Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на гуми за тежко ендуро

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Избор на гуми за тежко ендуро

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
    И при колите си е точно така, до колкото имаш предвид управляемост/водимост, а не сцепление
    Всъщност си прав - и там си е цяла наука за настройки, размери, ъгли... Но при по-широки автомобилни гуми (освен понижения комфорт и повишения разход) затрудненото завиване практически не се усеща, заради голямото предавателно отношение на кормилния механизъм - остава само подобреното усещане за поведение в завой, именно заради подобреното сцепление и следователно по-високата скорост на загуба на такова.
    Докато при мотора промяната дори и с един размер по-широки, или тесни гуми прави мотора чувствително по-труден, или съответно лесен за вкарване в завоя. Което като усещане, че и обективно може да означава по-висока скорост и удоволствие...

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
    Как се отразява на спирането по-тясната гума?
    Теоретично при абсолютно еднакви други параметри се отразява зле, но примерно налягането, както спомена колегата, или температурата на асфалта и гумата може да се отразява още по-зле. Примерно правилно загрята по-тясна гума да спира по-добре от по-широка. Разликата в контактното петно при толкова близки размери е пренебрежимо малка. Даже и в зависимост от вида грайфер ще има реазлика - може Анаки2 100/хх/хх да е с по-голяма площ на контакта от да кажем ТКС 110/хх/хх.

Коментар

Много е важно съотношението гума-джанта , трудното завиване се получава когато на тясна джанта се сложи широка гума , но ако са в правилната комбинация няма проблем дори при 180 задна гума. Има значение къде е ръба на джантата спрямо ръба на гумата , колкото е по-навътре , толкова по-трудно е завиването.
      В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Първоначално публикуван от fozy Преглед на мнение
        А, със намаляването на контактното петно, намаля и сцеплението -> по-голям спирачен път. Но това може да го има и при пренапомпена гума. Сравнимо ли е?
        Аз се притеснявам повече за завоя. Дори и в най-смелите си опити не съм достигал ръба на предната, но с по тясната ??? Разбира се има и опция да сложа точния размер METZELER Tourance.
        С по-тясна предна(2,75-21 вместо 90/90) съм стигал ръба, докато задната(130/80 вместо 120/90) имаше още доста Тогава бях с ТКЦ80. Не знам дали съм щял да се пребия, но нямах усещане за нестабилност или някакви притеснения - ляга си и си завива.
        Всъщност и сега съм с 80/100, още по-агресивна (МТ21) и нямам грижи със завиването и лягането.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
          С по-тясна предна(2,75-21 вместо 90/90) съм стигал ръба, докато задната(130/80 вместо 120/90) и......
          За теб имам мое мнение, че ефекта от пълна предна и не до там задна е, че караш на асфалт със сравнително меки гуми. Друга причина е грешка в конфигурацията.

Колегата по-горе спомена за широка гума-тясна джанта, аз имам известни съмнения. Обратно, ако в по-широка джанта сложим по-тясна гума то профила и ще по-плосък, т.е. по-лесно и рязко ще се достигне до ръба и. Разбира се и обратното би трябвало да е истина. Тук не визирам физическото усилие за завой.
          още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

Коментар

След 26Ккм на задната и вече с графер на тиква:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Tyre3.jpg
Прегледи:1
Размер:132.2 КБ
ID:5581429

п.п.
            Имам свободен валчер за отстъпка от гуми7.сом за 2% до 12,05,14г. Късметлията да ме потърси на лично.
            още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

Коментар

...
              Имам свободен валчер за отстъпка от гуми7.сом за 2% до 12,05,14г...
              И аз имам код за същата отстъпка, от който няма да се възползвам. Някой ако го иска, да свирка!

Коментар

След 26Ккм на задната и вече с графер на тиква
                Добре де, аз ли съм калпав, мотора ли ми е калпав или пък все на калпави гуми попадам?! Досега рекорда ми е 6 000км. с една задна гума и това ме е срам да го нарека гума щото си е чиста пластмаса (тя затова кара толкова)! Да не говорим че тая на снимката не я броя за износена до край щом има още грайпфер по средата!
                "Do not correct a fool, for he will hate you;
                Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Бях писал някъде тук по форума, че със същият модел Анаке 2 на Мишлен изкарах със задната 30 000 км, а с предната 28 000 на моето БМВ.
                  Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                  Златомир Попов - Forry

Коментар

Не оспорвам, просто ме е наистина яд че не се е случвало на мене! Но пък и никога не съм ползвал толкова асфалтова гума! А Мишелин съм ползвал само Сирак и това всъщност е идеала ми за гума поне от досегашния ми опит!

Коментар

От мотора е.
                      С тенерето си правех над 10х на задна, сега с ДР-а на 3000 вече ги хвърлям. При теб ще изкарат още 2

Коментар

Че то разликата между твоето и моето Тенере в килограмите се компенсира че даже и отива на към моя да е по-тежък заради разликата между мене и тебе в килограмите (аз съм 105 - 110 кг.), а пък според всички нормални логики по-мощния, с по-голям въртящ момент и по-тежък мотор трябва да износва по-бързо гумите! Явно е до стил на каране! Аз мотор карам твърде неикономично (за разлика от кола), постоянно газ - спирачки, затова и унищожавам гуми , накладки и дискове за норматив! А и повечето километри са ми градско (тука и междуградското си е пак градско) което предразполага към газ-спирачки за разлика от магистралата където можеш и да не пипнеш спирачката или да променяш ускорението със десетки, та дори и стотици километри!

Коментар

Голямото е с гума 140/80, малкото с 120(130). При някои производители 140 и нагоре са с доста различна смес, поведение и издържливост. Освен това са и с по-голяма товароносимост.
                          Едноцилиндровият има по-голям въртящ момент в ниските, именно тогава превърта гумата и се износва по-бързо, докато двуцилиндровия е по-плавен.

Коментар

Коя гума да избера карам 99% "он роуд - Хасфалт"

1. Michelin - Pilot Road 4 Trail
                            2. Metzeler -Tourance Next

Хора с преки впечатления от конкретните гуми биха ми били от по-голяма полза!
                            Благодаря предварително.

Предлагат ми и доста модели Bridgestone .....
                            0887 246718

Коментар

Никой ли не е пробвал въпросните модели?
                              0887 246718

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Слабов Преглед на мнение
                                Никой ли не е пробвал въпросните модели?
                                Едва ли...Не и в този форум Гумите са си шосейни, както и да ги гледаш. Иначе като дизайн аз бих си взел Метцелера
                                ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X