Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Термопомпи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Термопомпи

Ти добре не искаш топломер ама да Не се окаже, че КОП-а на този климатик при тази висока вътрешна температура е единица.
    Land Rover Discovery II, V8 4.0
    VW Golf VI variant
    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

На каквото и да се топлиш си трябва добра топлоизолация.
      При мен проблемът е че генераторът кляка от пусковия ток на новия компресор. Като се развърти работи. Мисля да опитам някакъв софтстартер, но са на неприятни цени.
      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Не знам, ще разбера от сметката за ел. енергия, но си трябва време. За сега не съм го забелязал да влиза в размразяване, но знам ли.
        А по-добра изолация няма как да направя, то невъзможни неща няма, но не си струва инвестицията.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

За твоя тип инсталация или високотемпературна термопомпа или пелетен котел.
          Генератора е според какъв си избереш.
          Аз бих си запазил автономноста с другият котел и помислил за една инверторна хонда 2кв генератор.
          Към нея помпа,диодно осветление и хладилник.
          И 100литра бензин.И те така.
          Няма страшно в умирачката...
          Страшното е да си жив!...

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
            За твоя тип инсталация или високотемпературна термопомпа или пелетен котел.
            Генератора е според какъв си избереш.
            Аз бих си запазил автономноста с другият котел и помислил за една инверторна хонда 2кв генератор.
            Към нея помпа,диодно осветление и хладилник.
            И 100литра бензин.И те така.
            Тука вече съм писал:
            Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
            ... Агрегат имам, но е малък, 1,5 кв. Но нямам изградена необходимата ел. инсталация. ...
            Осветлението в къщи е 90% светодиодно, има луминисцентно осветление само в гаража, а котела е пелетен, но може да гори и други горива, включително и дърва -Kostrzewa fuzzy logic 15 kW.
            А водата в инсталацията циркулира и термосифонно.
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
              Ти добре не искаш топломер ама да Не се окаже, че КОП-а на този климатик при тази висока вътрешна температура е единица.
              Първата зима и аз ползвах ТП с радиатори, като я надувах до 50-52 че и 55 гр. Предимството е малкият обем на водата но ТП пак виждаше зор. Сега с подово обемът на водата е поне 10 пъти повече, но като работи на 35гр. ефективността е друга.

Това Gree е средният клас на фирмата и май му дават работа до -20гр. като около нулата СОРа му е зорлем 3.
              Думата ми е, че ако се пусне и то на подово ще му се разкрият възможностите. А ако и изпарителят му се топне под вода ще стане идеално.

Коментар

Най-простото изграждане към инсталацията е да се направи да се пали ръчно и да си прехвърляш тока от енергото към генератора и обратно пак ръчно.
                После пускай каквито консуматори ти трябват.
                Това че си направил гравитачна система е чудесно.
                Моята е такава като голяма част от нея е и от стоманени тръби и при липса на ток единственото което трябва да направя е да си отворя байпаса на помпата.
                От там на сетне минуса който имам е че бавно ми загрява далечно монтираният от котела бойлер.Но близкият 300 литра няма такива проблеми та и топла вода има.
                Нищо,че съм в София и уж тока рядко гаснел.
                Като ми останат свободни финанси ще си сложа и аз един пелетен котел до другият и при спешни случаи просто му врътвам крановете и минавам на дръвца.
                Няма страшно в умирачката...
                Страшното е да си жив!...

Коментар

Не се чувствам комфорно при подово отопление, вярно че е най евтино отоплението, но ме засърбяват краката и после не мога да си влезна в обувките.
                  В дневната имам климатик "дванайска" и я отоплява дори и при -20 с, на ме дразни че ми клати въздуха и не е постоянна температурата... Явно много съм се разглезил...Включваме го само като сме се прибрали от някъде и в къщи е много студено и работи ден-два докато се стоплят стените.
                  Така, че термопомпата ми е решение само за по-нестудените зимни дни и за есен и пролет, че у наше село отоплителниясезон е по-дълъг от 7 месеца.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                    Първата зима и аз ползвах ТП с радиатори, като я надувах до 50-52 че и 55 гр. Предимството е малкият обем на водата но ТП пак виждаше зор. Сега с подово обемът на водата е поне 10 пъти повече, но като работи на 35гр. ефективността е друга.

Това Gree е средният клас на фирмата и май му дават работа до -20гр. като около нулата СОРа му е зорлем 3.
                    Думата ми е, че ако се пусне и то на подово ще му се разкрият възможностите. А ако и изпарителят му се топне под вода ще стане идеално.
                    Той КОП-а 3 е сметнат при съвсем други условия и термичен товар.
                    Аз си мисля че свързан към радиаторите и подаващ 45 градуса ще има КОП преко сили 1.5-2.
                    Високотемпературните машини ползват друг фреон, различни топлообменници и компресор.
                    Да не се окаже в един момент че един нагревател на ток ще харчи пак толкова.
                    Именно затова предложих топломер защото само по сметките за ток няма да е ясно.

Относно малката ДТ на твоето подовот - такова е защото дебита е голям.
                    Пробвай да намалиш скоростта на помпата и нагласи по малък дебит.
                    Ако не от помпата от разводката на подовото няма ли регулатори за всеки кръг-да се затворят.
                    Малко ДТ означава че губиш много енергия за циркулация на водата и така общия КОП на системата страда.

Поздрави
                    VW Golf VI variant
                    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

• Термопомпи

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                      Не се чувствам комфорно при подово отопление, вярно че е най евтино отоплението, но ме засърбяват краката и после не мога да си влезна.......
                      Защо имам дежа вю че това се отнася за електрически подови?!

При мен подовото се включва между 4-8.00 и 16-20:00.
                      Когато работи (ако има деманд) пода се усеща лекинко по топъл от стените.
                      Температурата на пода е 24-25 а в стаята 22-23.
                      Ако деня е бил топъл и не работи следобеда - трябва голямо старание да разбереш дали работи или не.

Наистина, ако нямаш изолация подовото ще работи на малко по високи температури но едва ли ще сърбят краката.
                      VW Golf VI variant

Коментар

Той КОП-а 3 е сметнат при съвсем други условия и термичен товар.
                        Аз си мисля че свързан към радиаторите и подаващ 45 градуса ще има КОП преко сили 1.5-2.
                        Високотемпературните машини ползват друг фреон, различни топлообменници и компресор.
                        Да не се окаже в един момент че един нагревател на ток ще харчи пак толкова.
                        Именно затова предложих топломер защото само по сметките за ток няма да е ясно.

...
                        Поздрави
                        Топломер не ми се монтира защото е излишен труд и разход. По-рано със стария котел имах ел. нагревател в тръба 5 или 6 кв., който ми осигуряваше комфорт при външна темп до около -2С затова си бях решил че ми трябва машина с мощност 6 кв, т.е 18 х бтю.
                        Знам колко пелети горя на месец, знам, че сметката ми за ел. енергия без термопомпата е около 80-90 лв. и след някой и друг месец ще разбера колко ще платя с термопомпата. Ако сумата ме устройва-продължавам да я ползвам, ако не- ще ползвам твърдото гориво както до сега.

Коментар

Относно малката ДТ на твоето подовот - такова е защото дебита е голям.
                          Пробвай да намалиш скоростта на помпата и нагласи по малък дебит.
                          Ако не от помпата от разводката на подовото няма ли регулатори за всеки кръг-да се затворят.
                          Малко ДТ означава че губиш много енергия за циркулация на водата и така общия КОП на системата страда.
                          Малкото ДТ не го смятам за недостатък. Пробвал съм почти всички варианти - при намалена циркулация много бързо достига до температурата на изключване защото датчикът е на изхода от топлообменника. Ако го преместя на входа му, сиреч на изходите от подовото, поради големия обем, ТП надува прекалено много време докато изключи и после много почива докато изстине. И този режим не е оптимален по очевидни причини

Коментар

• Термопомпи

Малкото ДТ не го смятам за недостатък. Пробвал съм почти всички варианти - при намалена циркулация много бързо достига до температурата на изключване защото датчикът е на изхода от топлообменника. Ако го преместя на входа му, сиреч на изходите от подовото, поради големия обем, ТП надува прекалено много време докато изключи и после много почива докато изстине. И този режим не е оптимален по очевидни причини
                            Чакай сега, ти нямаш ли стаен термостат.
                            ТП инверторна ли е?
                            При мен изключва по стаен термостат (само в едната стая стои - другите са нагласени по дебита в кръговете) а температурата на водата на изхода модулира според градиентна функция на външната температура.
                            VW Golf VI variant

Коментар

Чакай сега, ти нямаш ли стаен термостат.
                              ТП инверторна ли е?
                              При мен изключва по стаен термостат (само в едната стая стои - другите са нагласени по дебита в кръговете) а температурата на водата на изхода модулира според градиентна функция на външната температура.
                              Не съм слагал стаен термостат, защото моментната температура на въздуха в стаята играе от отваряне на врата или прозорец, от работещи други уреди.... както и да се пържи ТП не може да я промени бързо през няколко кубика бетон. Не е инверторна и предпочитам да работи в оптималния за нея он/офф режим за да е ефективна. Изолацията ми е добра и краткотрайни застудявания от ден два не влияят. Все пак гледам прогнозата и като се задава студ, цъкна градус два нагоре.

Коментар

Не съм слагал стаен термостат, защото моментната температура на въздуха в стаята играе от отваряне на врата или прозорец, от работещи други уреди.... както и да се пържи ТП не може да я промени бързо през няколко кубика бетон. Не е инверторна и предпочитам да работи в оптималния за нея он/офф режим за да е ефективна. Изолацията ми е добра и краткотрайни застудявания от ден два не влияят. Все пак гледам прогнозата и като се задава студ, цъкна градус два нагоре.
                                Не знам опит с неинверторни нямам.
                                При мен стайния супер дупер интелигентен термостат е в спалнята където температурата е най постоянна.
                                Настроил съм го от 4-8:00 и 16-20:00 да прави 22 (2 градуса хистерезис) а в останалото време на 20 градуса.
                                Реално държи 22-23 в спалнята в неслънчевите дни (в слънчевите качва през деня до 25).
                                Другите стаи са според дебита между 18 и 24 градуса.
                                В холокухнята където се готви и пече слънце най много се движи от 23-26.
                                Между 4-6:00 се топли и бойлера на нощна.
                                Благодаря за инфото.
                                VW Golf VI variant

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X