Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Изрично упоменах, че освен физическа има и други видове сила. Част от проявлението й е, че не се мрънка и хленчи по адрес на всемирната неправда. Или се бориш да я промениш или си траеш. Пък, който се бори няма сили и време да се оплаква.

За да се върнем към темата, дайте ми поне един конкретен видим признак, че нашата цивилизация отива към края си. Неграмотността, чалгаджийството и т.н. са някакви субективни впечатления. Който няма амбиция си остава прост, ама и от такива има нужда, щото не може всички да са от доктор нагоре. Това, че примерно аз нямам вземане-даване с разни чалгари, неграмотници, алкохолици, наркомани и т.н. значи ли, че всичко е розово? Както и обратното. На това му се вика социална динамика - едни потъват, други изплуват и така вървим напред. И по-сериозна война може да има в рамките на нашия живот, но като цяло развитието с нищо не ме стряска. Според мен, всички черногледци си нямат сериозни и нерешими проблеми и затова си измислят абстрактни плашила, за да си захранват песимизма. Говорят за неграмотност и чалгарство, защото нямат обективни и реални заплахи като нацизъм, комунизъм, ядрена война и т.н. Интересно би ми било да видя някой поляк през 37-38а да разсъждава за упадъка на пост-импресионизма. По-скоро ще се чуди дали първо ще му се изсипят от Запад или от Изток.

Коментар

Еми като искаш прост пример ето ти един. Най-важния елемент във всяка култура, познание и въобще цивилизация във всичките и форми е ГРАМОТНОСТТА която например се изразява във възможността един човек да може да пише на съответния език спазвайки установените правила. Еми като не виждаш тоталното отстъпление моля намери ми няколко човека на възраст под 30 които могат да пишат правилно. Ето ти пример действай... И като ги намериш тези хора (ако това е възможно) искам и ти да ми направи една лека статистика колко им е е процента... И ако мислиш че това е само в нашата страна моля използвай google за справка как е в другите региони...
      VPetrov.photography

Коментар

Другаде отдавна е да не вярваш на очите си. Ние бяхме от последните грамотни места където имаше и мисъл освен блеене и плюскане. Ама вече сме от европейското семейство. На прогресиращата олигофрения.
        Не. Да си вършиш добре твоята работа и да не гледаш настрани хич не е достатъчно. Оставяме настрани идейния и интелектуален крах на комунизма, гледаме икономическия. И петилетките бяха за три години, и плана преизпълнявахме, и правехме какви ли не отлични неща. Най-хубавите на света. С кво помогна това?
        Както са забелязали още класическите философи, по принцип не е възможно решаването на общите проблеми чрез решаване на частните им подвъпроси. Когато е гнила оградата, боята от корекома не я изправя. И новите дъски не помагат. Нито подпирането с още и още колове. Трябва да се премести от свлачището на друго място. И веднага ще стане здрава и хубава, даже от най-тънки летви.
        Мда. Системните грешки водят до катастрофи. Кърпенето на частните решения води до по-голяма камара буклук а не до стабилизиране на системата. Това е елементарна теория. Ама никой не ще да слуша, не че не е известно всичко.
        Чак комичен пример. Щатите загиват по класически сценарий. При това всички срокове и подробности в него са уточнени до неприличие от някои си Бжежински и Кисинджър. Това са живи класици и апологети на американската политология. Истерични в омразата си към всичко неамериканско, крайни ястреби и реално изключително умни хора. Десетилетия наред съветници на всички американски президенти, и истинските идеолози на тия, които дърпат конците на света от тъмното. А в последните петнайсетина години ги избутаха не заради възрастта им. Влязоха в решителен конфликт с примитивните съвременни бизнес подходи в управлението и разбирането на днешната цивилизация. Резултати вървят строго по графика на прогнозите им.
        Между другото, моите идеи заради които непрекъснато ми скачате за черногледство, са олигавена розова приказка за разплакани деца в сравнение с техните. А Вторият принцип на термодинамиката обещава изобщо край на цялата Вселена. Да заминавам ли да се чувствам злобен песимист?))

Коментар

Венци, чета и не вярвам на очите си. За каква грамотност ми говориш?! Да не съм чел писания на старите кадри, да имам някакви илюзии. А, то 50 годишни образовани мъже какви работи пишат, направо да паднеш. Пък като оставим правописните и граматическите грешки, стилово е една страшна каша. И за да си подсилите тезата за грамотността, вижте се вие какви грешки допускате. В рамките на горния абзац имаш един куп граматически грешки - две неправилни членувания и 10тина неспазени пунктуации. Не е моя работа кой как пише, но когато това се превърне в част от дискусията... И Стефан не ми мяза да е под 30 годишен, ама и той ги пише едни... Нищо лично, но като ще вадите аргументи, вижте къде стоите вие самите. Пък и зависи в коя социална прослойка търсите грамотността. Навремето шлосерите все едно пишеха на яко висок стил. И нищо против пролетарската класа, но дайте да не идеализираме излишно. Аз поне съм се наслушал на празнословия, идиотизми и откровена неграмотност на "старата школа". А, пък колко Зборни чертежа съм видял...

Пък за западняците имаш някаква дълбока заблуда. Американските форуми, и коментарни сайтове, които чета ме впечатляват с високия си стил и богатство на изказа на редовите потребители. За правопис изобщо не говоря. Или си пускат по една проверка в word-а и после го копират, или не знам кво правят... Както се казва - и срещу тях да тичаме, трудно ще ги стигнем. Отгоре на всичко, английският език е под обсада заради международната си роля. Куцо, кьораво и сакато се опитва да си каже мнението и хората криво-ляво го разбират, поради което постоянно пада критерият, защото номерът минава. Навремето имаше British English и American English. Сега има и Internatiоnal English и там вече е срашно. Ние сме предпазени от такива неща и въпреки това е трагедия.

И понеже искаш някакви статистики, няма да се занимавам да скалъпвам резултати, а само ще ти дам пример. Наскоро получих препис от едно съдебно производство. Вътре - грешка връз грешка. Направо да хвана червения химикал. Като се явих в съда, кво да видя - достолепен съдия със същото име от документа и с две секретарки - още по-достолепни лелки. Бе, в Правото не се ли влизаше с Литература и История?! Така че недейте да идеализирате миналото, да очерняте настоящето и да срутвате бъдещето.

Грамотността далеч не е най-точният критерии за упадъка на Цивилизацията, и добре, че е така, щото иначе отдавна да сме западнали.

Коментар

Стефане, това колко сме били грамотни го разправяй на ученички, дето не помнят кво е било. А пък "петилетката - за три години" е най-смешният пример, който можа да дадеш. Такива ни бяха плановете, такива ни бяха и изпълненията.

За пореден път се убеждавам в българския комплекс - специалист по всичко. Като ще говорим за огради, бояджията л да се занамава с планиране и геодезия? Истината е всеки да е адекватен на своето ниво на компетентност - добър бояджия, добър архитект, добър зидар и т.н. Иначе тук всеки много разбира и поради това все се вре в чуждата работа, а своята не върши като хората. Ама нищо, де. Той решава всемирни въпроси в момента.

Пък като хванеш да ми цитираш разни еврейски манипулатори като Кисинджър и Бжежински направо ме учудваш. В техните среди има една максима - "Добрата прогноза е резултат на добро планиране". Има ли нужда да ти разтълкувам какво знами това?

Обаче много ме развесили с тези петилитки, пленуми и прочее благинки на измислената ни командно-административната ни система. То и при япондурите е такава, но не изопачена като нашата.

Коментар

И така отговарям: Първо имам претенциите че пиша грамотно и съм достатъчно грамотен. Моля справка написаното. Да, понякога пропускам запетайка както и се случва да членувам грешно. Ако ти това смяташ за проява на неграмотност значи направо си за първи клас ти самия. Ето ти малко примери от ТВОИТЕ писания взети само от три мнения по-горе от същата страница:

министреския съвет
              Толково
              кво
              нефтодобивите
              изобо

И не ми обяснявай че бързаш и затова допускаш грешки че и аз пиша бързо...

Въобще категорично се въздържай от обвинения в неграмотност поне към хора с по-добра такава (да не припомням случая с радиата)

И не давай примери със ЗБОРНИ чертежи защото ако намериш сега някой новобранец който въобще може да чертае ще е добре...

Но все пак те съветвам да се поинтересуваш от статистиката... Като не щеш за тук, потърси за други "по-развити" места... Англия например. Те самите си я правят и резултатите и са много, много интересни, уверявам те...
              VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                И така отговарям: Първо имам претенциите че пиша грамотно и съм достатъчно грамотен....
                И аз, и аз (чула жабата, че подковават коня и вдигнала крак ).

Не знам какви са тези статистики, ама г-н Петров ако ги знаете дайте линкове де. Нека уважаваме времето на другите и ако сте ги гледали статистиките и знаете къде са ще спестите (на мен и на доста други хора предполагам) поне 30-40 мин. да отсеем плявата от Google.

А иначе аз съм скептично настроен към това статистиките да дават реална оценка на грамотността с разбивка по възраст и особено да включват и възрасти: до 20, от 20 до 40, над 40.

Абсолютно съм съгласен с колегата Ober... (много дълго бе), че неграмотността е широко разпространена и не подбира по възраст.

П.П.: Какво стана с призива да се придържаме по темата? Ако искате за грамотността да си спретнем отделна.

Коментар

Аха, тъй беше. Всички правеха всичко нужно, а работата вървеше надолу.
                  Мани ме мене. Тесният специалист е добър изпълнител ако е добър изобщо. Проблемът е че на всички ръководни места в най-добрия случай стоят пак занаятчии. Кажи един европейски политик след Кол. Сиви комедианти и марионетки на първата довтасала кантора с голям рекламен бюджет бол, а реален лидер дори на собствения си народ, мани общоцивилизационен - йок. Фул йок, ако трябва на европейски.
                  По каквото трябва съм най-добрият специалист. Признат от свои и врагове. Ама трябва ли да ме е срам че като гледам виждам, и даже понякога разбирам какво съм видял? Башка дето това ми се струва по-скоро свойство на ума, и по-малко национална кръчмарска философия.
                  Основната ценност на днешното ни общество е развлечението. А това вече е философски а не частен проблем. Тенденция, която може да се пречупи само силово, в резултат на катастрофа. Зер процесът е самоподдържащ се и ускорителен. Те ти я проблемата ръзиъш ли, останалото са подробности.

Коментар

Ъъъ... а какъв е критерия за неграмотност? За писането във форуми или изобщо? Всеки допуска грешки когато бърза. Понякога остават след като се върнеш и преправиш изречението. Първоначално е било с непълен член, после си размислил, изтрил си половината, то станало подлог, ама си пропуснал да редактираш и члена. Аз например пиша тук предимно то лаптоп. Не е най-удобната клавиатура. Случва се да натискам съседни клавиши. На БДС-то "е" и "и", "а" и "о" са едно до друго и се получават забавни резултати... Истината е, че почти всички, да не кажа всички, възприемаме писането тук като нещо по-близо до разговорната реч, отколкото до писаното слово и правим грешки. Сигурен съм, че повечето, ако седнем да пишем определен текст, ще имаме далеч по-добър правопис.
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Опа, някой се засегна... Венци, имената на българските институции и държавни постове ги пиша с малка буква по лично убеждение, ако не ти е направило впечатление досега. А, останалото е от скорост - виж кои букви са една до друга или коя просто е изпусната. Това са печатни грешки и в ръкописа ми ги няма, докато неправилното членуване и пунктуация ще ги има навсякъде. Няма за какво да се засягаш. Аз никого не обвинявам в неграмотност, а отбелязах, че когато индиректно даваш вас за пример на нас 30 - годишните, гледай той да е изряден. Щото излиза малко като "не ме гледйте кво правя, а кво говоря". За сведение, "кво-то" е разговорна форма и не се допуска, обаче такъв ми е стилът...

Вече казах, че английският страда много от това, че е световен език, а Англия от това, че е магнит за всякакви имигранти. Обаче статистиката е пълна дивотия и това на всички тук е ясно. То, по тая логика, тази година май имаме най-успешния випуск на Софийската френска гимназия.

Цялата тази полемика е защото не виждам убедителни аргументи защо светът върви на зле. Грамотността, по твоята дефиниция от по-горе изобщо не е меродавен критерий, а отгоре на всичко сме общество в преход, т.е. повечето ни стойности са моментни.

Навремето бях дал един пример, който ме порази като дете - руснаците си дублираха всички чуждоезични филми, а не им слагаха субтитри. Тъй като в България повечето филми си бяха с букви по онова време и често родителите четяха на децата си, веднъж попитах защо няма руски филм с "надписи". Тогава на ухо човекът ми каза нещо, което беше в разрез с "комунистическата ми закалка". Явно обаче си позволи откровеност, защото едва ли едно дете можеше да го изобличи, че говори такива неща, а и може би имаше нужда да го признае пред някого - "К сожалению, у нас многие люди не умеют читать". Това през 84-а...

Коментар

А, изтърваните букви не са и проблем. Нито улученият съседен бутон. Техническите грешки не променят същественото. Пък то е че го няма разбирането за смисълът на думите, за връзките между тях, за допустимостта на словесните конструкции. Които са сложно проявление на мисловните. Кашата по същество, не в изтърваната последна буква, еднозначно показва каша в главата. А това вече е страшно. В туй време се намесва и нескопосания или направо неадекватен стил, и става ясно че вече имаме работа с елементарно недостатъчен речников запас. Което пък е пряко указание за отсъствие на съответния понятиен апарат у писателят. Иначе казано човекът не знае че съществуват цели части от света. В днешно време това е неграмотност.
                        Не съм се интересувал къде как, случайно четох че 80% от населението на Италия е функционално неграмотно. Това значи че знаят буквите, могат да прочетат думата, но не разбират по никакъв начин писмената информация.
                        В Монголия пишат на кирилица, във Виетнам на латиница. Значи аз мога да чета и на монголски и на виетнамски)) Та и те на италиански ...
                        Сега вече и ние - на български.
                        Неграмотност. Най-страшната.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                          Опа, някой се засегна... Венци, имената на българските институции и държавни постове ги пиша с малка буква по лично убеждение, ако не ти е направило впечатление досега. А, останалото е от скорост - виж кои букви са една до друга или коя просто е изпусната. Това са печатни грешки и в ръкописа ми ги няма, докато неправилното членуване и пунктуация ще ги има навсякъде. Няма за какво да се засягаш. Аз никого не обвинявам в неграмотност, а отбелязах, че когато индиректно даваш вас за пример на нас 30 - годишните, гледай той да е изряден. Щото излиза малко като "не ме гледйте кво правя, а кво говоря". За сведение, "кво-то" е разговорна форма и не се допуска, обаче такъв ми е стилът...

Вече казах, че английският страда много от това, че е световен език, а Англия от това, че е магнит за всякакви имигранти. Обаче статистиката е пълна дивотия и това на всички тук е ясно. То, по тая логика, тази година май имаме най-успешния випуск на Софийската френска гимназия.

Цялата тази полемика е защото не виждам убедителни аргументи защо светът върви на зле. Грамотността, по твоята дефиниция от по-горе изобщо не е меродавен критерий, а отгоре на всичко сме общество в преход, т.е. повечето ни стойности са моментни.

Навремето бях дал един пример, който ме порази като дете - руснаците си дублираха всички чуждоезични филми, а не им слагаха субтитри. Тъй като в България повечето филми си бяха с букви по онова време и често родителите четяха на децата си, веднъж попитах защо няма руски филм с "надписи". Тогава на ухо човекът ми каза нещо, което беше в разрез с "комунистическата ми закалка". Явно обаче си позволи откровеност, защото едва ли едно дете можеше да го изобличи, че говори такива неща, а и може би имаше нужда да го признае пред някого - "К сожалению, у нас многие люди не умеют читать". Това през 84-а...

По-горе те предупредих да не използваш аргумента с бързането, защото въобще не е уместен в случая... - бързаме всички, а и както отбеляза по-горе Zaarin тук е все пак форум а не литературно поле за изява. Което изисква езикова култура поне в определени рамки без да прекаляваме... А колкото за примера с "министреския съвет" съвет в него освен малката буква имаш и още една грешка. Аргументи от рода аз така съм решил да пиша имената на институциите защото така... са леко смешни. Такива сериозни демонстрации са адекватни когато използващия ги има достатъчна тежест и "институционалност" които да подкрепят подобно действие. А колкото до пунктуацията ако искаш да се занимая да ти извадя малко примери от твоите писания? И освен пунктуация има и разни други елементи като например богатство на използвания език, форма на изказ и т.н. Не се хващай за тази тема да не стане като с радиата... А и въобще много грешно подхождаш. И не знам защо въобще се хващаш да даваш примери с твоята и моя грамотност. Просто се огледай в малко по-младите - не забравяй че си вече на 30 и въобще не си в тази категория аз пък съвсем.И освен това не забравяй че си руски възпитаник, все пак и тамошната добра система си личи... без значение какво мислиш по въпроса. А колкото до субтитрите на филми в Русия - можеш да се поинтересуваш кога и дали въобще е имало филм със субтитри за масова аудитория в САЩ...
                          Темата в този и дух е безсмислена и ако продължава така ще я заключа за да не се губи силната и част...!
                          VPetrov.photography

Коментар

А..., гледам че и Стефан ти е отговорил. Виж и неговите аргументи - верни са. А като нагледно помагало по това колко и каква е грамотността, както и връзката и с възрастовите граници, можеш да използваш и нашия форум. Има достатъчно добро представяне на всички категории и може да се направи отлична представителна извадка... И накрая имай и едно наум че тук общо взето пишат едни от най-грамотните хора в нашата мила родна България...
                            VPetrov.photography

Коментар

В Германия дублаж няма само по разни единични прожекции по филмови фестивали.

У нас за щастие все още субтитрите са на почит. Аз анимации на кино не гледам. А обичам, но ги чакам на ДВД. Дублажът убива половината филм .

А радиата от 2002-ра насам са радиЯ... колкото и неестествено да ми звучи .

А запетайките наистина не вредят . Дори напротив. Предполагам всички сме чували примера с - "Да се помилва не да се обеси", който може да се напише като "Да се помилва, не да се обеси" и "Да се помилва не, да се обеси"
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Е, те американците открай време не гледат австралийско кино, защото не ходят на чужди филми заради субтитрите ;-). Ама това е открай време и не е признак за крах на цивилизацията.

Венци, бързото писане е причина за технически грешки. Не съм казал, че бързам мисловно и затова не внимавам какво пиша. Ама, край вече с тая тема.

Стефане, речта е висша интелектуалана дейност и умението за нея се формира да 5тата, максимум до 7та година от развититето. А, това е така, защото тогава се навръзват мозъчните центрове. След това - край. Поради тази причина всякакви Тарзановци и прочее никога не биха могли да проговорят. Ще могат да научат хиляди думи, но не и да съставят изречения. Обаче в тези години основен принос за развититето има семейството, а не обществото. После кво да ги правиш разите подивели деца? Но, това е временно. Когато престанем да "висим в безтегловност" и да сме в "преход", а семейството реши да си поеме отново ролята, нещата ще се оправят. Ама ако мислиш, че англичанчетата от 19 век са били много грамотни (в широкия смисъл)... По вашата логика, крахът на цивилизацията трябваше да е факт поне от век, съдейки, ако щете, и по книгите на Дикенс. Оливър Туист и компания сигурно са владеели перфектен английски и задължително поне по един чужд език. За капак, те не са били представители на малцинството, а по-скоро на мнозинството в онази епоха.

За да не затлачваме темата, дайте други аргументи и доказателства в спора.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X