Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГЪБИТЕ - лов или бране

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • На мене не ми прилича на дяволска гъба https://manatarka.org/rubroboletus-satanas/ .

    Коментар


    • TigerHunter
      TigerHunter коментира
      Редактиране на коментар
      Огнена манатарка е . Де да бяха толкова истинските, като ходя за гъби. От тези има ремаркета.

  • Бялата повече ми прилича на майска гъба. Във всеки случай, не е ливадна печурка.. На тях ресничките когато са толкова отворени, са кафенишкави,и са по-гъсти, а не бели. Когато са затворени, са розови. Аз не ги бера. Другото е огнена манатарка. Чел съм, че можело да се ядат, но и тях не ги бера.
    Your conscience is all you can take to your grave.

    Коментар


    • Днес,направих една разузнавателна разходка из ниските дъбрави, пачи крак и манатарка няма, видях десетина гълъбки и една бисерна гъба и това беше. Явно трябва да се изчака още малко.

      Коментар


      • Аз пък минавах покрай една рядка акациева горичка. По принцип не знам какви гъби растат при акациите. Имаше няколко печурки, но не ги брах.
        Nissan Terrano 2,7 TDI

        Коментар


        • Понеже вчера намерих 4 манатарки в градината, същите като на Самодържеца от предната страница, днес сутринта направих един кратък излет по Витоша. Слаба работа, отчетох се с 14 гъбета пачи крак, няма и помен от манатарка. Надявам се другата седмица да потръгнат нещата, че си дойде средата на юни,а такова нямане не е било.

          Коментар


          • Малко челядинки ,но от сърце с масълце
            Прикачени файлове

            Коментар


            • Само при нас ли няма нищо по ливадите? Не че съм обикалял много, де. Не ми остава и време. А ми се ходи и по гората.
              Your conscience is all you can take to your grave.

              Коментар


              • rosen_offroad
                rosen_offroad коментира
                Редактиране на коментар
                Не само у Вас.
                У наше село край Варна гъби виждам само у райграса
                Полетата с печурки дето ги експлоатирам от години на различни места нямат нищичко гъбоподобно

              • TigerHunter
                TigerHunter коментира
                Редактиране на коментар
                Същата работа. На ливади, на които сме брали с татко с кофи, сега дори кьорава пърхутка или челядинка няма. Камоли печурка.

            • Онзи ден ходих до братчеда на село и в двора на един негов съсед се беше заринало от печурки(предполагам, от 10 метра ги оглеждах) големи колко паница. Иначе последно излизах по Витоша в петък сутринта, валя през цялото време. Намерих към 15 гъби пачи крак, и видях дестина бисерни и доста зелени гълъбки. Манатарка няма, но ми докладваха че по Берковица е тръгнала. Утре имам работа, но във вторник ще направя един здрав тараш и ще докладвам ситуацията.

              Коментар


              • TigerHunter
                TigerHunter коментира
                Редактиране на коментар
                Манатарката по ниското би следвало да е тръгнала, а също така и булката. Булката е ранна гъба. Ще пробвам тия дни да прескоча до една горичка за булки.В селото, където работя, коментират, че манатарката е тръгнала, макар и не силно. Но не е високо, като по Витоша. Пачи крак на тия височини е почти абсурд да се бере. Пачия крак си е гъба по високото.

            • За пачункото не знам примерно700-750м.н.в ниско ли е или високо, но излиза в сериозни количества в едни дъбови кории между Перник и Рударци, но от гъбари не можеш да се вредиш. Затова обичам на Витоша, 900-1000м.н.в , атакувам първи на разсъмване и знам две много силни места, гъбарниците им викам. За булка също знам едно добро място, но миналата година, точно се бях навил да я събирам и нещо се пресече, не излезе както 2018г.

              Коментар


              • Мисълта ми е. че пачунко на по-ниско трудно се намира. При нас е 500-700 м и дори по най-високите точки, трудна работа. Докато в Рила съм брал много, но излиза по-късно, Къмто поне края на Юли и Август. Булката е по по ниското и е особено силна, а и хубава в началото на лятото. После изчезва. А миналата година беше и сушава. Не както сега цял Юни дъждове. А булката като я пържиш, как миришеееееее..... По-вкусно от пържено пиле. Булка едно време по бобовдолско и Жедна Житуша. Яко. Сега не съм ходил от много години на там. Тя обича по-песъклива и скалиста почва. При нас е повече глиняк. Вирее и на смесено. Борово-дъбово. По на открито, отколкото в шубрак. На полянки и на цели облаци.
                Your conscience is all you can take to your grave.

                Коментар


                • Сега се върнах от днешния излет, гъбите слаба работа, успях да набера 840 грама пачи крак, поне този път има за едно ядене. Намирах го главно по открити участъци, където гората е разредена, на припек. Манатарки не намерих нито една. Иначе обичайните заподозрени- бисерни, гълъбки и масловки. Един ден ще пропусна и в четвъртък мисля да си пробвам късмета по в ниското.

                  Коментар


                  • Сутринта направих набързо едно излетче, пак на Витоша. Манатарката още я няма, намерих само една, изгнила от влагата. Иначе набрах към 2 кила пачи крак, много качествен и пресен. Обаче го няма навсякъде, всичките бяха в рядка гора на припек. Забелязах също че масловките са излезли доста, но не ги бера.
                    Последно редактирано от mitko 53; 19-06-20, 10:59.

                    Коментар


                    • bullet_pk
                      bullet_pk коментира
                      Редактиране на коментар
                      Че защо не ги береш масловките? Младите, със затворени още пори, са доста вкусни. Вярно, че не са манатарки, но като няма риба и раци се ядат ..

                  • Kaто деца много ги беряхме масловките, боровете още бяха млади и имаше много. Сега имам стомашни проблеми с тях, съдържали някакви смоли. Иначе по спомен бяха много вкусни с масло, но трудно се чистеха, белеше се ципата отгоре, освен дунапрена отдолу. Иначе днес пачи крак пресен за обяд паниран, а за вечеря пържен с масло, чесън и копър..м.мм. не бях се кефил така от година.
                    Последно редактирано от mitko 53; 19-06-20, 19:57.

                    Коментар


                    • Масловките и аз не ги бера. Трудни са за чистене, хеле па след дъжд, когато отгоре са разлигавени. Иначе са вкусни. Из борчетата, предпочитам рижийка. Като ги изпържиш, са като дробчета. Не съм опитвал да консервирам. Пачункото си е голям кеф, както и да го приготвиш.
                      Аз не мога да смогна да мръдна... Донякъде ме е яд, но много работа и много задачи. С татко, Бог да го прости, все намирахме начин да се измъкнем за няколко часа да мръднем. Сега всичко мен чака, а толкова обичам да ходя за гъби. И заради него искам да изляза. Където сме обикаляли.

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:104482798_3529859553709502_1340735393637022694_n.jpg
Прегледи:1049
Размер:24.3 КБ
ID:6615581
                      Последно редактирано от TigerHunter; 19-06-20, 20:35.
                      Your conscience is all you can take to your grave.

                      Коментар


                      • Съболезнования за баща ти! Помня че 2018 коментираше че с него берете манатарките. Иначе и аз съм в дърварска офанзива, режа, цепя и редя, към 30 кубика. Утре ги приключвам, окосявам градината и се отдавам изцяло на гъбинг.

                        Коментар


                        • TigerHunter
                          TigerHunter коментира
                          Редактиране на коментар
                          Миналата година не коментирах, защото беше сушава година и нямаше нищо за коментиране. Излизахме няколко пъти, но гъби-йок. Сега имам мерак на булки.
                          С жената се разбрахме да отидем. Да видим, какво ще има.

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X