Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АК-47 или М4А1

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • До: АК-47 или М4А1

    Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Крайно досадно ми е че трябва да напиша това, но не бих искал в този форум да има тема с толкова глупав край.
    Убедително те моля да НЕ избираш точно ти, оръжието с което да се ходи на война. Прегледай поне някой войнишки учебник по тактика на общовойсковия бой, и после се замисли за естествения ред на калибрите. Ако си чувал и за тилово осигуряване, ще можеш съвсем спокойно да свалиш от гърба си тежкия товар по избора на оръжие за цели армии. Или даже само за отделни войни. През вековете човечеството вече е свикнало да има за тая работа генерали и щабове, а популярната литература отделя за ентусиазираните гимназисти.
    Ако все пак ще се наканиш да мислиш, то посоката е такава:
    Не може да оставиш празно място между иглените калибри, и почти артилерийските на картечниците. Понеже няма да имаш с какво да поразяваш цели класове цели, и то тъкмо най-важните в контактния бой.
    Естетиката на пушките от панаирджийските стрелбища, и възможностите на тежките военни куршуми, са силно противоречиви неща, а войната не е модно ревю.
    Стефане вярно е, че не съм ходил на мисии, като някой от пишещите тук. Информативно за теб съм чел достатъчно някой "книжки" свързани с общовойсковия бой и то задължително + някой книги на които пише на латиница "F.... и малко цифрички след тях".
    По принцип генералите не са войници, а политици и за жалост много малко от тях са с гъвкаво мислене особенно тези дето са в България по въпроса "какво му трябва на войника". Знам, че за всяка една армия важи принципа " воювате с оръжие за което държавата е дала най малко пари" , и неможеш да ме убедиш в противното.
    Междо другото и на мен ми беше смешно когато през 1993 година група морски пехотинци ни изнасяха лекци или по точно разказваха как ходели на .... и в раничката носели храна за 7 дена и т.н. , но последствие имах възможност да опитам от храната им за тези цели с последващ вкус на пласмаса...
    Относно избора ми на оръжието искам да знаеш следното:
    в момента съм на 38 години, като от тях май се очертават 31 да съм стрелял с огнестрелно оръжие; от 7 годишен до 11 клас съм стрелял с АК47, а като ученик в 3 - ти клас биех по стрелба мъже които тогава са били на моите години и то с голяма разлика в точките при изпълнение на начално упражнение; точно през този въпросен период и по точно когато бях 10 за 11 клас ходих на едно състезание на ... където стрелях с АК47 и станах втори, а участниците бяха от 7 държави; през едни 5 годинки бях с АК47, а след това бях с АК74Н; за останалите годинки съм на АКС47 + ловна карабина SLR 95LHMB.
    Точно през въпросните 5 годинки ми стигаше да направя сравнение за някой неща за 7,62 и 5,45 мм....
    За калибрите ... искам да запомниш, че руснаците преди амариканците са правили разработки, за най- удачен калибър за щурмово оръжие който да съчетава в себеси точност, висока скорост, поразяващ ефект и пробивност, и са стигнали до извода, че този калибър е 6,5 мм ( навремето има няма някъде около 24-25 години имаше едно списание "Военна Техника" и там беше отразено всичко ), но Грендел, който амариканците искат да въведат на място на 5,56 мм.
    Междо другото идеята за малкия калибър се дължи на причината войника да може да носи не 100 патрона , а двойно, че и тройно, като самия патрон да има добър поразяващ ефект. За жалост последните конфликти на американците доказват една слабост на малкия калибър сравнено и тя е в проникването през прегради... Да ти разправям, че при определена дистанция малкия калибър рязко му пада скоростта ... че му се влощава точността и т.н. няма смисъл ... пределно ми е ясно кое оръжие има добра
    Тилово ... ами всеки тиловак иска да осигорява едни и същи патрони на войниците като калибър, защото в един момент може да се получи да има от тези за които няма оръжие с такъв калибър.
    Последно редактирано от ORKA_71; 19-12-09, 07:05.

    Коментар


    • До: АК-47 или М4А1

      Войната не е стреляне, това е последното нещо. Откак изобщо съществува огнестрелно оръжие, и до днеска, във всички войни, загубите от стрелковото оръжие са 15%, и толкова.
      Практическото нямане на пушки у пехотинците, значи че трябват много картечници. Което пък значи други тонове в повечето случаи неоправдано мощни и скъпи патрони, друга организация на подразделенията и огневото взаимодействие, и влачене на също неоправдано тежко оръжие. Сега има много каши, в които разни идиоти забъркват армиите си. Конфликти с ниска интензивност, операции различни от война, мироопазвания и мироналагания, прочее словоблудства. В началните им етапи флоберовите калибри, уж допълнени от 12,7 на картечниците имат някакъв успех. А веднага след това работата се запича, и редовната армия започва да краде от убитите партизани 7,62, макар че е логично да е обратното. Което непринудено доказва пълната несъстоятелност на такава схема. И значи не си струва да се пропагандира.

      Коментар


      • До: АК-47 или М4А1

        Та Стефане към настоящия момент ако трябва да избирам бих избрал АК74Н в калибър 5,45 мм или SIG 550... пък ако ги правят в 6,5 грендел пак бих избрал тези двете, но не и някакъв алуминиев амариканец.

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X