Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дефиниция за лов? Какво е ловът?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Да добавя, тук има в пъти по-опитни ловци от мен, може и да виждат нещата по-друг начин, но за мен това е пътя - РЕД!
    А по повод на заниманието - един обикновен поп е сто пъти по-недостоен, защото създава "вярващи", т.е. хора които вярват, че някой отгоре ще им помогне.. Няма по-гнусна постъпка от това да научиш млад човек да вярва във фантасмагории, вместо да си хване здраво живота в ръцете!

Но това не пречи на много хора от форума да му целуват ръката..

Коментар

Eй от такива специалисти няма да останат големи животни. Това с копията вече на нищо не прилича. Направо да минават на пушки със заглушители и подзвукови патрони.

Иначе това си е чиста кражба и трябва освен да се криминализира и строго да се преследва. Животните са на всички, а не само на купилите си пушки. Както вече веднъж стана дума тук, аз не ходя да правя хранилки и т.н., но пък за това си има хора на бюджетна заплата и цяло министерство, а аз данъците си ги плащам като поп (не този от примера на Волк). Когато някой ходи и обира това, което е на всички, трябва да се намеси скапаната държава (да се разбира администрация). По тая логика мангалите обират капаците на шахтите за вторични суровини - общото е ничие, а след мен и потоп.

Прави ми впечатление, че по бракониерството сме страна от третия свят. Така действат по Африка и по Азия. Нека някой да отиде да се вихри в Западна Европа, пък и да го хванат... Ама това да ни е кусурът - всеки влачи като за последно. То не е незаконна сеч, то не е точене на ДДС и на държавни и общински фирми. Всеки гледа какви деяния се разминават ненаказани и за кво да се сдържат дивите селяни (нямам предвид хората от село)...

Волк, ти хубаво си се сдържал да не гръмнеш глигана, ама капка мед в кацата с катран не прави нищо, а капка катран в кацата с мед - знаем. За кво са им пък тия муфлони?! Ами мечките?! И понеже тук е много вярна фразата, че всички сме братовчеди, със сигурност е публична тайна кой е бил, ама на никой не му пука. Когато няколко човека се разорят от глоби или влязат в панделата на общ режим с мангалите, тогава ще има ред. Ама има много вода да изтече дотогава.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk
        Ясно е че във форума има много ловци..
        Има ли такъв, който може да заяви че никога не е бракониерствал?!
        Аз лично никога, освен нощни излизания, единствено и само за лисици..
        Предполагам, че много колеги ще си затраят докато отшуми въпроса, но това няма да реши проблема, а проблема е национален и се нарича РЕД !!
        ...
        Я да не си затрая

Да браконерствал съм

3 пъти.

И трите не бях си преподновявал билета. Единия тази година а два - миналата. Горските бяха подготвени. Поради удължение на ловните дни заради изборите.

Относно дивеча - стрелям само по прасета, вреден и пилци. За другите животни ми е жал. А и месо мога да си купя достатъчно.

Като малко дете, няма да забравя чичо ми (Бог да го прости) как се отказа от лова. Той ми беше първия учител.

Уби една сърна.

Като я видя да плаче и захвърли пушката. Не я докосна повече.

Бях мъничък. Но го запомних.

Сега и моите момчета идват понякога с мен. Стремя се да им показвам това, на което съм научен.

Относно държавната собственост на дивеча, ловуването и т.н.

Ловците не са "напаст". Дори и браконерите не са. Големия проблем на гората са хората с моторните резачки. Хората с ГАЗ-ките. Хората, които искат да забогатеят за 30 мин.

Ловуването е малка част от мероприятията, които един ловец извършва. Тук пропускам градските пишман такива.

Чудя се колко от "виртуалните еколози" са дали и 5 лева, за разселване на животни примерно.

Разбирам, прекрасно е да палнеш четириколеската и да се запилееш някъде на зелено, но нещо дал ли си от себеси за да го има?

Отишъл ли си зимата нагоре по балкана да занесеш на гръб 30 кила жито? Или сол.

Лично аз съм спрял да споря вече с горепосочените "борци" за земен рай.

Апропо, в животинския свят няма чувства. Има закони. Те трябва да се познават. И лова е подчинен на същите.

Та такива ми ти.

Коментар

Ловците не са "напаст". Дори и браконерите не са. Големия проблем на гората са хората с моторните резачки. Хората с ГАЗ-ките. Хората, които искат да забогатеят за 30 мин.
          Не е точно така. Ако погледнем малко по-обективно ще видим че големия проблем на гората са хората въобще и жаждата за повече и повече. Бракониерите (дървените) са вредни разбира се но и всичките заедно не могат да се мерят с един нов курорт например или с разширението на съществуващ такъв. Който не ми вярва да иде да види Банско и да ми каже че там ще останат някакви животни освен мравки...!

И нали гледате какво става дори и с НАТУРА2000? Всеобщи протести. Всички искат да строят, строят и т.н. и не разбират че като ни заприлича цялата страна на Младост 4 ще трябва да бутаме построеното за да правим зелени площи...ама ще е късно...

А колкото бракониерите нека всеки да си носи отговорност за себе си. Защото ако пък всички почнем да се оправдаваме с това че има по-големи от нас втасахме я!

Ловуването е малка част от мероприятията, които един ловец извършва. Тук пропускам градските пишман такива.
          Болшинството ловци са пишман такива. И болшинството не правят нищо или почти нищо за Гората и животните...
          Чудя се колко от "виртуалните еколози" са дали и 5 лева, за разселване на животни примерно.
          Това за 5-те лева съвсем не е така. Достатъчно е всеки да си плаща данъците а държавната администрация - тези хиляди хора работещи в институции като Министерство на земеделието и горите, Национално Управление на Горите и прочие да си вършат работата... Защото само аз плащам данъци колкото е "брутния продукт на поне 30-на села..." но за сметка на това не ползвам от природата и една стотна отколкото тях и с гаранция съм засадил повече дървета отколкото поне едно село хора...

Разбирам, прекрасно е да палнеш четириколеската и да се запилееш някъде на зелено, но нещо дал ли си от себеси за да го има?

Отишъл ли си зимата нагоре по балкана да занесеш на гръб 30 кила жито? Или сол.

Лично аз съм спрял да споря вече с горепосочените "борци" за земен рай.
          Виртуални еколози бол. И все повече ще стават. На тях внимание не е нужно да отделяме... Но и да си реален еколог не е лесно. Справка темата за Офроуд гората. Какви мъки и ходене по институциите беше за да ни разрешат да насадим една горичка - не да я отсечем което щеше да е безкрайно лесно и бързо... Добре че се намери един кмет който отдели място и Офроуд гората е вече факт... Тук редовно се организират подобни инициативи и ще се организират. Но ако сега пусна една тема давайте да правим нещо за природата вкупом ще се включат много хора но на самите мероприятия не са чак толкова - тъй че всеки да си прави изводите...!
          VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров

Това за 5-те лева съвсем не е така. Достатъчно е всеки да си плаща данъците а държавната администрация - тези хиляди хора работещи в институции като Министерство на земеделието и горите, Национално Управление на Горите и прочие да си вършат работата... Защото само аз плащам данъци колкото е "брутния продукт на поне 30-на села..." но за сметка на това не ползвам от природата и една стотна отколкото тях и с гаранция съм засадил повече дървета отколкото поне едно село хора...

...!

Колко ги плащат?

Апропо построихме доста хотели с тея нашите данъци за по 30 села .

Виж, много дълго е за обяснение. А аз съм мързел.

С две думи - браконери ще има и в ЕС. Ако могат да се изловят ще е екстра, но се съмнявам.

Пример - Наско Сираков. Джип. Убити елени. Карабини. Няма виновни. При положение, че и самото пренасяне е незаконно.

Вредите от браконерството всяка година влизат в статистиката. След таксацията по райони. Миналата година имаше доста по-висока животинска гъстота от предвидената. За това и ние редовните "браконерствахме" по време в което животните са вече бременни.

Ловец и ловджия е съвсем различно понятие. Както и ловец и "месар". Болшинството от ловците и ловджиите не са "месари".

Единствения в нашата дружинка "месар" е голям хитрец, дребна душа, скръндза, интригант, умен, забавен и отличен ловец.

Питах приятел:
            - Тоя биете ли го?
            - Редовно...

Хора всякакви. Но е неприемлив довода - тея са ловци - ще им вадя пищоФ-а.

Коментар

Колко ги плащат? Wink

Апропо построихме доста хотели с тея нашите данъци за по 30 села Wink
              .

Всеки за него си отговаря. Аз ги плащам! И нищо лошо няма в хотелите (не съм в бранша) или каквото и да друго . Никой не е казал че след плащането на данъците някой трябва да стане беден?

Хора всякакви. Но е неприемлив довода - тея са ловци - ще им вадя пищоФ-а.
              Никъде не съм и твърдял подобно нещо! Проблемът е, че ловците са малко а другите много...
              VPetrov.photography

Коментар

В темата се начетох на какви ли не глупости.Абе хора може ли един истински Ловец да не е бракониер.Спирам да ви обяснявам и да се ядосвам,защото виждам че във форума сме някъде 4-5 човека.
                Пожелавам на мераклиите по-често ходене и слушане на тези ,които разбират а не да ходят и да стоят като минзухари.За голямо съжаление можеш да си платиш да станеш ловец,но не можеш за да станеш авджия.
                Считам,че вече е време да се затвори темата ,а и края е подходящ.

Коментар

Браво , ЮНАК!
                  Ето,че си имаме и един искрен бракониер!
                  Инко, давай да биеме бременни кошути, удряш едно, а вадиш и теле като промоция...
                  Ако държиш може и да се запознаем лично...
                  Прати ми на л.с. координати, ще се радвам да се видим!

Коментар

Навремето като деца имаше един много оборотен лаф - "Може да съм простак, ама се гордея с това!"

Коментар

• Първоначално публикуван от Volk
                      Ясно е че във форума има много ловци..
                      Има ли такъв, който може да заяви че никога не е бракониерствал?!
                      Аз лично никога, освен нощни излизания, единствено и само за лисици..
                      Предполагам, че много колеги ще си затраят докато отшуми въпроса, но това няма да реши проблема, а проблема е национален и се нарича РЕД !!
                      От 3 дни вися на чакало в ДДС, единствения редовен бях аз, вчера ми излезе сериозен глиган и го изпратих по-живо, по-здраво с оптиката, защото бях с разрешително за приплод, не бях заявил друго! През трите дни бях все едно на полигон, отвсякъде трещяха карабини, горските буквално се притесняваха за живота си, в съседното стопанство "Воден" влизат с кучета, чакат кучетата да спрат дивеча и го убиват с копия, за да не се чува..
                      Да, звучи странно, ама миналата седмица са натръшкали 18 муфлона, и те не знаят защо, за тези животни стопанството можеше да прибере сериозни пари от чужденците и да ги вложи в популациите!
                      И "Воден" е ограден, какво да кажем за другите стопанства? А за обикновенните полета не говоря...
                      Та на въпроса - колеги, номера с оправданието, че "ако аз не тресна сърната, ще я прибере другата дружинка" върши работа, но всъщност за да си бракониер ти трябва пушка, а тя се дава само на ловец, т.е. елементарния извод е че бракониерите са ловци, а аз бих добавил, "тарикати, които лишават колегите си от любимото им удоволствие"...
                      Приятелю кво става Да не би някой да ти е отмъкнал трофея
                      Ти в кой беще ?Побит камък или Ирихисар.Да ти кажа че в този
                      район бракониерството процъфтя по време на т.нр.дУмокрация.Преди
                      това го нямаше щото в този район поради етноса ,по татово време
                      цевите почти ги нямаше.И едно малко отклонение:С този призив за
                      РЕД започва най-толямата касапница през 20 в.Втората световна.
                      И ако тук някой с повечко години стаж зад приклада каже че не е
                      бракониерствал той просто лъже.Няма такъв и ти може би го знаеш
                      по-добре и от мен-нали ходиш на лов с дружинки.Е само там може
                      да чуеш команда"Всичко коз"давана най-често от горските.За мен
                      по големи бракониери от дружинките няма.А за муфлони във Воден
                      за първи път чувам,а и не съм срещал никога там.Може вече да са ги
                      развъдили но няма да оцелеят,не им е там ареала.А това за кучетата
                      и копията е вярно но е пълна глупост.Практикуват го местните турци,
                      но много по-големи щети нанасят примкарите.Ако обиколиш по оградите ще видиш че почти няма дупка в мрежата без примка.Е дин
                      примкар залага 10-15 примки а като се хване животно може да оправи
                      само едно,другите на чакалите.То затова има толкова много хищници
                      там-има кой да ги изхранва.А относно пушките не е задължително да
                      си ловец за да притежаваш такава.Имам чувството че незаконните са
                      повече от другите,пък и с други методи пак си ловуват.......
                      Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                      Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                      В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

• Първоначално публикуван от Volk
                        Браво , ЮНАК!
                        Ето,че си имаме и един искрен бракониер!
                        Инко, давай да биеме бременни кошути, удряш едно, а вадиш и теле като промоция...
                        Ако държиш може и да се запознаем лично...
                        Прати ми на л.с. координати, ще се радвам да се видим!
                        Нямам нищо против.Кажи кога и къде

Коментар

• Чета с интерес,но не пиша защото не съм ловец и няма да стана.Просто не ме тегли натам.Само ще спомена нещо,което съм виждал лично.
                          Преди доста години (по Татово време) глиганите нещо намалели и ги забра-
                          ниха за лов.И така 2 години.Оказа се,че ако ги оставиш на самотек,те се
                          размножават бързо,защото в България няма достатъчно хищници.(Всичко е
                          навързано).Да,но при това положение храната в гората не може да им стиг-
                          не и те отиват на нивите нощно време.Т.е. започват да си патят селяните.
                          С баща ми минахме покрай Нови Искър и там видях картофена нива след
                          посещение на диви свине.Сигурно и вие сте виждали какво е : така е прео-
                          рана,че направо можеш да почваш да садиш отново.Един човек пък си бил
                          накършил царевицата,но не можал да я откара веднага.Един мамул не беше
                          останал,та да разбереш какъв сорт е.Тогава ловната дружинка спаси поло-
                          жението-два,три дена дефилето беше като бойно поле.Ако не бяха ловците
                          кой щеше да се справи-ченгетата ли?Така че и без ловци не става.
                          И сега в дефилето си има глигани,но не правят толкова пакости.
                          Хармония му е майката.
                          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                          имат право да гласуват на избори.

Коментар

• Правилно,ловът го е имало още преди да се появи най-древната професия

Коментар

• Първоначално публикуван от inko Преглед на мнение
                              Правилно,ловът го е имало още преди да се появи най-древната професия
                              Е то си е логично-преди да я практикуваш си трябва да похапнеш
                              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                              Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                              В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

• Добра, бе хора. Как си представяте истински offroаd без лов или война? Аз не мога. Или вие само си представяте нещата и от това ви става хубаво. Е, аз отдавна вече не го правя само с представяне на обекта (т.е. не се самозодоволявам). И понеже, няма война (да не дава Господ), ходя на лов. На истински лов. С придвижване извън всякакви пътища с джипката. После, с ходене дълго пеша. С дебнене и изчакване. И, накрая, със застрелване на дивеча. После, дране и чистене на вътрешностите. После носене в раницата до джипката.
                                Е верно, на вас явно не ви харесва това занимание (като гледам какви сте ги изписали тука). Направо смях ме избива. Вие явно сте фенове на някакъв виртуален offroad. Сега не искам да плачкате и да ми говорите за горките животинчета, дето са се простили с живота си. Аз съм си хищник и обичам сам да си добивам месото, а не да чакам някой да ми го изложи в магазина. Също така, обичам сам да си карам Вранглера извън пътя. Това е лова за мен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X