Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българска Скариада

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Българска Скариада

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
    Обожавам аромата на скара с дървени въглища.

Тази вечер жената ще завие предварително маринованите пъстърви във фолио и ще ги сложа върху барбекюто.
    Светльо, като ги мариноваш, пробвай месо, риба, завити в пресни орехови листа. Много крехки стават отпосле.

Коментар

Първоначално публикуван от yanev65 Преглед на мнение
      Сигурен съм, че темата ще се развие успешно , а и сезона на скарата на открито идва.Ходил съм два пъти на Рощилиадата \Скариада\ в Лесковац в Сърбия.Мнооооого има да се учим от тях, но и те от нас ,въпреки че незнайно защо много популярният у нас майстор Миро разби консервативните им представи за телешката скара и вкара и там това , което ядем в България.От там си откраднахме идея за един уред за печене и пържене на открито,простичък и достъпен .Ще ви го представя по късно в темата със снимки.Няма по бързо устойство да нахраниш компанията.За дупките по скарата ще кажа на колегата само,че всичко прекрасно се случва с мнооого търпение и любов и баааавно.Аз лично скарата я гася с пепел от предишно печене и така ....... не съм го измислил аз ,а го знам от професори в тая област.Като искаш да гори бързо само разравяш с щипка между пръчките и готово.И с 3 кг въглища в твоята скара на другия ден ще пека филии. На 12см скара и трябват3-4 см пепел или пясък отдолу ,а не дупки и 30 минути повече разпалване.
      Колега Янев,какво стана с уреда за печене?
      И аз тия дни довършвам един "дзвер" и ще го снимам в действие.

Коментар

за фолиото и рибата - за мен има само един комплект подправки - зехтин (или малко масло) чесън, копър и лимон. И не се държи на скарата много - 10 ина 15 минути.

а за свинско - ако е леко шарено- наръсвате от предната вечер със лют пипер. Месото го смачква направо, а от лютото не остава почти никаква следа.

Ама че и тема подкарахте ... неам нужда от звънец значи .. !

Коментар

Ами искам да го снимам пълно, щото само железа не хранят даже и окото.Ти през това време си търси един стар диск от брана. Поне краищата му да са здрави.

Коментар

Първоначално публикуван от yanev65 Преглед на мнение
            Ами искам да го снимам пълно, щото само железа не хранят даже и окото.Ти през това време си търси един стар диск от брана. Поне краищата му да са здрави.

Имах един,но го преправих на ей това дето виси отляво на снимката.
            Ма ще намерим де-и на мен са ми се въртели из главата такива идеи.
            И аз искам да покажа "дзвера" пълен-иначе не се знае за какво става дума.
            Очаквам с нетърпение.
            Прикачени файлове

Коментар

Като се е отворила тема за скара нека да споделя и моя опит. На такива 10 барбекюта

приготвяме хапване

за около 1500-1600 човека всяка година

и все каним именити музиканти (не че харесвам този тип музика)

... и Так от 10 години насам - хапване и пийване на корем, но за съжаление една година пропуснахме заради кризата, че един такъв купон излиза 60000-80000 лв.
              OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Така,ето го и моят "дзвер".
                Няма кой знае колко за обясняване,но като цяло,това е един стар казан за варене на компоти,вкаран в една рамка от уайзен и заварени крака.Ламарината е с дебелина 6 мм и 54 отвора ф8 мм направени на нея.
                Сами ще видите обработката и ...пробната серия "хайдушки пържоли"-ммм,ще ми държат влага бая дълго време.
                И - -моля да не бъда замерян с тежки предмети,псуван и т.н.Ослюнчването на вашата клавиатура си е ваш проблем.
                Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                  С фолио става една проста рецепта за риба - става за пъстърва, ципура, лаврак и др.

Изчиства се рибата, в коремчето се намазава паста от босилек (ако няма готова, се накисва босилек в зехтин).
                  Слагат се вътре още две-три шайби лимон, фолиото се намазва със зехтин и рибата се увива в него херметично.

Може да се пече и само от едната страна, за няколко минути е готова.

Така който не яде кебапчета и пържоли, се радва на вкусна рибка, без да се цапа скарата.
                  Към тази рецепта за риба ще добавя един тарикатлък дето го видях от стар рибар . Като мажете рибата отвътре , поставете един тънък резен кашкавал максимално близо до гърба . Така поставения кашкавал направо топи костите . И не забравяите за лющяна - задължителен е ..
                  ‎По 2 литра са само млякото и сока !
                  WJ 4.7

Коментар

Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
                    Така,ето го и моят "дзвер".
                    Няма кой знае колко за обясняване,но като цяло,това е един стар казан за варене на компоти,вкаран в една рамка от уайзен и заварени крака.Ламарината е с дебелина 6 мм и 54 отвора ф8 мм направени на нея.
                    Сами ще видите обработката и ...пробната серия "хайдушки пържоли"-ммм,ще ми държат влага бая дълго време.
                    И - -моля да не бъда замерян с тежки предмети,псуван и т.н.Ослюнчването на вашата клавиатура си е ваш проблем.
                    Мащер неискам да се сърдиш но това нещо на мен лично не ми харесва. Нещо липсва тази ламарина дърват разгарянето дупките.
                    Мисля че няма да заработи както трябва.
                    За емоцията да но професионално не.
                    Успех

Коментар

Вълков,скарата си работи перфектно-има много дим само докато се разгорят дървата.но ако е с въглища,няма да го има и този проблем.замислям да направя от тънка ламарита нещо като кюмбе с тръба около метър,което да се поставя отгоре докато се разгорят въглищата.После се маха и се пристъпва към печене.Тази идея ми дойде специално за печене на пърленки.Скоро ще пусна и снимки с пърленки.Месото добива уникален вкус,опечено на това нещо.

Коментар

Вълков,скарата си работи перфектно-има много дим само докато се разгорят дървата.но ако е с въглища,няма да го има и този проблем.замислям да направя от тънка ламарита нещо като кюмбе с тръба около метър,което да се поставя отгоре докато се разгорят въглищата.После се маха и се пристъпва към печене.Тази идея ми дойде специално за печене на пърленки.Скоро ще пусна и снимки с пърленки.Месото добива уникален вкус,опечено на това нещо.
                        Значи пърленките могат на обикновена скара също както Сръбската Тортиля.На Рущелиадата в Лесковац се продават много плескавици в тортили.Аз мисля че Сърбите са много добри скараджий.Аз доста години се учих там.

Коментар

Бачка печката Вальо,БАЧКА!!!...
                          И,моите уважения за това че си откраднал занаят от сърбите,но не забравяй че темата е...Българска скариада.
                          Прикачени файлове

Коментар

Бачка печката Вальо,БАЧКА!!!...
                            И,моите уважения за това че си откраднал занаят от сърбите,но не забравяй че темата е...Българска скариада.
                            В Бг още няма Скариада или Гинес за тези неща . Но там ги има и то отдавна.А за печката бачка ама.

Коментар

Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
                              В Бг още няма Скариада или Гинес за тези неща . Но там ги има и то отдавна.А за печката бачка ама.
                              Има Скариада!Тази тема го доказва.Няма да е много напред във времето,когато ще се съберем и реално и ще скрием шапката на сърбите.
                              И какви "ръкавици" ще хвърчат...

Коментар

....
                                И какви "ръкавици" ще хвърчат...
                                Ще застана по средата , а вие ме замярвайте с пържоли, шишчета и филенца. Ех, какво му трябва на човек - вечна скара и малко бира...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X