Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За БАН, и има ли такова животно :)

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За БАН, и има ли такова животно

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Ей сега стана интересно!

Ма той за джипката си финансиране от държавата не ще, за разлика от други.
    Добре, по същество: глупости ли са или не? И не мисли ли в работно време за УАЗ-и и Багири?

Коментар

Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
      Несъмнена е нуждата от наука, но по-важни са здравеопазването, образованието и сигурността. Та ако ме питаш къде да отидат повече пари, аз бих ти отговорил образование (без наука), здравеопазване и сигурност. Защото какъв БАН като мнозинството от децата и младежите не могат да пишат правилно на родния си език. От къде ще ти дойдат после кадри, които да правят наука? Или да си държим старците доживот?
      За смислено образование науката е нужна. Затова и казах че според мен причината е фундаментална, и не е само в БАН. Болшинството млади учат заради дипломата като такава. Преподавателите из университетите пък гледат да си пазят студентите, щото като до втори курс окапят 90% от тях, а до края останат само 1-2-3 ма (и всъщност, който и днешен студент на място да попитате, ще ви каже същото), все някой ще си зададе въпроса, има ли смисъл от тая катедра и/или от тая специалност. Съответно някои хора биха итпаднали от топлите си работни места, дори да са професионалисти в областта си.

Та, стремейки се да запазят студентите си, нивото на образование пада до смешно ниско равнище. И аз съм бил свидетел на това. Завършват на някакво ниво единствено тия, които предварително са били наясно с какво се захващат, и наясно какво искат да ряботят, независимо къде. Другото е плява и дадени пари на вятъра.

Таа, откъде млади и разбиращи от нещо хора да се хванат на научна работа, при положение че щом са си на мястото като специалисти, могат да изкарват едни други пари. Светът се комерсиализира, за съжаление. И това е в ущърб на науката навсякъде, дори и в богатите държави.

Затова казвам - системата е гнила. Гнила из основи. Ама как да се оправи - не знам. Да, има "старци", ама младите никакви ги няма, та да изгоним "старците".
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Добре, по същество: глупости ли са или не? И не мисли ли в работно време за УАЗ-и и Багири?
        Всъщност изобщо не е важно кога точно мисли, а да има резултат от това мислене.
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Тунинг на УАЗ и направа на пластмасови джипки, примерно?
          Това по съществото на темата ли е или си пишем разни работи тук?Тоест "пустословие"!
          Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
            Това по съществото на темата ли е или си пишем разни работи тук?Тоест "пустословие"!
            По същество е. Който трябва, разбра. Няма да ми дадат картон за това.

Коментар

Няма да ми дадат картон за това.
              Защо ли?

Коментар

Като цяло БАН в този си вид с над 60 института, си е направо са музея. Повече пари ще изкарат от входни билети, продавани на всички(и българи и чужденци) , които искат да видят как не се прави наука. Може и със специални чартъри да ги докарват.
                Не е ли повече от ясно, че седем милионна България, не може да развива всички клонове на науката! И то с апаратура от средния соц.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                  Като цяло БАН в този си вид с над 60 института, си е направо са музея. Повече пари ще изкарат от входни билети, продавани на всички(и българи и чужденци) , които искат да видят как не се прави наука. Може и със специални чартъри да ги докарват.
                  Не е ли повече от ясно, че седем милионна България, не може да развива всички клонове на науката! И то с апаратура от средния соц.
                  Йрдан точно това се опита да обясни.И аз мисля че в състоянието на държавата, не може да се иска да сме на върха.На гол тумбак чифте пищови.Този израз го знам от соца, мнооого обичаха другарите да се дуят, но за сметка на други.

Коментар

...
                    Не е ясно, никак. Всеки от тези институти е възникнал не от нищото, а от и за реално свършена научна работа. И далеч не всички "клонове" са покрити в БАН.

А за апаратурата от средния соц, хората от средния соц и най-вече организацията от средния соц - прав си - не става. И това не изненадва никого.

Коментар

• До: За БАН, и има ли такова животно

Между другото мениджмънтът също е наука и то сериозна.Та по тоя повод смея да твърда, че един химик, ако не се е учил допълнително, разбира толкова от мениджмънт, колкото един ботаник от литература. Не че не знае нищо, просто е лаик, а не професионалист. За сведение, аз имам и инженерна и мениджърска специалност. И за сега не се напъвам да ставам шеф, а колкото до проектите - от 10 години с това си вадя хляба и съм свидетел на невероятни глупости, написани от експерти в дадена област, които си мислят че то тва управление, проекти, анализи, прогнози е бошлаф работа. За туй усвояемостта на ЕС средствата е на никъде. Е и заради кражбите, де. Зането ли защо ни спраха кражбите? Цитирам: "Поради липса на капацитет да се управляват средствата". В превод - нямате специалисти по управление.
                      Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Не е ясно, никак. Всеки от тези институти е възникнал не от нищото, а от и за реално свършена научна работа. И далеч не всички "клонове" са покрити в БАН.

А за апаратурата от средния соц, хората от средния соц и най-вече организацията от средния соц - прав си - не става. И това не изненадва никого.
                        Така е. То и МК "Кремиковци" е построен с определена цел, а сега какво да го правим.
                        Примера е случаен. Има още хиляди.
                        Нямам нищо против чистата наука, даже ме каниха преди преврата,но според мен БАН в този си вид, няма място под слънцето.

Коментар

... БАН в този си вид, няма място под слънцето.
                          за това никой не спори. Знаят го и феодалните старци, и даже министрите на ББ. Просто още никой не знае какво трябва да се промени. За сметка на това страни, дърпащи чергата към себе си - много.

Коментар

за това никой не спори. Знаят го и феодалните старци, и даже министрите на ББ. Просто още никой не знае какво трябва да се промени. За сметка на това страни, дърпащи чергата към себе си - много.
                            Значи хем всички са съгласни, че така не може да остане, хем като им кажеш, че са феодални старци - кой е пък тоя финансист и за какъв се мисли. Ай ше ви ... учените

Коментар

Това е наистина добро предложение. За съжаление не се отнася само за БАН, а за всичко, което се прави у нас.

Струва си, обаче, да се опита. Току виж сме закърпили бюджета не само за следващата, а за години напред...
                              Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Малко Хи-хи.
                                Ма много е ясно- остават следните институти:
                                По ракията, виното, лозата , сливата и химията
                                По доматите, краставиците и продоволствието и физиката.
                                По космоса и парапсихологията. Тука може да влезе и медицината.
                                По медийна паника.
                                Абе имаше и още няколко
                                Знае ли ги някой?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X