Гагич я разкажи. Аз това не го знам, не съм се интересувал де, но ми събуди любопитството.
Общо взето, батачани, по древен нашенски обичай (справка - някъде в първите страници е цитиран Херодот за заниманията на траките) упражнявали поминъка кражби, грабежи и изнасилвания на чужди булки. Селото / градчето се намирало на търговския път за Драма и местните често обирали керваните или наивно отседналите да пренощуват търговци. Изпатил си и издигналия се по-късно помак Ахмед ага от Барутин. Като станало въстанието, си го върнал тъпкано - той, както и голяма част от предвожданите от него башибозуци от предимно български произход, също изпатили си от предприемчивите батачани. Където въстанието е било потушавано от аскер, градовете са оцеляли и днес са туристически атракции. Говори се за рушвети, откупи и т.н., но е факт, че където Априлското въстание е "смазвано" от омразните турци, последните не са изклали разбунтувалата се "рая" по начина, по който българи-помаци са изклали роднините си християни.
Има и конспиративни теории за намесата на граф Игнатиев, руско участие, даже за "командировани" черкези-главорези, но за голямо учудване на русоблизците, този път този теориЙ не го споделям.
А за очите - чакам етнографа и краевед smng да ни разкаже.
В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.
Черкезките мухаджири си имат своята роля по това време, ти кой Теорий не споделяш?
Ако наричаш депортирането на адыгските племена след Кримската война "командировка" ...
- Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
- Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.
Мнда. То и Ст. Загора е изклана от чирпанлиЙ (неясно що това клане не е особено популярно, сигурно щото некой като Вазов не се е сети да стихоплетства в стил от Заарата съм лелче)
Интересно е обаче какво точно те прави българин. Имаше тамън няколко мои заключени теми за това кой е българин (примерно за пиндостнанците) ама така и не стана ясно.
Още по забавното в случая е че исляма, особено битовия такъв, е много повече националност, отколкото чиста религия.
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Тоооо, че оная икона е подгизнала и се е напукала от сълзите на Богородица, дето ги лее веднъж годишно- тва е ясно. Очите на братята са избодени от цигани с турско самосъзнание и криминално минало. Мисля, че спор по тия два въпроса няма. Казвайте к'во още ви вълнува, че след малко сменям джина с бяло вино и ме губите като безпристрастен анализатор.
Имам един страничен въпрос - какво значи това български произход в случая - чувствали ли са се българи и знаели ли са, че са такива?
Е, тоооо това е като да питаш, дали дъщеря ми, която отсега е решила, че ще се изнася да учи "навън" и не иска и да чуе, че ще живее в "тая скапана държава", доколко се чувства българка Извинявам се за големия шрифт, исках само да подчертая малките букви.
Последно редактирано от Тропчо; 05-05-16, 21:16.
Причина: Извинявам се...
Един голям българин и творец, лека му пръст много добре си е посочил истините и какво ни липсва, за да дърпаме напред и да я има България такава, каквато всеки истински патриот я иска: http://www.asenovgradnews.com/bg/art...456/index.html
В Османската империя определящо е било от каква религия си.
Някой знае ли на какъв език са си говорили в Барутин по онова време. А сега на какъв говорят там?
Барутин - това Доспат ли е? Ако е това-ами джарат си на български. Колкото до баташкото клане, това си е традиция. Като се почне от крал Марко, който на всичкото отгоре си е бил християнин и стигнем до ВМРО, на който пък комунистите им казали:
"К'ва България ве пичове? Ви шса борите за независима Македония."
Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?
Барутин - това Доспат ли е? Ако е това-ами джарат си на български.
Самостоятелно населено място е и днес, със статут на село. За езика - малко е проблемно, населението е ново, защото през Балканската война СА ИЗКЛАНИ ДО КРАК всичките му жители (за разлика от Батак, където къмто хиляда оцеляват). Познайте от кого?
В Османската империя определящо е било от каква религия си.
Някой знае ли на какъв език са си говорили в Барутин по онова време. А сега на какъв говорят там?
Без да съм ходил, езикът в момента е български.....има джамия, но името на кмета не е турско, следователно е българомохамеданско село, очевидно поело обратно път към христянството. Помаците турски не знаят, а и няма и как и от къде. Такива например са Смолян, където половината са такива, но там човек с турско име няма да видиш, така е във Велинград-също сигурно 1/3 са с такъв произход и т.н. В Гоцеделчевския регион и разни други в Благоевградско пък го дават мюсюлмани и си държат на това. Ловешко също повечето си се водят помаци там в някои райони, но са си с бг имена. Езика е ясен също и там.
Източник? Не че нещо, ама със сигурност не е до крак. Опожарени са били почти всички къщи. Обаче името на селото остава същото и до сега. Поне някоя баба остава да си живее там.
За сравнение - след Войните - село Булгаркьой започва да се нарича село ЙениМухаджир. (А, в Булгаркьой е имало 30 000 глави добитък. Това за агнетата по Беломорието... )
Превод на имената трябва ли?
- Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
- Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.
Коментар