Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дефиниция за лов? Какво е ловът?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Е, тук вече работата загрубя. Кво е това душа и има ли почва у нас?! Пък да си приписваме измислици или в най-добрия случай силно спорни черти и да се осланяме на тях за качествено разграничаване от останалите видове около нас...

Отраснал съм със животни около мен (предимно хищници) а и доста съм чел и съм се интересувал навремето. От моя опит мога да кажа, че човекът е най-разумният, но далеч не единственият. С емоциите е същото. Животните разбират много неща и имат доста мъдрост, която повечето хора не подозират. Не изпадам в андропоморфизъм, просто до такъв извод съм стигнал. Особено пък при социалните животни и в частност маймуните. Толкова сме близко до тях, че чак е смешно. Който твърди, че животните са движени само от инстинкти, толкова и разбира.

Ние сме най-умните животни тук, но не чак с такава голяма преднина. От нас зависи да надскочим някои инстинкти, чието закърняване изостава спрямо цивилизационното ни развитие.

Коментар

лова е гнусно нещо, когато се прави за развлечение, да убиваш за развлечение е най - малкото нецивилизовано. ако човек е гладен, в магазина всичкото ядене се е свършило или няма пари зада си го купи, няма проблем да отиде в гората с най - модерното оръжие и да гръмне от най - високото дърво най - големия глиган. но докато тези условия не са на лице, според мен има само две причини да накарат някой да ловува. едната е разбирасе комплексите, на хората, които не са могли да се докажат в живота или тези, които се мислят за почти равни с господ. другата е това, че човека е стадно животно и като попадне в една група си стои там, защото така се чувства сигурен. и в двата случая тези работи с ловния инстинкт, онова дето напира отвътре и те кара да трепеш гадините и тн. други работи са само оправдание.

ходил съм на лов веднъж и отрепах две яребици, другите отрепаха повече и после направиха най - гадната супа на света. всички се преструваха коло е вкусно, а аз търсех смисъла в тая цялата работа .... не го открих и затова не съм ходил повече
      drive alive

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
        Е, тук вече работата загрубя. Кво е това душа и има ли почва у нас?! Пък да си приписваме измислици или в най-добрия случай силно спорни черти и да се осланяме на тях за качествено разграничаване от останалите видове около нас...

Отраснал съм със животни около мен (предимно хищници) а и доста съм чел и съм се интересувал навремето. От моя опит мога да кажа, че човекът е най-разумният, но далеч не единственият. С емоциите е същото. Животните разбират много неща и имат доста мъдрост, която повечето хора не подозират. Не изпадам в андропоморфизъм, просто до такъв извод съм стигнал. Особено пък при социалните животни и в частност маймуните. Толкова сме близко до тях, че чак е смешно. Който твърди, че животните са движени само от инстинкти, толкова и разбира.

Ние сме най-умните животни тук, но не чак с такава голяма преднина. От нас зависи да надскочим някои инстинкти, чието закърняване изостава спрямо цивилизационното ни развитие.
        Обер, имам чувството, че и на теб ти се въртят някои сериозни въпроси в главата, защото виждам пълно съвпадение с моите виждания...

Иначе ясно, бурята в чашата с водата продължава, всички сми перфектни на близки дистанции, но ако беше верно това "Не взимай повече отколкото ти трябва, не консумирай повече отколкото ти е необходимо, и не унищожавай нищо без причина! " цитирано от В.Петров, то банковите сметки на всички щяха да са с едни и същи цифри, но в някои случай сметките са "мамут", в други - хайде да гризкаме сухарчета..

Аз лично, въобще не се считам за венеца на природата, нито за съвършенното творение - напротив, наслаждавам се на перфектните природни закони - ако лъвът изгуби контрол над прайда си новият мъжкар моментално избива малките на стария и лъвиците се разгонват...Така новите лъвчета са с по-силния ген на победителя...

Коментар

Аз лично, въобще не се считам за венеца на природата, нито за съвършенното творение - напротив, наслаждавам се на перфектните природни закони - ако лъвът изгуби контрол над прайда си новият мъжкар моментално избива малките на стария и лъвиците се разгонват...Така новите лъвчета са с по-силния ген на победителя...
          Това е толкова далеч от истината!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Веселин (linux.lab)
            Това е толкова далеч от истината!!!
            Бъркаш приятелю, хич не е далеч...Прочети някъде из вашите търсачки нещо по въпроса...

Коментар

По въпроса за паметта и за злопамеността, че били човешки прерогатив. Някои животни са рядко отмъстителни и гонят до дупка. И по нашите земи ги има и хората не случайно разправят истории за тях. Злопаметни и отмъстителни са повечето от семейство котки и порови. Някой конкретни кучета също.

За паметта отново няма нужда да се величаем. Експериментално е установено, че слоновете помнят и незначителни детайли с години. Изобщо, повечето социални животни си предават опита на младите поколения. Не е с реч и още по-малко писмено, обаче пак е нещо. Вродени са им само основните инстинкти. Всичко останоло е вторично и научено.

Коментар

Бъркаш приятелю, хич не е далеч...Прочети някъде из вашите търсачки нещо по въпроса...
                Виждал съм /на филм/ как ги избиват и го правят без никаква злоба и злопаметност...Просто отива, облизва го и му троши внимателно гръбнака, защото знае, че само те са между него и лъвицата!

Коментар

Имах предвид едно изказване на Венци по-наоре.

Твоят въпрос изобщо не подлежи на дискусия. Това поведение на мъжкарите е научен факт и е характерно за много повече социални животни от лъвовете. Домашните котки са същата работа, стига да им се отдаде възможност. Маймуните - без изключение.

Коментар

Аз не подлагам на съмнение факта, че ги убива. Обаче да твърдиш, че
                    Така новите лъвчета са с по-силния ген на победителя...
                    е пълна глупост и няма нужда от търсачки за целта. А ако можеше да установиш мотивите на лъва за това, което прави може би щеше да вземеш Нобелова награда по биология.

Коментар

Мотивите са прости - докато лъвицата кърми, не овулира. Както всички бозайници.

Коментар

Дааа ... Сичката мъдрост на света на едно място. Добре бе Вълк, а кой ти каза че като имаш няколко служители не ги убиваш? С животните ясно, щом те кефи да убиваш по-слабия и това е законно, аз не мога да те спра. Хем се чувстваш и Бог, ти решаваш кой да живее.Благородно, мъжествено, и квото там още пише в рекламите. Истинският Герой винаги може да гръмне някого в гръб, а после да преживява тая работа в някой бар с уиски, руса негърка и бравурна музика. Що не пробваш да ме гръмнеш мене, и аз съм от месо. Или да ме накараш да ходя в твойта фирма от 9 до 5 и да ти викам Шефе. Главата е мъчна цел, за да стане мога и да не си слагам жилетка. Имам една по-служебна, същата като на наемниците от ония години.
                        Месото в месарницата е от роби. Животните в гората са свободни. Също като тебе. Когато стреляш по тях ти просто използваш нечестни методи за водене на война. Аз не съм твоята съвест. Обаче казват че бумеранга понякога се връща.
                        За меките китки и хилавата психика не се хаби. Някак така се случи че съм виждал повече ритащи хора от още топли прасета. Ненавиждам.

Коментар

В моите, а и не само очи, робовладелството не е много по-морално от убийството.

Тъй като се връзваме на маневрата на Волк в стил "вие защо биете негрите", предлагам да се върнем към основната тема. И ние и той ядем промишлено месо, но това не задоволява някакви наши душевни потребности за убиване. Докато при лова на дивеч това е водещата причина и категорично не вярвам някой тук да трепе глигани, за да се прехранва.

Коментар

Много писане, много нещо. Интересни гледни точки (някой далече от темата). Аз се чувствам воин/боец (но не ловец) по природа. Понякога се задушавам от реалността в която живея и ми се иска да си взема ловният нож и да избягам в гората завинаги. Много се кефа на оръжия, обичам да стрелям по мишени и панички. Изкарах курс за ловец, но не отидох да си взема тапията, защото осъзнах, че никога няма да ходя да убивам животни безпричинно. Имам чувството, че някой хора не могат да разберат че живота се променя. Планетата и екосистемата не са същите като дори преди 50г. Животните са почети изчезнали! Всяка година карайки по горите виждам все по малко животни!!!

С няколко думи, без да искам да обидя който и да било искам да ви кажа, че според мен да се наричаш ловец (активен, да убиваш животни за удоволствие) през 21-ви век е срамно а не гордо.

Що се отнася до овърпопулацията и методите за изхранването и - отвратителна работа. Мисля, че преди много години трябваше да се въведат закони за не повече от 2 деца на семейство, но това пак е друга тема...

В филма Матрицата имаше едно много яко изказване, че хората са рак на планетата... мисля че е вярно!

Коментар

Вчера се събирахме родата - повечето сериозни и активни ловджии. Естествено, темата се врътна около таз годишните случки. Всички разправяха, че такава сушава година не са виждали и не били ударили нищо запомнящо се. Останали си само с висенето, акциите и софрите - кой каквото донесъл. Това, естествено не попречило на простотиите и на веселието, обаче какво да ги питам защо трепят животни като и без това пак си прекарват добре.

Понеже тук нищо не останало, се разбраха скоро да ходят при баща ми на Шар планина, защото там наистина има страшно много животни. Обаче тамошните ходят на лов с хеликоптери, та не се знае докога ще е така.

Коментар

Обер, незнам кой как си прави лова, аз чакам 10 януари защото започва пълнолунието и то ще ми позволи да видя "моята лисица" някъде между 9 вечерта и 6 сутринта, от моята изкопана варда, затова след 5 януари ще се мия само с домашен сапун и след бръснене няма да ползвам афтършейф, а салицилов спирт, дрехите ми стоят в чували със шума, иначе за лисицата ставаш клоун...
                                Между играта и простотията разликата е в броя на хората, сиреч ако освен теб участва и друг, значи вече е простотия...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X