Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Термопомпи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Термопомпи

Смятам, че въпросът е принципен и господа инженерите могат да сметнат приблизително при средно 10 градуса денонощно колебание на температурите и КОР, да кажем средно 4.

Коментар

Ако за тия 10 градуса КОП спадне повече от двойно - има смисъл да я пускаш през по-топлото време. Гледаш си таблицата с ефективност по температура и сравняваш ама КОП да спадне двойно от 10 градуса за повечето помпи е или никога или доста близо до долната температурна граница.

И после: то и през целия ден не е еднакво топло. Може да има смисъл да пуснеш ТП в 14:30 и да я изключиш в 16:00, а може и непосредствено в 22:00 когато все още е относително топло ама токът вече е евтин.

Ама всичко това няма смисъл защото това върши работа само за водата за миене и то ако я грееш отделно. Нямаш къде да съхраниш толкова топлина колкото ти трябва за отопление на къщата за половин денонощие. Освен евентуално в резервоар с фазов преход ама то пак е дявол на магаре.

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
        Да, и нашето семейство го споделя. Две къщи в нашето село на наши приятели се отопляват с подово на вода и като им отидем на гости си качваме краката да не опираме пода, че отичат. Като влезна намръзнал от вън ми е много приятно, но после ми става некомфортно.
        Подово на вода ама колко градуса вода е.
        При мен пода не става повече от 25-26 градуса а в стаята е 23-24.
        Ако искаш можеш да спиш на пода и нищо не ти отича.
        И килими си има върху плочките като има достатъчно голи площи не е пречка за подовото.

Най големия проблем на подовото отопление за мен е че настилката трябва да е специална с виока топлопроводност.
        И в преходните сезони когато отоплението не работи пода е хладен и трябват килими.
        Не съм пробвал от новите ламинате за подово които ги давит супер дупер ама си мислай че пак ще са като с плочки.
        Land Rover Discovery II, V8 4.0
        VW Golf VI variant
        Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

BTW, радиаторите също се оразмеряват успешно за работа с нискотемпературен топлоносител - до 40гр. И то предимно панелните, алуминиевите напоследък не са това, което бяха като реална площ и маса на алуминия в ребро.

Коментар

Аз съм с водни конвектори, които плавно ще преминат в панелни радиатори. Конвекторите определено са ефективни, но имат и недостатъци като шум и духане.
            Идеята за подово не ме грабва най-малкото защото не ми се ще да махна хубав дървен под и да го заменя с плочки или ламинат.
            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Няма как да снимам жегата от подово със затворен кран на 70%при температура на парното 55гр..Подово върху фибран 30мм.,сетка и алуминиева вложка 16мм.,отгоре подложка 3мм. и ламинат 9мм .,на плочки ефекта е още ПО,лепени са не с термофлекс теракол ,а теракол с фибри за външно лепене и гранитогрес.Никакъв проблем и при двете настилки.Тайната за дълголетие на подовото е в замаската отгоре,замаска с добавка за водоплътност ,никакви земновлажни и други измишльотини.Цимент ,пясък 1/1,добавка и не сухо ,както казват старите майстори ,да е като мед.
              Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
                Подово на вода ама колко градуса вода е.
                При мен пода не става повече от 25-26 градуса а в стаята е 23-24.
                Ако искаш можеш да спиш на пода и нищо не ти отича.
                И килими си има върху плочките като има достатъчно голи площи не е пречка за подовото.

Най големия проблем на подовото отопление за мен е че настилката трябва да е специална с виока топлопроводност.
                И в преходните сезони когато отоплението не работи пода е хладен и трябват килими.
                Не съм пробвал от новите ламинате за подово които ги давит супер дупер ама си мислай че пак ще са като с плочки.
                На единия е с трипътен вентил на 35С и котел на дърва, а на другия котел на пелети и вентил на външна темп +25С и зонални термостати, които затварят при достигане на 22С в контура. И на двете къщи пода е теракот.
                За да е на по-ниска темп. трябва или да се добавят радиатори, или да се вградят тръби и в долната част на външните стени.
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Не знам дали е точно по темата, но какво е мнението ви за ТП въздух-вода на Самсунг? Евентуално ще се ползва само за отопление с радиатори. Моделът с долна граница 4+ кВт би ме устроил като цена.

Коментар

За отопление с радиатори високотемпературна алгерма на дайкин.Железни и единственият вариант при дайкин при когото няма подпомагащ ел. Нагревател а има втори компресор на друг фреон.
                    Разгледай и прочети.
                    Няма страшно в умирачката...
                    Страшното е да си жив!...

Коментар

Даже тези от маркетинга на Дайкин си признават за ниския си COP. Вижте какво намерих в боршурата им. В най-добрия случай ще спестявате 14% спрямо кондензен котел като разходи за енергия. Никаква логика в дългосрочен план.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Daikin.jpg
Прегледи:1
Размер:53.9 КБ
ID:5774121

https://www.daikin.am/content/dam/do...es_English.pdf
                      Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                      Drag Grand Canyon Daily
                      Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                      LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от гоше Преглед на мнение
                        Не знам дали е точно по темата, но какво е мнението ви за ТП въздух-вода на Самсунг? Евентуално ще се ползва само за отопление с радиатори. Моделът с долна граница 4+ кВт би ме устроил като цена.
                        Виж каква е минималната атмосферна температура за работа на каквато и да било помпа.Някои са от 0гр.нагоре.
                        Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

То по Варна каква ли зима имаме, ако около и над 0гр работи читаво с добър КОП, защо не.

Коментар

Не разбирам - готови сте да инвестирате във високотемпературна ТП петцифрена сума, а не да удвоите площта на радиаторите, което като сума е далеч по-малко и да спестите двойно от ТП.
                            Радиаторите не е нужно да стават 3-4 метрови, има 3-панелни за целта.

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                              Виж каква е минималната атмосферна температура за работа на каквато и да било помпа.Някои са от 0гр.нагоре.
                              Добър съвет дава колегата! Между различните климатици и термопомпи на практика няма прилика как работят. Пиша защото този опит съм си го платил собственоръчно. Някои още под 5 градуса почват едни безкрайни цикли по размразяване и нищо не топлят... Докато има термопомпи и климатици, примерно цитираните по-горе, работят вече близо 7-ма година безпроблемно включително до -20... Да естествено COP-а тогава не им е като на +5 но топлят и работят...
                              VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                                Не разбирам - готови сте да инвестирате във високотемпературна ТП петцифрена сума, а не да удвоите площта на радиаторите, което като сума е далеч по-малко и да спестите двойно от ТП.
                                Радиаторите не е нужно да стават 3-4 метрови, има 3-панелни за целта.
                                Високотемпературната ТП освен цената има и друг недостатък - даже и теоретично КОП е по-нисък (практически също), което е свързано със съответните бъдещи разходи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X