Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мухъл?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Мухъл?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    EPS-a изолира топлинно по-добре от XPS-а, но стените "дишат" по-трудно - няма ги порите между зърната на XPS-а. "Силиконова мазилка" не знам какво е, но принципно всяка мазилка трябва да е "дишаща", разбирай, да има паропропускливост, което не значи водопропускливост.
    Е това пък съвсем не го разбрах. EPS изолира по добре, защото е по-малко плътен, колкото по малка плътност = по-голяма изолация. Затова и рехавата вата изолира най-добре, а плътната вата - доста по-зле. XPS-а е водонепропускливия материал (все си мисля че водо- и паропропускливост е едно и също - едното е водни молекули във въздух, а другото - същите молекули, ама по нагъсто) и се слага за да не допусне движението на влагата (вода, пара, все тая) отвън навътре, защото структурата му не позволява движението на водните молекули през него. Затова и се ползва само за изолация на основи/цокли на сгради и на бетонни колони.
    Toyota Yaris 1,4D-4D 0889/
    MB W124 200TE 801-
    TLC LJ70 2,4TD 364

Коментар

Първоначално публикуван от hyenna Преглед на мнение
      Е това пък съвсем не го разбрах. EPS изолира по добре, защото е по-малко плътен, колкото по малка плътност = по-голяма изолация. Затова и рехавата вата изолира най-добре, а плътната вата - доста по-зле. XPS-а е водонепропускливия материал (все си мисля че водо- и паропропускливост е едно и също - едното е водни молекули във въздух, а другото - същите молекули, ама по нагъсто) и се слага за да не допусне движението на влагата (вода, пара, все тая) отвън навътре, защото структурата му не позволява движението на водните молекули през него. Затова и се ползва само за изолация на основи/цокли на сгради и на бетонни колони.
      Какво толкова не си разбрал? Основния термоизолатор е въздуха.
      А за паро и водо пропускливост си има дебели книги. Не е едно и също.
      Екструдираните изолации имат предимствито да издържат на натиск. Може да се ползват още в кофража. Друго предимство нямат.

Коментар

Под "не го разбрах" имах предвид, че няколко мнения по-нагоре Icerunner е обяснил за разликата в двата материала, а Спарки пише обратното.

Мнение на Icerunner:
        "Изолацията няма никакво отношение към натрупването на влага в помещението. Не се препоръчва използването на XPS за фасадни стени именно по тази причина. Между другото, аз бях доста скептичен към "дишането" на бетона и дълго смятах, че това е трик с който "клиентите" се връзват на по-евтиния вариант за изолация с EPS - стиропор. Е, видях достатъчно еднакви жилища санирани както с EPS така и с XPS и определено препоръчвам да се използва само EPS за изолация на външни стени."

А че изолатора е въздуха е ясно мисля на всички, затова и изолационните качества са в зависимост от плътността на материала. И за това ми се вижда несправедлива цената на изолационните материали, които по принцип са си опакован въздух.

ПП. Между другото хигрометъра ми показа на остъклената тераса при -3 градуса 43% отн.влажност.
        MB W124 200TE 801-
        TLC LJ70 2,4TD 364

Коментар

Първоначално публикуван от mitko punev Преглед на мнение
          Какво мислите по въпроса за външната изолация:

1.Защо да не изолирам с XPS цялата къща, след като така или иначе се шпаклова и нанася силиконова мазилка?
          2.Ако се изолира с EPS и отгоре се положи същата шпакловка и мазилка, какъв е ефекта, какво ще пропуска това чудо?
          За вариант 1 мисля че ще се открият перспективи в гъбопроизводството.
          За вариант 2 мисля че ако Icerunner е прав за пропускливостта на шпакловката и мазилката не би трябвало да има проблеми. Но все таки шпакловката в къщи ми я правиха не с шпакловъчна смес, а с чиста гасена вар, по препоръка на майсторите, за да диша стената - все пак в Тетевен живея на брега на реката и ако там няма влага не знам къде има
          MB W124 200TE 801-
          TLC LJ70 2,4TD 364

Коментар

Нито един от обсъжданите материали не е еднопосочна мембрана - каквото пропускат/не пропускат, важи и в двете посоки. За водо- и паро- пропускливостта си си отговорил наполовина. Колкото е едно и също вода и пара, толкова е едно и също водопроницаемост и паропроницаемост. Това с "по- нагъсто" разположените молекули, може да минава само през големи отвори! Практически, и двата обсъждани материала - екструдиран и експандиран полистирол - са водонепроницаеми, водните пари преминават през екструдирания и не минават през експандирния.
            И Айсрънър и Спарки пишат едно и също - прочети още веднъж.
            А влагомерът ти е твърдо и определено неверен.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
              И Айсрънър и Спарки пишат едно и също - прочети още веднъж.
              А влагомерът ти е твърдо и определено неверен.
              Поправете ме ако греша, но мисля че EPS е експандиран полистирол, а XPS е екструдиран. Експандирания е "набъбнал" на водна пара и е паропроницаем доколкото си спомням, а екструдирания не знам как се прави.

Айсрънър: Изолацията няма никакво отношение към натрупването на влага в помещението. Не се препоръчва използването на XPS за фасадни стени именно по тази причина. Между другото, аз бях доста скептичен към "дишането" на бетона и дълго смятах, че това е трик с който "клиентите" се връзват на по-евтиния вариант за изолация с EPS - стиропор. Е, видях достатъчно еднакви жилища санирани както с EPS така и с XPS и определено препоръчвам да се използва само EPS за изолация на външни стени.
              Значи XPS задържа влагата вътре.

Спарки: EPS-a изолира топлинно по-добре от XPS-а, но стените "дишат" по-трудно - няма ги порите между зърната на XPS-а. "Силиконова мазилка" не знам какво е, но принципно всяка мазилка трябва да е "дишаща", разбирай, да има паропропускливост, което не значи водопропускливост.
              Значи EPS задържа влагата вътре.

А относно водо- и паропропускливостта - след като материала е водопропусклив и "пропуска по-гъсто разположените молекули на водата,понеже отворите
              са по големи", значи ще е и паропропусклив, защото щом минава през тесни отвори, ще минава и през по-големи. Ама нас нали ни интересува отвеждане на парата, защото не живеем в аквариум та да отвеждаме водата.

Сам казваш че:"водните пари преминават през екструдирания и не минават през експандирния." Което подкрепя по-горното твърдение.

А кой е правилния влагомер? Освен да се опитам да намеря и някой друг хигрометър за сравнение.
              Последно редактирано от hyenna; 01-02-11, 23:15. Причина: допълнение
              MB W124 200TE 801-
              TLC LJ70 2,4TD 364

Коментар

Нито един от обсъжданите материали не е еднопосочна мембрана - каквото пропускат/не пропускат, важи и в двете посоки.
                В случая имам предвид не за еднопосочна мембрана, а че при изолиране на основите на сградата ни трябва влагата да не влезе вътре и за това да се ползва XPS, който не пуска и в двете посоки. Когато търсим ефект на отвеждане на влагата извън къщата да се ползва EPS.
                MB W124 200TE 801-
                TLC LJ70 2,4TD 364

Коментар

Значи, май съм поомотал еьспандиран и екструдиран. Експандирания е т.нар стиропор, дето е на топчета. Екструдирания е другото, по-твърдото и по-добре изолиращото, обикновено светло зелено или светлобежаво на цвят, като рядко се намира и сиво/графотено и прочие, известно под заглавието "Fibran".

Та значи. стиропора (това на зърната) има паропропускливост. Другото няма, или е значително по-малка. По отношение не термоизолацията е точно обратното - стиропора изолира по-зле от фибрана, но за сметка на това е по-евтин например.

Обикновения силикон например (тоя в тубичките, дето всички знаем), има паропропускливост (може да се види в техническия му лист), но няма водопропускливост (залепения с него аквариум например няма да тече). Има коренна разлика между двете.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    ..... има паропропускливост (може да се види в техническия му лист), но няма водопропускливост (залепения с него аквариум например няма да тече). Има коренна разлика между двете.
                    Каква е? (признавам не съм от технически най-грамотните, но се интересувам)
                    MB W124 200TE 801-
                    TLC LJ70 2,4TD 364

Коментар

Допуснал съм механична грешка: XPS-екструдиран, е паронепроницаем, EPS-експандиран, и пропуска парите.
                      Предполагам, че подобна е и причината, поради която мненията на другите участници звучат противоречиво.
                      Ако даден материал пропуска вода, то еднозначно пропуска и парите и - обратното не важи.
                      Не знам как си представяш циркулацията на водата и парите и. Тя протича най-малко през плътните части на стените и прилежащите им елементи (мазилки, шпакловки, изолации). Нормалната относителна влажност на въздуха е между 50 и 75 процента, като тези две стойности са гранични, т. е. екстремни за нормални. Баланса на абсолютната влажност е динамичен. Температурата на въздуха е основният (но не единствен фактор) за изменението на отношението абсолютна - относителна влажност. Когато температурата рязко се мени, нормалната циркулация на влага не успява да компенсира измененото съотношение: относителна - абсолютна влажност: При рязко охлаждане на въздуха, водните пари кондензират. При рязко затопляне - относителната влажност пада.
                      Правилният влагомер е работещият - без значение от марка.

Коментар

Въпроса с изолациите си изниква от време на време. Най-добрия начин ако наистина се интересувате и имате нужда от информация е да се отиде на някое от изложенията и да се поразпитат съответните представители - понякога може да чуете интересни неща, понякога пълни глупости. Мисля, че доста големи производители и вносители на такива продукти с удоволствие ще ви обърнат внимание като потенциални клиенти. Всеки продукт си има конкретно място за приложение, а за най-добър ефект - за всеки "ключов" елемент от сградата трябва да се изработи грамотно съответния детайл - чертеж в мащаб 1:10, в който да се изследват всички слоеве. Както вече писах в някоя друга тема - за целта има библиотеки, като поне в София се надявам тази на Университета по Строителство, Архитектура и Геодезия да работи и с граждани - там списания и книги има в изобилие и човек може да добие представа за нещата.
                        Най-добра информация разбира се могат да дадат хората от строителния бизнес, каквито във форума има - особено тези, които се занимават активно със строителство и се интересуват от новите материали на пазара.

Относно мухъла - той се дължи на влагата и намери ли се нейният източник, може да се мисли за премахване на мухъла. Вариантите са два - влагата се получава от конденз или от пробив в конструкцията. Първото се решава с подходяща изолация а второто може и да не може да се реши. Пробиви най-често има при плосък покрив или около някоя водосточна тръба. Често водата пътува капилярно и се случва да тече от едно място а да влиза от друго. С една дума - трябва да се открие първоизточника и да се премахне причината - всяко запечатване е временно, водата винаги намира път и щом веднъж е влязла, ще намери как да излезе.
                        Александър

Коментар

Правилният влагомер е работещият - без значение от марка.
                          Ами като гледам моя си работи. Доколкото знам мери относителна влажност. Като го сложа до отоплителната печка показва ниски стойности. До готварската печка - високи. От вчера като е навън показва константна стойност корелираща с температурата - сега е 45% при -1градус. За това и попитах, някой дето се е занимавал с този проблем и има доказано верен уред да каже моя верен ли е, за това съм и написал къде каква стойност показва. Какви трябва да са стойностите до радиатора, до готварската печка, навън? Като мисля вариации плюс минус 5% са нормални за любителски уред.
                          MB W124 200TE 801-
                          TLC LJ70 2,4TD 364

Коментар

Над вряща тенджера би трябвало да е 100%.

Коментар

Ами като гледам моя си работи. Доколкото знам мери относителна влажност. Като го сложа до отоплителната печка показва ниски стойности. До готварската печка - високи. От вчера като е навън показва константна стойност корелираща с температурата - сега е 45% при -1градус. За това и попитах, някой дето се е занимавал с този проблем и има доказано верен уред да каже моя верен ли е, за това съм и написал къде каква стойност показва. Какви трябва да са стойностите до радиатора, до готварската печка, навън? Като мисля вариации плюс минус 5% са нормални за любителски уред.
                              Писах вече, за нормални се приемат стойности на относителната влажност между 50 и 75 процента, като крайните са екстремни. Извън този диапазон, влажността може да бива за много кратко време, в много редки, частни случаи. През цялото време ти цитираш разни ненормални и неестествени стойности на отчета - значи уреда ти не работи. Това, че стрелката му се мести, нищо не значи.

Коментар

• От: До: Мухъл?

В Европа има нормативно изискване за монтиране на UV-лампи против инсектициди във всички производствени помещения за хранителни стоки.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X