Обява

Свий
Няма добавени обяви.

М-16- 5,56мм или АК-74(?!?)- 5,45мм

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: М-16- 5,56мм или АК-74(?!?)- 5,45мм

Танковете, та танковете... Има си тема за това! Ако мислите, че няма какво повече да се добави за сравняването на М-16 и АК, да заключвам темата?
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Да, каквото каза Куздов. А стоят там, за да не ги мъкнат с влаковете в особения период. Екипажите все едно са от местни, а железницата ще си има сума грижи и без тях. Ако питаш за кво стават - то турците имат същото, и по-лошо. Бензинови Уолтър Булдог. Хем са метър по-високи, освен че горят като барут.
      Прочее, Т-34 са напълно неуязвими даже от АК-47. Нали им свалят варелите преди боя ...
      Последно редактирано от Стефан; 29-08-10, 21:43.

Коментар

Темата доста избяга от първоначалния си замисъл, но това не е вече новост
        Аз лично съм гласувал, че и двете стават, но ако имах възможност щях да гласувам, че и двете не стават. Въпрос на избор, предназначение, финансови възможности, политика (пропаганда), митове, легенди и т.н. Но тъй като в темата се намесиха оръжия, междинни боеприпаси, доктрини и т.н. неща които не касаят първоначалната и тематика искам и аз да задам един въпрос, който обаче има връзка с темата - две снимки с два боеприпаса. Единия отлично познат в България, а другия не толкова. Какъв е втория боеприпас, каква е връзката му с първия и защо той има нещо общо с темата:
        Прикачени файлове
        Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Този непознатия като че ли има заряд в самия куршум ???

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
            Темата доста избяга от първоначалния си замисъл, но това не е вече новост
            Аз лично съм гласувал, че и двете стават, но ако имах възможност щях да гласувам, че и двете не стават. Въпрос на избор, предназначение, финансови възможности, политика (пропаганда), митове, легенди и т.н. Но тъй като в темата се намесиха оръжия, междинни боеприпаси, доктрини и т.н. неща които не касаят първоначалната и тематика искам и аз да задам един въпрос, който обаче има връзка с темата - две снимки с два боеприпаса. Единия отлично познат в България, а другия не толкова. Какъв е втория боеприпас, каква е връзката му с първия и защо той има нещо общо с темата:

Не е 7,92х33 "курц", далеч не 6,5 Арисака (защото той е х50), не е и 7,62х33 ".30 Карбайн" - но какъв е не знам...

П. П. И 5,56 Хорнет не е...

П. П. II Бе, това не е ли ловният вариант на руския малокалибрен междинен - .22 Барс!
            Последно редактирано от davc; 30-08-10, 23:15. Причина: допълнение
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Не познавам ловните боеприпаси, но с този гол връх, прилича на такъв, а и калибърът е къде .22, както е отбелязал davc, в горния пост.
              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Връх на куршума на първа снимка сама за себе си говори че този патрон е ловен. Щампована "10" на дъното си говори за происход на този интересен патрон. Нещо ловно от Арсенал е. Да не би да е .223 ловен?

Коментар

Много малко от използваните днес като "военни" патрони, нямат за първообраз ловни такива, така че "оригиналите" им са със сферични върхове на куршума. Също така, до началото на двайсти век, всички патрони за военна употреба са били с такива куршуми.
                  А щампата на завод 10, не е ли на нормалният 7,62х39 .223 е с много по-голяма гилза.
                  Пък ако това нещо е произвеждано в България...

Коментар

Такааааа, това е патрон "5.6х39 / 5.6х39 МБО / .220 Russian", колега davc е прав. Етог го, красавеца - http://weapon.at.ua/board/1-1-0-12!

Коментар

А клеймото (този триъгълник) - чие ли е?!
                      Това paunoff, еднозначно може да каже.

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                        Такааааа, това е патрон "5.6х39 / 5.6х39 МБО / .220 Russian", колега davc е прав. Етог го, красавеца - http://weapon.at.ua/board/1-1-0-12!
                        Точно за този боеприпас става дума. Същия се явява "липсващото" звено между 7.62х39 и 5.45х39. Патронът 5.6х39 подобно на .22LR e колкото боготворен, толкова и отричан в Русия и бившия СССР. Въпреки това той все още съществува и се произвеждат нови образци оръжие за него. Патрона попадна при мен случайно от ръцете на руснак, който определено е имал нещо общо с тамошните специлани сили. Човека каза, че патрона е много специален и се усмихна многозначително. Естествено на мен не ми беше познат въпросния боеприпас. Калашникова гилза, малка калайка, която първо си помислих, че е 5.45мм и оловен връх - абе направо специален патрон за лов на талибани. В последствие проучих малко повече и се оказа, че е обикновен ловен боеприпас широко известен в руските степи наричан за по кратко патрон "Тип А". Естествено има и "тип Б", като разликата е само във вида на куршума. Това, че боеприпаса е ловен, не означава, че не е бил използван за лов и на хора (Да не чува Женевската конвенция).
                        Патрона е конструиран 1955г и внедрен в масово производство през 1962г. Това означава, че е имало повече от 10 години до момента на официалното конструиране на АК-74, през които конструкторите на оръжието и боеприпаса, можеха да се допитат до знанията на руските ловци, които го използват при всякакви метеорологично условия, терени и цели. Но не! Въпреки, че я отричат, те просто правят опит да изкопират американската военна доктрина по отношение на малките калибри и никога няма да си го признаят.
                        За мен лично АК-74 е конструкция, която можеше и да не съществува. Имало е АК-47 - конструктивно доказал се във времето, с боеприпас достатъчно мощен и надежден за водене война, за какво им е било да се прави същото нещо, но определно по-калпаво и с ограничени възможности? За какво?
                        В крайна сметка са го направили. Приложили са в произодството му нови технологии и материали. Внедрили са го, както и ние в армията, а сега просто го изхвърляме за претопяване. Такъв му бил замисъла, такава му била и съдбата.

П.С. Маркировката на 5.6-цата все още не съм открил от къде е. Просто не съответства на никоя, която ми е позната. До тогава, до когато успея да я "разкрия" същата за мен си остава с нотка на "специалност", за каквато ми беше представена .
                        Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

За пръв и последен път видях на живо този патрон преди двайсетина години таман бях станал ловец . В наща дружинка дойде като гост един човек който дълги години е бил дипломат в СССР и носеше карабина Барс в тоя калибър . Тогава още карабините не бяха много распространени по наще ширини и го гледахме малко като терорист но човека се представи добре на около 100 метра удари едно прасе окол 90-100 кила с перфектен истрел в гръдния кош. Поне аз не съм срещал карабините Барс и боеприпасите за тях в наща магазинна мрежа.
                          Патрона е конструиран 1955г и внедрен в масово производство през 1962г. Това означава, че е имало повече от 10 години до момента на официалното конструиране на АК-74, през които конструкторите на оръжието и боеприпаса, можеха да се допитат до знанията на руските ловци, които го използват при всякакви метеорологично условия, терени и цели. Но не! Въпреки, че я отричат, те просто правят опит да изкопират американската военна доктрина по отношение на малките калибри и никога няма да си го признаят.
                          В много источници се споменава че много добри оръжейни системи не са видяли бял свят единствено благодарение на мнението и връзките в партията на М. Калашников така че и този калибър най вероятно не е харесан от "конструктора".
                          Последно редактирано от sek.1; 31-08-10, 17:29.
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

П.С. Маркировката на 5.6-цата все още не съм открил от къде е. Просто не съответства на никоя, която ми е позната. До тогава, до когато успея да я "разкрия" същата за мен си остава с нотка на "специалност", за каквато ми беше представена .

Такава маркировка не намирам никъде из каталозите на А. Б. Жук.
                            Нещо не мога да вникна във смисъла на интерпретацията ти, относно "еволюцията" на този патрон в такъв с военно приложение. Сам пишеш (а аз съм напълно съгласен), че този патрон, дълго време преди да бъде "мобилизиран", се представя доста добре. Защо мислиш, че никой не се допитал до използващите го. Всъщност, много по-логично е да се счита, че именно след сверяване на техните впечатления от: "...при всякакви метеорологични условия, терени и цели..." - той е "наденат с пагони". Тук, "примерът" на американците може да се приеме като "капката, която прелива чашата".

А употребата и неупотребата, също - претопяването: Са една дълга и сложна тема, която тук не би било възможно да се реализира поради "неизбежният взлом" на разни виртуални артисти - форумни корифеи...

Коментар

А това е просто "5,6 мм спортно - ловен патрон със скъсена гилза обр. 43 г." Достатъчно масов някога в спорта, и в промишления лов.
                              Справочниците за клеймата не мога да взема, понеже някои не дава за чужбина, а за други нямам торент програми. Но изглежда не е руско производство, може да е украински.
                              Калашников никога не е крил отвращението си от малките калибри. Моето мнение съвпада с неговото, аргументите - също. Колкото до другите хубави образци, и връзките на Калашников - резултатите от "Абакан" са известни. Нищо не става. Някак със скърцане приеха Вал, Винторез, и Никонов. Сложни, скъпи и капризни оръжия, без всякакви шансове да станат масови. Нещо като ХМ-29, която по цена надминава ефективността си, без в крайна сметка да даде нищо принципно повече от М-16. За какъв дявол е тогава?

Коментар

Да ти кажа, Стефане, Винторез много добра играчка. На личен опит знам това. Пък и калибъра му е 9Х39мм.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 14,445 в 10:11 на Вчера.

Зареждам...
                                X