Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Термопомпи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Термопомпи

Пропана е подходящ най-вече заради по-лесното му втечняване (при по-ниско налягане).
    Лошо е да се ползва за стационарни системи защото е по-тежък от въздуха. Може при много малък теч да изпълни едно избено помещение. И от отваряне на една врата и щракане на лампа да се получи силно нежелана комбинация. Да не казваме колко течове има по газовите уредби на автомобилите. Не случайно е забранено да посещават подземни паркинги без вентилация.
    Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
    Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Ясно де. Затова се ползват "фреони". R32 ако и да е запалим е много, много по-малко запалим от пропана.

Иначе абсолютно всички "фреони" са по-тежки от въздуха и това създава проблеми в някои случаи. Защото освен това повечето нямат миризма и са поне малко отровни.

Коментар

Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение
        Пропана е подходящ най-вече заради по-лесното му втечняване (при по-ниско налягане).
        Лошо е да се ползва за стационарни системи защото е по-тежък от въздуха. Може при много малък теч да изпълни едно избено помещение. И от отваряне на една врата и щракане на лампа да се получи силно нежелана комбинация. Да не казваме колко течове има по газовите уредби на автомобилите. Не случайно е забранено да посещават подземни паркинги без вентилация.
        Пропанът е един прекрасен хладилен агент. Там, където му е мястото си върши перфектно работата. И амоняка е "отровен", ама още си работи...

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
          И амоняка е "отровен", ама още си работи...
          И аз се замислям къде все още може да се ремонтира амонячен хладилник?
          Последно редактирано от Ясен; 11-12-15, 17:33. Причина: пенчо бре чети... какво си написал

Коментар

Амонякът е изоставен заради корозионната си активност, малко след като абсорбционният цикъл е заменен с компресор. Освен това също е експлозивен. Но пък има други предимства - по-лек е от въздуха и трудно се натрупва в опасни концентрации, освен това мирише ужасно много преди да стане отровен или взривоопасен. Има и голяма топлина на изпарение, което също е важно.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Амонякът е изоставен ...
              Това не е съвсем вярно. Просто е отделен в по-специфичен сегмент на хладилната индустрия.
              Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
              Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение
                Това не е съвсем вярно. Просто е отделен в по-специфичен сегмент на хладилната индустрия.
                Абсолютно вярно, у нас има тук там амонячни инсталации и работят чудесно. Лошото е че са малко техниците,които се хващат да ги поддържат поради спецификата им. Има инсталации, които работят на амоняк и въглероден двуокис, но тук вече доста се отклоняваме от темата.

Коментар

Звучи като да е работа за един изостанал климатик 12 или 18 БТУ и един пластинчат топлообменник. Ако ще е само в преходните сезони.
                  Къде да го намеря тези неща?
                  Нищо не разбирам от термопомпи, но това не ми пречи да опитам с помощта на специалисти да сглобя нещо.
                  Сега външната темп. е 1 С и за да е в къщата 22С т. рад. трябва да е 44С.
                  Как да изчисля 18БТУ на каква отделена мощност се равнява?
                  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                    Как да изчисля 18БТУ на каква отделена мощност се равнява?
                    https://en.wikipedia.org/wiki/British_thermal_unit

С уговорката че мощността на климатиците е БТУ на ЧАС, а не просто БТУ.

Коментар

Приблизителната мощност на 18000btu/h e около 7kw на кондензация (отопление). За да не работи на ръба е желателно да има разумен резерв.
                      В момента се отоплявам баш с компресор от 18 и засега почти успява, но не се справя с БГВ. Голямата машина правеше всичко, но ЧЕЗ и разказа играта. Идеята е машините да са две и втората да работи при необходимост. В този момент се забавлявам именно с нея (Copeland scroll 36 000 btu/h, електронен ТРВ ,и каквото се намери по боклуците и магазините за хладилни части).

,
                      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                        В този момент се забавлявам именно с нея (Copeland scroll 36 000 btu/h, електронен ТРВ ,и каквото се намери по боклуците и магазините за хладилни части).
                        Ники, ако ЧЕЗ прецака и тоя, трябва да вземеш мерки. Знаеш, аз имах същия проблем, но новодомците са се преборили с ЧЕЗ и сега всичко е наред с напрежението.

Коментар

Първоначално публикуван от mitko punev Преглед на мнение
                          Ники, ако ЧЕЗ прецака и тоя, трябва да вземеш мерки. Знаеш, аз имах същия проблем, но новодомците са се преборили с ЧЕЗ и сега всичко е наред с напрежението.
                          Вече всичко е наред. Монтирах един 30Kva стабилизатор и други шашкънии и нещата се оправиха. Разправията с монополиста е продължителна и изнервяща, а на мен ми трябва стабилно захранване в реално време.
                          Работният диапазон на стабилизатора е от 150 до 250V. Наложи се да сложа автотрансформатор преди него, защото входното напрежение беше 129V...
                          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

При темп. навън 0-3С ми трябва 3-5 квч. Може бими е нужна машина 22-24х.бту.
                            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                              При темп. навън 0-3С ми трябва 3-5 квч. Може бими е нужна машина 22-24х.бту.
                              Изясни си първо величините и мерните единици за тях.

Коментар

Изясни си първо величините и мерните единици за тях.
                                Ако си включа /преди години бях включвал/ 5 или 6 кв. ел. нагревател постоянно в системата на радиаторите и до - 5С външна темп успяваше да топли добре къщата. После, като смених котела с пелетен изхвърлих съда с нагревателя, че не ми идваше монтажа. Та трябва ми машина, която да вкарва в системата ми за топла вода тези 5-6 кв. при външна темп. 0С.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X