросът е колко време ще остане остър
      Ако искаш зверско заточване, цепене на косми, мокри билети от 6ст и други такива има една процедура която се нарича "стропинг". Аз използвам дървено трупче с парче кожа което купих от един сарач. Мажеш кожата равномерно с паста за полиране на метал (зелена българска или синя от "бриколаж" а и с тези пасти е отделна тема) и влачиш без да натискаш докато не почне да бръсне.. обикновенно 20-40 движения на страна са достатъчни.

По въпроса за смяната на ъгъла с Лански - става, но излиза малко скъпичко. Аз от мерак поизтърках диамантените точила и после нова ама.. то беще и до навик и умения. После си направих едни трупчета на които може да се слагат ефтини диамантени точила или шкурка...
      To хубаво ми казваш тия пасти,ама аз живея в Кипър,тук няма " зелена българска или синя от "бриколаж"" но ще намеря нещо,аз предимно поръчвам от ebay,че тук нищо не можеш да намериш,тука по ловнорибарските не са и чували за Lansky,пасти или пък други такива приспособления и световни марки ножове,малко индианци са тука! Но ще намеря нещо в ebay и ще поръчам! Проблема е с кожата,и представа си нямам каква да търся! Преди се пробвах да намеря в ebay кожа за кания но не намерих нищо (или поне не и с доставка за Кипър) Как се казва тази кожа да обиколя тук в някой магазини за платове и тапициране дали имат!

Коментар

За да не преписвам - има 2 "ножарски" форума (тук не дават да се пускат линкове, но ще ги намериш в гугъл) - там процеса и материалите са описани, както и достатъчно добри идеи за 'направи си сам'.
        Комплекта за полиране от Бриколаж е холандски по мои спомени но убий ме не мога да се сетя как се казва фирмата която го произвежда! (2 шайби с кече и 2 блокчета паста - кафява и синя). Зелена паста се намира и в магазините за материали на зъбопротезистите. Виж "stroping paste" в гугъл също.
        LZ(единица) Лима Жоро Жоро
        2002 ●||||||● Grand Cherokee Limited 4.7L и Ксантия 2000 HDi 110 коня без едно магаре.

Коментар

Здравейте,туко що пробвах да точа един нож с диамантено точило на Rolson (някакви малки 1" х 3") обаче се олющи N360 (най финното) мисля че това не е нормално,аман от боклуци,не си купувайте диамантени точила на Rolson...ментетааааа

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:114_G3_Polish.png
Прегледи:1
Размер:80.9 КБ
ID:5325616
            Със тази паста ще мога ли да правя стропинг?

П.П. За какво да гледам когато си търся паста за стропинг,че вече от месеци си търся и не мога да намеря (живея в Кипър и тук е "дива Индия" ) И представа си нямам какво да си поръчам от ebay,как да разбера дали една паста ще става за стропинг?
            Последно редактирано от Георги Хаджийски; 07-12-11, 18:29.

Коментар

Име:DSC02473.jpg
Размер:196.6 КБ
ID:5351641Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC02474.jpg
Размер:193.2 КБ
ID:5351642Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC02484.jpg
Размер:122.9 КБ
ID:5351643 Ето това използвам аз,един редуктор с двигател и корито,не е сложно,другото е техника на ръцете.С точилото разбирам кое колко струва като стомана и закалка.Относно точилото: въртящия момент на оста е 80 об/мин ,камъка е с размери /при мен/ 60-70/12-16 см,естестжено предварително се оформя окръжноста на грубо и после допълнително се пристъргва на място.Камъните набавям от с.Градец Сливенско,там сега май им удариха забрана да вадят камъни,камъка е ''пясъчник'',до колкото знам и в с. Лик Врачанско също са добивали такива камъни,но на мен ми идва много далечко и нямам повече информация за там . Надявам се съм полезен по въпроса......

Коментар

Колега стропинга става не само със шлайф паста.Даже това със пастата е по-новия вариант, зер дедовците ни са имали шлайф паста.Намери си свястен кожен колан и го намажи със мас или олио и търкай.

Коментар

• Точене

Наточил съм се да си взема един/вда свестни ножа,но още не съм решил от какьв метал ще са.Вьпреки това се чудя с какво се точат най-добре или най-лесно или и двете различните видове ножове.

Диаманти,бели камъни,меки плочки,металните шишове........???

Питам за нещо ръчно което да си нося на колана или в раницата или в багажника примерно,нещо подобно на това долу.

Fallkniven Diamond Ceramic Whetstone

Ммммда,това поне няма да го избирам по удобство или красота,да точи пък друго не ми трябва.
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

Коментар

• От: Точене

Всъщност това на Фолкнивен не е лошо.Можеш ли да точиш на камък?
                    Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                    Най-добрият ром е студеният ром!
                    Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Сигурно,точа рибарски ножове по 2 педи острието ма са еластични,а не като тия винкели както им викате.Имам и нормални тип селски плоски камъни за точене в нас,произведено в България,имами от тия шишове като Сирийски дюнерджия,но се чудя с кое е по-лесно и по-правилно.
                      TOYOTA SEQUOIA ‘11
                      W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                        .......,точа рибарски ...по 2 педи острието......като Сирийски дюнерджия,.................
                        Еее те Толко ми е големо ..... острието !

Име:DSCF0447.JPG
Прегледи:3
Размер:101.1 КБ
ID:5519973
                        Хахахахахаха кептън ... не можах да се сдържа ...

Коментар

Бьзикай се ти,аз съм се загледал в Busse и се чудя това как се остри,на 20 градуса или на 15

Майтапа на страна,Форчньр 2 педи може да ми се наложи 3 пъти на ден да го остря ако има риба.
                          TOYOTA SEQUOIA ‘11
                          W140 S420 '99

Коментар

Цел модератор си, па една търсачка не пуснА
                            Инструменти и технологии за точене

Я гледай к'ва тема си има

Ей на и една моя:
                            Заточващи камъни, видове, марки, предимства и
                            http://www.offroad-bulgaria.com/show...EE%F7%E5%ED%E5

Общо взето за точене на ръка трЕбва "рЪка да пипне, окО да види", ако липсва нещо от двете, ще е тегава работа .
                            Е виж при сканди скоса, само слагаш да полегне и търкаш; лесно се точни, злобно реже - песен

Така като гледам, май ще дадеш още толко пари за точилки, колкото и за ножа . Една диамантена плочка, като това дето си посочил или някое DMT, EzE-Lap, като ще трябват поне две едрини. Fine - май отговаря на 800 и по-трудно се оправят поражения, за подобни нещо coarse. Съответно ще трябва и нещо по-фино от това, ако искаш да е наточено що годе като хората. Има и по-фини диаманти, ама не могат да догонят раните му водни камъни, та нортън са си ваши там и може да ги намериш по-тънко (предполагам), та един комбиниран 1000/3000 или каквото се предлага и що годе готов

п.п. И не обръщай особено внимание на Венцислав Петров, че ще трябва да учиш поне 10 години как се точи острие . Може и да е прав, ама това е за перфектна (ако има такава) заточка и всичко съобразено със вида стомана, скосяване и т.н. и т.н.
                            Последно редактирано от mohera; 21-09-13, 09:28. Причина: една вметка
                            Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                            И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                            вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

http://fms.ws/Dx6F1/36.49228N/122.10411W

Е къде съм,не ми е лесно с търсачките,питането по ми спори.

Благодаря,отивам да чета.

Ти къде ме метна при болните по темата,майко мила.
                              Последно редактирано от BENZBOSS; 21-09-13, 09:05.
                              TOYOTA SEQUOIA ‘11
                              W140 S420 '99

Коментар

Всъщност,правилно точене съществува.Това е ТОЧНО за което Венци говори.Ако обаче на теб не ти се става точилар,вземи си камък #1000/3000.Ако не ти се търка пък по камъни - едно комбинирано точило от този тип.

Име:osnowna.jpg
Размер:109.3 КБ
ID:5519979
                                Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                                Най-добрият ром е студеният ром!
                                Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X