Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Домашна пастърма, суджуци и луканки
Свий
X
-
От: Домашна пастърма, суджуци и луканки
Последно май ми пробутаха на телето баба му. Във Варна за 3 дена сушене стана на гьон. Аз обаче съм упорит и си го дъвча, добре че има още вино.
Подариха ми и сурови домашни телешки наденици. Висят на върлината. Бързо съхнат, леко пахнат, ама и те зян няма да станат.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Rosen-shumen Преглед на мнениеЗа това какви черва ползваш и има ли разлика в съхненето с обикновени за суджуци.
[ATTACH=CONFIG]777360[/ATTACH]Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR
Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!
Коментар
-
Една интересна рецепта от http://eleonoragadjeva.com/2013/07/t.../#.VN8QKyvF9pu
Тъпкан свински бут
„През зимата като падне сняг, преди Коледа, колим прасето,тогава отделяме свинския бут и го овалваме в сол, така стои почти месецна проветриво и сухо място. След това го изваждаме и започваме да го тъпчем,всяка сутрин в продължение на няколко дни баща ми слагаше месото увито в бялмесал и всеки, пристъпил прага минаваше през него. Някои гости наричаха заздраве, берекет и пълна къща, докато тъпчеха месото. Спомням си ритуалът отдетството, за нас най-малките беше много интересно да участваме в него. По тозиначин с тъпкане осоленото месо се пресова и се запазва по-дълго. След товазакачаме бута да се суши на проветриво място, така до март месец. В нашето селостарите хора казваха, „баба Марта като влезе, да не го завари”. Сваляме го и гозаравяме в пепел, така остава до есента. Изваждаме го преди беритбата нагроздето, носим от него и на нивата и приготвяме ястия в къщи. Подходящ е и замезе за ракия, и с боб да го сготвиш е много вкусен. Това е традиционна рецептаот нашия край, помня я от моята майка, а тя от нейната баба”, разказва ЕленаЛефкова, а мислите й се връщат някъде в онези дни.
Така минава времето ни в Катунци, сред добра компания, вкусниястия и много истории за хората и храната. Часовете миават, а жените пеят,мъжете им припяват и тъжни и игриви песни като времето, в което живеем. В ъгълана стаята възрастна жена бърка качамак, и досипва царевично брашно, и пакбърка, така както живота обърква и хубавото и лошото.По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.
Коментар
-
Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнениеНа всички. Не обичам солено много.
Коментар
-
Първоначално публикуван от kronosks Преглед на мнениеНа саламурата за пастърмата слагаш 170-200 гр. морска сол на литър вода и след 48 часа подсушаваш, без да плакнеш-обезсоляваш, нали?0885600006 - Чичо Коце
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнениеИ аз зареди една партида от към двайстина кила!0885600006 - Чичо Коце
Коментар
-
Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнениеПа нека си вали навън...Hristo Draganov
http://htftp.domainbg.com/HD/
И аз искам България чиста ! ! !
Коментар
-
Първоначално публикуван от HD Преглед на мнениеМа не ще и да вали, не вървят мезетата ;-)Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнениеАааа немам такова наблюдение-за вървнето на мезетата!0885600006 - Чичо Коце
Коментар
-
Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнениеДочев, сподели дали стана добре чоризо-то!Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар