Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българска Скариада

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Българска Скариада

Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
    А пък пържолата,ако е малко маринована...
    ...това го нямаме в заданието-мариновано кебапче/кюфте няма...
    Говорим за равни начала и след това еднакви термообработки.Но както казваш,да не издребняваме-окрехкотяването на нераздробени меса се прави по един начин,при млените по съвсем друг.Вторият вид търпи повече компромиси и варианти/то затова и цената е различна/...

Коментар

Проучването на рецепти за кебапчета и кюфтета на скара продължава. Разпитвах един познат от Афганистан. Те забъркват каймата с кисело мляко с подправки, така мажат и пържолите - от днес за утре. За пържоли - става нещо, ама тайната на кебапчетата от "онова време" все още си остава загадка...
      Последно редактирано от trapper; 02-04-10, 22:12. Причина: грама
      ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Има резон за киселото мляко,и аз съм го чувал.
        Колега Трапер,/в училище едно време и аз бях..."Старият Трапер"/ ще се доберем до работеща рецепта,сигурен съм.По-горе споменах за бат Жельо-месото,ИСТИНСКО ОБАЧЕ,е нарязано на едри късове,примерно по 100-150 гр., и се засипва с подправките.Стандартното съотношение 60/40 свинско/телешко.Или по-скоро говеждо.Процент /?!/ сланина.След узряване на хладно-два пъти най-малко,мелене.Омесване/!/ с вода или газирана вода,или бира малко/?/.Пак зреене.После оформяне.
        Пак някъде по-горе бях споменал,че съм правил партида от 3000 бройки в състав:ЕЛЕНСКО месо,сланина и ...ВИТАБЕЛ.За една циганска сватба.Съотношение 30/40/30-по спомени.Два пъти го мелих през две различни по размер решетки.тоест,първото не беше мелене,а кълцане.Макс я знае тази решетка.Второто-през 3 мм.После-в голямото корито и...измиваш си краката...Бъзикам се.Ама голямо бъркане падна.И станаха едни-бе аз ги слагам хоризонтално на скарата,те се изправят и бягат.От 7.30 сутринта,до обед с три скари ги опрасках.Убиха се да ядат...
        Последно редактирано от maxxx; 05-04-10, 10:59.

Коментар

Кисело мляко,газирана вода,бира,сода бикарбонат-ферменти/или стимуланти /,подпомагащи зреенето.Като подпреш каймата да е в затворен полиетиленов плик,ускоряваш процеса.
          Решетката се казва "бъбрек",но ако след нея минеш на 3мм и месото не е много охладено,верно става само за чай-шукарие.
          Каквото и да забъркате,печете го на следващия ден.А,без междинни проби няма да стане,поне вече бирата се хлъзга/стопли се най накрая/,та имате оправдание пред булките.
          п.п.-ако пак захранваш тъмно руси сватби,Витабел-а/или под каквото име го вземаш/го накисни 60/40 с вода,сложи му малко червен пиперец и после го влагай вместо половината сланина и "телешко".Свинското/шарено/ не пипай,че ще станат чугунени кебапчетата/кюфтетата.

Коментар

Като минах на "бъбрека"/верно така се казваше/,насолих подправките и оставих на хладно 24 часа.После млях на 3 мм.Грешката е моя-трябваше да го кажа това в предния пост.
            Витабела изчезна отдавна,Макс.Поне аз не съм го срещал.Тази партида беше.94-5 -та година.Вече няма кой да даде еленско месо.

Коментар

Като минах на "бъбрека"/верно така се казваше/,насолих подправките и оставих на хладно 24 часа.После млях на 3 мм.Грешката е моя-трябваше да го кажа това в предния пост.
              Витабела изчезна отдавна,Макс.Поне аз не съм го срещал.Тази партида беше.94-5 -та година.Вече няма кой да даде еленско месо.
              Точно това се чудя от къде това Еленско.

Коментар

Витабела изчезна отдавна,Макс.
                Точно тая песен я забрави,може да си помисли някой,че яде само натурални продукти от месо-като "кренвиршите от месо",дето помирисвайки скарата и се надуват като плондери.И кебапчета/кюфтета има такива,даже ги харесват-ама то като има кимион и нямаш акъл така става.
                На прима виста мога да ти изброя пет наименования на сегашен соев заместител-гранулиран,прахообразен,гелообразен,за смесване със свински кожи/третирани в дурхлауфкутер-стават на пяна/,но да им правя реклама нямам никакво намерение.
                Темата не е "Българска изкуствениада".
                Та,въртим се само около мляното,а то и други мръвки им ходи скарата.
                Лъжица мед,две лъжици горчица,скилидка чесън,сол и чер пипер,водна чаша бира,2 с.л. олио,някой път 1 с.л. светъл соев сос.Четири пилешки бутчета ги разполовявам и в маринатата.Ако стърчат доливам малко вода и в хладилника за една нощ.
                Стават и на дървени въглища и на ел.скара,според местообитанието.
                Маринатата я употребявам всичката,като равномерно поливам бутчетата двустранно.
                Зимата като не ми се мръзне,това го правя на фурна-тогава запържвам бутчетата след престоя им в хладилника и ги поливам редовно с маринатата,докато се пекат.Изливам я първоначално в тавата.
                Последно редактирано от maxxx; 03-04-10, 12:32.

Коментар

Исках да кажа,че Витабела като наименование и опаковка /на хапки/ го няма вече.За соевите продукти знам,но не ползвам.Мина това време,пък и мангулите се научиха да си правят сватбите със...скумрия на скара.Умирисвал съм се невъобразимо.

Рецептата за бутчетата ми хареса,ще я пробвам.

Коментар

Колега Янев,какво стана с уреда за печене?
                    И аз тия дни довършвам един "дзвер" и ще го снимам в действие.
                    Мещера, влез в темата на Вълков" Offroad-Тиган или барбекю".Ей това уредче имах предвид.Три в едно-пържи ,вари и пече. С подръчни материли от гората .Най важното е, че всичко става много бързо и никога няма гладни и мрънкащи ,че става бавно.Смятам ,че ще го оцениш и това не е всичко ,което става на него. Имаш ли вече диск?

Коментар

Първоначално публикуван от yanev65 Преглед на мнение
                      Мещера, влез в темата на Вълков" Offroad-Тиган или барбекю".Ей това уредче имах предвид.Три в едно-пържи ,вари и пече. С подръчни материли от гората .Най важното е, че всичко става много бързо и никога няма гладни и мрънкащи ,че става бавно.Смятам ,че ще го оцениш и това не е всичко ,което става на него. Имаш ли вече диск?
                      Готово,колега-дал съм и мнение.Скоро живот и здраве,и аз ще кача снимки.

Коментар

Една малка сесия от излизане бира-скара за 1-ви май.
                        Кушии в село Божурово.
                        Прикачени файлове

Коментар

Да се похваля с новата ни семейна придобивка и първите проби
                          Прикачени файлове
                          За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                          0878 79 20 61 Борис

Коментар

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
                            Да се похваля с новата ни семейна придобивка и първите проби
                            Перфектно, но с тези дебели дърва не ти ли се изчака чакането докато стане жарта?

Спирам и отивам да товаря багажа на джипката. Качвам се на вилата и "Валандара" ще влиза в действие.
                            Последно редактирано от maxxx; 07-05-10, 09:09.
                            Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                            Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Първоначално публикуван от Дочев
                              Спирам и отивам да товаря багажа на джипката. Качвам се на вилата и "Валандара" ще влиза в действие.
                              ХИ хи хи

Коментар

Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
                                Перфектно, но с тези дебели дърва не ти ли се изчака чакането докато стане жарта?
                                Само на снимката изглеждат големи иначе са 4(5)Х4(5)смХ35(40)см.
                                Стават за 15 - 20 минути.
                                И умнатата а ако не е умната .......
                                За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                                0878 79 20 61 Борис

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X