Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Термопомпи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Термопомпи

Все пак, знае ли някой, при качествено направена система на газ, при цена в момента около 65/70ст кубик, по ефективна ли, и колко е термо помпата при еднакви метео условия?
    Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

До 0 градуса бие термопата по цена на киловат топлинна енергия, ако е добре направена. След това нещата се обръщат.

Другата уловка е, че за термопомпа, трябва да се примириш с конвектори или подово, защото радиаторите искат температури в които не са ефективни помпите. Което пък значи компромис с комфорта.
      Последно редактирано от Jimi; 05-12-17, 14:03.
      Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
      Drag Grand Canyon Daily
      Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
      LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
        Другата уловка е, че за термопомпа, трябва да се примириш с конвектори или подово, защото радиаторите искат температури в които не са ефективни помпите. Което пък значи компромис с комфорта.
        Е тука ме загуби като читател.
        Казваш комфорта на радиаторите е по висок от ниско температурно подово?
        Land Rover Discovery II, V8 4.0
        VW Golf VI variant
        Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
          Имал съм преди много години ел. подово и отчетох като голям недостатък вдигането на прахта от пода. Може и да бъркам. Не харесвам също теченията които възникват при принудителни обдухвания, така че спокойствието на радиатора ми най-допада. Не говоря за КПД в случая

Коментар

Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
            Имал съм преди много години ел. подово и отчетох като голям недостатък вдигането на прахта от пода. Може и да бъркам. Не харесвам също теченията които възникват при принудителни обдухвания, така че спокойствието на радиатора ми най-допада. Не говоря за КПД в случая
            Не става дума за ел. подово - там е друго, температурните разлики са огромни.
            Ползвам нискотемпературно подово (27-30 С изход 22-25 С вход) от 4 години и няма никакви проблем с повдигане на прахта.
            Е чисти се редовно всяка седмица с парцал пода.
            Те щото сигурно радиаторите не правят по големи течения
            Истината е че нито радиаторите нито нискотемпературното подово правят течения които могат да се забележат.

Друго си е обаче да можеш да се излегнеш на пода при всякакви условия и вътрешни температури.
            Децата да ходят целогодишно голи и т.н.
            Land Rover Discovery II, V8 4.0
            VW Golf VI variant
            Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Друго си е обаче да можеш да се излегнеш на пода при всякакви условия и вътрешни температури.
              Децата да ходят целогодишно голи и т.н.
              Тук спор няма. В банята която правих сега сложих на пода една тръба с няколко нагъвания и е много приятно.

Коментар

...
                Подовото може и да се доближва до комфорта на радиатори, но първо имаш доста ограничения в настилките - килими и паркети, които се предпочитани за стаите освен кухня общо взето няма как да сложиш. Също така подовото с вода, първо е голяма инвестиция и изисква смяна на всички настилки и като се пукне, което става рано или късно, става страшно.

Та ако мен питаш, подово само в баня. Радиаторите нямат заместител.
                Drag Grand Canyon Daily
                LZ1JYM

Коментар

Изцяло въпрос на предпочитания. Аз пък съм скептичен към радиаторите и предпочитам подовото. Проблем с настилките няма. Начин да се направи така че да се спука най-рано след 60 години има.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Изцяло въпрос на предпочитания...
                    И на дадености. При читави, и то много, подови покрития, радиаторът като че ли няма алтернатива. Споделям го от личен опит, че скоро пак, за n-ти път обсъждахме с благоверната газ или ТП А2W.

Коментар

Радиатора има и психо-визуално въздействие.

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
                        Това 5.3 е малко имагинерно число. Виж долу съм приложил една графика от твоята система. В кратце, ако ще трябва да се топлиш с нещо дето му трябва вода с температура по-висока от 50 градуса (радиатори), КОП отива у ряката или именно при 0 градуса (каквито са приблизително среднодневните температури при теб Януари и Февруари) има КОП под 3, а през ноща стига и 2. Сега като сметнеш цената на газта спрямо тока...

За да стоплиш БГВ както трябва на 60 градуса, през зимата определено си е по-добре с реотан или газ в нашия климат.

[ATTACH=CONFIG]939699[/ATTACH]

Страшен КОП.
                        Не е имагинерно числото, вече 7-ма май година ще стане, работи прекрасно, обратната връзка е през електромера... :-) Никаква газ не може да се доближи като обща цена на използване... Не трябва да се забравя, че в нашият климатичен пояс реално ниските температури са нещо много кратковременно... И да, с подово отопление съм навсякъде и водата ми трябва на температура макс 38 градуса... Но, съседа е също с Дайкин, понеже е с радиатори, си купи Дайкин варианта с две каскадни термопомпи, който си изкарва на изхода 95 градуса вода и е малко по-малко ефективен от моята система... Има го горе-долу от същите години и е също толкова доволен колко мен... Наоколо няколко човека с газ харчат в пъти повече пари на газ... Това разбира се, нищо не значи, всякак къща е с различни топлозагуби...
                        VPetrov.photography

Коментар

Да, и нашето семейство го споделя. Две къщи в нашето село на наши приятели се отопляват с подово на вода и като им отидем на гости си качваме краката да не опираме пода, че отичат. Като влезна намръзнал от вън ми е много приятно, но после ми става некомфортно.

В къщи до -2 С се отоплявам с ТП направена от външно тяло на нов климатик Грее 18 и топлообменник газ/вода. И съм с алуминиеви радиатори във всички стаи. При по-ниски температури паля комбиниран всеяден котел Кострева.
                          Имам 2 бойлера по 80 литра последователно свързани. Първия го топли ТП и следващия дозагрява до 55 С с ел. нагревател.

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                          Не е имагинерно числото, вече 7-ма май година ще стане, работи прекрасно, обратната връзка е през електромера... :-) Никаква газ не може да се доближи като обща цена на използване... Не трябва да се забравя, че в нашият климатичен пояс реално ниските температури са нещо много кратковременно... И да, с подово отопление съм навсякъде и водата ми трябва на температура макс 38 градуса... Но, съседа е също с Дайкин, понеже е с радиатори, си купи Дайкин варианта с две каскадни термопомпи, който си изкарва на изхода 95 градуса вода и е малко по-малко ефективен от моята система... Има го горе-долу от същите години и е също толкова доволен колко мен... Наоколо няколко човека с газ харчат в пъти повече пари на газ... Това разбира се, нищо не значи, всякак къща е с различни топлозагуби...
                          Мой познат си построи къща в близка село до Търговище и му монтираха нискотемпературна термопомпа Daikin Altherma. Къщата му е идеално изолирана с най-ефективната дограма и почти покрива изискванията за нескоемисионна къща /няма само рекуператор на вентилацията и отпадните води/ Попитах варненска фирма какви пари ще ми струва ако използвам изградената вече отоплителна система. Отговора беше 5 цифрено число в лв... Сметнах без да отчитам лихви че в живота на Daikin Altherma няма да мога да "избия" инвестицията от икономията, която теоретично ще ми даде при 0,25 лв за КвЧ.
                          Затова инвестирах в самоделката.
                          Последно редактирано от s_s1; 05-12-17, 15:50. Причина: Daikin Altherma
                          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                            Е вие със съседа сте примери за правилно проектирани системи. И все пак...

Сега в София и около нула. При температура 38гр на водата КОП е 3.5. Цена на киловат/ч топлинна респективно 5.7 стотинки да кажем при цена на тока 20 стотинки.

При кондензен котел с 92% ефективност при цена 7.7 стотинки на газ - 8.4 стотинки на киловат/ч.

Това в теоретично идеални условия. Ако добави и високата влажност в София имаме още едно намаляне на КОП с 20-30% и къде ще стигнете цената на киловат от газта.

И за да можем съвсем коректно да сравним за 10 годишен период, цена на Дайкин термопомата е 15 хиляди лева, а на хубав кондензен котел със същите киловати 1500 лева, които са едни 13.5 хиляди лева за наваксване от спестяванията, което някак не го виждам.

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                            В къщи до -2 С се отоплявам с ТП направена от външно тяло на нов климатик Грее 18 и топлообменник газ/вода. И съм с алуминиеви радиатори във всички стаи. При по-ниски температури паля комбиниран всеяден котел Кострева.
                            Имам 2 бойлера по 80 литра последователно свързани. Първия го топли ТП и следващия дозагрява до 55 С с ел. нагревател.
                            Ето това е правилна система за нашия климат.
                            Последно редактирано от Jimi; 05-12-17, 16:03.
                            Drag Grand Canyon Daily
                            LZ1JYM

Коментар

Аз имам принципен въпрос. При ТП въздух-вода кога е по-евтина работата и - денем или нощем, предвид по-високите дневни температури и съответно по-високата цена на дневната тарифа на тока.

Коментар

Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
                                Аз имам принципен въпрос. При ТП въздух-вода кога е по-евтина работата и - денем или нощем, предвид по-високите дневни температури и съответно по-високата цена на дневната тарифа на тока.
                                Зависи колко е ефективна ТП в различните режими и няма еднозначен отговор, защото денем обикновено е с 5-15 градуса по-топло и КОП е различен. Върху това се наслагва и изстиването на водата няколко часа между загряването и ползването.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X