Обява

Свий
Няма добавени обяви.

М-16- 5,56мм или АК-74(?!?)- 5,45мм

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

!! Дали 5.45 или 7.62, "калшников стреля до крайи ]
    Двата модела нямат нищо общо помежду си.
    Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
    Селска фурна аспух нема. Пак същият.
    В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
      Това е модификацията У. Укороченный.
      Муфата е огнеприкривател. Не че помага много, ама без него съвсем наникъде. От толкова късата цев изригват пламъци та заслепява и денем. Недогорял барут.
      Стефане ползвал съм известно време такъв къс,родно наше
      производство.Според мен става само да го подадеш зад ъгъла
      на сградата и земята пред теб да заври,без да се целиш и гледаш
      къде стреляш.Цевта е дълга 100 мм.Точна стрелба 15-20 м. и то с
      много условности.Неудържим откат във всички възможни посоки,
      ако я няма муфата/огнеприкривателят/ още по неудържим става.
      И това в кал.7,62 със сдвоен пластмасов пълнител,събираше 42 бр.
      Просто си нямам на идея за предназначението му освен казаното
      по-горе.
      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Ми, тъй тя ...
        В някво интервю с Калашников го пишеше. Казваше че по едно време го натиснали да прави 5,45. Имало мнение че трябва. Щото американците намалили калибъра, трябвало и те. Хората насмятали и написали доклад че това са глупости. Ама нали имало мнение ...
        В Съюза винаги и всички са се отнасяли с насмешка към това чудо и толкова е и произвеждано впрочем. А У-то да, ама то е измъчена принудителна мярка. Те дълги години не обръщаха никво внимание на картечните пистолети. Смяташе се че Стечкина е достатъчен. Макар че и той не се произвежда сигурно 30 години вече.
        Сега имат разни нови. Не съм виждал ни един. Ма като гледам никой не е окончателен и никой няма да го бъде дълго. Там явно има голямо блуждаене с пистолетните патрони. 9х18 вече явно са го погребали. 9х19 на практика е монополист, макар че не е нищо особено е привлекателен. И ни така, ни иначе. А налагането на новите 9х21 не е хич евтина работа и значи е трудно ... Връщането на 7,62 явно не интересува никого, не знам защо.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
          Ми, тъй тя ...
          В някво интервю с Калашников го пишеше. Казваше че по едно време го натиснали да прави 5,45. Имало мнение че трябва. Щото американците намалили калибъра, трябвало и те. Хората насмятали и написали доклад че това са глупости. Ама нали имало мнение ...
          ....
          Точно.

Политическа поръчка.

Коментар

Бе, простотията не ходи по гората, а по хората. Американците хубаво са си намалили калибъра, ама тяхните са карабини и стрелят с пушечни патрони, а руското е автомат и стреля с междинни. Намалят си калибъра, щото средният войник ще се потроши да стреля с пушечния 7,62 NATO, а за автоматична стрелба може да забрави и това в името на ненужна дулна енергия и далекобойност. Отделно патроните са големи и тежки, което намалява носимия боекомплект. Така, че те са принудени да свалят калибъра от зор. Пък руснаците, крадват наготово автомата и междинния патрон, която концепция е изстрадана и изплатена от швабите. Калибърът е адекватен, дулната енергия е оптимална, патроните не са големи - с две думи това е армейската истина за Европа, а по-късно се оказва за по-голямата част от света. Да, ама като е наготово и не е вникнато в замисъла, се появяват разни академици и прочее, които трябва да отчетат дейност, а в прехвалената от някои съветска действителност, политическите съображения почти винаги са взимали връх. Пък, другарят Миша да си беше хвърлил оставката и наградите като протест срещу вредното вмешателство на разни функционери в науката и в работата му.

Коментар

До: М-16- 5,56мм или АК-74(?!?)- 5,45мм

AK-47

Коментар

Отговора не е еднозначен.Зависи М-16 Е МНОГО ПО ДОБЪР В ГРАДСКИ УСЛОВИЯ И ПРИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ в джунгла .АК е несравним в степни и планински условия.Ако питаш защо? - поради скорострелността

Коментар

Първоначално публикуван от sithius Преглед на мнение
                  Отговора не е еднозначен.Зависи М-16 Е МНОГО ПО ДОБЪР В ГРАДСКИ УСЛОВИЯ И ПРИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ в джунгла .АК е несравним в степни и планински условия.Ако питаш защо? - поради скорострелността
                  Явно отскоро си тук .има и други теми в тази насока.Ще си ги откриеш.
                  Но точно в джунглата е най-големият провал на м-ката.Справка-Виетнамската авантюра

Коментар

Естествено,че ще предпочета АК-74!
                    За достойнствата на АК е говорено много,няма смисъл да се повтаряме.
                    Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                      Но точно в джунглата е най-големият провал на м-ката.Справка-Виетнамската авантюра
                      +1

Моят избор е АК.
                      Only after the last tree has been cut down,
                      Only after the last river has been poisoned,
                      Only after the last fish has been caught,
                      Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Предпочитам АК, по най-лаишките причини - познат ми е! Съгласен съм че отблясъка при стрелба е голям и че отката изисква добра ФП и опит, но не е разумно да се очаква цивилните да воюват. Като изключение доказващо правилото мога да посоча Изрел. В една от книгите на Марчинко, бях прочел, че за CQB друго освен UZI не харесвал... Е може би защото не е пробвал AКС У.

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                          Явно отскоро си тук .има и други теми в тази насока.Ще си ги откриеш.
                          Само дето общото между онази М-ка и сегашната е колкото между велосипеда и мотоциклета .... Не, че сегашните М-16 и М-4, които са на въоръжение при американците, много ги харесвам, но не са за пренебрегване. Не им харесвам малкия калибър, многото дреболии, които изпадат при разглобяване и това, че нямат напълно автоматичен режим на стрелба, а само на серии по 3. Иначе отдавна са се доказали като достатъчно надеждни.
                          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                          Неизвестен мъдрец

Коментар

M-16 ,по-лека,по-удобна,патрона 5.56 е малко с по-добри данни от 5.45,но НЕ Е МОЯТА ПУШКА.Предполагам че на война се отива като на лов,с пушката,в която си най -сигурен,а не с най-красивата.

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                              Само дето общото между онази М-ка и сегашната е колкото между велосипеда и мотоциклета .... Не, че сегашните М-16 и М-4, които са на въоръжение при американците, много ги харесвам, но не са за пренебрегване. Не им харесвам малкия калибър, многото дреболии, които изпадат при разглобяване и това, че нямат напълно автоматичен режим на стрелба, а само на серии по 3. Иначе отдавна са се доказали като достатъчно надеждни.
                              И я дай разликите.Концепцията не е променена.Нямало автоматична.Че то на 18 патрона ако и сложиш и автоматична...... И след това което си изредил по-горе кво и харесваш?Май остана малкият откат само.

Коментар

Не съм виждал такава от Виетнам (М-1) за да ги сравня, но от хора, участвали в "купона" тогава, съм чул, че тогава са си патели от некачествени цеви и това е струвало живота на не малко американски войници. Хубавото на сегашните пушки е, че са доста универсални. Стават за употреба както в градски операции, така и на полето, защото с едно движение можеш да смениш бързомереца с истинска оптика, под цевта можеш да качваш фенерчета, лазери, дори и нож (въпреки, че не съм виждал американец да го прави, пъм може и да не знаят, че може ). Приклада се регулира лесно по дължина така, че пасва на всякакъв ръст. Освен това, М-4 я има в напълно автоматичен вариант (бях забравил) с пълнител с 30 патрона, а май имаше и нещо подобно с лента и двунога, но пак 5,56 мм. Не твърдя, че е по-добра от АК във всичките му модификации, но е по-универсална. Мъже и жени се справят еднакво добре (или зле ) с нея заради малкото и тегло и откат, докато АК-47 и мен ме е затруднявало при стрелба на по-дълги откоси прав.....
                                Последно редактирано от kuzdov; 28-05-08, 22:58.
                                "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                                Неизвестен мъдрец

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на Вчера.

Зареждам...
                                X