Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мухъл?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Мухъл?

Да си кажа и аз мнението.
    Както се казва във стария лаф - нямам решение, но съм във възторг от проблема. Майтап.
    Живеем в панелен соцблок, банята ми няма прозорец, вентилационния отвор е затворен. В кухнята се готви почти всеки ден, стените са запечатани от някой гении навремето дополовина със блажна боя, както и в банята. Пералня - всеки ден (бебе на 1,5год.), суши се в детската. Отделно цветарник в хола - не е много голям. Отделно 2 големи аквариума, дето изпаряват, изпаряват. Единия ъгъл на кухнята е отворена такава фуга, каквито само соцпанелките могат да постигнат, залепил съм тапет отгоре да не се вижда, ама той се отлепи. Отоплението е с камина с риза, само на донбаски въглища. Отоплителния сезон 2008/2009 = 325 лв( около тон въглища), сезон 2009/2010 = 293лв (въглищата бяха по-ефтини по едно време, ама пак около тон). По горните сметки трябваше да влизам с огнепръскачка вкъщи, да ама не. Мухъл се появи едва тази есен и то защото преместих един шкаф до външна стена, та зад него има - причина липса на циркулация на въздуха. И от лятото ?? някакви петна на тавана на банята, на прима виста не ми изглежда на мухъл, пък и няма развитие от тогава до сега. Единственото съвременно подобрение направено е че смених прозореца на кухнята с такъв с дървена дограма със стъклопакет, направен по мой вкус, с мой материал (купих си го от сушилня в Тетевен) от местен дърводелец. Цялата сметка излезна около 20лв по-скъпо от най-ниската предложена ми цена за ПВЦ дограма.

Апартамента е около 75 кв метра. В задачката се пита "С колко ще ми намалеят разходите за отопление като направя енергоспестяваща санация с топлоизолация и дограма?" По моите сметки, ако ми намалее със 100лв на сезон, при санация за около 5000лв - ами аз съм 50години "напред".

Съвета ми е - не се занимавайте с глупости. Ако чак толкова вее от дограмата - дунапренен уплътнител и го сменяйте всяка година, все пак е около 10лв за всички прозорци. Парите спестени от НЕправенето на изолация (купуването на "пресован въздух" и лепенето му по стените) и дограма ги давайте за отопление и мисля че поне 15год ще се "греете" на тези пари. А след 15год. Я камилата, я камилара.

П.с. Преди година, като ми беше влязла мухата за смяна на жилището, срещнах реални трудности да обясня на "брокерите" че искам апартамент, без пластмаса и алуминий вътре - т.е. без модерна дограма, без ламинат, без изолация, а настоявах и жив гипсокартон да не виждам. Е не ми намериха, всички били с "подобрения" и така си останах тук. И колкото повече време минава, все повече се убеждавам че беше за добро.

Поздрави и успех в борбата
    Toyota Yaris 1,4D-4D 0889/
    MB W124 200TE 801-
    TLC LJ70 2,4TD 364

Коментар

Първоначално публикуван от hyenna Преглед на мнение
      Да си кажа и аз мнението.
      Както се казва във стария лаф - нямам решение, но съм във възторг от проблема. Майтап.
      Живеем в панелен соцблок, банята ми няма прозорец, вентилационния отвор е затворен. В кухнята се готви почти всеки ден, стените са запечатани от някой гении навремето дополовина със блажна боя, както и в банята. Пералня - всеки ден (бебе на 1,5год.), суши се в детската. Отделно цветарник в хола - не е много голям. Отделно 2 големи аквариума, дето изпаряват, изпаряват. Единия ъгъл на кухнята е отворена такава фуга, каквито само соцпанелките могат да постигнат, залепил съм тапет отгоре да не се вижда, ама той се отлепи. Отоплението е с камина с риза, само на донбаски въглища. Отоплителния сезон 2008/2009 = 325 лв( около тон въглища), сезон 2009/2010 = 293лв (въглищата бяха по-ефтини по едно време, ама пак около тон). По горните сметки трябваше да влизам с огнепръскачка вкъщи, да ама не. Мухъл се появи едва тази есен и то защото преместих един шкаф до външна стена, та зад него има - причина липса на циркулация на въздуха. И от лятото ?? някакви петна на тавана на банята, на прима виста не ми изглежда на мухъл, пък и няма развитие от тогава до сега. Единственото съвременно подобрение направено е че смених прозореца на кухнята с такъв с дървена дограма със стъклопакет, направен по мой вкус, с мой материал (купих си го от сушилня в Тетевен) от местен дърводелец. Цялата сметка излезна около 20лв по-скъпо от най-ниската предложена ми цена за ПВЦ дограма.

Апартамента е около 75 кв метра. В задачката се пита "С колко ще ми намалеят разходите за отопление като направя енергоспестяваща санация с топлоизолация и дограма?" По моите сметки, ако ми намалее със 100лв на сезон, при санация за около 5000лв - ами аз съм 50години "напред".

Съвета ми е - не се занимавайте с глупости. Ако чак толкова вее от дограмата - дунапренен уплътнител и го сменяйте всяка година, все пак е около 10лв за всички прозорци. Парите спестени от НЕправенето на изолация (купуването на "пресован въздух" и лепенето му по стените) и дограма ги давайте за отопление и мисля че поне 15год ще се "греете" на тези пари. А след 15год. Я камилата, я камилара.

П.с. Преди година, като ми беше влязла мухата за смяна на жилището, срещнах реални трудности да обясня на "брокерите" че искам апартамент, без пластмаса и алуминий вътре - т.е. без модерна дограма, без ламинат, без изолация, а настоявах и жив гипсокартон да не виждам. Е не ми намериха, всички били с "подобрения" и така си останах тук. И колкото повече време минава, все повече се убеждавам че беше за добро.

Поздрави и успех в борбата
      Подкрепям те 110%.Искам да усещам природата-свеж въздух богат на кислород(затова не съм отишъл да живея в голям ,замърсен и стресиращ град),искам да си цепя дърва и да нося чували с Донбас(иначе кога ще се движа 7 часа в кабинет на стол).Хубавата дървена уплътнена дограма(с лентички Теса) е най хубавото.За какъв чемер ми е лабораторно уплътняване ,като и без това проветряваме 2 пъти дневно по 15 мин и с това сменяме въздуха(форсирано проветряваме)в стаята,както препоръчвам на родителите на новородени при отглеждането им.По отношение на тия гипс картони,които ги правят от едни отпадни суровини в ТЕЦ-овете,рано или късно ще ги обявят за канцерогени и алергени.От хоросана по добро не е измислено(римляните завладели света с него).Същото се отнася и до итонга.От тухлата и керемидата по трайно и хубаво няма.Скоро покривах една постройка с керемиди 3-4 употреба на 60 години,които не са мръднали....Но иначе как ще ни вземат парите.
      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Личен опит - тази година монтирах камина, без водна риза. Познайте има ли влага някаква. По-рано имаше на някой места из къщата и се водеха неравни борби с мухъла. Сега изчезна , като с магическа пръчка. Така че , който може, да си монтира, една печка на дърва, като минимум и да каже сбогом на мухъла.
        подаръци за мъже от FACOM
        промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Както е тръгнало с движение назад ще стигнем до огнището в средата на пещерата.

Някой си мисли, че като се изръси 5 бона за бръмчалник Дайкин например, е стигнал върха на топлинния комфорт и съвременните технологии. След това вижда дебелия край с мухъла и влагата и рязко дръпва пак назад към "циганска любов".
          Ами не става така. Все да решаваме на парче проблемите. Като се каже "а" се продължава нататък. Всички караме и търсим коли с климатроник, поради по-добрия комфорт - топличко и сухи стъкла. И вкъщи трябва така - въздуха се дръпва, обработва се по параметри влага, температура, филтрира се, освежава се и тогава се бута обратно в стаите.
          Иначе сме като в "Умно село" със змиите, таралежите и т.н.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение

Някой си мисли, че като се изръси 5 бона за бръмчалник Дайкин например, е стигнал върха на топлинния комфорт и съвременните технологии. След това вижда дебелия край с мухъла и влагата и рязко дръпва пак назад към "циганска любов".
            Ами не става така. Все да решаваме на парче проблемите. Като се каже "а" се продължава нататък. Всички караме и търсим коли с климатроник, поради по-добрия комфорт - топличко и сухи стъкла. И вкъщи трябва така - въздуха се дръпва, обработва се по параметри влага, температура, филтрира се, освежава се и тогава се бута обратно в стаите.
            Иначе сме като в "Умно село" със змиите, таралежите и т.н.
            Нямам нищо против истинските кондиционери,които визираш,но къде са те ...в совалките,заводите на Мерцедес ,някои секретни лаборатории и ...останаха ми още пръсти.Тия прости духалки дето ги кръщават климатици и работят само за себе си да се размразяват в тази мъгла и бръмчат като убодени мечета и въртят електромера и термометъра показва 15,5 по Целзий и на детето сопола му ходи нагоре надолу като асансьор...моля -гледал съм го този филм.Само парно с донбаски кюмюр и/или дебело дръвце.
            МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
              Личен опит - тази година монтирах камина, без водна риза. Познайте има ли влага някаква. По-рано имаше на някой места из къщата и се водеха неравни борби с мухъла. Сега изчезна , като с магическа пръчка. Така че , който може, да си монтира, една печка на дърва, като минимум и да каже сбогом на мухъла.
              ...защото за да гори камина, от някъде трябва да влиза въздух равен по обем на тоя, излизащ през камината. Тоест, имаш принудително проветряване.

Знам аз к'во ми трябва, ама няма изгледи скоро да мога да си го позволя. А да мъкна брикети или дървя до деветия етаж, просто няма как да стане.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
                ... донбаски кюмюр и/или дебело дръвце.
                И да хване човек дебелото дръвце, та да строши главата на търговците на донбаса. Защото те придадоха нов смисъл на термина "черно злато".
                Като ще е парно, да е централно. Там мухъл май няма.
                Но пак прескачаме от змии на таралежи и т.н.

Коментар

Централното парно е магнит за хлебарките ! Направо идват с багажа и роднините до девето коляно, щом подушат ТЕЦ.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                    ...защото за да гори камина, от някъде трябва да влиза въздух равен по обем на тоя, излизащ през камината. Тоест, имаш принудително проветряване.

Знам аз к'во ми трябва, ама няма изгледи скоро да мога да си го позволя. А да мъкна брикети или дървя до деветия етаж, просто няма как да стане.
                    Спарки,аз затова бартеросах апартамента с доплащане за една къщурка 400 кв.м и като влязох в нея на 07.12.2006 се хванах за главата-тоя хамбар как се топли.И хоп в мазето-то едни чертежи,то едни ламарини,то едни котли и радиатори,то едни ракии и вина и на 05.02.2007 хоп топлата вода потече и стана 25 гр.навсякъде ...че до сега.Вървят по около 15 чувала донбас на месец за около 120 кв.м. със серпентината в бойлера отоплителна площ

Коментар

Първоначално публикуван от sir Borko Преглед на мнение
                      Централното парно е магнит за хлебарките ! Направо идват с багажа и роднините до девето коляно, щом подушат ТЕЦ.
                      Да бе, да! От като се помня (53) съм на ТЕЦ и нямам такива комшии.

Коментар

• От: До: Мухъл?

Мухал-гадна работа......единственото спасение е пресен въздух!
                        За веещите дограми в панелите-стари гадни, но няма мухъл!
                        Запечатването на апартамента или къщата с ПВЦ дограма, изолация и силиконова мазилка е пагобно, особено за къщите.....трудно след това се отърваваш от гадта, единствения вариант е огънчето в печката (камината) и пак проветрение.
                        Старата ПВЦ дограма в апартамента ми се беше отворила отвсякъде, регулирах прозорците и вратите и веднага се появи конденз.......върнах старите настройки.

Коментар

[q] Мнение на Паджеровод

Иначе сме като в "Умно село" със змиите, таралежите и т.н. [q]

Не съм съгласен.

Както всяко едно нещо и типа отопление на жилището си има плюсове и минуси. Аз съм направил своя избор приемайки минусите и смятайки че плюсовете са повече. И се отоплявам на твърдо гориво. Смятам че наличието на "жив" огън вкъщи е едно от най-разтоварващите неща в ежедневния стрес. Не ми тежи зареждането с гориво, защото както казва mihov_1969, малко движение при преноса на горивото може да ми се отрази само благотворно. Най-важното смятам, че на настоящия етап няма климатик (а не вярвам и че някога ще има) който да "произведе" въздух като натуралния. Също както пластмасовия оранжериен домат, няма нищо общо с градинския. Климатика го разглеждам само и единствено като източник на топлинен комфорт и алергенна бомба. Особено съчетанието климатик-пвц дограма. Мухъла произвежда алергени, а климатика ти ги вкарва под налягане в белия дроб. Не знам педиатрите дали са правили такава статистика за връзката пвц дограма+изолация спрямо алергии, но детето ми спря да боледува веднага след като "си казахме сбогом" с мухъла и се преместихме в апартамент без съвременни подобрения - дървени дограми, хоросанови стени и тавани, отопление с печка на твърдо гориво. Аз пък мога да кажа за връзката съвременни топлоизолации спрямо смъртност при пожар. И тя е в пъти повишена (не помня точните цифри). В случая смъртността идва не от термичното изгаряне, а от инхалацията на отровни газове получени от горенето на стиропора и останалите пластмаси (дограма, ламинат, МДФ мебели). И картинката е драматична при човек поопърлил се тук-там, ама загиващ от задушаване, защото се е надишал с пушек и белият му дроб се разпада.

В заключение, тъй като форума се чете от преобладаващо интелигентни хора, способни да направят аргументиран избор - всеки да си сметне плюсовете и минусите на даден тип отопление, да си реализира избраното и да му се радва. Всеки участник във форума дава информация с която разполага, лична или прочетена, проверена или съмнителна, анализа е само за сметка на четящия. Но аз лично залагам на провереното от времето - глина, вар, пясък, дърво, стъкло (пак пясък) и печка с огън. Не знам дали съм успял да се аргументирам, но няма сила тъй могъща да ме накара да вкарам каквато и да е масивна пластмаса вкъщи.
                          Последно редактирано от hyenna; 15-01-11, 00:57.
                          MB W124 200TE 801-
                          TLC LJ70 2,4TD 364

Коментар

Аз съм съгласен с теб. В частта за правото на избор. Именно затова не искам да обреча някого от семейството ми да бъде дежурен огняр по котел, той цепач и носач на дърва, той и чистач на пепел, кюнци и комини. Защото мен трябва да ме бият, за да се заема с това.
                            Не защитавам изобщо климатиците в най-разпространения им вид. Даже по-горе оплюх една от топ-марките. Има много по-интелигентни начини за отпление, без влага, мухъл и алергени. Това имам предвид.

Коментар

Пфу, не потръгна "климатиковия" спор
                              MB W124 200TE 801-
                              TLC LJ70 2,4TD 364

Коментар

• От: До: Мухъл?

Аз работя във фирма за климатици и съм абсолютно против тях, ама нами съм градско момче и затова несъм свикнал, а и не искам, да мъкна, цепя, чистя и т.н. Е верно, затова и докъто живях в къщата, която сега продавам, плащах сметки за ток по 500лв на месец. Охххх тва мързела на никой не прощава, но какво да се прави, свикнал съм на ТЕЦ, мисля че ако го има, това е най доброто решение.
                                И понеже темата е за мухъл, мога да кажа и още нещо важно по въпроса. Най-неправилно е това изолиране на невероятните панелки отвътре с какви ли не нови и мега модерни простотии, една хубава и скъпа ПВЦ дотрамичка и после мухъл.........ми мухъл.............няма как.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X