Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АК-47 или М4А1

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: АК-47 или М4А1

Всеки със своята си военна доктрина. Англичаните например са решили, че на обикновения войник(изключваме САС и другите добре обучени части) въобще не му се полага автоматично оръжие и не искат да чуват нито за М, нито за АК. Рискът да си изстреля всичките патрони за нула време е прекалено голям и после полза от него и цялата му екипировка никаква.

Конкретно по темата да вземем например Израел. Който е ходил там, знае че буквално на всяка крачка се срещат запасняци с всякакви видове М-ове на рамо. Никой не носи трофеен АК, въпреки че конфискувани цели складове. Прахоляк и кал колкото искаш, условията са доста по-агресивни, отколкото у нас да речем. И май чудесно се справят със съседите си въоражени масово с АК, не само през войните, които са водили, но и кажи речи всекидневно. Да, ама там навика да носиш и да се грижиш за оръжието е на съвсем друго ниво. Всеки, всяка година, е длъжен по 1-2 месеца да спи и дори ходи в кенефа с него, нищо че е на кафе в центъра на столицата например. Справят се хората. И ги опазват в работещо състояние, и битки печелят с тях. Явно все пак и други фактори има, освен каква ти е пушката, ако са изпълнени и двете си вършат работата. Пък и М-овете може и да са по-крехки, ама пък чак колкото го изкарвате... Познавам човек служил 6 месеца в наказателна рота в близост до Ивицата Газа, на палатки в пустинята и то по-голямата част през дъждовния сезон. По думите му цялата екипиковка била в мухъл, униформата му(уж качествен плат) дори прогнила на места, но от оръжията оплаквания няма, въпреки че денонощно е лежал с тях по кал или прахоляк.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
      Всеки със своята си военна доктрина. Англичаните например са решили, че на обикновения войник(изключваме САС и другите добре обучени части) въобще не му се полага автоматично оръжие и не искат да чуват нито за М, нито за АК. Рискът да си изстреля всичките патрони за нула време е прекалено голям и после полза от него и цялата му екипировка никаква.

Конкретно по темата да вземем например Израел. Който е ходил там, знае че буквално на всяка крачка се срещат запасняци с всякакви видове М-ове на рамо. Никой не носи трофеен АК, въпреки че конфискувани цели складове. Прахоляк и кал колкото искаш, условията са доста по-агресивни, отколкото у нас да речем. И май чудесно се справят със съседите си въоражени масово с АК, не само през войните, които са водили, но и кажи речи всекидневно. Да, ама там навика да носиш и да се грижиш за оръжието е на съвсем друго ниво. Всеки, всяка година, е длъжен по 1-2 месеца да спи и дори ходи в кенефа с него, нищо че е на кафе в центъра на столицата например. Справят се хората. И ги опазват в работещо състояние, и битки печелят с тях. Явно все пак и други фактори има, освен каква ти е пушката, ако са изпълнени и двете си вършат работата. Пък и М-овете може и да са по-крехки, ама пък чак колкото го изкарвате... Познавам човек служил 6 месеца в наказателна рота в близост до Ивицата Газа, на палатки в пустинята и то по-голямата част през дъждовния сезон. По думите му цялата екипиковка била в мухъл, униформата му(уж качествен плат) дори прогнила на места, но от оръжията оплаквания няма, въпреки че денонощно е лежал с тях по кал или прахоляк.
      Ами да така е ама не могата да го разберат.
      Има една приказка "Грижи се за оръжието, за да се грижи и то за тебе"
      Аз лично съм бил два пъти в Ирак и имам огромно наблюдение върху М-ките и АК-то, само искам да упомена на някой тук в темата,че беше се изказъл за АК-то,че е било по мощно от М-ката. Да ама не. На 5м сложихме една противокуршумна жилетка клас IIIА и стреляхме съответно с АК и с М-ка. Жилетката много добре спира куршума на АК-то а на М-ката не можа да го спре.Цялата плоча беше пробита и кевлара от двете страни. После стреляхме и с бронебоен на АК ефекта беше същия както и с обикновен. Трябваше да пробваме дали и 14.5 на КПВТ ще успее, че от нашето жалко въоръжение нищо не можа да пробие жилетката. Това за мене е достатъчно показен тест кое е по мощно в случая. 5.56 дава няколко кратно по добри резултати от 7.62 какавто и да е. Това е относно пробивната сила на двете пушкала.

Коментар

Първоначално публикуван от SCVR6 Преглед на мнение
        ...5.56 дава няколко кратно по добри резултати от 7.62 какавто и да е...
        Дори и от натовския 7.62 ли?

П.П.
        А пробвахте ли с 5.45?

Коментар

Израел е в полувоенно положение с почти всичките си съседи. Там и доста от жените минават казарма, а за мъжете ти си го написал. А иначе - с Меркавата срещу АК, то не е много трудно. Тук има и още един момент - запаси от амуниции. Те хубаво ще вземат АК евреите, ама после и патрони ще трябва да си търсят от арабите. Или да вземат от конфискуваните, които обаче са невинаги с ясен произход и годност. 2 основни малки калибъра стигат за масовата армия. Допълнителния момент е че силуета на оръжието може да се използва за разпознаване свой-чужд на близки дистанции.
          Резултата - еврейското военно разузнаване изобщо не се притеснява да използва трофейно леко и тежко въоръжение руско производство при операции в тила на врага. Значи нямат нищо против да ползват и АК, когато се е подходящо. Виж при "редовни" военни операции - няма голям смисъл.
          А коректното сравнение като калибър, мощност, година на дизайн, тегло, етц е М4 срещу АК-74 или АКС-74У.
          [B]Пуля дура, как поймаешь, даже не поймешь.[/B]

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
            Дори и от натовския 7.62 ли?

П.П.
            А пробвахте ли с 5.45?
            Не не сме пробвали с 5.45 както и с натовски 7.62. Упоменах, че сме го пробвали с нашето въоръжение, а що се отнася за АКС или 74 не може да ги сравняваме, щото на АКС няма как да му сложиш подцевен гранатомет. Само на АКМ може, защото ложата на автомата е с друга форма, много малка но доста същественна разлика от касическата ложа на АК

Коментар

Първоначално публикуван от panther_bg Преглед на мнение
              Израел е в полувоенно положение с почти всичките си съседи. Там и доста от жените минават казарма, а за мъжете ти си го написал. А иначе - с Меркавата срещу АК, то не е много трудно. Тук има и още един момент - запаси от амуниции. Те хубаво ще вземат АК евреите, ама после и патрони ще трябва да си търсят от арабите. Или да вземат от конфискуваните, които обаче са невинаги с ясен произход и годност. 2 основни малки калибъра стигат за масовата армия. Допълнителния момент е че силуета на оръжието може да се използва за разпознаване свой-чужд на близки дистанции.
              Резултата - еврейското военно разузнаване изобщо не се притеснява да използва трофейно леко и тежко въоръжение руско производство при операции в тила на врага. Значи нямат нищо против да ползват и АК, когато се е подходящо. Виж при "редовни" военни операции - няма голям смисъл.
              А коректното сравнение като калибър, мощност, година на дизайн, тегло, етц е М4 срещу АК-74 или АКС-74У.
              Ако нещо съм бил неясен - уточнявам. Не казвам, че М-овете са по-добри от АК-тата, а просто че явно не са толкова зле, че да е приритал всеки да го сменя с трофеен или използването му да значи сигурно поражение. Това са фактите, ползва се и върши работа. За по-хубаво и по-лошо, някой трябва и да е воювал и с двата, за да се изкаже. Който и да е по-добрия обаче, очевидно предимствата му не са решаващо съществени. Операциите в тила са друго нещо, като си отрязан от доставки на амуниции, то по-добре да ползваш за каквото можеш да намериш. И най-добрата пушка без патрони е обикновена тояга, само че по-неудобна.
              Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 27-03-08, 18:35. Причина: печатна грешка
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

....
                НП. Мир да има.
                Доколкото аз съм чувал дори и във Виетнам ползването на АК при американците е било основно при диверсионно/разузнавателни операции на специалните части. А ползването на вражеските оръжия/ муниции когато си в тила на врага, особено при по-дълги операции е оправдано по много причини. По-горе описах няколко накратко.
                [B]Пуля дура, как поймаешь, даже не поймешь.[/B]

Коментар

Демокрацията е малко и Галактиката е в опастност? Затова ли беше в Ирак? Те какво ти направиха та отиде там с оръжие?
                  Колко имаш по тактика? В ква ситуация военните стрелят от 5 метра?
                  Колко имаш по огнева? А да набутате нормални бронебойни в пълнителя на автомата? Или американците не ви дават?
                  Върви в американската армия, там всичко е по-хубаво. Ще ти дадат не М, ами направо МММ. Чисто по Параграф 22.

Коментар

Не знам защо човекът започнал тази тема реши че всички сме закърмени с АК.Аз например първото оръжие автоматично с което съм стрелял беше Щурмгевер.Тои сигурно не го е и чувал.За първи път съм видял и стрелял с М161А средата на 80-те години на миналият век.Знам и съв виждал оръжия на много по-високо ниво от и двете споменати.Задавам си обаче въпроса как може да сравняваш прорив в бронежилетка на два тотално различни калибъра!!!Ми да бяхте сравнили с 5.45 бе.Резултата е същия като при 5.56.А някой може ли да ми каже как се казва АК-то произвеждано от Израел?
                    Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                    Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                    В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                      Не знам защо човекът започнал тази тема реши че всички сме закърмени с АК.Аз например първото оръжие автоматично с което съм стрелял беше Щурмгевер.Тои сигурно не го е и чувал.За първи път съм видял и стрелял с М161А средата на 80-те години на миналият век.Знам и съв виждал оръжия на много по-високо ниво от и двете споменати.Задавам си обаче въпроса как може да сравняваш прорив в бронежилетка на два тотално различни калибъра!!!Ми да бяхте сравнили с 5.45 бе.Резултата е същия като при 5.56.А някой може ли да ми каже как се казва АК-то произвеждано от Израел?
                      Мисля че се казва ГАЛИЛ.
                      ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
                      тел.088четири 9едно9 4нула4
                      -------------------------------------------------------

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        Демокрацията е малко и Галактиката е в опастност? Затова ли беше в Ирак? Те какво ти направиха та отиде там с оръжие?
                        Колко имаш по тактика? В ква ситуация военните стрелят от 5 метра?
                        Колко имаш по огнева? А да набутате нормални бронебойни в пълнителя на автомата? Или американците не ви дават?
                        Върви в американската армия, там всичко е по-хубаво. Ще ти дадат не М, ами направо МММ. Чисто по Параграф 22.
                        В Ирак Стефане бях главно заради парите. По тактика и огнева съм сигурен че имам повече от тебе, ако искаш да проверим. С пистолет или автомат, няма значение. Кога военните стреляли от 5м ? Ами разкарай се малко по улиците на Карбала и искам да ти спретнат една засада и да те видя дали няма да стреляш от 5 м, щото си в средата на улицата, а от двете ти страни по покривите е пълно с цигани въоръжени с АК и РПГ-та. Ама за случая по горе ако не си прочел правилно ставаше въпрос за тест. За бронебойните дето се изказваш и за тях ще ти кажа, че ползвахме всякъкав вид боеприпаси без никакви ограничения. Имаше заповед на командира която гласеше, че ако някой открие огън по нас, да се използва цялото налично въоражение включително и НЕТО. Най ефектно беше с ВОГ-овете. Никой американец не ни е забранявал нищо, напротив даже много ни помагаха с материално осигуряване, щото ние както на всеки е ясно нямаме нищо.

Коментар

Еййй ама си бързак аз питах"знаещите"
                          Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                          Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                          В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                            еми добре ама ти си сигурно един от много малкото на които сефтето им не е АК. Това за теста го написах, щото един по горе се опита да ми каже, че АК-47 било по мощно от М-ката и му дадох нагледен пример какво става. Това е

Коментар

Същата работа кат Дерхънтъра. И изпити имаше) Самото начало на 80-те Само че G-3 вместо Щурмгевеера, това чудо така си и остана рядка музейна вещ за мене. Колко сме се чудили на М-16 ... Имаше един, беше сигурен че цялата им армия е в дисципа. Щото всеки път кат го треснат в земята по пет ареста, по 15, и айде в кауша кат стане на геврек.
                              Хънтъре, важното е че пробива жилетка, ти кат не разбираш - трай си. А че автомата и от повече пробива метър бруствер с камъни - не е важно.
                              Долу българското БНА! Да живей пиндостанското БНА!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                                Същата работа кат Дерхънтъра. И изпити имаше) Самото начало на 80-те Само че G-3 вместо Щурмгевеера, това чудо така си и остана рядка музейна вещ за мене. Колко сме се чудили на М-16 ... Имаше един, беше сигурен че цялата им армия е в дисципа. Щото всеки път кат го треснат в земята по пет ареста, по 15, и айде в кауша кат стане на геврек.
                                Хънтъре, важното е че пробива жилетка, ти кат не разбираш - трай си. А че автомата и от повече пробива метър бруствер с камъни - не е важно.
                                Долу българското БНА! Да живей пиндостанското БНА!
                                Стефане що говориш глупости ?
                                Ако се сещаш куршумоулавителите дето на тях се пълни и празни оръжието е с размери 60см дълго на 40см широко и 40 см високо и оръжието стои на около 20 см от куршумоулавителя. За какав бруствер с камани 1м ми говориш за какво пробиване на бруствер. Това го пише в една книга за АК дето е мислена от някой пиян руснак и писал вътре глупости каквито му падне.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X