Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За произхода и самосъзнанието на българите.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: За произхода и самосъзнанието на българите.

На мен за избодените очи ми е интересно.

Коментар

Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
      Гагич я разкажи. Аз това не го знам, не съм се интересувал де, но ми събуди любопитството.
      Общо взето, батачани, по древен нашенски обичай (справка - някъде в първите страници е цитиран Херодот за заниманията на траките) упражнявали поминъка кражби, грабежи и изнасилвания на чужди булки. Селото / градчето се намирало на търговския път за Драма и местните често обирали керваните или наивно отседналите да пренощуват търговци. Изпатил си и издигналия се по-късно помак Ахмед ага от Барутин. Като станало въстанието, си го върнал тъпкано - той, както и голяма част от предвожданите от него башибозуци от предимно български произход, също изпатили си от предприемчивите батачани. Където въстанието е било потушавано от аскер, градовете са оцеляли и днес са туристически атракции. Говори се за рушвети, откупи и т.н., но е факт, че където Априлското въстание е "смазвано" от омразните турци, последните не са изклали разбунтувалата се "рая" по начина, по който българи-помаци са изклали роднините си християни.
      Има и конспиративни теории за намесата на граф Игнатиев, руско участие, даже за "командировани" черкези-главорези, но за голямо учудване на русоблизците, този път този теориЙ не го споделям.
      А за очите - чакам етнографа и краевед smng да ни разкаже.
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Черкезките мухаджири си имат своята роля по това време, ти кой Теорий не споделяш?
        Ако наричаш депортирането на адыгските племена след Кримската война "командировка" ...
        - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
        - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          българи-помаци са изклали роднините си християни.
          Мнда. То и Ст. Загора е изклана от чирпанлиЙ (неясно що това клане не е особено популярно, сигурно щото некой като Вазов не се е сети да стихоплетства в стил от Заарата съм лелче)

Интересно е обаче какво точно те прави българин. Имаше тамън няколко мои заключени теми за това кой е българин (примерно за пиндостнанците) ама така и не стана ясно.
          Още по забавното в случая е че исляма, особено битовия такъв, е много повече националност, отколкото чиста религия.
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Тоооо, че оная икона е подгизнала и се е напукала от сълзите на Богородица, дето ги лее веднъж годишно- тва е ясно. Очите на братята са избодени от цигани с турско самосъзнание и криминално минало. Мисля, че спор по тия два въпроса няма. Казвайте к'во още ви вълнува, че след малко сменям джина с бяло вино и ме губите като безпристрастен анализатор.
            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

голяма част от предвожданите от него башибозуци от предимно български произход, също изпатили си от предприемчивите батачани
              Имам един страничен въпрос - какво значи това български произход в случая - чувствали ли са се българи и знаели ли са, че са такива?
              Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
                Имам един страничен въпрос - какво значи това български произход в случая - чувствали ли са се българи и знаели ли са, че са такива?
                Е, тоооо това е като да питаш, дали дъщеря ми, която отсега е решила, че ще се изнася да учи "навън" и не иска и да чуе, че ще живее в "тая скапана държава", доколко се чувства българка
                Извинявам се за големия шрифт, исках само да подчертая малките букви.
                Последно редактирано от Тропчо; 05-05-16, 20:16. Причина: Извинявам се...

Коментар

Един голям българин и творец, лека му пръст много добре си е посочил истините и какво ни липсва, за да дърпаме напред и да я има България такава, каквато всеки истински патриот я иска:
                  http://www.asenovgradnews.com/bg/art...456/index.html
                  SUV

Коментар

На колко години е дъщеря ти?
                    Всеки трети е шести

Коментар

В Османската империя определящо е било от каква религия си.
                      Някой знае ли на какъв език са си говорили в Барутин по онова време. А сега на какъв говорят там?
                      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Барутин - това Доспат ли е? Ако е това-ами джарат си на български. Колкото до баташкото клане, това си е традиция. Като се почне от крал Марко, който на всичкото отгоре си е бил християнин и стигнем до ВМРО, на който пък комунистите им казали:
                        "К'ва България ве пичове? Ви шса борите за независима Македония."
                        Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
                          Барутин - това Доспат ли е? Ако е това-ами джарат си на български.
                          Самостоятелно населено място е и днес, със статут на село. За езика - малко е проблемно, населението е ново, защото през Балканската война СА ИЗКЛАНИ ДО КРАК всичките му жители (за разлика от Батак, където къмто хиляда оцеляват). Познайте от кого?

Коментар

В Османската империя определящо е било от каква религия си.
                            Някой знае ли на какъв език са си говорили в Барутин по онова време. А сега на какъв говорят там?
                            Без да съм ходил, езикът в момента е български.....има джамия, но името на кмета не е турско, следователно е българомохамеданско село, очевидно поело обратно път към христянството. Помаците турски не знаят, а и няма и как и от къде. Такива например са Смолян, където половината са такива, но там човек с турско име няма да видиш, така е във Велинград-също сигурно 1/3 са с такъв произход и т.н. В Гоцеделчевския регион и разни други в Благоевградско пък го дават мюсюлмани и си държат на това. Ловешко също повечето си се водят помаци там в някои райони, но са си с бг имена. Езика е ясен също и там.
                            SUV

Коментар

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
                              На колко години е дъщеря ти?
                              Предполагам, че питаш мен- 16.

Коментар

... СА ИЗКЛАНИ ДО КРАК...
                                Източник? Не че нещо, ама със сигурност не е до крак. Опожарени са били почти всички къщи. Обаче името на селото остава същото и до сега. Поне някоя баба остава да си живее там.

За сравнение - след Войните - село Булгаркьой започва да се нарича село ЙениМухаджир. (А, в Булгаркьой е имало 30 000 глави добитък. Това за агнетата по Беломорието... )

Превод на имената трябва ли?
                                - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                                - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X