На мене не ми прилича на дяволска гъба https://manatarka.org/rubroboletus-satanas/ .
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
ГЪБИТЕ - лов или бране
Свий
X
-
-
Бялата повече ми прилича на майска гъба. Във всеки случай, не е ливадна печурка.. На тях ресничките когато са толкова отворени, са кафенишкави,и са по-гъсти, а не бели. Когато са затворени, са розови. Аз не ги бера. Другото е огнена манатарка. Чел съм, че можело да се ядат, но и тях не ги бера.Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Понеже вчера намерих 4 манатарки в градината, същите като на Самодържеца от предната страница, днес сутринта направих един кратък излет по Витоша. Слаба работа, отчетох се с 14 гъбета пачи крак, няма и помен от манатарка. Надявам се другата седмица да потръгнат нещата, че си дойде средата на юни,а такова нямане не е било.
Коментар
-
Само при нас ли няма нищо по ливадите? Не че съм обикалял много, де. Не ми остава и време. А ми се ходи и по гората.Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Онзи ден ходих до братчеда на село и в двора на един негов съсед се беше заринало от печурки(предполагам, от 10 метра ги оглеждах) големи колко паница. Иначе последно излизах по Витоша в петък сутринта, валя през цялото време. Намерих към 15 гъби пачи крак, и видях дестина бисерни и доста зелени гълъбки. Манатарка няма, но ми докладваха че по Берковица е тръгнала. Утре имам работа, но във вторник ще направя един здрав тараш и ще докладвам ситуацията.
Коментар
-
Манатарката по ниското би следвало да е тръгнала, а също така и булката. Булката е ранна гъба. Ще пробвам тия дни да прескоча до една горичка за булки.В селото, където работя, коментират, че манатарката е тръгнала, макар и не силно. Но не е високо, като по Витоша. Пачи крак на тия височини е почти абсурд да се бере. Пачия крак си е гъба по високото.
-
-
За пачункото не знам примерно700-750м.н.в ниско ли е или високо, но излиза в сериозни количества в едни дъбови кории между Перник и Рударци, но от гъбари не можеш да се вредиш. Затова обичам на Витоша, 900-1000м.н.в , атакувам първи на разсъмване и знам две много силни места, гъбарниците им викам. За булка също знам едно добро място, но миналата година, точно се бях навил да я събирам и нещо се пресече, не излезе както 2018г.
Коментар
-
Мисълта ми е. че пачунко на по-ниско трудно се намира. При нас е 500-700 м и дори по най-високите точки, трудна работа. Докато в Рила съм брал много, но излиза по-късно, Къмто поне края на Юли и Август. Булката е по по ниското и е особено силна, а и хубава в началото на лятото. После изчезва. А миналата година беше и сушава. Не както сега цял Юни дъждове. А булката като я пържиш, как миришеееееее..... По-вкусно от пържено пиле. Булка едно време по бобовдолско и Жедна Житуша. Яко. Сега не съм ходил от много години на там. Тя обича по-песъклива и скалиста почва. При нас е повече глиняк. Вирее и на смесено. Борово-дъбово. По на открито, отколкото в шубрак. На полянки и на цели облаци.Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Сега се върнах от днешния излет, гъбите слаба работа, успях да набера 840 грама пачи крак, поне този път има за едно ядене. Намирах го главно по открити участъци, където гората е разредена, на припек. Манатарки не намерих нито една. Иначе обичайните заподозрени- бисерни, гълъбки и масловки. Един ден ще пропусна и в четвъртък мисля да си пробвам късмета по в ниското.
Коментар
-
Сутринта направих набързо едно излетче, пак на Витоша. Манатарката още я няма, намерих само една, изгнила от влагата. Иначе набрах към 2 кила пачи крак, много качествен и пресен. Обаче го няма навсякъде, всичките бяха в рядка гора на припек. Забелязах също че масловките са излезли доста, но не ги бера.Последно редактирано от mitko 53; 19-06-20, 10:59.
Коментар
-
Kaто деца много ги беряхме масловките, боровете още бяха млади и имаше много. Сега имам стомашни проблеми с тях, съдържали някакви смоли. Иначе по спомен бяха много вкусни с масло, но трудно се чистеха, белеше се ципата отгоре, освен дунапрена отдолу. Иначе днес пачи крак пресен за обяд паниран, а за вечеря пържен с масло, чесън и копър..м.мм. не бях се кефил така от година.Последно редактирано от mitko 53; 19-06-20, 19:57.
Коментар
-
Масловките и аз не ги бера. Трудни са за чистене, хеле па след дъжд, когато отгоре са разлигавени. Иначе са вкусни. Из борчетата, предпочитам рижийка. Като ги изпържиш, са като дробчета. Не съм опитвал да консервирам. Пачункото си е голям кеф, както и да го приготвиш.
Аз не мога да смогна да мръдна... Донякъде ме е яд, но много работа и много задачи. С татко, Бог да го прости, все намирахме начин да се измъкнем за няколко часа да мръднем. Сега всичко мен чака, а толкова обичам да ходя за гъби. И заради него искам да изляза. Където сме обикаляли.
Последно редактирано от TigerHunter; 19-06-20, 20:35.Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Съболезнования за баща ти! Помня че 2018 коментираше че с него берете манатарките. Иначе и аз съм в дърварска офанзива, режа, цепя и редя, към 30 кубика. Утре ги приключвам, окосявам градината и се отдавам изцяло на гъбинг.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар